Sådan opdagede pendler problemet med rejsekortets ‘NFC-parathed’

4. april 2014 kl. 10:3515
En privatperson lavede sin egen app, der gør det muligt at aflæse data med en telefon direkte fra rejsekortet. I arbejdet blev han overrasket over, at NFC ikke bare er en åben standard og derfor ikke fungerer på alle mobiltelefoner.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Irriteret pendler og programmør, der har forsøgt at sætte sig ind i sagerne.

Sådan beskriver Casper Bang sig selv. Han gjorde sig for nylig bemærket, da han på eget initiativ udviklede en app, der gør Android-mobiltelefoner med den trådløse teknologi NFC (Near Field Communication) i stand til at læse data om blandt andet saldo direkte fra et rejsekort.

I den forbindelse brugte han en del tid på at gennemskue, hvordan data kan læses fra rejsekortet – og det viste sig, at den såkaldte MiFare-teknologi, rejsekortsystemet baserer sig på, ikke er åben og frit tilgængelig.

Samtidig gik det op for Casper Bang, at det kun er nogle NFC-telefoner, der kan læse fra kortet – nemlig dem med en NFC-chip fra NXP, den virksomhed, som står bag MiFare-platformen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke bare standard-NFC

Til Ingeniøren oplyser Alexander Rensink fra NXP i en e-mail, at MiFare er en sikker applikationsplatform, som NXP Semiconducters har alle rettigheder til. Og at NFC-chips fra NXP understøtter muligheden for at skrive og læse Mi­Fare-kort – altså eksempelvis rejsekortet.

Den teknologi licenserer NXP, så hvis andre vil implementere den, eksempelvis andre NFC-chipproducenter, koster det altså i udgangspunktet penge.

De penge har en anden stor NFC-chipproducent, Broadcom, ikke betalt, og derfor understøtter Broadcoms NFC-chips ikke Mi­Fare-teknologien – men Broadcom oplyser til Ingeniøren, at virksomhedens chips understøtter de åbne NFC-standarder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg troede faktisk, det var en standard, men så bliver man klogere,« siger Casper Bang om det øjeblik, da det gik op for ham, at hans app ikke fungerer med flere nye mobiltelefoner med NFC.

Ingen officiel app foreløbig

I udgangspunktet er der begejstring hos Rejsekort A/S for Casper Bangs initiativ, men chefkonsulent Gregers Mogensen har ingen forventning om, at der kommer en officiel app foreløbig.

Han vurderer, at appen fungerer med omkring 25 pct. af telefonerne på markedet, og at hvis Rejsekort A/S lavede en tilsvarende app, ville der være en forventning om, at den skulle fungere med langt flere telefoner.

»Der er en verden til forskel på at lave noget officielt og så lave et stykke hobbyarbejde som det, Casper har lavet. Og der betyder markedsandelene noget. Selvom der er telefoner på vej, så kan vi ikke vide, hvornår de 25 pct. skifter fra det ene til det andet. Tværtimod har vi set, at Broadcoms andel er blevet større i stedet for mindre, hvis du kigger over de seneste to år. Derfor er det ikke det, vi har øverst på listen,« siger Gregers Mogensen.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
6. april 2014 kl. 15:59

Hvorfor er det så vigtigt med de standere? Der er da allerede flere uafhængige systemer som sælger billetter uden standere via mobilen! Hvorfor ikke lave den sejeste rejsekort app - uden brug af standere - og så samle al mobil billet salg gennem denne via rejsekort kontoen! SÅ tror jeg projektet kunne holde masken! Behold bare kortet og lad alle konder få et - så kan de jo selv vælge - dem som har en telefon hvor app'en kan køre.

9
4. april 2014 kl. 14:52

Hej, Det der virker mest overraskende er, at det er overraskende. NFC er en standard der er kommet til verden ved at sammensætte 3 eksisterende indbyrdes ukompatible standarder under nyt navn (NFC-A/B/F) og så tilføje en række nye lag.

Jeg vil næppe tro man kan blive NFC certificeret uden at kunne alle 3 - og det har ingeniørerne hos rejsekortet formegentlig været klar over da man valge MiFare.

Wikipedia har iøvrigt en oversigt over hvilke chipsets der sidder i hvilke telefoner.http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_NFC-enabled_mobile_devices

Br, Martin

6
4. april 2014 kl. 13:25

Casper er du ikke sød at give et link til en apk, jeg har en LG G2 og den kan godt læse om ikke andet UID fra rejsekort (jeg har dog ikke kunnet finde A og B nøglerne nogen steder, så jeg kunne prøve at læse mere) andre mifare kortkort læser den også fint UID på. Men din app er blokeret i play store, så jeg kan ikke prøve den. Jeg vil hjertens gerne teste for dig og give feedback om det så virker.

7
4. april 2014 kl. 13:49
8
4. april 2014 kl. 14:28

Mange tak Peter, desværre registrerer den apk sig ikke som værende en NFC læser, så når jeg scanner rejsekortet, selv appen åben, så giver den mig en liste over de andre NFC enabled apps jeg har.

Det er altså som jeg ser det ikke hardware fejl på LG G2, men software fejl i programmet?

Hvis jeg kan få A eller B koden (den til at læse) kan bruge appen "NFC TagInfo" til at se om jeg kan læse hele kortet. Med de tests jeg har kørt, så kan telefoner med inkompatible NFC end læse UIDet.

10
4. april 2014 kl. 19:15

LG G2 understøtter ikke Mifare! Jeg filtrerer intents fra, hvis det er Mifare, men de andre apps du omtaler registrerer sig som generiske NFC handlers. Med andre ord, nej der er ikke tale om en software fejl. :)

5
4. april 2014 kl. 12:28

Kan man ikke lovgive om åbne protokoller? Det er virkeligt en hæmsko for innovationen.

4
4. april 2014 kl. 12:00

Den nyeste HTC One M8 har jeg lige købt, netop fordi den kan scanne rejsekort! Jeg har også hørt positivt fra en bruger, der har testet den med den nyeste Samsung S5, men jeg er meget intereseret i at høre fra andre også - jeg har svært ved at forestille mig at Samsung er gået tilbage til NXP.

1
4. april 2014 kl. 11:00

Jeg skal til at have en ny telefon, så hvilke telefoner, virker den her app på?

15
22. juli 2014 kl. 11:27

Virker fint på Nokia Lumia WindowsPhone med Windows 8 og 8.1. (Benytter selv en Nokia Lumia 820 til denne APP) De ældre med Windows 7.5 og 7.8 er ikke understøttet da disse modeller ikke indeholder chipsættet.

3
4. april 2014 kl. 11:25

HTC one M7 med sikkerhed, men se evt Carstens blog om emnet