Sådan løser Sverige cloud-kattepinen: »Start med Skype. Ingen vil savne Skype«

Plus11. maj kl. 05:007
Daniel Melin
Illustration: Agnes Rønberg.
Danmark skal tage ved lære af Sverige og gå væk fra amerikansk cloud med det samme, lyder det fra strateg i Sveriges skattevæsen, der mener, at alternativet er en trussel mod selve tilliden i samfundet.

»Mange mennesker grinede og sagde ‘hvem tror I, I er? Vær svenske nu. Hold jer tilbage og sæt jer ned, I er ikke franske.’«

Sådan oplevede strateg i det svenske skattevæsen, Daniel Melin, reaktionen på, at myndigheden ville prøve at få et alternativ til videokaldsløsninger som Teams eller Skype. Men der var ingen vej udenom, konkluderede skattevæsenet, hvis man skulle leve op til GDPR og Schrems II-dommen om forbud mod at overføre fortrolig data til amerikansk cloud.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
13. maj kl. 07:37

virkelig godt spørgsmål

4
11. maj kl. 09:18

Selvfølgelig. Dejlig med en voksen i rummet. Det er nok ikke sød musik for den del af det hjemlige erhvervsliv, som lever af at pushe aftaler med Azure, AWS, Google Cloud etc. Så Melins synspunkter skal nok lide lobbydøden i DK. Skrev pessimisten.

1
11. maj kl. 06:19

Det lyder yderst fornuftigt, bortset fra det med at lade det være frivilligt. Der er danske myndigheder nok for forlovede med BigTech til, at det vil fungere. De bryder aldrig forlovelsen frivilligt.

2
11. maj kl. 08:46

Så hvad er alternativet?

Det lyder yderst fornuftigt, bortset fra det med at lade det være frivilligt. Der er danske myndigheder nok for forlovede med BigTech til, at det vil fungere. De bryder aldrig forlovelsen frivilligt.

At vente til løsningen bliver "for dyr"? Danske/Europæiske alternativer til clouds bliver hurtigt meget dyrere. Så har man to muligheder: 1) at overbevise amerikanerne om at de ikke råd til at miste kunder eller 2) at gøre egne løsninger billigere?

At udvikle egen hardware tager tid og koster rigtig mange penge, at udvikle egen software er lidt billigere, men er stadig afhængig af US-hardware.

Skype/Teams er en "lavthængende frugt" (kræver ikke så mange muskler) - før eller siden må vi konfrontere "elefanten" (1). Så selvom det virker umuligt, kan Europa (EU) ikke gøre begge dele: krig i Ukraine og selvstændig HW/SW.

3
11. maj kl. 09:15

Undskyld, men det lyder altså som en stråmand når du skriver

At udvikle egen hardware tager tid og koster rigtig mange penge, at udvikle egen software er lidt billigere, men er stadig afhængig af US-hardware.

Der står intetsteds i forlægget noget som helst om egenudvikling af software, og da absolut intet om ditto hardwareudvikling. Tværtimod lyder det for mig som om svenskerne med held har fundet alternative eksisterende software løsninger ifht. the usual suspects. Og endda med eksempler på at alternativet har været billigere. Hvorfor Ukraine skal blandes ind i en diskussion om hvorvidt danske myndigheder skal overholde gældende lovgivning om databeskyttelse forstår jeg heller ikke.

5
11. maj kl. 12:34

Undskyld, men det lyder altså som en stråmand når du skriver

Ja, det vidner om dit udsyn, eller mangel på samme. Jeg prøver at se lidt længere end de lavthængende frugter - og til dem, tør jeg godt medregne LibreOffice. Der er på den lidt længere bane vi (europæere) får brug for egne løsninger. Og det er der, jeg tror det trods alt, er lettere at overtale vores allierede end at overgå dem.

Vi behøver slet ikke se så langt som egenudvikling af HW/SW; kursen er allerede sat med GPTx, datacentre m.m.. Apple, AMD, Intel og IBM med flere er USanske og de har allerede et kæmpe marked, globalt. Hvordan om med hvad vi skal overtale dem til samarbejde, har jeg p.t. ingen anelse om. Vi har andre ting at bruge vores midler på: forsvarsefterslæbet, bremse russerne, syge(hus)væsenet, ældreplejen, uddannelse m.fl., men så længe man kan score billige point på at sparke til folk, der ser og tænker ud over næsetip, kan jeg kun sige: "god fornøjelse"!

/Nis