Sådan leveres it-projekter til fast pris og tid

22. juni 2009 kl. 11:011
Konsulentfirmaet Microfocus sælger it-projekter hvor pris og tid ligger fast fra starten. Det gælder blot om at minimere de ubekendte omkostninger.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

For konsulentfirmaet Microfocus er hovedtemaet modernisering af mainframe-systemer. Den vare kan firmaet levere til faste priser og tidsforbrug - en usædvanlig ting i en tid, hvor adrætte metoder som Scrum fortæller, at it-projekter ikke sådan er til at afgrænse fra starten.

Fagforbundet Træ-Industri-Byg (TIB) stod med et tyve år gammelt mainframe-system, ARKE, som håndterer forbundets medlemsoplysninger og a-kassesystem. Systemet var tidligere udbredt blandt danske fagforeninger, men med TIB som sidste kunde på systemet var tiden inde til at se sig om efter en ny løsning. TIB's tidligere leverandør ville gerne have forbundet over på en ny, outsourcet platform, men TIB ville hellere spare, ved at in-source systemet på en morderne platform.

Det var den opgave, Microfocus skulle løse for fagforbundet.

»Det, vi gør er, at modernisere. Vi bygger ikke om. Vi skaber ikke nye programmer og vi konverterer ikke fra et sprog til et andet,« fortæller seniorsælger Henning G. Jensen fra Microfocus. Det er det, som gør, at firmaet kan levere til faste priser. Det er de få ubekendte, som gør det muligt for firmaet at give et klart bud på omkostninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaets strategi er at tage de gamle mainframe-programmers COBOL-kildekode og kompilere programmerne til et nyt Windows-baseret servermiljø. De systemkald, som programmet foretager på mainframen, findes også i afviklingsmiljøet på Windows-serverne, og det gør det muligt at flytte programmet uden de store ændringer.

»Vi siger ikke, at du skal holde fast i COBOL. Vi siger, du skal blive på den bedste og mest profitable platform eller sprog, som er tilgængeligt for dig,« forklarer John Oxford, som er teknisk chef i firmaets norske afdeling.

Microfocus har foretaget 600 af den slags flytninger, og det betyder at firmaet kan give en præcis vurdering af tid og omkostninger. Tricket er ikke at ændre for meget i den eksisterende programkode. Projekterne skal helst kunne gennemføres i løbet af et finansår.

Men koden skal dog renses op, og der findes og løses også gamle fejl, som slet ikke var kendte, fortæller John Oxford.

»Så du ender med kode af en højere kvalitet.«

Typisk er COBOL-programmerne, som Microfocus flytter, på tre-fire millioner linjer.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
25. juni 2009 kl. 15:03

"Er denne artikel en reklame for Microfocus?"

Projekter til fast tid og fast pris, hvor hverken kvalitet eller scope ikke ændres - sikken et scoop. Det er der penge i at kunne. Tillykke til Microfocus.

Nu lyder projekt(erne) mere som en slags software produktion end egentlig software udvikling, hvor erfaring x 600 gange nu give et ganske godt grundlag for at forudsige produktionstiden og minimer de risici der måtte være og som man jo har en god erfaringskendskab til. Er det ikke som at køre den samme vej til sommerhuset hver weekend og vide at her henne skal jeg sætte farten ned, for der hul i vejen osv.

Der findes jo mange forskellige projekt typer og nogle projekt typer er lettere at forudsige rent krav- og risikomæssigt og dermed kan en fast pris også kalkuleres ganske præsist. Så den kritiske kommentar er egentlig, hvem har skrevet denne artikel? Er det reklame for Microfocus? Den egentlige risiko ligge ikke i produktionsdelen af projektet, men hos interessenterne. Bliver der i disse ”konverteringsprojekter” som Microfocus laver udført specielle tiltag for at imødekomme disse risici og hvorledes håndteres forandringsprojektet afledt af projektet? Det kunne være rart at høre om det, for det er der værdi i at kunne.

Og så lige sidste kommentar: Interessent og forandringprojektet er ofte ansvarfraskrevet i kontrakten – nemlig alt det svære!

Tillykke til Microfocus med at bruge jeres erfaringer til at forudsige tid og pris i det næste produktionsforløb.