Sådan kommunikerer du uden at afsløre din identitet

Skal du lække fortrolig information til pressen, kræver det i dag mange sikkerhedsforanstaltninger, hvis du ikke skal kunne spores. Læs opskriften her.

Engang var det ikke så kompliceret at være anonym: Man sendte et papirbrev eller fandt en mønttelefon og ringede op – og brugte handsker undervejs, hvis man var meget forsigtig.

Men i dag er det en helt videnskab at gemme sig for myndighedernes overvågning, hvis man for eksempel har en fortrolig viden, man mener skal afsløres i pressen. Det skriver den amerikanske sikkerhedsforsker Nicholas Weaver i et indlæg på Wired.com.

I USA er det netop kommet frem, at journalister på AP blev overvåget af myndighederne, ligesom det skete under Obamas forgænger George W. Bush for journalister på Washington Post og New York Times.

Dermed kræver det stor forsigtighed at skrive til journalister, hvis man vil være sikker på at være anonym, pointerer Weaver, der til dagligt er ansat på det berømte universitet Berkeley som forsker.

Når selv CIA's topchef ikke kan sløre sine digitale spor godt nok til at skjule en affære, men blev afsløret af FBI, viser det, hvor svært det er i dag.

Man skal være bevidst om, at man med sin telefon i lommen efterlader et løbende spor hos teleselskaberne, som viser ens position. Og bruger man kreditkort, har man også afsløret sig selv.

En sikker e-mail-korrespondance kræver derfor et indkøb af en computer, som kun vil blive brugt til dette formål. Og når man køber den, skal man lade sin telefon, sin normale computer, sit rejsekort og sine kreditkort blive hjemme og kun bruge kontanter undervejs. De samme forholdsregler skal tages, hver gang den 'hemmelige' computer skal i brug. Den må kun tændes i neutrale omgivelser, for eksempel en cafe med et åbent trådløst netværk.

Her kan man så oprette en helt neutral webmail-adresse, hvor man selvfølgelig ikke oplyser noget om sig selv. Og man skal heller ikke bruge computeren til noget som helst andet. Logger man for eksempel ind på Facebook og sletter ikke sine cookies godt nok, vil browseren 'sladre', hver gang man besøger en webside med en Facebook-applet – for eksempel en 'Like'-knap.

Vil man have en anonym telefon, er proceduren lidt den samme. Køb en telefon med taletidskort, som kan bruges i lang tid uden ny optankning, i en snusket kiosk med et ikke alt for moderne system til videoovervågning. Igen må man ikke have andet på sig, der kan afsløre ens bevægelser. Og batteriet må kun sluttes til telefonen, når man skal bruge den til sine hemmelige opkald – et sted langt fra hjemmet eller kontoret.

Hardwaren kan stadig koble dig sammen med din kommunikation, så ødelæg den grundigt, og smid den ud i en offentlig skraldespand, skjult i en McDonalds-pose eller lignende, hvis du frygter, at du er blevet sporet.

Den amerikanske lovgivning giver CIA og FBI vide beføjelser til at overvåge borgerne, så om der er grund til samme mistænksomhed og påpasselighed i Danmark er uvist. De teknologiske muligheder for at spore dig er dog de samme, da logningsbekendtgørelsen pålægger teleselskaberne at gemme tele- og internetdata i ét år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (23)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jesper Lund

...skrevet på en typehjulsprinter som man har købt brugt på et loppemarked.
Det skal selvf. frankeres med alm. frimærker og afsendes forholdsvis langt hjemmefra.

Der er rygter om at regeringen i terrorpakke III vil kræve registrering af alle skrivemaskiner i Danmark. Ejerne skal indlevere en skriftprøve til staten, så kilden til en anonym skrivemaskine kommunikation altid kan spores.

Ordningen har været afprøvet i et andet europæisk land i 1980'erne.

Registreringen blev formentlig droppet igen kort tid efter 1989, men det skal på ingen måde afholde Danmark fra at indføre den for at modgå denne "going dark" skrivemaskine kommunikation. Vi er som bekendt også det eneste land i Europa hvor borgernes internettrafik bliver registreret med sessionslogning.

 • 14
 • 0
Niels Christian Juul

Husk at bruge åndedrætsværn og handsker ved håndtering af papirbrev og kuvert - og ved lukning af kuvert og påsætning af frimærke brug flaskevand.
Artiklens forholdsregler skal også iagttages under anskaffelse af hjælpemidler og rejse til postkassen.
Og alle hjælpemidler skal bortskaffes efter gerningen.

 • 1
 • 0
Kenneth Andersen

Hmm, ja, det kan jeg godt nok godt se.
Sagen er bare den, at da jeg for ½ år siden forsøgte at sætte mig lidt ind i anonymitet på nettet, der fik jeg indtrykket, at IRC ikke var 100% anonymt. En ting er, at hvert program, man bruger på nettet, og som man ønsker anonymitet ved, det skal konfigureres til at benytte TOR proxyen.
En anden ting er, at nogle guides fortæller, at det ikke er sikkert nok. F.eks. kan IRC-udbyderen godt registrere brugerens identitet.

Man kan derimod benytte "i2ptunnel".
Her står der f.eks.:
http://en.anonpedia.net/wiki/I2P
Benefits
When using the I2P-network it is not possible to tie up an IRC-server with DDos-attacks. Also anonymity is guranteed, not even the operator of an IRC-server can track the identity of the user.

Man kan også benytte en "vhost":
Her står f.eks.:
http://pastehtml.com/view/1dztqre.html
Step 2
BASIC ANONYMIZING
Now you'll configure IRC to use a Vhost. Vhosts [meaning 'virtual hosts'] are masks that hide certain personal information, namely, your ISP.

Men det kan da godt være, at jeg har misforstået det, og at det faktisk er lettere at opnå anonymitet online - eller også er softwareversionerne bare videreudviklet :-)

 • 0
 • 0
Thomas Jensen

Der er rygter om at regeringen i terrorpakke III vil kræve registrering af alle skrivemaskiner i Danmark. Ejerne skal indlevere en skriftprøve til staten, så kilden til en anonym skrivemaskine kommunikation altid kan spores.

Spændende rygte! Hvor stammer det fra?

Jeg synes det lyder så absurd, at jeg ikke ved hvad jeg skal sige. Det er jo mere end almindeligt urealistisk! Der står jo 1000-vis af skrivemaskiner på lofter, i kældre og pultrekamre. De handles på loppemarkeder og i genbrugsbutikker til 25 kr. - det er da helt ude i hampen at tro man kan få registreret alle skrivemaskiner i danmark. Men der er også det absurde i tanken om en "illegal" skrivemaskine. Det leder jo tankerne hen på våben med nedslebne serienumre - skal der så til at være et sort marked for uregistrerede for skrivemaskiner? Det er jo ren sci-fi...

 • 1
 • 1
Kenn Nielsen

Spændende rygte! Hvor stammer det fra?

Hehe..

Jeg synes det lyder så absurd, at jeg ikke ved hvad jeg skal sige. Det er jo mere end almindeligt urealistisk!
...kliiip...
Det er jo ren sci-fi...

Du 'fangede' den ikke.
Og godt for det, for nu fik dine tanker lov til at tænke scenariet igennem.

Faktisk er det praktiseret.
Hvis du ejede en skrivemaskine i DDR, så skulle den registreres ved myndighederne.
Med registreringen skulle følge en side med tekst skrevet på skrivemaskinen.
Dette var for at gøre det nemt at slå ned på dem som skrev samfundskritiske tanker på papir så andre kunne læse dem.

Når vi hørte lidt om STASI's vilde registreringer, så var vi alle enige om at det var godt vi levede i frie samfund, hvor staten ikke tilskyndede den slags trang til at vide 'alt' om alle for at kunne kontrollere dem.

I dag er teknologien anderledes, men tankesættet om at vide mest muligt om alle for at kontrollere dem, ligger skræmmende tæt op ad det gamle DDR.

 • Og, jo ! 'D' nummer to står for 'Demokratisk'.

K

 • 8
 • 0
Thomas Arthur Nielsen

Og nu skal vi betale lægerne, fordi de ikke vil levere en rapport sammen med regningen til regioner, hvor rapporten indeholder det vi har talt med lægen om. De sidste grænser for privatliv er ved at skride, og vores retssikkerhed trues dagligt. Hver gang dette sker burde nogen lægge sag mod staten. Jeg ville ønske jeg havde tid og råd til det.

 • 2
 • 0
Kristian Klausen

Tiden hvor man bare kunne gå ind på en tankstation og købe et simkort med taletid i Danmark, uden at fortælle nogen hvem man var, er for længst slut. Det kræver legitimation og underskrift.


Jeg ved at mindst et selvskab i DK, ikke kræver CPR-nummer når man bestiller et taletidskort fra deres hjemmeside. Så kræver det "bare" en anonym postkasse og et falsk navn, så er man anonym.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere