Det norske statsråd vedtog forrige fredag en forordning, der åbner for at etablere et automatiseret sporingssystem baseret på mobiltelefonsporing og en downloadet app. Målet er at kontrollere spredningen af coronavirus i Norge, og at kunne erstatte store dele af det manuelle arbejde, som i dag tager meget af kapaciteten.
Det norske Folkehelseinstituttet (svarende til Sundhedsstyrelsen i Danmark) og forskningsinstitutionen Simula Research Laboratory har udviklet på en løsning siden 13. marts, som snart er klar til lancering. Forbindelsen mellem lokationsdata og sundhedsdata betyder, at appen allerede har rejst mange persondata-spørgsmål. Det norske datatilsyn meddeler Digi.no, at myndigheden i øjeblikket får et stort antal henvendelser om appen.
Det vil være frivilligt at downloade appen. Men hvis tiltaget skal lykkes, skal et stort flertal af befolkningen vælge at gøre det. Flere andre kritiske faktorer skal også opfyldes, for at løsningen kan virke.
‘En ekstraordinær situation’
Fredag for en uge siden offentliggjorde avisen VG en kronik fra direktøren for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og de øverste chefer i Simula, Norges Forskningsråd og Direktoratet for e-helse. I kronikken forklarer de, hvorfor de mener, at befolkningen bør tage det indgribende tiltag i brug.
De skriver, at det i denne situation er meget vigtigt at finde nye metoder, der kan kontrollere spredningen af virussen. Ifølge kronikkens forfattere kan appen være en af flere effektive og målrettede tiltag mod spredning.
»Vi er nu i en helt ekstraordinær situation, og hver enkelt af os alle, som en del af den nationale frivillige indsats, kan hjælpe med til at reducere infektioner hurtigere ved at vælge at bruge appen,« skriver de.
Sundhedsmyndighederne bruger følgende eksempel til at forklare, hvordan løsningen fungerer:
»Ola har valgt at installere appen på sin telefon. Hvis Ola bliver syg, og en læge konstaterer, at dette er Covid-19, kan sundhedsmyndighederne spole tilbage i data fra hans mobil og se, hvem han har været i tæt kontakt med de sidste to uger. Alle, som ud fra denne definition er kontaktet af Ola i de sidste par dage, vil, hvis de har appen, modtage en SMS-advarsel, der opfordrer dem til karantæne. De vil ikke få at vide, at Ola er blevet smittet.«
Tættere end to meter i mere end 15 minutter
Appen afvikles i baggrunden og indsamler lokaliseringsdata med både GPS og Bluetooth for at få de mest nøjagtige placeringer.
Hvad der defineres som tæt kontakt bestemmes af sundhedsmyndighederne og kan let kodes om i appen ved opdateringer. I øjeblikket defineres tæt kontakt som værende tættere end to meter i mere end et kvarter, fortæller Kyrre Lekve, som er administrerende vicedirektør for Simula Research Laboratory, til Digi.no.
Med appen downloadet på telefonen, modtager man en SMS fra sundhedsmyndighederne om at man har haft en sådan nærkontakt med en person, som er bekræftet inficeret af coronavirus.
Modtager SMS med besked om karantæne
Det skal stå hvilken dag, der er tale om, men ikke tidspunktet og ikke hvem det drejer sig om.
For eksempel kan SMS'en lyde således: ‘Den 23. marts var du i tæt kontakt med en person, der nu er blevet diagnosticeret med coronasmitte...’ Desuden vil SMS'en informere om man skal gå i karantæne og muligvis anden information og råd fra myndighederne.
Dagens karantæneregler pålægger i Norge hjemmekarantæne i 14 dage for personer, der har haft tæt kontakt med bekræftede smittede.
De råd, der bliver sendt via SMS, skal finde sted uden for dette system. Myndighederne får telefonnumrene og sender beskederne ud.
»Det vil være både en forsikring for dig selv og for de smittede, der hurtigt vil give besked til personer med tæt kontakt,« siger Kyrre Lekve fra Simula.
Ingen selvrapportering
Rapportering af smittede i appen skal integreres med sundhedssystemet og smittetest.
»Sundhedsmyndighederne har allerede et centralt register, og et system hvor læger indberetter smittetilfælde. Samkøring af dette system med appen er, hvad der mangler nu, før appen kan stilles til rådighed for alle,« siger Kyrre Lekve.
Appen definerer kun smittede og ikke-smittede. Der er ingen andre niveauer såsom selvrapporterede symptomer eller mistanke om smitte. Ifølge Kyrre Lekve er der en pointe med ikke at bruge selvrapportering i løsningen.
»Vi har erfaring med, at der er mange fejlkilder. Og vi er vel alle lidt bekymrede nu,« siger han.
70 procent skal bruge appen
Løsningen afhænger af flere kritiske faktorer for at få succes. En kritisk masse skal vælge at downloade appen, og helst de fleste.
»Vi ved ikke nøjagtigt, hvor mange mennesker der er brug for. Vi tror, at det under alle omstændigheder vil hjælpe, men hvis virkningen virkelig skal være afgørende, kan vi have brug for op til 70 procent,« vurderer Kyrre Lekve.
For at løsningen skal lykkes, afhænger den også af, at der køres et godt test-regimente, understreger han.
I midten af februar skrev Digi.no om en lignende app, der blev brugt af myndighederne i Kina , hvor beboerne får information om både deres egne og andres nære kontakter ved at angive ID-numre. Der er lignende løsninger også i andre asiatiske lande.
Ifølge Simula har det været vigtigt at udvikle en løsning fra bunden i Norge, som er tilpasset til det norske samfund, og hvor man har fuld kontrol over alle funktioner, og ikke bruge tilsvarende apps fra andre lande.
Har I et grundlag for sammenligning med tilsvarende forhold i andre lande?
»Nej, vi tror, vi er de første, der har udviklet et sådant system, tilpasset til forventningerne til persondata og datasikkerhed i den vestlige verden. Vi har samarbejdet med Storbritannien om udviklingen, så de er i samme bås.«
Så I ved ikke, hvor godt det fungerer?
»Det ved vi ikke, men samtidig mener vi, at dette er den mest lovende måde at få samfundet til at fungere igen med den viden, vi har.«
Vil ikke blive brugt til at håndhæve karantæneregler
Kan appen se, hvem der er i karantæne, og deres bevægelser?
»Det er teknisk muligt, men det gør vi ikke. Den norske befolkning ville aldrig acceptere, at politiet skulle gå ind og håndhæve karantænen på den måde. Tilsvarende apps i Asien gør det, og de er effektive, men ingen i Norge er på dette niveau.«
Kyrre Lekve forsætter:
»Det er allerede kritisk, at vi får nok folk til at downloade den, og så er vi kritisk afhængige af tillid. Vi skal vise alt, hvad vi kan, at vi tager datasikkerhed og persondatalovgivning alvorligt. Dette kan kun blive en succes, hvis folk tror på os,« uddyber han.
‘Meget negativt potentiale’
Simula kontaktede selv Institut for Folkesundhed den 11. marts og tilbød at hjælpe, og har i ugerne efter udviklet løsningen i samarbejde med virksomhederne Scienta og Shortcut. Udviklingsarbejdet ledes af professor Olav Lysne og forskningsprofessor Ahmed Elmokashfi. 20 forskere har været involveret i processen siden 13. marts.
Hvordan oplever I at arbejde med sådan en opgave?
»Det er både gået ekstremt hurtigt, og det er ekstremt alvorligt. Dette er en type app, der har et meget negativt potentiale. Derfor er jeg meget glad for, at det netop er os, der gør det.«
Tror I, at appen kan føre til en varig opblødning af folks forhold til persondata?
»Det skal jeg ikke spekulere i. Men for Simula er dette et meget specielt tiltag i en meget speciel situation. Vi har ikke noget ønske om, at dette skal være hverdag.«
Data vil blive brugt til forskning
Data skal opbevares i 30 dage, før de slettes. Denne grænse er sat, fordi det er den maksimale periode, der er nødvendig for at underrette dem, der tidligere har været i tæt kontakt med smittede, oplyser Simula.
Ud over at underrette nære kontakter vil de data, appen genererer, fortløbende blive trukket ud til forskning i den igangværende og fremtidige pandemier. Ifølge Simula vil dette være anonymiserede og aggregerede data, der ikke identificerer enkeltpersoner. Disse data vil kunne gemmes længere.
‘Nødvendigt med kontrol’
»Vi er superpositive over for alle kontrolmekanismer for at sikre privatlivets fred og datasikkerhed. Hvis myndighederne f.eks. opretter et kontrolorgan, der skal følge det her, vil vi være positive overfor det,« siger Kyrre Lekve fra Simula.
Tror I, det er nødvendigt?
»Ja, det tror jeg. Nogen er nødt til at kontrollere kontrollørerne,« svarer han.
Der mangler endnu en vurdering og arbejde med både sundhedsmyndigheder samt persondatalovgivning og softwarens stabilitet. Dette skal være på plads, før appen kan lanceres. Ifølge Kyrre Lekve vil det ske ‘rimeligt snart’.
Denne artikel stammer fra Digi.no.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.