Sådan kommer den norske smitte-app til at fungere

6. april 2020 kl. 05:0034
Sådan kommer den norske smitte-app til at fungere
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Mens danske myndigheder tøver, vil man i Norge snart lancere app til registrering og varsling om mulig smitte.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det norske statsråd vedtog forrige fredag en forordning, der åbner for at etablere et automatiseret sporingssystem baseret på mobiltelefonsporing og en downloadet app. Målet er at kontrollere spredningen af coronavirus i Norge, og at kunne erstatte store dele af det manuelle arbejde, som i dag tager meget af kapaciteten.

Det norske Folkehelseinstituttet (svarende til Sundhedsstyrelsen i Danmark) og forskningsinstitutionen Simula Research Laboratory har udviklet på en løsning siden 13. marts, som snart er klar til lancering. Forbindelsen mellem lokationsdata og sundhedsdata betyder, at appen allerede har rejst mange persondata-spørgsmål. Det norske datatilsyn meddeler Digi.no, at myndigheden i øjeblikket får et stort antal henvendelser om appen.

Det vil være frivilligt at downloade appen. Men hvis tiltaget skal lykkes, skal et stort flertal af befolkningen vælge at gøre det. Flere andre kritiske faktorer skal også opfyldes, for at løsningen kan virke.

‘En ekstraordinær situation’

Fredag for en uge siden offentliggjorde avisen VG en kronik fra direktøren for Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg og de øverste chefer i Simula, Norges Forskningsråd og Direktoratet for e-helse. I kronikken forklarer de, hvorfor de mener, at befolkningen bør tage det indgribende tiltag i brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De skriver, at det i denne situation er meget vigtigt at finde nye metoder, der kan kontrollere spredningen af ​​virussen. Ifølge kronikkens forfattere kan appen være en af ​​flere effektive og målrettede tiltag mod spredning.

»Vi er nu i en helt ekstraordinær situation, og hver enkelt af os alle, som en del af den nationale frivillige indsats, kan hjælpe med til at reducere infektioner hurtigere ved at vælge at bruge appen,« skriver de.

Sundhedsmyndighederne bruger følgende eksempel til at forklare, hvordan løsningen fungerer:

»Ola har valgt at installere appen på sin telefon. Hvis Ola bliver syg, og en læge konstaterer, at dette er Covid-19, kan sundhedsmyndighederne spole tilbage i data fra hans mobil og se, hvem han har været i tæt kontakt med de sidste to uger. Alle, som ud fra denne definition er kontaktet af Ola i de sidste par dage, vil, hvis de har appen, modtage en SMS-advarsel, der opfordrer dem til karantæne. De vil ikke få at vide, at Ola er blevet smittet.«

Tættere end to meter i mere end 15 minutter

Appen afvikles i baggrunden og indsamler lokaliseringsdata med både GPS og Bluetooth for at få de mest nøjagtige placeringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad der defineres som tæt kontakt bestemmes af sundhedsmyndighederne og kan let kodes om i appen ved opdateringer. I øjeblikket defineres tæt kontakt som værende tættere end to meter i mere end et kvarter, fortæller Kyrre Lekve, som er administrerende vicedirektør for Simula Research Laboratory, til Digi.no.

Kyrre Lekve er administrerende vicedirektør for Simula Research Laboratory.

Med appen downloadet på telefonen, modtager man en SMS fra sundhedsmyndighederne om at man har haft en sådan nærkontakt med en person, som er bekræftet inficeret af coronavirus.

Modtager SMS med besked om karantæne

Det skal stå hvilken dag, der er tale om, men ikke tidspunktet og ikke hvem det drejer sig om.

For eksempel kan SMS'en lyde således: ‘Den 23. marts var du i tæt kontakt med en person, der nu er blevet diagnosticeret med coronasmitte...’ Desuden vil SMS'en informere om man skal gå i karantæne og muligvis anden information og råd fra myndighederne.

Dagens karantæneregler pålægger i Norge hjemmekarantæne i 14 dage for personer, der har haft tæt kontakt med bekræftede smittede.

De råd, der bliver sendt via SMS, skal finde sted uden for dette system. Myndighederne får telefonnumrene og sender beskederne ud.

»Det vil være både en forsikring for dig selv og for de smittede, der hurtigt vil give besked til personer med tæt kontakt,« siger Kyrre Lekve fra Simula.

Ingen selvrapportering

Rapportering af smittede i appen skal integreres med sundhedssystemet og smittetest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Sundhedsmyndighederne har allerede et centralt register, og et system hvor læger indberetter smittetilfælde. Samkøring af ​​dette system med appen er, hvad der mangler nu, før appen kan stilles til rådighed for alle,« siger Kyrre Lekve.

Appen definerer kun smittede og ikke-smittede. Der er ingen andre niveauer såsom selvrapporterede symptomer eller mistanke om smitte. Ifølge Kyrre Lekve er der en pointe med ikke at bruge selvrapportering i løsningen.

»Vi har erfaring med, at der er mange fejlkilder. Og vi er vel alle lidt bekymrede nu,« siger han.

70 procent skal bruge appen

Løsningen afhænger af flere kritiske faktorer for at få succes. En kritisk masse skal vælge at downloade appen, og helst de fleste.

»Vi ved ikke nøjagtigt, hvor mange mennesker der er brug for. Vi tror, ​​at det under alle omstændigheder vil hjælpe, men hvis virkningen virkelig skal være afgørende, kan vi have brug for op til 70 procent,« vurderer Kyrre Lekve.

For at løsningen skal lykkes, afhænger den også af, at der køres et godt test-regimente, understreger han.

I midten af ​​februar skrev Digi.no om en lignende app, der blev brugt af myndighederne i Kina , hvor beboerne får information om både deres egne og andres nære kontakter ved at angive ID-numre. Der er lignende løsninger også i andre asiatiske lande.

Ifølge Simula har det været vigtigt at udvikle en løsning fra bunden i Norge, som er tilpasset til det norske samfund, og hvor man har fuld kontrol over alle funktioner, og ikke bruge tilsvarende apps fra andre lande.

Har I et grundlag for sammenligning med tilsvarende forhold i andre lande?

»Nej, vi tror, ​​vi er de første, der har udviklet et sådant system, tilpasset til forventningerne til persondata og datasikkerhed i den vestlige verden. Vi har samarbejdet med Storbritannien om udviklingen, så de er i samme bås.«

Så I ved ikke, hvor godt det fungerer?

»Det ved vi ikke, men samtidig mener vi, at dette er den mest lovende måde at få samfundet til at fungere igen med den viden, vi har.«

Vil ikke blive brugt til at håndhæve karantæneregler

Kan appen se, hvem der er i karantæne, og deres bevægelser?

»Det er teknisk muligt, men det gør vi ikke. Den norske befolkning ville aldrig acceptere, at politiet skulle gå ind og håndhæve karantænen på den måde. Tilsvarende apps i Asien gør det, og de er effektive, men ingen i Norge er på dette niveau.«

Kyrre Lekve forsætter:

»Det er allerede kritisk, at vi får nok folk til at downloade den, og så er vi kritisk afhængige af tillid. Vi skal vise alt, hvad vi kan, at vi tager datasikkerhed og persondatalovgivning alvorligt. Dette kan kun blive en succes, hvis folk tror på os,« uddyber han.

‘Meget negativt potentiale’

Simula kontaktede selv Institut for Folkesundhed den 11. marts og tilbød at hjælpe, og har i ugerne efter udviklet løsningen i samarbejde med virksomhederne Scienta og Shortcut. Udviklingsarbejdet ledes af professor Olav Lysne og forskningsprofessor Ahmed Elmokashfi. 20 forskere har været involveret i processen siden 13. marts.

Hvordan oplever I at arbejde med sådan en opgave?

»Det er både gået ekstremt hurtigt, og det er ekstremt alvorligt. Dette er en type app, der har et meget negativt potentiale. Derfor er jeg meget glad for, at det netop er os, der gør det.«

Tror I, at appen kan føre til en varig opblødning af folks forhold til persondata?

»Det skal jeg ikke spekulere i. Men for Simula er dette et meget specielt tiltag i en meget speciel situation. Vi har ikke noget ønske om, at dette skal være hverdag.«

Data vil blive brugt til forskning

Data skal opbevares i 30 dage, før de slettes. Denne grænse er sat, fordi det er den maksimale periode, der er nødvendig for at underrette dem, der tidligere har været i tæt kontakt med smittede, oplyser Simula.

Ud over at underrette nære kontakter vil de data, appen genererer, fortløbende blive trukket ud til forskning i den igangværende og fremtidige pandemier. Ifølge Simula vil dette være anonymiserede og aggregerede data, der ikke identificerer enkeltpersoner. Disse data vil kunne gemmes længere.

‘Nødvendigt med kontrol’

»Vi er superpositive over for alle kontrolmekanismer for at sikre privatlivets fred og datasikkerhed. Hvis myndighederne f.eks. opretter et kontrolorgan, der skal følge det her, vil vi være positive overfor det,« siger Kyrre Lekve fra Simula.

Tror I, det er nødvendigt?

»Ja, det tror jeg. Nogen er nødt til at kontrollere kontrollørerne,« svarer han.

Der mangler endnu en vurdering og arbejde med både sundhedsmyndigheder samt persondatalovgivning og softwarens stabilitet. Dette skal være på plads, før appen kan lanceres. Ifølge Kyrre Lekve vil det ske ‘rimeligt snart’.

Denne artikel stammer fra Digi.no.

34 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
7. april 2020 kl. 16:21

Hvis nu f.eks. man sammen med PCR-testen fik en unik kode, der indeholdte mobil-nummer og smittedato (krypteret), ville man kunne dekoble myndighedernes authorisering af at ejeren af et mobil-nummer var smittet fra en konkret app, og man kunne undgå uafhængige apps afhængighed af selvdiagnosticering...

Det kræver så en at myndighederne vil spille med, og bør laves som international standard.

Brainstormer bare...

33
7. april 2020 kl. 15:54

I see.

I øvrigt har myndighederne vel også langt bedre forudsætninger for at få en stor del af befolkningen til at installere en (og den samme) app.

32
7. april 2020 kl. 14:27

Et par uger virker længe at vente. Og som formål nævnes ikke at bremse smittespredningen. I mine øjne er det for lidt og for langsomt. Bør vi civile samle os om en af "civilsamfundets løsninger"? Og hvilken?

Som jeg har skrevet tidligere kan en app til kontaktsporing laves med lokal lagring af kontakt events og uden nogen statslig overvågning. Næsten alt laves bedst decentralt i forhold til kontaktsporing.

Men lige præcis i forhold til udsendelse af advarsler anonymt til tidligere kontakter er der nødt til at være en "autorisation" fra sundhedsmyndighederne baseret på en positiv diagnostisk test (PCR). Det betyder ikke adgang til data for myndighederne, for det er ikke muligt hvis app'en er designet ordentligt, men adgang til at "trykke på knappen" der udsender advarsler.

Der vil ikke komme noget godt ud af at bruge en kontaktsporing app, hvis folk trykker på "advar" knappen baseret på at de har selvdiagnosticeret sig selv med COVID-19. Mange af disse selvdiagnoser (som man ser på sociale medier..) vil antageligt være noget andet end COVID-19.

Der er nødt til at være en sikker diagnose for at udsende en advarsel (anonymt). Ellers skabes unødig ængstelse hos de personer som bliver advaret, uanset at det sker anonymt. Og unødig disruption af økonomien, hvis folk går i karantæne efter at have modtaget en advarsel i app'en.

Jesper Lund IT-Politisk Forening

31
7. april 2020 kl. 09:15

Statsministeriet skriver følgende:

  • Sundhedsmyndighederne vil i løbet af de kommende uger lancere en app, som dels kan styrke datagrundlaget for sundhedsmyndighedernes løbende epidemiologiske overvågning af smitteudbredelse og dermed understøtte beslutningerne om den gradvise åbning af samfundet, dels kan understøtte en hensigtsmæssig adfærd blandt borgere, som kan minimere smitteudbredelse i takt med, at samfundet gradvist genåbnes.

  • Der vil efter norsk model være tale om en frivillig ordning, hvor borgere over 15 år kan hente en app. App’en kan i første version bl.a. registrere kontakt inden for 1-2 meter med andre, som også har app’en. Dette kan give nyttig information om kontaktmønstre. Sundhedsmyndighederne vil alene kunne anvende data fra app’en til at følge op på smitteudbredelsen på pseudonymiseret og aggregeret niveau.

[https://www.regeringen.dk/nyheder/2020/pressemoede-i-statsministeriet/]

Et par uger virker længe at vente. Og som formål nævnes ikke at bremse smittespredningen. I mine øjne er det for lidt og for langsomt. Bør vi civile samle os om en af "civilsamfundets løsninger"? Og hvilken?

30
7. april 2020 kl. 09:00

Bliver det monstro baseret på PPET-PT? - Det er vel det oplagte gæt, eftersom Danmark er med i det[https://www.dr.dk/nyheder/penge/ny-app-skal-finde-corona-smittede-uden-overvaagning].

Der skulle i følge denne artikel eksistere et handout fra statsministeriet med flere detaljer om den planlagte app:https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12064219/myndigheder-laver-frivillig-coronaovervaagningsapp/

Er dette handout mon offentligt tilgængeligt?

29
6. april 2020 kl. 22:20

Ser ud til at de enten foreslår pull eller broadcast, ikke et "rigtigt" (individuelt) push. Det giver mere mening.

Det er en kritisk betingelse for at advarslerne kan ske anonymt. Telefonen beregner lokalt om den skal have en advarsel.

I stedet for enten-eller binær advarsel kan det også være en risikoscore for smitteeksponering ala hvad man gør i Kina og Israel, bortset fra at beregningen sker lokalt på device og ikke på en server hos Alibaba eller NSO Group.

27
6. april 2020 kl. 20:47

Denne forskergruppe (ikke PEPP-PT, men et andet projekt som desværre har fået meget mindre mediebevågenhed end PEPP-PT) har offentliggjort et whitepaper, der beskriver hvordan det kan gøres sikkert.

Tak for links! Meget mere informative end PEPP-PT.

Ser ud til at de enten foreslår pull eller broadcast, ikke et "rigtigt" (individuelt) push. Det giver mere mening.

Jeg smed en hash på for at reducere datamængderne, men måske det ikke er nødvendigt.

Angående BLE er der nok ikke reelle alternativer. Det jeg tidligere påpegede er at det nemt giver mange falske positive hvis ikke man slukker når man er hjemme. Specielt hvis man bor i en lejlighed.

Godt at I følger dette tæt! Hvis det gøres rigtig, så det også er godt nok i Tyskland, kan det potentielt hjælpe meget på spredningen.

26
6. april 2020 kl. 19:16

Et naivt spørgsmål. Hvordan sendes denne push besked når man (inklusive myndighederne) ikke kender identiteten på den anden?

Denne forskergruppe (ikke PEPP-PT, men et andet projekt som desværre har fået meget mindre mediebevågenhed end PEPP-PT) har offentliggjort et whitepaper, der beskriver hvordan det kan gøres sikkert.

Forskergruppen har de relevante kompetencer, både epidemiologi, IT-sikkerhed og databeskyttelse hvor Michael Veale spiller en central rolle i forhold til databeskyttelse. Michael skriver en masse på Twitter.

Jeg ville også opfordre til at holde øje med hvad Chaos Computer Club udtaler. Her en foreløbig vurdering fra Linus Neumann. På tysk, men der er Google Translate or something. Trust me, CCC der har afsløret den tyske regerings skumle omgang med statstrojanere og andet tvivlsomt software ville ikke skrive dette, hvis de ikke mente det.

Moralen er at der kan indsamles data om kontakt events, som kan bruges til advarsler af tidligere tætte kontakter, hvis en person tester positivt

  1. uden at den smittede person ved hvem han/hun advarer,
  2. uden at de personer som modtager advarslen ved hvor den kommer fra,
  3. og sidst men bestemt ikke mindst uden at staten (eller andre centrale enheder) opsamler nogen som helst information om hvem der er tæt på hinanden og hvem der advares.

Disse tre egenskaber er vigtige for at det ikke skal ende i Kina-style masseovervågning og stigmatisering af de syge. Alle tre krav bør betragtes som absolutte krav, især fordi der kan designes simple og sikre løsninger som opfylder kravene (DP-3T projektet).

Hvis den norske app bruger GPS og centraliseret dataindsamling i cloud, er der ikke grund til at bruge mere tid på den. Det er bare dumpet.

Løsningen i Singapore (TraceTogether) er faktisk ganske fornuftig, men den kan forbedres i forhold til udsendelse af advarsler, fordi det er knyttet til mobilnumre i TraceTogether. Godt, men ikke godt nok ("rum for forbedring", en anden karakter end "bare dumpet").

Generelt ser det ud til at de bedste app-løsninger til kontaktsporing kommer fra civilsamfundet, uafhængige forskere uden alt for tætte kontakter til staten, og andre bottom-up processer. Det er positivt.

Hvorvidt kontaktsporing vil hjælpe (nok) er noget som kun tiden kan vise. Der er helt klart alvorlige problemer med mange falsk-positive, og afstandsmålinger via BLE er måske brug af teknologien til noget, som den egentlig ikke er designet til. Men det gælder alle disse app-løsninger. Bluetooth har den fordel i forhold til GPS, at det også virker i ejendomme med flere etager. Her scanner brugerne QR-koder i Kina, fordi man godt er klar over at GPS ikke fungerer indendørs.

Hvad man skal bruge advarslerne til er primært et spørgsmål til den epidemiologiske strategi, som et land vælger. Det kan være alt fra (u)frivillig karantæne, opsøge testfacilitet, eller måske mere sofistikeret med lokal beregning (ikke cloud!) af en risikoscore for smitteoverførsel ud fra antallet af advarsler om kontakt med smittede og afstanden til de ukendte smittede personer.

Jesper Lund IT-Politisk Forening

P.S. Vi følger dette område meget tæt sammen med vores samarbejdspartnere i EDRi.

25
6. april 2020 kl. 18:28

Ja det er en svaghed ved v2's system. Jeg trykkede Reply. Spoergsmaalet var hvorfra jeg ved at Singapore's app er open source. Det kan man let finde frem til via Google. Jeg skrev i oevrigt til ing.dk's journalist om den for flere uger siden, uden at der kom mere ud af det.

20
6. april 2020 kl. 16:40

Den registrerer numre fra andre enheder der har biblioteket installeret og hvis en bruger testes positiv, så sendes en push besked til de numre der er gemt på pågældende persons telefon.

Et naivt spørgsmål. Hvordan sendes denne push besked når man (inklusive myndighederne) ikke kender identiteten på den anden?

Jeg kan se at det kan gøres med rimelig anonymitet ved hjælp af pull. Man kan med jævne mellerum sende en hash af alle man har været i kontakt med til en central server (https ville virke). Denne kan så returnere de fulde IDer på alle de folk der har den samme hash og er positive. Dem kan du så sammenligne med de fulde IDer du selv har opbevaret.

19
6. april 2020 kl. 16:30

Jeg ville ikke vaere bekymret for det med man rammer naboens bluetooth, da der (i det mindste i Singapore's app) tages hoejde for signalets styrke.

Selvfølgelig tages der højde for signalstyrken. Det skal nok klare fritliggende huse. Men en del mennesker bor altså i lejligheder hvor naboens soveværelser er på den anden side af en væg. Deres telefoner kan nemt være under 2m fra din hele natten. Ligeså i stuer og køkkener. Og under/overboer måske 3m væk.

18
6. april 2020 kl. 16:06

Private Kit:

  • Første commit 23 februar.
  • 30 commits om ugen

  • 36 authors
  • 23 Pull Requests
  • 159 issues (87 closed)

STAR (PEPP-PT?):

  • Første commit 30 marts.
  • meget få commits
  • 2 authors
  • 0 Pull Requests
  • 0 Issues

Men jeg er ikke sikker på at STAR er PEPP-PT. De skriver "we are joining forces with PEPP-PT" på https://next-step.io/en/. Og i en 2 dage gammel artikel lyder det: "the group has yet to roll out its open-source code for the world to scrutinize." (https://www.businessinsider.com/coronavirus-covid-19-contact-tracing-mobile-phones-bluetooth-pepp-pt-2020-4?r=US&IR=T)

17
6. april 2020 kl. 15:57

Som jeg forstod PEPP-PT ved kort læsning, anvender den bluetooth og scanner efter enheder (de har lavet en standard til det) - og formodentlig via bluetooth id'et (en slags MAC) - kan den unikt vide "hvem" den har været i nærheden af og gemmer det lokalt.
Hvis så nogen bliver syg, så kan de devices gemt på deres app - formodentlig meldes ud til alles apps - og dem der så "selv har det device id" - kan fortælle brugeren at "de skal i karantæne" - eller evt. "sladre" til politiet eller whatever app udvikleren der bruger lib'et nu gør.

Biblioteket laver en unik id som ikke ikke kan forbindes med en person eller telefon. Den registrerer numre fra andre enheder der har biblioteket installeret og hvis en bruger testes positiv, så sendes en push besked til de numre der er gemt på pågældende persons telefon. Så politiet og myndighederne vil ikke have mulighed for at vide hvem der har fået en besked og hvor mange. Der gemmes ingen lokations data eller noget lignende. Du vil som bruger få besked om at en du har mødt er testet positiv og du bør få lavet en test selv. Igen ikke noget med hvem du har mødt eller hvor du har mødt vedkommende.

Husk at de tyske privacy regler skal overholdes og det er nok nogle af de skrappeste i verden.

Id numre slettes automatisk efter 14 dage.

15
6. april 2020 kl. 14:15

Saa vidt jeg kan se er PEPP-PT ikke open source, idet man skal vaere "partner" for at faa adgang. Det er rigtig dumt ikke at lade alle vaere med til at vurdere kodens kvalitet og niveauet af sikkerhed.

Har du kigget på github'en.. Det ser umiddelbart rigtigt ud.. De skriver det er fra en 71 timers HackZurich event.

"Trace Together" app'en har ingen nævnelse om Open Source nogen steder - ej heller på deres officielle side - og jeg kan ikke finde nogen github repos der "ligner".. Hvorfra har du at den skulle være Open Source?

14
6. april 2020 kl. 14:08

Singapore har for laenge siden open-sourcet deres "Trace Together"-app. Svaert ved at se det smarte i at opfinde 100 nye apps. Jeg ville ikke vaere bekymret for det med man rammer naboens bluetooth, da der (i det mindste i Singapore's app) tages hoejde for signalets styrke.

Saa vidt jeg kan se er PEPP-PT ikke open source, idet man skal vaere "partner" for at faa adgang. Det er rigtig dumt ikke at lade alle vaere med til at vurdere kodens kvalitet og niveauet af sikkerhed.

13
6. april 2020 kl. 14:02

Som jeg forstod PEPP-PT ved kort læsning, anvender den bluetooth og scanner efter enheder (de har lavet en standard til det) - og formodentlig via bluetooth id'et (en slags MAC) - kan den unikt vide "hvem" den har været i nærheden af og gemmer det lokalt. Hvis så nogen bliver syg, så kan de devices gemt på deres app - formodentlig meldes ud til alles apps - og dem der så "selv har det device id" - kan fortælle brugeren at "de skal i karantæne" - eller evt. "sladre" til politiet eller whatever app udvikleren der bruger lib'et nu gør.

Igen håber jeg virkelig at Danmark starter udfra den MIT app - hvor det hele faktisk er tænkt igennem, også mht. privacy og regeringens behov og afvejningen heraf.

12
6. april 2020 kl. 13:58

Jep. Din telefon skifter fordi senderen på den anden side af vandet har et stærkere signal - det har intet med GPS positionen at gøre - som din telefon ved og en app derfor kan fortælle ganske præcist. Prøv selv at åbne google maps - og se hvor præcist den ved hvor du er :)

11
6. april 2020 kl. 13:15

Vi fik skrevet samtidig om PEPP-PT. Godt at høre at det er Open Source. Det er ikke noget de skriver om på forsiden. Havde kun opsnappet et lidt ældre tweet om at det selvfølgelig ville blive Open Source.

Jeg har ikke set nærmere på PEPP-PT. Men det er virkelig interessant om det er ordentligt lavet. Vi får nok ekspertudtalelserne i kølvandet på at Tyskland starter...

Gad vide om Danmark rent faktisk har tænkt sig at lave en app til PEPP-PT... Jeg synes det virker til at kortene bliver holdt tæt til hånden... Og jeg synes i den grad vi mangler en offentlig diskussion om det her.

10
6. april 2020 kl. 12:55

Kan de overehovdet fastslå en persons position +/- 2 m. Mig bekendt kobles mobiltelefoner ikke altid til den nærmeste sender, især ikke i tæt bymæssig bebyggelse, hvor behovet for positionsbestemmelse er størst. Når man fiskerr ved Kronborg, få man altid en velkomen til Sverige!

9
6. april 2020 kl. 12:39

Jep -det er pepp-pt som jeg nævnte.. Men som artiklen også "antyder" - så er det faktisk kun et bibliotek til "anonymiseret" contact tracing - som man så kan lave sin egen app med. Det kunne man jo så anvende, og implementere understøttelse af i MIT app'en (som er en komplet App til både Android og IOS) - istedet for at hver land skulle skrive deres helt egen app - til samme formål.

6
6. april 2020 kl. 12:17

Fantastisk.. MIT er et fantastisk sted, der har lavet meget dejlig Open Source - heriblandt Kerberos - som jo idag bruges i bl.a. Microsofts AD.. Jeg ville virkelig ønske vi i Europa kom lidt mere ind i kampen vedr. "Public money - Public code" :(

Jeg havde lidt svært ved at finde kildekoden til "private kit" projektet på de links du angiver, men de er her: https://github.com/tripleblindmarket/private-kit@version2: måske i kunne ping'e nogen i Norge, og høre om de har overvejet ikke at genopfinde hjulet (med deres egne problemer de så selv skal løse igen) og arbejde videre på f.ex. et Open Source projekt som dette istedet? og måske skulle den danske regering til og igang med nogle tiltag, hvis vi skal undgå at hele Danmark bliver smittede (og vi får et langt højere dødstal end ved en alm. influenza sæson) - så skal vi jo kunne "containe" udbrud, - og det er netop denne apps formål.

5
6. april 2020 kl. 12:11

Ja. Og der ER faktisk lavet en open source app, med kæmpe fokus på privace-delen. Jeg tænker på MIT's app:https://www.media.mit.edu/projects/safepaths/overview/

De har lavet en white paper, der blandt andet lister problematikker i forhold til privacy og en sådan her app. Interessant læsning, også til at vurdere andre apps op påhttps://drive.google.com/file/d/1nwOR4drE3YdkCkyy_HBd6giQPPhLEkRc/view

At den norske app gemmer data centralt er simpelthen en bummert. Sørgeligt at de ikke har lavet det ordentligt, for det vil selvfølgelig begrænse interessen i app'en at det ikke er lavet maksimalt forsvarligt.https://nrkbeta.no/2020/04/02/advarer-mot-a-installere-fhis-korona-app/

4
6. april 2020 kl. 11:15

Lignende system er allerede i brug i Sydkorea.

3
6. april 2020 kl. 11:15

Sådan en app burde udgives som fri software.. så KUNNE man som udvikler forbedre "backend delen" - til at "rydde op som ønsket" - og se om projekt ansvarlige tager imod PR'en og man kunne selv se hvad applikationen faktisk gør.. og alle andre lande i verden kunne benytte det gode arbejde - hvis de også vil have et sådant værktøj.. Samarbejde istedet for hvert land for sig selv. Havde Sydkoreas app været Open Source - kunne Norge formodentlig have sparet vigtig tid.

2
6. april 2020 kl. 10:24

Data skal opbevares i 30 dage, før de slettes. Denne grænse er sat, fordi det er den maksimale periode, der er nødvendig for at underrette dem, der tidligere har været i tæt kontakt med smittede, oplyser Simula.</p>
<p>Ud over at underrette nære kontakter vil de data, appen genererer, fortløbende blive trukket ud til forskning i den igangværende og fremtidige pandemier.

Hvordan vil de bruge data til forskning når data trækkes ud til forskning?

I min verden er der to muligheder: Enten slettes data eller også gør de ikke. Punktum. Der er ingen mellemvej.

1
6. april 2020 kl. 09:46

Nu er den norske app godt nok pt. frivillig, men jeg håber at det generelt tillades at man slår sådanne apps fra når man er alene eller hjemme. Ellers kommer der alt for mange falske negative. Ikke falske i den forstand at man var heldig ikke at blive smittet, men at naboens telefon ligger på et natbord i nabohuset 2m væk.

Personligt ville jeg ryge i permanent karantæne. 2-3m direkte under min hjemmearbejsplads står kassen i en fødevarebutik og under normale forhold står der ofte folk udenfor og spiser/drikker. 15 minutter og 2m er måske nok, men dels kan de jo beslutte sig for at stramme det til 5 eller 10 minutter og dels tvivler jeg på at de kan se forskel på 2m og 3m.