Sådan kommer danske it-folk til skade

It-branchen er en af de allersikreste at arbejde i, men der sker stadig arbejdsskader - og en sjælden gang et dødsfald.

Arbejder du i it- eller telebranchen i Danmark, kan du glæde dig over, at faren for at komme til skade i arbejdstiden er ganske lav. Faktisk ligger branchen helt i bund i Arbejdstilsynets statistik over forskellige brancher, sammen med frisørfaget. Det skriver it-avisen Computerworld.dk.

Antallet af arbejdsulykker, som er anmeldt til Arbejdstilsynet, ligger i it-branchen på 24 pr. 10.000 ansatte, mens landsgennemsnittet for alle brancher er 156 og slagterier topper med 532.

Siden 2010 er antallet af skader i it- og telebranchen også faldet mærkbart, fra 211 om året i 2010, til 155 om året i 2012, som er det seneste år, tallene er opgjort.

Den mest typiske skade blandt it-folket er en forstuvning, som der var anmeldt 63 af i 2012. Samme år fik 22 it- og telefolk knoglebrud på arbejdet, mens tre kom galt af sted med en ætsning.

Dødsfald er heldigvis ganske sjældne i branchen og optrådte senest i Arbejdstilsynets statistikker i 2009, men da telebranchen er regnet med, kan det også involvere arbejde i master og lignende, langt fra det fysisk ret ufarlige kontorarbejde, de fleste it-folk bruger arbejdsdagen på.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Gorm Hollinger Larsen

Præcis Torben Frandsen..Det være sig endvidere osse stress relaterede lidelser,- men problemet(har ikke statistik eller fakta,- bare en formodning) er nok de ikke bliver indberettet som en arbejdsskade? derfor bliver de jo ikke registreret hos arbejdstilsynet, derfor det lave tal eller? Havde en IT-kollega, som røg på hospitalet med stress,- lur mig om det nogensinde blev indberettet som en arbejdsskade...tror det ikke?

 • 1
 • 0
#12 Torsten Hagemann

Pga. den involverede økonomi er de relativt tilbageholdende med at anerkende problemer som arbejdsskader, det skal være en ulykke som sker indenfor et begrænset tidsrum, eller noget som direkte kan henføres til arbejdsforhold (fx asbest eller terpentinbaseret maling). Stress, rygsmerter, kronisk hovedpine o.lign. falder ikke i de kategorier, så det er begrænset hvad IT folk kan udsættes for.

 • 2
 • 0
#16 Johnnie Hougaard Nielsen

Det kan vel højst ske i forbindelse med flytning af en tung printer eller lignende.

Noget af det allermest "farlige" i almindelige kontormiljøer er trapper. På årsbasis er der masser af mennesker som kommer på skadestuen efter fald på trapper. Ikke sjældent ting som knoglebrud og forstuvninger. Hvis det handlede om at minimere hovedskader, ville de tvivlsomme cykelhjelme gøre større gavn som trappehjelme.

 • 0
 • 0
#17 Henrik Kramselund Jereminsen Blogger

Det er meget ofte set at IT-folk ignorerer advarsler eller anbefalinger mht tunge løft.

Jeg løfter rask væk enheder hvor der står man skal være 3 mand, og en kollega talte om en UPS der skulle i bil en dag. Den pågældende UPS burde have været løftet af 4 mand, en i hvert hjørne, men han fik den bakset ind i bilen - alene.

Gør jer selv en tjeneste at røre jer, både under arbejdet, rygere gør det hele tiden, så gå en tur til frokost, bevæg kroppen. Udenfor arbejdstiden kan I også gøre jer selv en tjeneste at bevæge jer, inden kroppen går helt i forfald.

Når I så liiiige skal løfte eller flytte et par borde og en printer, løft ordentligt!

Jeg fik selv et hold i ryggen en dag jeg sad på kontorstolen, fordi jeg skulle række ned efter noget som liiiige var udenfor rækkevidde.

 • 0
 • 0
#18 Ivan Skytte Jørgensen

Hos min tidligere arbejdsgiver havde man indset at IT-folk generelt er nogle svæklinge, og derfor havde vi forbud mod at løfte tung ting. F.eks. et egetræsbord eller en server. Det skal siges at virksomheden allerede havde andre ansatte, som var i væsentlig bedre form, kendte til rigtige løfteteknikker, havde bæreseler, mm.

Jeg har selv (privat) slæbt en 69kg UPS op af en trappe - det kan ikke anbefales. Da jeg nogle år efter skulle have den ned igen måtte jeg tømme den for batterier først - jeg skulle ikke nyde noget at dårlige løfteposistion ned af en trappe.

Selv når man tager rimelige forholdsregler, vil der stadig ske uheld med ting, som normalt ikke vil blive betragtet som farlige. F.eks. blev der i England i 1997 indlagt 37 personer på hospitalet som følge af uheld forårsager af tehætter (tea cosy). Kilde: http://www.soyouwanna.com/tea-cosy-injuries-7887.html og http://www.independent.co.uk/voices/at-long-last-the-safe-tea-cosy-13033...

 • 0
 • 0
#19 Johnnie Hougaard Nielsen

Engang så jeg en kollega, som skulle nå noget oppe ved loftet. Han havde stillet sig op på en kontorstol, der jo kan dreje og rotere livligt. Jeg morede mig med at pointere at han som sikkerhedsrepræsentant måske skulle undlade at være et så dårligt eksempel, der er jo alletiders chance for at komme til skade hvis den smutter.

Jeg skal dog gerne indrømme at jeg selv har lavet samme stunt af og til, men i bevidstheden om at der var ekstra grund til forsigtighed, så jeg ikke skulle ud i nogen form for ubalance.

En hurtig web søgning viste da også en omtale af en som fik 8% mén efter fald fra kontorstol, med landing på venstre skulder. En anden faldt ned fra stolen og slog halebenet hårdt, dog uden varige skader, men kontorstolene blev udskiftet.

Kontoret er et farligt sted :-)

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere