Sådan kommer danske it-folk til skade

9. januar 2014 kl. 11:2219
Sådan kommer danske it-folk til skade
Illustration: Region Midt.
It-branchen er en af de allersikreste at arbejde i, men der sker stadig arbejdsskader - og en sjælden gang et dødsfald.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Arbejder du i it- eller telebranchen i Danmark, kan du glæde dig over, at faren for at komme til skade i arbejdstiden er ganske lav. Faktisk ligger branchen helt i bund i Arbejdstilsynets statistik over forskellige brancher, sammen med frisørfaget. Det skriver it-avisen Computerworld.dk.

Antallet af arbejdsulykker, som er anmeldt til Arbejdstilsynet, ligger i it-branchen på 24 pr. 10.000 ansatte, mens landsgennemsnittet for alle brancher er 156 og slagterier topper med 532.

Siden 2010 er antallet af skader i it- og telebranchen også faldet mærkbart, fra 211 om året i 2010, til 155 om året i 2012, som er det seneste år, tallene er opgjort.

Den mest typiske skade blandt it-folket er en forstuvning, som der var anmeldt 63 af i 2012. Samme år fik 22 it- og telefolk knoglebrud på arbejdet, mens tre kom galt af sted med en ætsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dødsfald er heldigvis ganske sjældne i branchen og optrådte senest i Arbejdstilsynets statistikker i 2009, men da telebranchen er regnet med, kan det også involvere arbejde i master og lignende, langt fra det fysisk ret ufarlige kontorarbejde, de fleste it-folk bruger arbejdsdagen på.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
11. januar 2014 kl. 16:07

Engang så jeg en kollega, som skulle nå noget oppe ved loftet. Han havde stillet sig op på en kontorstol, der jo kan dreje og rotere livligt. Jeg morede mig med at pointere at han som sikkerhedsrepræsentant måske skulle undlade at være et så dårligt eksempel, der er jo alletiders chance for at komme til skade hvis den smutter.

Jeg skal dog gerne indrømme at jeg selv har lavet samme stunt af og til, men i bevidstheden om at der var ekstra grund til forsigtighed, så jeg ikke skulle ud i nogen form for ubalance.

En hurtig web søgning viste da også en omtale af en som fik 8% mén efter fald fra kontorstol, med landing på venstre skulder. En anden faldt ned fra stolen og slog halebenet hårdt, dog uden varige skader, men kontorstolene blev udskiftet.

Kontoret er et farligt sted :-)

18
11. januar 2014 kl. 14:23

Hos min tidligere arbejdsgiver havde man indset at IT-folk generelt er nogle svæklinge, og derfor havde vi forbud mod at løfte tung ting. F.eks. et egetræsbord eller en server. Det skal siges at virksomheden allerede havde andre ansatte, som var i væsentlig bedre form, kendte til rigtige løfteteknikker, havde bæreseler, mm.

Jeg har selv (privat) slæbt en 69kg UPS op af en trappe - det kan ikke anbefales. Da jeg nogle år efter skulle have den ned igen måtte jeg tømme den for batterier først - jeg skulle ikke nyde noget at dårlige løfteposistion ned af en trappe.

Selv når man tager rimelige forholdsregler, vil der stadig ske uheld med ting, som normalt ikke vil blive betragtet som farlige. F.eks. blev der i England i 1997 indlagt 37 personer på hospitalet som følge af uheld forårsager af tehætter (tea cosy). Kilde: http://www.soyouwanna.com/tea-cosy-injuries-7887.html og http://www.independent.co.uk/voices/at-long-last-the-safe-tea-cosy-1303373.html

17
11. januar 2014 kl. 13:16

Det er meget ofte set at IT-folk ignorerer advarsler eller anbefalinger mht tunge løft.

Jeg løfter rask væk enheder hvor der står man skal være 3 mand, og en kollega talte om en UPS der skulle i bil en dag. Den pågældende UPS burde have været løftet af 4 mand, en i hvert hjørne, men han fik den bakset ind i bilen - alene.

Gør jer selv en tjeneste at røre jer, både under arbejdet, rygere gør det hele tiden, så gå en tur til frokost, bevæg kroppen. Udenfor arbejdstiden kan I også gøre jer selv en tjeneste at bevæge jer, inden kroppen går helt i forfald.

Når I så liiiige skal løfte eller flytte et par borde og en printer, løft ordentligt!

Jeg fik selv et hold i ryggen en dag jeg sad på kontorstolen, fordi jeg skulle række ned efter noget som liiiige var udenfor rækkevidde.

12
9. januar 2014 kl. 20:40

Pga. den involverede økonomi er de relativt tilbageholdende med at anerkende problemer som arbejdsskader, det skal være en ulykke som sker indenfor et begrænset tidsrum, eller noget som direkte kan henføres til arbejdsforhold (fx asbest eller terpentinbaseret maling). Stress, rygsmerter, kronisk hovedpine o.lign. falder ikke i de kategorier, så det er begrænset hvad IT folk kan udsættes for.

10
9. januar 2014 kl. 20:20

Er der virkelig folk, der indberetter en forstuvning som arbejdsskade? Hvad så med influenza, hvis man er blevet smittet af kollegaerne?

4
9. januar 2014 kl. 13:35

"Samme år fik 22 it- og telefolk knoglebrud på arbejdet"

Firmafodbold?

9
9. januar 2014 kl. 17:33

Firmafodbold?

IT-folk? Der kan da højst være tale om nogle klemte fingre ved bordfoldbold...

15
11. januar 2014 kl. 11:01

Knoglebrug for it-folk?

Det kan vel højst ske i forbindelse med flytning af en tung printer eller lignende.

Højst sandsynligt er det dog fordi også telefolk regnes med i statistikken. De kravler jo også op i masterne ...

16
11. januar 2014 kl. 12:46

Det kan vel højst ske i forbindelse med flytning af en tung printer eller lignende.

Noget af det allermest "farlige" i almindelige kontormiljøer er trapper. På årsbasis er der masser af mennesker som kommer på skadestuen efter fald på trapper. Ikke sjældent ting som knoglebrud og forstuvninger. Hvis det handlede om at minimere hovedskader, ville de tvivlsomme cykelhjelme gøre større gavn som trappehjelme.

3
9. januar 2014 kl. 13:11

I bruger ordene i flæng om det samme? Det er vel 2 forskellige ting?

2
9. januar 2014 kl. 13:07

Præcis Torben Frandsen..Det være sig endvidere osse stress relaterede lidelser,- men problemet(har ikke statistik eller fakta,- bare en formodning) er nok de ikke bliver indberettet som en arbejdsskade? derfor bliver de jo ikke registreret hos arbejdstilsynet, derfor det lave tal eller? Havde en IT-kollega, som røg på hospitalet med stress,- lur mig om det nogensinde blev indberettet som en arbejdsskade...tror det ikke?

7
9. januar 2014 kl. 15:49

lur mig om det nogensinde blev indberettet som en arbejdsskade...tror det ikke?

Det havde ikke ændret noget, da stress kun i ganske sjældne tilfælde (f.eks. PTSD hos udsendte soldater eller pga. overfald) anerkendes som arbejdsskade.

14
10. januar 2014 kl. 11:12

Man bør altid indberette det som en arbejdsskade, så det tæller med i statistikker. At det så stort set er umuligt at få en erstatning er en anden sag. Det fik min kæreste oplyst ved arbejdsmedicinsk klinik, efter at have fået stress som SOSU arbejder.

1
9. januar 2014 kl. 12:23

Den dag man begynder at tage stress alvorligt og betragter det som en arbejdsskade, frygter jeg at vi kommer til at se nogle /helt/ andre tal.

6
9. januar 2014 kl. 15:31

Har en ide om at software patenter ikke rigtig går som en arbejdsskade..