Sådan kom Favrskov i gang med ‘Borgerblikket’: »Den største opgave er at forklare internt, hvad det er«

Illustration: KL
I løbet af 2020 skal alle kommuner have implementeret overbliksløsningen 'Borgerblikket'.

Alle kommuner skal i løbet af næste år sørge for, at deres borgere får overblik over deres sager og ydelser fra det offentlige på en række områder.

Det er en del af økonomiaftalen for 2020, og det skal ske på Borger.dk via løsningen ‘Mit Overblik’, der også skal hente oplysninger fra regioner og relevante styrelser.

For at komme på Mit Overblik skal alle kommuner i løbet af 2020 implementere løsningen ‘Borgerblikket’, der er en kommunalt udviklet løsning til samme formål.

En håndfuld pilotkommuner implementerede Borgerblikket allerede sidste år, og it-arkitekt og projektleder Kasper Andreas Allerslev fortæller, at den største opgave, de resterende kommuner står over for, er intern kommunikation.

»Det gode er, at al teknikken er på plads nu, så man får det jo næsten gratis. Den største opgave er at forklare internt, hvad det er. Der er en klar opgave i at afmontere rygter om, at nu kan alle pludselig se alt, hvad man laver. Og der har jeg været rundt på forskellige afdelingsmøder og fortalt og forklaret,« siger han til DigiTech.

Dette er en forkortet version af en artikel bragt hos DigiTech. I den oprindelige artikel kan du blandt andet læse mere om, hvordan man har sikret datakvaliteten, og hvordan man har afvejet, hvilke informationer der skal vises i Borgerblikket.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Louise Klint

Jeg er lidt i tvivl om, hvad der menes...

Den største opgave er at forklare internt, hvad det er. Der er en klar opgave i at afmontere rygter om, at nu kan alle pludselig se alt, hvad man laver. Og der har jeg været rundt på forskellige afdelingsmøder og fortalt og forklaret.

It-arkitekt og projektleder Kasper Andreas Allerslev

Er det medarbejderne, der er bekymrede?

I så fald: Hvis medarbejderne er bekymrede og bange for, at alle deres kolleger og den enkelte borger kan se deres arbejde, hvordan tror man så, det forholder sig for borgerne?

Med al den transparens, der, med ”Mit Overblik”, kommer i den enkeltes økonomiske, sociale, sundhedsmæssige og private forhold?

Bare en tanke.

 • 8
 • 0
#3 Anne-Marie Krogsbøll

Burde det ikke efterhånden være et lovkrav, at alle offentlige systemer af denne type (eller måske bare alle) på deres hjemmeside skal offentliggøre en komplet liste over alle leverandører og underleverandører, således at alle borgere uden problemer kan se med egne øjne, hvor mange firmaer (og dertil hørende endnu flere medarbejdere), som får adgang til deres private data via systemet?

Hvorfor ikke? Er der gode argumenter for ikke - i åbenhed og transparens´ navn - at gøre dette?

 • 2
 • 0
#4 Louise Klint

Jo, det ville være oplagt. Der må være transparens. Navnlig hvilke og hvor mange personer og offentligt ansatte medarbejdere, der har adgang til oplysningerne. Men så kan det godt være, at borgeren vil stejle.

Men dette, ”Mit Overblik” ("Borgerblikket", som det kaldes i artiklen^^), skal ikke blive til noget, hvis man spørger mig. Jeg vil gerne argumentere for det (senere), men først prøve at vise en oversigt over, hvor mange oplysninger, der skal samles – og udstilles på et sted – om hver enkelt af os. Så kan man selv tage stilling >>

 • 2
 • 0
#5 Louise Klint

Her er et overblik over, hvilke og hvor mange oplysninger, der skal samles og udstilles samlet om hver enkelt af os, når ”Mit Overblik” (kaldet ”Borgerblikket” i artiklen ^^) står færdigt.

https://www.version2.dk/sites/v2/files/mit_overblik_digitaliseringsrefor...

Det er stort set hele din tilværelse. Så borgeren bliver transparent for staten. Så kan du tygge lidt på det.

På illustrationen/oversigten ^^ er det kun i overskrifter, men overvej fx hvad det lille ord ”sundhed” dækker over. Svar: Det er hele din sygehistorik. Sundhedsjournal, dine evt. diagnoser, kroniske sygdomme, hospitalsindlæggelser, dit medicinforbrug, mv. Din sårbarhed, kunne man sige.

Foruden dit navn og hvor du bor, inkluderer oversigten også dine formue- og indtægtsforhold, din årsindkomst (har du overhovedet et arbejde?) og evt. mellemværende med stat/skat/kommune. Din ”værdi”, kunne man sige.

Og selvom du ikke skulle modtage nogen form for offentlige ydelser, kommer man alligevel godt rundt i krogene.

Din uddannelsesmæssige baggrund (måske også dit karaktergennemsnit – hvor kvik er du?), dit energiforbrug (varme-, vand-, elregnskab?) Hvem er du gift/samlevende med? Dine familieforhold, dine evt. børn (går de i specialtilbud? Falder æblet langt fra stammen?) Er du medlem af en idrætsforening? Tilhører du en bestemt trosretning? Har du våbentilladelse? Det hele kan man se her – på ”Mit Overblik”.

Herfra: 23.10.18: https://www.version2.dk/artikel/minister-beroliger-nyt-persondata-overbl... https://www.version2.dk/artikel/ny-dansk-digitaliseringsstrategi-modsatt... (Øv, jeg kan ikke sætte billedet/oversigten ind her, desværre).

 • 2
 • 0
#6 Kristian Thy

Jeg må indrømme at jeg ikke rigtig kan se noget problem for mig som borger ved at man viser mig hvad der er registreret om mig. Det er vel ikke sådan at I tror disse oplysninger ikke bliver sammenkørt og krydsrefereret allerede?

 • 0
 • 0
#7 Gert Madsen

Jeg må indrømme at jeg ikke rigtig kan se noget problem for mig som borger ved at man viser mig hvad der er registreret om mig. Det er vel ikke sådan at I tror disse oplysninger ikke bliver sammenkørt og krydsrefereret allerede?

Det er muligt at man allerede sammenkører det hele. Men da man diskuterede at gøre det samme under Borger.dk, da blev det tydeligt at sammenkørslen var målet. At vise det til borgeren var bare noget sukker, for at få det til at glide ned.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere