Sådan kom EU-forbuddet mod roaming-priser på bordet

4. marts 2014 kl. 11:0414
Et provokerende forslag på kun fem linjer om helt at afskaffe roaming-konceptet i EU har nu bred støtte i EU-systemet. Det var en satsning, der lykkedes, siger Venstre-politikeren Jens Rohde.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

STRASBOURG: Den er ikke helt hjemme endnu. Men spørger man Jens Rohde, en af Venstres tre danske medlemmer af Europa-Parlamentet, er forhindringerne nu ryddet af banen: Til december 2015 vil roaming være afskaffet, så EU’s 500 millioner indbyggere kan bruge deres telefoner til samme pris i andre EU-lande, i stedet for at betale en heftig overpris.

Version2 mødte Jens Rohde i Strasbourg, hvor Europa-Parlamentet holder til, og selvom forslaget stadig mangler at blive godkendt af Ministerrådet, altså de enkelte landes ministre med tele-ansvar, fejler optimismen ingenting hos politikeren.

»Jeg er endog meget, meget fortrøstningsfuld. Jeg er meget overbevist om, at det kommer igennem,« siger han til Version2’s udsendte uden dog at ville garantere noget.

»Man kan ikke give garantier i politik. Men det vil være meget svært for hjemlige politikere at skulle forsvare, at borgere og virksomheder fortsat skal betale 698 procent over kostprisen, når de går på nettet i et andet land, når nu kommissionen og parlamentet står sammen,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen - med kommissær Neelie Kroes i spidsen - har i flere år ført krig mod roaming-priserne med regler om stadigt faldende priser. Og selvom det var forsøgt før, uden held, tog Jens Rohde chancen og kom med et forslag om helt at afskaffe roaming, da arbejdet med en ny telekom-pakke gik i gang.

»I marts måned sidste år gik jeg til Nellie Kroes og sagde: ’Vi bliver nødt til at have noget, der virkelig batter - lad os prøve med et forbud mod roaming.’ Det ville hun gerne, men der har aldrig været opbakning til det før, for det er et stort indgreb,« siger Jens Rohde, der er næstformand og koordinator i industri-udvalget i Europa-Parlamentet, hvor telekom-pakken skulle forhandles.

Aftalen med kommissær Kroes blev, at kommissionen ville støtte forbuddet mod roaming, hvis der kom flertal i Europa-Parlamentet for det.

»Jeg skrev et resolutionsudkast på fem linjer om at afskaffe roaming. Det var en bevidst provokation, og de andre flippede lidt ud. Men det endte med en resolution, som der også står meget andet i, som alle stemte for. Der var ikke et eneste ændringsforslag, og der var enstemmighed. Selv kommunisterne stemte for - det var helt surrealistisk,« siger Jens Rohde.

Mangler støtte fra ministerrådet

Datoen for, hvornår roaming skulle være fortid, blev 15. december 2015, hvilket var et kompromis undervejs i forhandlingerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi havde nogle forhandlinger med Neelie Kroes, og vi er lidt uenige om datoen. Kommissionen sagde 2016, og det kunne måske ende med 2017, og vi ville have det tidligere. Men vi endte på 15. december 2015, og den dato er alle enige om nu, både kommissionen og et meget stort flertal i parlamentet. Den situation har man aldrig haft før, og det kan ikke sammenlignes med noget tidligere forsøg på at afskaffe roaming,« siger Jens Rohde.

Når kommissionen - EU’s svar på en minister og hele embedsværket - også støtter forslaget, er ministerrådet - altså de enkelte medlemslandes regeringer - den sidste forhindring. Og her er allerede positive toner, vurderer Venstre-politikeren.

»Det græske formandskab har det på dagsordenen, det har de givet håndslag på i parlamentet. Og et af de mest tøvende EU-medlemmer, David Cameron (britisk premierminister, red.) har sagt i en tale, at det er et af de sjældne forslag fra EU, som giver merværdi,« siger Jens Rohde.

Teleindustrien røg som ventet op i det røde felt, da forslaget tog form. Men ifølge Jens Rohde har de fleste nu indrettet sig på, at det er den vej, det går.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Deres lobby har været i gang i et år og har været massivt til stede. Jeg har talt med næsten alle de store teleselskaber i Europa. De startede med at være rasende og sige, at det var en elendig idé. Men de har rykket sig. Nu tror jeg, at langt de fleste teleselskaber kan se, at det er uomgængeligt, og at de er i gang med at indstille sig på det. Vi kunne også fortsætte med telepakke 4, 5 og 6 og så ændre reglerne lidt hver gang. Men det er jo værre for telebranchen, end at vi afskaffer det helt, én gang for alle,« siger Jens Rohde.

Raslen med sablerne kan være nok

Han sammenligner med EU’s kamp mod forskellige stik til opladning. I dag bruger næsten alle micro-USB, selvom det ikke er et krav.

»Da vi begyndte at rasle med sablerne om opladere, begyndte markedet at ændre sig. Vi har jo ikke vedtaget noget endnu. Og vi ser også nu allerede roaming-fri produkter fra teleselskaber. Jeg tror, at vi vil se meget af den slags på markedet før 15. december 2015,« siger han.

At det lykkedes at få sådan et forslag igennem kommissionen og parlamentet nu, er et spørgsmål om, at tiden er moden, og at det er konkret for vælgerne, hvilket aldrig skader, når valgkampen begynder.

»Når du prøver sådan noget af, må det briste eller bære. Og det endte lykkeligt,« siger Jens Rohde.

Forslaget skulle have været formelt godkendt i industriudvalget mandag aften den 24. februar, men interne stridigheder og drillerier mellem de forskellige politiske grupperinger i Europa-Parlamentet betød, at der slet ikke blev vedtaget noget på mødet. Den officielle begrundelse var, at forslagene ikke var oversat til alle sprog, men det er blot en del af spillet, hvis man vil stikke en kæp i hjulet for de andre, forklarer Socialdemokraternes Britta Thomsen, der var tilstede på mødet, hvor Jens Rohde var forhindret.

Meningen er også, at forslaget skal til afstemning i Europa-Parlamentet den 2. april - en formsag, når et stort udsnit af udvalget har nikket ja allerede - men den tidsplan skrider nok, lyder vurderingen fra andre kilder i Strasbourg. Det bliver sandsynligvis skubbet til den anden side af valget, den 25. maj, og så kan skæringsdatoen den 15. december 2015 også ende med at blive rykket.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
6. marts 2014 kl. 08:49

Det som EU-kommisionen foreslår er at enhver turist skal være berettiget til at gå ned på Cap Horn i Nyhavn og bestille en fadøl og betale den pris han plejer at betale i hjemlandet.

Nej, det gør EU-komision ikke.

Hvis vi omsætter det til øl, så svarer det heller til at du skal at betale 400,-DKK for en halvliter (når lokale betaler tilsvarende 5,-DKK) bare fordi du er turist. Det holder jo ikke.

Altså grovt sagt, med forbeholdt til det der med analogier...

11
5. marts 2014 kl. 19:51

Det bliver endnu en grund til at det er dyrt at rejse til Norge, der ikke er med i EU ;-)

Jeg læste også en analyse, der konkluderer at teleselskaberne taber på roaming, fordi vi bruger telefonen så lidt på ferien. Man kunne sagtens forestille sig særligt teenagere der er slæbt med på ferie eller når man keder sig i en ventekø i lufthavnen, at telefonerne ville blive brugt meget mere.

10
5. marts 2014 kl. 16:15

Det er efterhånden mange år siden jeg har arbejdet i telecom/Roaming industrien men det er et faktum at funktionaliteten koster penge at stille til rådighed for både din hjemmeoperatør og hans roaming partner. Traditionelt har der været nogle perverse prisdannelses incitamenter hvor roaming partneren kunne fastsætte en høj pris og hjemmeoperatøren lagde en markup ovenpå. Resultatet var at netværksoperatørerne var meget interesseret i at indgå en masse roaming aftaler da de hurtigt kunne levere en positiv business case fra besøgende. I den nye model vil en netværksoperatør risikere at han får en masse besøgende som bidrager med mindre marginalindtægt end hans normale kunder og det logiske handling er derfor at opsige roaming aftalen. Resultatet er at netværkene fragmenterer.

8
5. marts 2014 kl. 11:21

Ingen brok her. Politik er det muliges kunst. Godt gået, håber det kommer i mål....

4
4. marts 2014 kl. 16:24

Jeg kan bestemt også tilslutte mig forslaget, hvor politikerne (igen) lader til at genneføre, hvad forbrugerne gerne vil have. Men er der ikke et aberdabei: Er det ikke (næsten) de samme politikere, der gang på gang lægger enorme skatter (læs: auktionsindtægter) på os forbrugere, når den smarteste, nyeste teknologi skal udbredes? Hvis nu der ikke var de høje auktionsgebyrer kunne teleselskaberne måske nemmere sætte deres priser ned.

3
4. marts 2014 kl. 15:34

Der er forskel på roaming og opkald/sms til udlandet. Som jeg forstår det er det kun prisen når man er i udlandet med sit normale abonnement.

1
4. marts 2014 kl. 13:03

»Man kan ikke give garantier i politik. Men det vil være meget svært for hjemlige politikere at skulle forsvare, at borgere og virksomheder fortsat skal betale 698 procent over kostprisen, når de går på nettet i et andet land, når nu Kommissionen og Parlamentet står sammen,« siger han.

Super, men hvad med de ågepriser man betaler når man ringer eller sender SMS til udlandet? Vil det stadig koste 4,-DKK for en SMS (160bytes!)?...

Alternativt vil man i så fald kunne købe et udenlandsk SIM-kort og bruge herhjemme (nu uden roaming).

Jeg se tiltaget meget velkommen.

5
4. marts 2014 kl. 16:34

Så vidt jeg har forstået, ud fra tidligere artikler på Version2, gælder bortfaldet af roaming priserne både data og tale. Det vil sige også SMS på MMS.

6
4. marts 2014 kl. 18:57

Så vidt jeg har forstået, ud fra tidligere artikler på Version2, gælder bortfaldet af roaming priserne både data og tale. Det vil sige også SMS på MMS.

Bortfald af roaming kommer vel til at betyde, at din pris for at bruge telefonen ikke afhænger af hvor du befinder dig. Det betyder ikke nødvendigvis at prisen bliver uafhængig af hvilket land modtageren har hjemme i - det er faktisk ret usandsynligt at det skulle ske.

Når roaming er væk koster det velsagtens altid det samme for A og B at A ringer eller texter til B, uanset hvilket land de opholder sig i.

7
4. marts 2014 kl. 19:31

Fra en artikel i Version2 http://www.version2.dk/artikel/nu-bliver-roaming-afskaffet-helt-i-eu-56410?utm_medium=feed&utm_source=version2.dk&utm_campaign=it_nyheder

Der står det klart og tydeligt at det både gælder SMS og MMS samt datatrafik.

Og nu sætter EU-folkene det endelige dødsstød ind: Roaming skal være helt afskaffet fra 15. december 2015, altså om 22 måneder. Dermed bliver det ikke tilladt for teleselskaberne at opkræve en særlig pris for at bruge telefonen i et andet EU-land, hverken til tale, sms'er eller mobildata, melder Jens Rohde, Venstre-medlem af Europa-Parlamentet, ifølge TV2.dk.

9
5. marts 2014 kl. 11:37

Der er vidst forvirring her hvad folk mener og spørg om.

Lad mig skære det ud i pap:

Der er endnu ingen klarhed om prisen for at ringe/skrive fra et Dansk nummer til et IKKE Dansk nummer bliver ændret eller om det er her teleselskaberne skal tjene penge.

Pt. nævnes det kun at man som Dansker kan rejse rundt i hele EU og Surfe eller ringe/skrive til en anden Dansker til normal Dansk takst.

Men der nævnes som sagt ikke om det vil gælde for en Dansker der skriver/ringer til en mobil ejet af en ikke Dansker.

12
5. marts 2014 kl. 21:24

Der er endnu ingen klarhed om prisen for at ringe/skrive fra et Dansk nummer til et IKKE Dansk nummer bliver ændret eller om det er her teleselskaberne skal tjene penge.</p>
<p>Pt. nævnes det kun at man som Dansker kan rejse rundt i hele EU og Surfe eller ringe/skrive til en anden Dansker til normal Dansk takst.</p>
<p>Men der nævnes som sagt ikke om det vil gælde for en Dansker der skriver/ringer til en mobil ejet af en ikke Dansker.

Det er lige det jeg skrev i mit første indlæg. Løsningen vil i så fald være at købe et SIM-kort i et andet land og bruge i Danmark da det ikke vil være dyrere end at bruge det i det oprindelig land (afskaffet roaming i flg. de nye regler).

Kommer der mange nok udenlandske kort til DK (som nu vil kunne bruges uden roaming) vil Telenor, Telia, TDC, 3 osv. hurtig sænke prisen for at beholde de danske kunder.

13
5. marts 2014 kl. 22:46

Hvad vil konsekvensen være for et teleselskab som Telia, Telenor eller TDC hvis de får en masse nye kunder som bruger netværks kapacitet samtidigt med at de betaler mindre end deres eksisterende kunder?

Jeg ser flere muligheder

  • Opsig roaming aftaler
  • Sæt priserne på udenlandsopkald op
  • Udsæt investeringer i netværksinfrastrukturen

Det som EU-kommisionen foreslår er at enhver turist skal være berettiget til at gå ned på Cap Horn i Nyhavn og bestille en fadøl og betale den pris han plejer at betale i hjemlandet. Det er fint for baren hvis kunden er fra Norge og plejer at betale 80 DKK for en fadøl, men det er ikke sjovt hvis der kommer en busfuld Slovakker og drikker fadøl til 2 DKK/stk.

2
4. marts 2014 kl. 13:56

Som jeg opfatter det inkluderer roaming-priser både tale, SMS og data.

Som en der rejser meget rundt i EU hilser jeg initiativet velkomment og det må meget gerne ske inden udgangen af 2015.