Med en rasende vagtmand i hælene drøner du af sted hen over skinnerne, mens du indsamler guldmønter på stribe og springer for livet mellem modkørende tog.
Sådan lyder gameplayet i en nøddeskal i spilsuccesen Subway Surfers fra danske Kiloo og Sybo, som lige nu spilles af flere end 25 millioner smartphone- og tablet-brugere hver dag.
Men det er ikke kun fingrene på touchskærmen, der skal reagere hurtigt og konsekvent.
Det samme skal datacenteret hos det danske firma Zitcom A/S, som Kiloo har hyret til at spænde en private cloud ud under Subway Surfers. Det fortalte partner i Zitcom A/S Stefan Rosenlund på Version2's datacenterkonference i sidste uge.
Uden cloud-backend'en ville Kiloo og Sybo have gevaldige problemer med at betjene de mange millioner brugere, der typisk sender omkring 4.000 forespørgsler af sted mod backend'en. Hvert sekund.
For mens selve spillet er en traditionel app, der installeres og spilles på mobilen eller tabletten, kommer backend'en på banen, når brugerne udfordrer hinanden via eksempelvis Facebook.
Kiloo lagrer spildata som blandt andet highscores fra den enkelte spiller i backend'en på Zitcoms platform.
»Det er en vigtig del af spillet, og det servicerer vi i vores datacenter,« fortæller Stefan Rosenlund, partner i Zitcom, til Version2.
Valgte dansk sparring
Kiloo kunne i princippet have gået til internationale cloud-giganter som Amazon for at få cloud-backend'en på plads.
Men samarbejdet med Zitcom blev til, fordi spilfirmaet gerne ville have en dansk partner at sparre med om de vigtige spørgsmål omkring infrastruktur og software.
Ifølge Stefan Rosenlund er datacenteret hos Zitcom dimensioneret til at klare store belastninger, som kan være svære at forudsige omfanget af på forhånd.
»Vi har et højt skalerbart cloud-setup, som gør, at vi kan servicere eksempelvis et top-3 spil i iTunes,« siger han til Version2.
Succesen med Subway Surfers har oversteget forventningerne, fortæller han. Det har fået betydning for valget af database.
Kiloo’s database-backend har fra begyndelsen været bygget op på den kendte open source-database MySQL. Men på grund af den store interesse for spillet burde man i stedet have valgt et alternativ som MongoDB fra NoSQL-familien, der er kendt for at skalere langt bedre. Det kan blive en løsning på den længere bane.
»Det er alment kendt, at MySQL ikke er særlig skaleringsvenlig. Derfor har opgaven været at få MySQL-serveren tunet til at håndtere de mange queries,« siger Stefan Rosenlund til Version2.
Foreløbig har Zitcom dog løst problemerne ved at optimere konfigurationen af databasen og placere den på hurtige SSD'er fra Fusion IO - »SSD'er på speed«, som Stefan Rosenlund kalder dem.
En anden forbedring er hentet ved at skifte load balancer-leddet fra den kendte webserver Apache og over til dens mindre kendte lillebror, den russiske webserver med navnet nginx. Den håndterer de cirka 4.000 forespørgsler med blot to CPU-kerner og to gigabyte ram.
»nginx balancerer alle brugerne ud over et applikations-cluster (med seks Apache-servere, red.), og det er den virkelig god til,« siger Stefan Rosenlund.
Sikrer overdimensionering fremover
Netværket i datacenteret er baseret på et netværks-fabric fra Cisco, nærmere betegnet Nexus. Derudover har Zitcom sat sin lid til et standard VMware-miljø, hvor hver hypervisor i de fysiske Dell blade-servere er bestykket med mindst to CPU'er med hver seks kerner og 192 gigabyte ram.
Desuden kan der nævnes et Dell Compellant SAN, som nginx og applikationsserverne kører på, samt et Next Generation firewall-cluster fra Fortinet.
Alt i alt er der tale om et setup, som ifølge Stefan Rosenlund ikke har problemer med at følge med Subway Surfers.
»Det har været et kæmpe arbejde i at få det hele til at spille sammen. Det sværeste har været at komme over på en load-balanceret løsning baseret på nginx og at få MySQL-serveren til at skalere op,« siger han.
»Men nu ruller det bare. Lige nu er det overdimensioneret, og det skal vi løbende sikre, at det bliver ved med at være,« siger Stefan Rosenlund til Version2.