Sådan holder du din Android fri for malware

24. april 2013 kl. 12:01
Blandt alle de legitime apps på Google Play findes der også programmer med ondsindet kode. Her er fem råd til, hvordan du undgår at få malware på din smartphone.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mindst 32 apps på Google Play er for nylig blevet afsløret for at indeholde ondsindet kode. Det skriver InfoWorld.

De mange apps er umiddelbart harmløse Android-applikationer, men benytter sig af, hvad der betegnes som et aggressivt reklamenetværk, der er blevet døbt BadNews. I stedet for reklamer, bliver Badnews imidlertid brugt til at downloade malware til brugernes Android-telefon.

De mange programmer, der hører til BadNews-familien er målrettet engelsk- og russisktalende Android-brugere. Tilsammen er de blevet hentet mere end ni millioner gange, førend et sikkerhedsfirma gjorde Google opmærksomme på problemet, hvorefter Google fjernede programmerne og spærrede de dertilhørende udviklerkonti.

BadNews er skræddersyet til at ligne et traditionelt reklamenetværks SDK, og ligner altså et produkt, udviklere kan bruge til at få reklamer i programmet på. Efter programmerne er blevet hentet på ofrenes telefon, hentede den ondsindede kode malware fra en række servere.

Fem simple råd, der gør telefonen mere sikker

Netop fordi Android har en åben app-kultur, skal man som Android-ejer være ekstra opmærksom på, hvad man installerer. Gadget-siden Gizmodo giver fem simple råd til at holde ens telefon fri for ondsindet kode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det første anbefaler Gizmodo, at man bruger en låseskærm for at undgå de mest simple angreb. Selv om det tager længere tid at indtaste en kode end at tegne et mønster for at låse telefonen op, er det langt mere sikkert.

For programmer, og personer, der har adgang til telefonen, vil et anti-malware program også kunne tage en lang række ondsindede programmer. Der findes anti-malware til Android fra anti-malwareproducenter som også kendes fra computerverden som eksempelvis AVG eller Avast.

Det er også en god idé ikke at gemme kodeord ved eksempelvis at lade telefonen være logget ind på hjemmesider, konti til sociale medier og så videre. Hvis man er det, kræver det kun adgang til telefonen, for at ondsindede personer kan få adgang til dine oplysninger eller lave ravage i din online identitet.

Pas på med at roote eller jailbreake din telefon, for når det er gjort, kan programmer også få adgang til at køre med root-adgang. Det betyder, at programmet kan få adgang til hvad som helst på din telefon, uden du overhovedet er klar over det. Derfor er det en god idé at tjekke, om dine SuperUser-indstillinger er, som de bør være.

Sidst anbefaler Gizmodo, at man kun installerer programmer fra kilder, man stoler på. I sikkerhedsindstillingerne kan man nemlig vælge, om man skal kunne installere programmer fra en hvilken som helst side, eller kun sider som eksempelvis Google Play. Men som eksemplerne ovenfor altså viser, kan man alligevel ikke altid vide sig sikker, når det kommer til programmer på Google Play. Derfor er det bedste råd trods alt, at bruge din sunde fornuft.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger