Sådan kæmper statens it-projektråd mod skandalerne

Det har været et stille første år for statens it-projektråd, men nu begynder det at vælte ind med projekter, der skal kigges efter i sømmene.

Et af de nye våben i kampen mod de mange offentlige it-skandaler er et råd af erfarne it-ledere, der skal holde øje med alle større projekter i staten.

I februar 2011 begyndte statens it-projektråd arbejdet, men indtil videre har det været småt med store projekter, som rådets medlemmer kunne dissekere og komme med gode råd til.

»Der har ikke været så mange projekter forbi det første år. Men der kommer en del nu. Man har ventet lidt, fordi man lige skal lære modellen at kende, men nu er der hul på bylden,« siger Mogens Pedersen, kommiteret i Finansministeriet og formand for it-projektrådet, til Version2.

De fire møder, som rådet har holdt i 2011, har derfor mest handlet om at udvikle en bedre projektstyringsmodel for de statslige it-projekter.

»Vi har arbejdet på en anden front end vurdering af projekterne. Vi har på forskellig vis udbygget projektstyringsmodellen med hjælp fra vores private venner, som kan bidrage med nye værktøjer,« siger Mogens Pedersen.

De private venner er folk som Michael Moesgaard, it-direktør hos Dong Energy, og Lars Mathisen, direktør hos Nykredit.

I rådet sidder nemlig både folk fra staten med grundig erfaring med it-projekter, for eksempel en direktør fra Skat, men også en stribe it-direktører fra det private erhvervsliv, samt rektor for IT-Universitetet, Mads Tofte.

Når der kommer mere gang i de store it-projekter i staten, skal alle dem med et budget på over 60 millioner kroner automatisk underkastes et review i it-projektrådet, mens rådets medlemmer også kan bede om en gennemgang af nogle af de mindre projekter ned til 10 millioner kroner.

I første omgang bliver alle projekter til over 10 millioner kroner fremlagt for rådet, der så skal vurdere, hvilke af dem, der er særligt risikofyldte.

Det sker med hjælp fra embedsfolk, der gør sagen klar til en præsentation.

»Vi får input fra erfarne projektledere for eksempel fra Digitaliseringsstyrelsen eller Skat. De går et projekt igennem og kommer med udsagn, vi så forholder os til,« forklarer Mogens Pedersen.

Her er det en stor fordel at have de private it-direktører med i rådet, mener han.

»Vi har jo erfarne folk fra forskellige virksomheder med, og de kender den slags projekter fra deres egen verden. De kan med deres erfaring hurtigt se på de rigtige sider af projekterne,« siger Mogens Pedersen.

Bliver et it-projekt taget til side for et dybere review, vil én eller to medlemmer af it-projektrådet få til opgave at dykke ned i detaljerne, med hjælp fra embedsfolk. Sådan en proces har rådet ikke været igennem endnu.

Men når det sker, er Mogens Pedersen ikke i tvivl om, at medlemmerne nok skal lægge al deres energi i at få luget ud i eventuelle problemer.

»Jeg er meget positivt overrasket over det engagement, som udvalgsmedlemmerne har,« siger han.

Statens it-projektråd blev oprettet efter opskriften i rapporten Professionalisering af arbejdet med it-projekter i staten, som blev fremlagt i maj 2010.

Læs også: Staten opruster: Her er løsningen på de mange it-koks

Her blev der udover it-projektrådet også anbefalet at oprette et rejsehold af erfarne it-projektledere, som kunne bistå statens forskellige større og mindre organisationer. For eksempel har mange styrelser under 100 ansatte og gennemfører kun et større it-projekt med års mellemrum, så der ikke kan blive opbygget den nødvendige erfaring internt i organisationen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere
IT Company Rank
maximize minimize