Da Google gik ind i kampen om smartphone-markedet med Android, var det hovedrige firma i gavehumør. Android var langt hen ad vejen open source, som Google stod for at udvikle og gratis stillede til rådighed for hardware-producenterne, som meldte sig ind i Open Handset Alliance.
Men nu, hvor Android er installeret på 80 procent af verdens smartphones, har piben fået en anden lyd. Det skriver Ars Technica i en grundig gennemgang af, hvordan Google langsomt men sikkert sikrer sig kontrollen over Android.
Android i sin ’rå’ form er nemlig stadig open source og bliver kaldt AOSP. En hardwareproducent kan i princippet tage AOSP og ændre det efter behov, uden at Google kan gøre noget ved det. Men sådan er det ikke i praksis, fordi mange af Googles egne tjenester er lukkede, og derfor følger applikationer til for eksempel Gmail, Google Maps og Youtube ikke med i den rene Android.
Vil man have disse - for mange Android-brugere helt centrale- applikationer, skal man være med i Open Handset Alliance, og det kræver, at man samtidigt skriver under på, at man ikke vil forsøge at lave et ’fork’ at Android, altså en ny version, baseret på open source-koden fra AOSP.
Google har de seneste år så samtidigt flyttet flere og flere applikationer fra det åbne AOSP over i lukket Google-land, også de mest basale funktioner som eksempelvis et tastatur.
Funktionaliteten findes stadig i AOSP, men er ikke blevet udviklet siden Google selv lancerede en lukket applikation til samme formål. At satse på de indbyggede funktioner i AOSP er dermed en tidsrejse tilbage i tiden, i nogle tilfælde til Androids unge dage.
På den måde kan Google sikre, at ingen af de store producenter forsøger at lave egne styresystemer med udgangspunkt i AOSP-koden. Det eneste storstilede eksempel, Amazons Fire Kindle-produkter, er af samme grund produceret af Quanta Computers, som primært har fokuseret på pc’er, og derfor ikke er med i Open Handset Alliance.
Telefonproducenterne har mulighed for at lægge deres egne tilpasninger oven på Android, hvilket de har gjort i stor stil og med skiftende held. Hos Samsung, som på få år er blevet helt dominerende på Android-markedet, har man valgt at lave egne versioner af en lang række af de mest nødvendige applikationer, man kan bruge i stedet for standardsoftwaren i Android og Googles lukkede udgaver. Det er muligvis en ’livsforsikring’, så Samsung er forberedt på at trække sig ud af aftalen med Google.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.