Sådan gør du Vista hurtigere

Seks fif som kan speede Windows Vista op og fjerne en masse overflødige processer på maskinen.

Der er masser af fancy lir i Windows Vista - ikke mindst, hvis Aero-brugerinterfacet er aktivt. Men det flotte udseende kombineret med en række andre faktorer har en kedelig tendens til at suge livskraften ud af processoren.

Wired.com er kommet op med en nogle fif, som kan forbedre Vista-ydeevnen.

Fjern unødige services

Ryd ud i unødige baggrundsapplikationer. De æder nemlig rammen. Her er det ifølge Wired.com en god idé at gå via start-menuen og køre services.msc Herefter er det muligt at dobbeltklikke på en service og slukke for den, så den ikke starter op, næste gang Vista starter. Det skal selvfølgeligt helst være en service, man ikke kommer til at mangle ...

Af services der muligvis kan undværes nævner Wired.com: Secondary Logon, Remote Registry, Computer Browser, KtmRm for Distributed Transaction Coordinator, Windows Error Reporting, Tablet PC Input Service og Distributed Link Tracking Client. Der skulle også være adskillige andre services, som ikke er need-to-have, Wired.com anbefaler en googling, men advarer samtidig på det kraftigste mod ene og alene at lade tilfældige googlerier være afgørende for, hvilke services der lever og dør.

Det er opskriften på kaos, som Wired.com skriver.

Ryd op på harddisken

Wired.com anbefaler produktet CCleaner til at fjerne tredjepartsapplikationer fra harddisken. Produktet skulle være mere grundigt end Vista's indbyggede tilføj/fjern programmer.

Forbedring af startup-tid

Når Vista starter, bliver adskillige programmer automatisk indlæst, og det kan gøre det hele langsomt. Til at styre hvilke programmer, der bliver indlæst, anbefaler Wired.com Windows Defender og System configuration Utility.

System configuration utility:
1. Åben msconfig - tryk evt. på Windows-tasten (hvis du har sådan en) og skriv msconfig i søgefeltet og tryk enter.
2. Vælg fanebladet Start
3. Fjern markeringen fra de elementer, du ikke gider, skal autoindlæses, når Vista starter.

Windows Defender:
1. Åben Windows Defender
2. Klik på Tools, (som måske hedder værktøjer på dansk) i top-menuen.
3. Tryk vis for alle brugere.
4. Vælg nu de applikationer, som enten skal fjernes eller disables.

Defragmentering - eller ej

Fragmentering på harddisken opstår kort fortalt, når en fil ligger fysisk spredt udover harddisken, hvilket betyder, at det tager tid for læsehovedet at læse filen. Og her kommer defragmentering ind i billedet. Processen går ud på at samle stumperne, så de kommer til at ligge samlet på disken.

I modsætning til tidligere Windows-versioner, så defragmenterer Vista som standard automatisk en gang om ugen. Og det kan være fint nok, hvis man eksempelvis løbende installerer nye programmer og sådan noget, MEN defragmenterings-processen æder også CPU. Så overvej at slå den ugentlige opgave fra og defragmenter i stedet manuelt, når det er nødvendigt, foreslår Wired.com.

Wired.com anbefaler desuden programmet Disk Defrag, som er gratis, og som skulle indeholde flere avancerede funktioner end standardværktøjet i Vista.

Brug ReadyBoost

Med Vista introducerede Microsoft funktionaliteten ReadyBoost, som gør det muligt at bruge solid state memory diske til at cache disklæsninger. Som ReadyBoost-enhed anbefaler Wired.com, at man finder det hurtigste USB flash drev, man kan komme i nærheden af og bruger det. Når enheden bliver tilsluttet skulle Vista gerne tilbyde at anvende enheden som ReadyBoost.

Microsoft anbefaler, at ReadyBoost-enheden skal have ca. samme kapacitet, som den mængde ram, man allerede har.

Brug vLite

Som en mere drastisk metode foreslår Wired.com gratis-programmet vLite, som kan nedbarbere Vista. Programmet kan bruges til at fjerne standardkomponenter som Media Player, Windows Mail, Windows Photo Viewer, MSN komponenter etc.

Gør Vista hurtigere på ældre maskiner

Her har Wired.com sammensat en lille liste over ting, der kan få Vista til at køre nogenlunde tilfredsstillende på maskiner med knapt så mange hestekræfter.

 • Brug ej Aero - altså brugerinterfacet, som blandt andet giver 3D Look-and-Feel i Vista.

 • Hvis du gerne vil beholde Aero, så slå eventuelt interfacets glas-gennnemsigtighed fra. Funktionen skulle være årsagen til en stor del af interfacets hukommelsesforbrug.

 • Slå eventuelt animation og andre desktop-effekter fra.

 • Fjern sidebaren i Vista. Widgets er måske meget sjove, men i følge Wired.com, så æder de hukommelsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Søren Lund

"I modsætning til tidligere Windows-versioner, så defragmenterer Vista som standard automatisk en gang om ugen."

Dvs. et Scheduled Task er sat op som standard. Flot!

Jeg havde da forstillet mig, at Vista havde fået et filsystem hvor defragmentering ikke var nødvendig. Det har altid været et problem, og mange brugere glemmer at defragmentere, med tydelig dårligere performance som resultat.

Ovenstående tips er sådan set fine nok. Det virker bare lidt absurd, at man på et splinternyt OS skal installere alle mulige 3.parts-produkter, for at administrere sit OS (til at køre hurtigere.)

Det er i den slags situationer jeg ikke forstår hvorfor Windows anses for "nemmere" end Linux, og tænker på en gammel slashdot-sig:

The box said requires windows '98 or better, so I installed Linux

 • 0
 • 0
Brian Aagesen

Det var meningen at Vista skulle ha' haft et nyt filsystem(WinFS), men de mente ikke at det var klar til udgivelse, så det kommer med en service pack til vista, eller måske først i næste udgivelse af Windows

 • 0
 • 0
Michael Rasmussen

Eller måske kommer det slet ikke. Jeg læste en pressemeddelelse fra MS i forbindelse med omstruktureringer sidste år, at teamet bagved udviklingen af WinFS var blevet opløst. Egentligt en skam, da tankerne bagved lyder/lød ret spændende. Måske Jasper eller Rene kan komme med yderligere oplysninger?

 • 0
 • 0
Søren Lund

Nu blev jeg nysgerrig, så jeg skimmede lige en lang artikel om WinFS: http://en.wikipedia.org/wiki/WinFS

Og det lyder spændende... Så vidt jeg kan forstå, så er WinFS mere en relationsdatabase end et filsystem - eller er der både et filsystem og en database? Det minder lidt om MySQLfs - et filsystem til Linux, der gemmer data i en MySQL-database.

Men 10.000 kroners-spørgsmålet er stadig: slipper man for defragmentering?

Og i øvrigt, kunne MS ikke have udvidet NTFS, så fragmenteringen blev negligerbar? Det er vel "blot" et spørgsmål om at justere allokeringsalgoritmen...

 • 0
 • 0
Anders Olsen

Og i øvrigt, kunne MS ikke have udvidet NTFS, så fragmenteringen blev negligerbar?

Jo. Der er derfor også mange filsystemer, der ikke behøver fragmentering. Det handler om at sprede writes fra start, hvor MS filsystemer har rod i dengang disk-access var meget langsom og det var mere optimalt at skrive de hurtigste steder på disken først på trods af behovet for senere fragmentering.

 • 0
 • 0
Bob Hagenstrup

Så vidt jeg ved er Aero udelukkende ment til at gøre dit system "smukkere". Jeg tror ikke det accelererer noget på nogen som helst måde. Så jeg tror kun at du kan få et hurtigere system ved at slå det fra.

Desuden er det jo ikke kun GPU'en som arbejder ved 3D opgaver.

 • 0
 • 0
Dennis Krøger

Hvis det er det mindste som med Linux' compositing managers, ryger langt størstedelen over på GPU'en.

Man skal dog huske at selve vinduernes indhold stadig bliver tegnet af applikationerne selv med 2D kald, så med mindre de selv bruger accelererede 2D kald, er der stadig noget for CPU'en at lave.

Derudover er der selvfølgelig de almindelige GUI loops, f.eks. mousetracking, o.s.v.

Hvad der er vigtigere for mig er nok at GPU'en ikke er mindre strømkrævende end CPU'en (nok tværtimod), så når man er på batteri, bør man nok disable Aero/Compiz/Whatever anyway.

 • 0
 • 0
Martin Hoffmann

Kunne det ikke være rart hvis MS bare begyndte at rette deres fejl i de eksisterende produkter, fremfor at lade deres marketingsafdeling designe nye produkter? Man skulle da tro at de havde ressourcerne til at lave noget der virkede, men jeg tror de er allokeret forkert.

Bevares, mange af mine brugere er da også glade for nye ikoner, runde hjørner og de pæne farver. De er bare ikke så glade når det ikke fungerer, men så er det ofte mig (som LAN admin) der får skylden. :)

 • 0
 • 0
Benny Christen Grandahl

Så vidt jeg ved endte WinFS med at blive skrottet til Windows Vista, da den almindelige Desktop Search, der ligger bag søgefunktionen i Windows Vista, faktisk leverede nøjagtig de samme muligheder lige så hurtigt som prototypen af WinFS.

Tilsyneladende er der (indtil videre) heller ikke noget, der ser ud til, at der kommer et nyt filsystem i Windows 7 heller, så jeg tror vi må leve med NTFS i mange år endnu.

 • 0
 • 0
Thomas Ehler

Apropo Vista. Er det ikke mærkeligt (skræmmende) at kernen i Vista er så stabil og hurtig, at den bruges direkte i Server Core 2008? Den har jo så heller ikke nogen grafisk brugerflade overhovedet!!! Det er sku rigtigt! Tilbage til kommandolinie ræset venner. (min første tanke; de er nok bare ikke blevet færdige med den ;) Men....så sløvt som Vista kører i forhold til server 2008, må det jo betyde at BRUGERFLADEN i Vista er nærmest ubegribeligt tung?......

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere