Web-tilgængelighed i praksis: Prøv en dag ved pc'en uden mus

Blinde og andre handicappede rammer tit panden mod internetmuren, fordi webudviklere glemmer alt om tilgængelighed. Se tipsene - og om du begår nogen af dødssynderne for utilgængelige hjemmesider.

En ung fyr sidder og surfer på nettet. Men skærmen på den bærbare er klappet godt ned over hænderne på tastaturet, for manden har været blind siden fødslen og navigerer med hjælp af software, der læser teksten højt.

Ret smart – bortset fra at manglende omtanke fra alt for mange webudviklere gør det svært for blinde at finde rundt på en webside med oplæseren. Det forklarede Karen Mardahl fra firmaet G.R.A.S. på udviklerkonferencen Community Day, som Microsoft står bag.

»I ved ikke, hvem jeres publikum er. Så tænk over tilgængelighed fra starten af,« lød hendes budskab til de forsamlede udviklere.

Og tilgængelighed handler ikke bare om at hjælpe de blinde eller dem, som ikke kan bruge en mus, men rækker bredere ud. I takt med at fødselsattesten gulner, bliver synet dårligere og evnen til at overskue meget information på én gang svinder. Og faktisk er hele otte procent af alle mænd farveblinde.

Læs også: Ekspert: Sådan sikrer du tilgængelighed på din hjemmeside

»Vi er 250 til konference her i dag, næsten alle mænd. Så hvis vi skulle følge skilte med rød eller grøn farve, ville 20 her ikke kunne gøre det,« sagde Karen Mardahl.

Udover at undgå rød skrift på grøn tekst og omvendt kan man online få hjælp til at vurdere, hvordan to farver spiller sammen for farveblinde. Det spiller også ind, hvor stor teksten er.

Når man udvikler tilgængelige websider, er det en stor fordel, hvis man kan sætte sig i andres situation. For eksempel ved at gemme musen væk og bevæge sig rundt på nettet kun med tastaturet. Allerede her er der store forhindringer, forklarede Karen Mardahl.

»Hos Tweetdeck kan man oprette sig som bruger kun med tastaturet. Men man kan ikke logge ind uden at bruge musen. Så står de blinde af. Så træk musen ud en dag og prøv at navigere, så får I en oplevelse,« sagde hun.

Netop Twitter og andre sociale medier er en stor fordel for blinde eller handicappede, som ikke kan komme ud af hjemmet, så for at opveje den manglende tilgængelighed hos Twitter og Tweetdeck, har nogen udviklet Easychirp, der er en Twitter-klient designet med fuld tilgængelighed.

Husk nu alt-tagget på billeder

Skal man som blind webbruger udfylde formularer, for eksempel når man opretter sig som bruger et sted, er det en stor hjælp, hvis for eksempel navnefeltet bliver tagget med ’label for=name’, forklarede Karen Mardahl.

Det samme gælder for klassikeren: Alt-tagget på billeder, som stadig bliver brugt alt for lidt, set med blinde øjne.

»Der er så mange billeder, der er meningsløse for blinde, fordi der ikke er et alt-tag. Hvis det er dekoration, er det helt legitimt at skrive alt=””, for så springer screenreaderen det over,« sagde hun og nævnte et skrækeksempel fra en DR-hjemmeside, hvor der var blevet brugt massevis af små gif-billeder til layoutet, som alle var blevet tagget som ’spacer-gif’.

Det betød at oplæser-softwaren gennem hele websiden fortalte om spacer-gifs hundredevis af gange på hver side.

To rigtig dårlige webudviklervaner ville Karen Mardahl gerne have bandlyst. Nemlig autoplay af lyd eller video, og intetsigende link-tekster. Autoplay er irriterende også for alle uden handicap, men særligt for dem, som er afhængige af at få læst teksten op og ikke umiddelbart kan finde sluk-knappen på siden.

Og link-teksterne er vigtige, fordi de blinde netbrugere beder hjælpesoftwaren om kun at læse alle websidens links op for at komme videre rundt på nettet.

»Hvis alle links hedder ’klik her’, er det helt intetsigende. Københavns Bymuseum har det på deres hjemmeside, og jeg har harceleret over det, uden at der er sket noget. Så giv alle links sigende navne,« sagde Karen Mardahl.

På samme måde læner blinde netbrugere sig meget op ad sidens struktur og overskriftsniveauer, så det skal man huske som webudvikler, lød budskabet.

Ligesom med farveblindhed er dårligt syn faktisk ganske udbredt, og i forhold til blinde kan de være en anden slags udfordring. De har nemlig ikke de samme hjælpemidler, men zoomer ind på sidens tekst i browseren.

»Kan dit website tåle at blive blæst op i stor størrelse? Hvis det er hardkodet i Flash med punktstørrelse seks, så bliver teksten ikke forstørret,« sagde Karen Mardahl og hev et citat fra en anden i branchen frem:

’Når vi glemmer dem, vi designer til, har vi fejlet som designere,’ lød mantraet. Og det behøver ikke være dyrt at gøre en webside til en side, som også handicappede kan bruge, forklarede hun.

»Det er ligesom med fejl generelt. Hvis man gør det rigtigt fra starten af, koster det ikke ret meget, men skal man ændre en stor webside efterfølgende, bliver det dyrt. Så invester lidt tid i at lære, hvordan man gør det rigtigt,« sagde Karen Mardahl.

At udvikle websider, så flere kan læse med, er altså ikke eksotisk og snærende - snarere en spændende udfordring, lød det fra Karen Mardahl,

»Vi skal tilbage til de gamle dyder, efter at vi har været blændet af bling-bling,« lød hendes vurdering.

Se Karen Mardahls præsentation med links til mere information

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Søren Skaarup

Tilbage i midten af 90erne var jeg med til at skrive den første guideline for offentlig on-line publicering (som vi lidt kluntet kaldte det den gang). Alt det der er beskrevet her, skrev vi også den gang. Er der nogen der har et bud på hvorfor det tilsyneladende er SÅ svært for både offentlige myndigheder og private virksomheder at opfylde disse i grunde ret banale krav?

 • 4
 • 0
#4 Carsten Gehling

Er der nogen der har et bud på hvorfor det tilsyneladende er SÅ svært

Fordi der stadig sidder rigtig mange tidligere AD'ere med reklamebureau baggrund, som mener at form kommer før indhold. Og deres argumenter er jo visuelle, så de vil naturligt nok virke mere slagkraftige end en webudvikler, der taler om noget så abstrakt og luftigt som alt-tags, farveblindhed osv.

/ Carsten

 • 3
 • 0
#5 Johnnie Hougaard Nielsen

Det er værd at huske at de gode råd om at gøre siden tilgængelig for mennesker med særlige behov også har andre fordele. Det gør siderne nemmere at bruge for andre, som har et andet setup end webudvikleren, f.eks. små skærme. Derudover er det en fordel for søgemaskineoptimering, fordi de clues som blinde har glæde af også gør det meget nemmere for søgemaskinernes robotter at analysere siden, og finde ud af hvad den handler om.

 • 2
 • 0
#7 Leif Neland

Jeg har også fået at vide "ovenfra": Der er en fejl på den side, du har lavet, hvis man trykker ctrl-+ ændrer teksten størrelse. Det må den ikke, det skal være i 8 px, det ser ikke pænt ud hvis teksten ombryder.

Så pyt med at ingen kan læse det...

Det gør siderne nemmere at bruge for andre, som har et andet setup end webudvikleren, f.eks. små skærme.

Lyd-producere husker også at høre deres færdige produkt både på deres store studiemonitorer og på små "transistorradio"-højttalere, for at sikre sig at alle lyttere kan bruge produktet.

 • 0
 • 0
#9 Karen Mardahl

For nogle, tror jeg det er oprigtigt uvidenhed. Det hjælper ikke, at info er lidt begravet her: http://www.itst.dk/it-arkitektur-og-standarder/tilgengelighed Jeg ved ikke hvor hurtigt folk er, til at finde den info. OIO gjorde det super godt i sin tid, ligesom Bedst På Nettet var suværen i starten med den detalje de lagde i deres undersøgelser. De mennesker bag OIO og BPN fejler intet. Jeg tror problemet var nedprioritering fra højere magter. Derfor holder jeg på at "slå på trommen" og agiterer for tilgængelighed hvor man kommer frem. Og hvis penge er problemet (en populær undskyldning), har jeg links til gode artikler i noterne til mine slides (URL andetsteds på siden).

 • 1
 • 0
#10 Karen Mardahl

Alt-tekst på billeder vil jo oftest være et redaktør spørgsmål og ikke et udvikler spørgsmål.

Jeg overvejede om dette skulle med, idet min præsentation var til en udviklerpublikum. Men... hvis disse udviklere lavede en CMS eller andet "container" som en redaktør fylder i, kunne det være godt at minde dem om at bruge alt tekst, fx defineret som et påkrævet felt. Og der var selvstændige typer der udfyldte mange roller, som burde have besked, samt dem, der arbejdede i teams med designere, hvor de kunne påpege vigtighed af denne lille tag. Alt tekst kunne også være en del af basis kode mht design, hvor der ikke skal skrives noget. Så skal udvikleren vide hvornår og hvordan der skal være tomme alt tekster.

 • 0
 • 0
#11 Karen Mardahl

Jeg var ved at bede om en tekst rettelse til artiklen mht DR. Den skøre højtlæsning af "spacer.gif" med dansk accent mange, mange gange, var noget der skete i 2004. Men... et hurtigt kig nu viser nye fejl. De har tomme alt tekster, men ikke bare dobbeltcitattegn og dobbeltcitattegn uden mellemrum. De bruger dem med mellemrum, som er forkert. Det bliver så læste op af skærmlæsere som meningsløst. Og så er der andre alt tekster der bruger image navnet. Dét er ret meningsløst også. Så... jeg kan desværre holde fast i min kritik - selv 8 år senere.

 • 0
 • 0
#12 Brian Mathiasen

»Hos Tweetdeck kan man oprette sig som bruger kun med tastaturet. Men man kan ikke logge ind uden at bruge musen. Så står de blinde af. Så træk musen ud en dag og prøv at navigere, så får I en oplevelse,« sagde hun.

Her er det nok relevant at nævne Conkeror-browseren[1]. Det er grundlæggende en Firefox med et minimalt grafisk skin, men som til gengæld er propfyldt med keyboard-genveje for at lette navigationen. Jeg tror ikke jeg har benyttet min mus til at navigere websites i et par uger nu, og login på omtalte Tweetdeck er smertefrit. Om hvorvidt det vil være en hjælp til blinde, ved jeg ikke, men navigation uden mus er ikke så umuligt som det tilsyneladende gøres til.

Tror dog der til stadighed vil være bøvl med Flash-websites, så helt problemfrit er det bestemt ikke.

1: http://www.conkeror.org/

 • 0
 • 0
#13 Helene Nørgaard Bech

På Global Accessibility Awareness Dag den 9. maj udfordrede jeg mine kollegaer til, at deltage aktivt. De blev bedt om, at navigere på nettet ud fra forskellige scenarier, som afspejler nogle af de typiske tilgængelighedsproblemer, som brugere oplever på websites. Det er der kommet et blogindlæg ud af.: http://siteimprove.dk/blog/2012/5/15/vil-du-gerne-forstaa-tilgaengelighe.... Her kan man også læse mere om de officielle retningsliner for webtilgængelighed, WCAG.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere