Sådan giver den agile model bonus hos Jobnet.dk
Der er ikke noget at rafle om. Den agile metode er langt at foretrække til store it-systemer, som løbende skal opdateres med nye funktioner og tilretninger.
Sådan lyder konklusionen hos Arbejdsmarkedsstyrelsen, der i juni sidste år indgik en aftale med leverandøren NNIT om udvikling og vedligeholdelse af job-hjemmesiden Jobnet.dk. Den har hver måned cirka to millioner besøgende.
Hos styrelsen betyder den agile model, at der køres korte udviklingsforløb - også kaldet sprints - på to uger af gangen.
Når programmeringen er færdig, ser Arbejdsmarkedsstyrelsen koden igennem sammen med NNIT's udviklere.
Og den model passer godt til beskæftigelsesområdet, som hurtigt kan ændre sig, når politikerne på Christiansborg for eksempel har vedtaget en ny lov:
»Vi får demonstreret, hvad der er blevet kodet i det pågældende sprint. Og så skal vi forholde os til, om det nu også var det, vi ønskede. På den måde tvinges vi til at være meget klare i vores beskrivelser af, hvad vi gerne vil have NNIT til at lave i den nærmeste fremtid, og om det giver værdi for forretningen,« siger projektchef Knud de Place, Arbejdsmarkedsstyrelsen, til Version2.
Som tidligere beskrevet på Version2 har DR i sidste uge afholdt en række såkaldte code camps, hvor leverandørerne blev afprøvet inden for deres evner til at samarbejde om en agilt forløb. Det sker for at finde frem til den rette leverandør af et nyt web-CMS til dr.dk i slutningen af februar.
DR har i den forbindelse skelet til Arbejdsmarkedsstyrelsen, som benyttede samme model til sit udbud, der altså endte med valget af NNIT sidste sommer.
Smidigt alternativ til vandfaldsmodellen
Agil udvikling er kort fortalt et alternativ til den klassiske og ofte udskældte vandfaldsmodel, hvor man forsøger at forudsige helt ned i detaljen, hvad systemet skal kunne og herefter går i gang med at designe, implementere og teste det.
Ifølge Knud de Place er styrelsen kommet tættere på leverandøren i forhold til udviklingen og vedligeholdelsen af Jobnet.dk ved at satse agilt:
»Vi skal i højere grad prioritere de bestillinger, vi sender af sted til leverandøren. Og det betyder, at der er meget mere dialog med leverandøren nu, hvor det tidligere ofte foregik gennem lange løsningsbeskrivelser per e-mail. Nu er det længere ikke så stift og formelt, og vi kan hurtigere se, hvad er kommer ud af kodningen hos NNIT,« siger Knud de Place til Version2.
»Dermed kan vi også bedre løbende holde øje med, om vi er på vej i den rigtige retning,« siger projektchefen.
Hvilke faldgruber kan der være ved den agile udviklingsmodel?
»Hvis du har flere leverandører på projektet, skal du være sikker på, at de forskellige leverandører ved, hvor de har hinanden, så der ikke sidder nogen og venter på andre leverandørers arbejde. Det var et af de læringspunkter, vi fik ret hurtigt,« siger Knud de Place til Version2.
»Omvendt er det en positivt ting, at vi hele tiden tvinges til at være skarpe. De udfordringer, vi har fået i den forbindelse, havde ikke været så synlige, hvis vi var fortsat med vandfaldsmodellen. Den gang var vi meget mindre involverede i det arbejde, leverandøren laver for os,« siger projektchefen.
Arbejdsmarkedsstyrelsen benytter blandt andet også it-leverandørerne Knowledgecube, der står for udvikling og vedligehold af det fælles datagrundlag på beskæftigelsesområdet, og Edora, der leverer et mødebooking-system til Jobnet.dk.
Version2 er mediepartner på konferencen Agile 2012, som afholdes af DIT 8. februar. Klik her for at læse mere og tilmelde dig konferencen

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.