Sådan førte PhoneGap og DrupalGap sejler-app i havn på flere platforme

Én kode - tre mobile platforme. Det var tanken bag en ny app til lystsejlere. Værktøjerne DrupalGap og PhoneGap har gjort det muligt - selv om de mange Android-versioner har været en udfordring.

Med et væld af forskellige mobile platforme kan det være noget af en proces at skabe en app, som bare virker, uanset om den bliver hentet ned på en iPhone, en Android-tablet eller en Windows-telefon. Yderligere komplekst bliver det, hvis app’en skal kunne bruge Drupals kendte open source-funktioner mobilt.

Hos den danske hjemmeside sejlnet.dk har de dog løst den svære opgave – næsten uden problemer. Sidens største attraktion er en såkaldt havneguide, hvor landets sejlere selv kan bidrage med nyttige tip til den nemmeste indsejling, billigste havneplads og det fedeste museumsbesøg blandt landkrabberne.

Den brugerinddragelse har de ved hjælp af værktøjerne DrupalGap og PhoneGap ført over på udviklingen af app’en sejlnet.dk. DrupalGap bygger bro mellem det traditionelle Drupal og dens open source-tankegang – bare ført over på en mobil platform. Det betyder, at sejlerne gratis kan oprette en profil, logge ind og dele gode råd og endda billeder. PhoneGap udstikker et udviklerværktøj, som både virker hos Apple, Google og Windows, når app’ens koder skal kunne læses.

»Vi synes, det var smart at benytte denne kombination, fordi det uden tvivl gør udviklingen til de forskellige mobilstyresystemer meget nemmere,« forklarer Allan Lavridsen, app-udvikler hos sejlnet.dk, til Version2.

Pas på billige indiske løsninger

Selve processen er foregået hos den i app-udviklerkredse kendte amerikaner Tyler Frankenstein. Han driver virksomhed i USA og har specialiseret sig inden for DrupalGap-teknologien, der gør, at brugerne også kan inddrages på de mobile platforme. Hos sejlnet.dk har det været en efterspurgt mulighed.

»Vores sejlermedlemmer ville gerne kunne bidrage med tip og uploade billeder og ikke mindst finde de nærmeste havne på deres smartphones. Derfor fandt vi frem til Tyler Frankenstein, som har været hurtig og effektiv i processen,« siger Allan Lavridsen til Version2.

Og forløbet fra idé til et færdigt produkt har ikke taget meget mere end en måned, som for Allan Lavridsens vedkommende har bestået af løbende Skype-opkald, et utal af emails og beskeder til Tyler Frankenstein i USA. Allan Lavridsen har sammen med sejlet.dk’s ejer Trine Søe stået for en masse input, mens den amerikanske udvikler har kodet app’en. Og at det blev en amerikansk udvikler, og ikke en tilsvarende billigere indisk, er ikke tilfældigt.

Læs også: Sådan laver Version2 gratis apps til Android og iPhone

»Min erfaring er, at indiske programmører ikke er nær så selvkørende som amerikanske. De indiske arbejdere skal have hvert eneste lille komma med i deres proces, mens en amerikansk udvikler som Tyler Frankenstein har bidraget til et meget mere flydende samarbejde,« siger Allan Lavridsen, der har flere års erfaringer med denne type programudvikling.

Android har drillet

Indtil videre har tæt på 400 mennesker downloadet app’en. Gruppen af brugere er smal, men meget ivrige efter at dele diverse sejlererfaringer med hinanden, og derfor er kombinationen af de forskellige gratis udviklingsredskaber smart. Men selvom både DrupalGap, PhoneGap og et effektivt amerikansk workflow har spyttet en færdig app ud på knap en måned, så har tilpasningen til Androids mange forskellige versioner været en ganske stor udfordring.

»Jeg kører selv Android 4.0 (Ice Cream Sandwich, red.) på HTC One X, og det samme har Tyler Frankenstein gjort. Men vi har haft nogle småproblemer med diverse knapper og brugerfladen på det hav af forskellige Android-versioner, der findes. Men løbende opdateringer har fjernet de fleste bugs«, forklarer Allan Lavridsen til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Kristian Langborg-Hansen

Det vil være rart, hvis I kan uddybe Android-problemerne lidt.

Skyldes problemet, at PhoneGap wrapper'en opfører sig forskelligt på forskellige versioner af Android? Eller er det browseren i forskellige Android-versioner, som fortolker HTML'en forskelligt?

Eller skyldes det, at Android-brugere er mere flittige til at skifte standard-browseren ud med andre browsere end tilsvarende på iPhone?

Når I taler om forskellige Android-versioner, er det så kun forskellige versioner af selve styresystemet, eller har I også oplevet problemer med, at forskellige producenters (HTC, Samsung, osv) Android-udgaver opfører sig forskelligt?

Log ind eller Opret konto for at kommentere