Sådan finder du en forsvundet smartphone

It-førstehjælp: Det er i dag lettere end nogensinde at spore en tabt telefon eller slette alle data på den, hvis den er blevet stjålet. Her kan du læse, hvad du gør med en tabt iPhone, Android- eller Windows Phone-telefon.

De fleste af os har nok været nødt til på et eller andet tidspunkt at ringe til vores mobiltelefon for at prøve at finde ud af, hvilken sofahynde, stak af papirer eller bunke af vasketøj, der har opslugt den.

Men ind i mellem bliver en telefon væk uden for hjemmets vægge, og hvad gør man så?

Hvis man har en smartphone, så har man lidt flere muligheder end blot at bede sit teleselskab spærre telefonen.

Den gode nyhed er, at det er blevet meget lettere at finde en smartphone, der er tabt eller stjålet. Også selvom du ikke har truffet nogen sikkerhedsforanstaltninger, inden du mistede telefonen.

Den dårlige nyhed er, at hvis telefonen er blevet stjålet, så har du begrænset tid til at lokalisere den. Hvis tyven er klog nok til at nulstille telefonen og slette data, så kan du hverken spore den eller redde dine data.

Du kan også kun spore telefonen, hvis den har forbindelse til internettet. Hvis den ligger slukket i en skuffe, er løbet tør for strøm eller sat til flytilstand, så kan den ikke spores. Medmindre telefonen er forbundet via wifi, kan man heller ikke spore den, hvis SIM-kortet er fjernet.

Men du bør ikke gå i panik. Det er meget muligt, at du ender med at miste både dine data og din telefon, men som regel kan du i hvert fald forhindre en tyv i at få adgang til dine personlige data. Og det kan man ikke sætte en pris på i modsætning til en ny telefon.

Android

Android har ikke en indbygget funktion til at spore en Android-mobiltelefon, sådan som iOS og Windows Phone har det. Til gengæld er der et bredt udvalg af applikationer, som tilbyder de samme funktioner og lidt til.

Lookouts Plan B til Android var én af de første til at tilbyde en fortrydelsespille, der kunne hjælpe en mobilejer, der havde mistet sin telefon, men ikke havde installeret et sikkerhedsprogram på telefonen.

Programmet kan gratis fjerninstalleres fra Google Play-webshoppen på en telefon, man har registreret med sin Google-konto, hvorefter man kan se telefonens placering på et kort. Hvis man vil slette data fra telefonen eller låse den, så skal man imidlertid købe applikationen.

Derfor kan det være en god idé af se på den populære og gratis Android Lost-applikation, som er udviklet af danske Theis Borg. Den kan ligeledes give mulighed for at fjerninstallere applikationen på telefonen og derefter fjernstyre telefonen.

I begge tilfælde installerer man applikationen via Google Plays webshop. Applikationen bliver derefter pushet til telefonen og vil køre automatisk og sende telefonens placering retur, så man kan se den på et kort.

Det er nyttigt, hvis man lørdag morgen opdager, at telefonen er væk efter en fredag aften i byen, og man vil vide, om den er tabt, stjålet eller bare glemt på kontoret. Hvis man vil have en stjålen telefon tilbage, så skal man dog være lidt mere forsigtig og kontakte politiet, som måske kan hjælpe, hvis adressen er præcis nok.

Læs også: Sporingssoftware gør det let for politiet at fange pc-tyve med røde ører

Man kan også vælge eksempelvis at låse telefonen, afspille en høj alarm eller slette alle data. De to første fremgangsmåder vil dog advare tyven, så han kan afinstallere sporingsprogrammet eller skille sig af med telefonen. Sletning af data er til gengæld praktisk, hvis man har noget på telefonen, som ikke bør falde i forkerte hænder. Og det har man, om ikke andet så af hensyn til de personer, man har som sine kontaktpersoner.

iPhone

Apple har med iOS 5 gjort det muligt at spore en iPhone, iPad og iPod Touch ved hjælp af programmet 'Find My iPhone' og iCloud. Og man kan også spore sin Mac på samme måde, og det har mange iPhone- og Mac-ejere benyttet sig af med held.

Programmet kan installeres og aktiveres via iTunes og en browser, hvorefter det blot er et spørgsmål om at følge enheden på kortet. Igen skal man dog være opmærksom på, at det kun virker, så længe enheden er forbundet til internettet og ikke er blevet nulstillet.

Windows Phone

Ligesom Apple har Microsoft gjort sporing til en mulighed på alle Windows Phone 7.5-enheder, hvor man via Microsofts Windows Phone-websted kan logge på og spore telefonen. Der skal ikke installeres ekstra software på telefonen, hvis man bruger Microsofts Find Min Telefon.

Den samme funktion kan også bruges til at låse telefonen eller nulstille den og slette alle data. Se eventuelt Microsofts egen vejledning.

Det kan også være et godt argument for at bruge Microsofts SkyDrive eller en lignende tjeneste, så man har taget en backup af sine dokumenter og fotos fra telefonen.

Symbian og Blackberry

Der findes programmer til at spore telefoner eller slette dem på afstand til alle smartphone-platforme, men på eksempelvis Symbian og Blackberry skal man have installeret programmerne på forhånd. Til Symbian og ældre versioner af Windows Mobile kan man for eksempel bruge antivirusfirmaet F-Secures gratis Anti-Theft for Mobile.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Kim Andersen

Kan også tilslutte mig Cerberus. Specielt, hvis man har root adgang. Så kan man nemlig installere app'en i systemspace. Det betyder at man kan spore telefonen selv efter en hard reset og efter der er skiftet sim kort. Den bruger næsten ingen systemressourcer, og kan næsten skjules på telefonen.

 • 0
 • 0
Bjørn Damborg Froberg

Synes ikke der stod i artiklen at der stadig er en markant risiko på android telefoner med sd kort, da de ofte ikke er krypterede og altså frit kan fjernes og læses.
F-Secure's mobile security kan f.eks. låse en enhed ned efter x antal fejlede forsøg, men hvis man blot kan fjerne SD kortet er det et fedt. Særligt med Android bør man derfor vise omtanke, medmindre man har én af de enheder der har indbygget kryptering. :)

God artikel!

 • 0
 • 0
Anonym

Man kan gå ind på icloud.com logge på med det apple id man har brugt til find my iphone, og så kan man styre det via en browser på en computer, anden smartphone eller bare en browser generelt.

Er også smart hvis man ikke lige kan finde en muted iphone, hvor man kan sende en besked med lyd til iphonen som overstyrer lyd indstillingen.

 • 3
 • 0
Maria Marker

Det bør de vel skrive så.. Det har faktisk afholdt mig fra at installere det pga. jeg troede jeg skulle have et andet iOS device for at benytte muligheden.. Nå men så kan jeg også finde min telefon hvis det skulle gå helt galt :)

 • 1
 • 0
Kim Østergaard Christiansen

Cerebus er helt klart det bedste man kan få til Android. Det er helt igennem fantastisk og det koster 20dkr for livet. Man har også mulighed for at installere en lille client på sin Android phone, som så kan spore eksempelvis sin tablet, skulle uheldet være ude. Det tager også billeder med front kamera hvis der kommer for mange fejlforsøg og du fjern optage lyd, tage billeder og video.

Et must have.

 • 1
 • 0
Anders Borum

Min kæreste mistede sin iPhone i bussen og vi troede den kunne findes igen vha. disse tjenester. Men den dukkede aldrig op på kortet. Jeg tror de smarte af tyvene har luret at de skal slukke telefonen straks og så får hæleren installeret uofficiel firmware før videresalg.

 • 0
 • 0
Leif Neland

Min kæreste mistede sin iPhone i bussen og vi troede den kunne findes igen vha. disse tjenester. Men den dukkede aldrig op på kortet. Jeg tror de smarte af tyvene har luret at de skal slukke telefonen straks og så får hæleren installeret uofficiel firmware før videresalg.


Det kunne være en mulighed. Det er for det meste kun de dumme tyve, der bliver fanget...

Andre alternativer er, at telefonen slet ikke er blevet tændt eller solgt.
Eller at telefonen ikke er mistet I bussen, men UNDER bussen.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere