Sådan får du hurtigere trådløst netværk

Har du en lynhurtig internetforbindelse og en trådløs router, der understøtter 802.11ac-standarden, er det værd at kigge nærmere på netkort i dine computere, og måske udskifte dem.

Hvorfor betale mange kroner hver måned for en 100 megabit-forbindelse, hvis forbindelsen de sidste to meter - mellem din trådløse router og din computer - ikke kan følge med?

Nye netværksstandarder har gjort det muligt at få rygende hurtige WLAN-forbindelser, men det kræver, at hele kæden taler samme, hurtige sprog. Har du købt en ny router med 802.11ac-hastighed, hjælper det ikke meget, hvis din bærbare computer er tre år gammel og ikke understøtter den nye teknologi.

Men det kan der gøres noget ved, skriver norske Computerworld, der har hygget sig med at skifte netkort i en bærbar computer. Med et nyt netkort i mini-PCI Express-format fik de tredoblet ydelsen på tre minutter. Hastigheden gik fra mellem 60-100 megabit/s til 250-300 megabit/s, og indkøb af nyt netkort beløb sig til under 200 norske kroner.

Mens de færreste har et hul ud til internettet på 300 megabit/s, kan den meget højere hastighed være en mærkbar fordel, når der skal arbejdes med filer fra hjemmets eller kontorets NAS. Bruger man ikke lokalnetværket på den måde, men kun til internet, er fordelene ved den højere hastighed måske mindre relevante, lyder konklusionen.

Der var også nogle faldgruber i selve hardware-øvelsen. Nogle computere tillader slet ikke, at man skifter netkortet, så journalisterne måtte igennem flere forskellige. Der er også forskel på antallet af antenner, et nyt netkort understøtter, så man skal vide, om ens computer har to eller tre indbyggede antenner, hvis man vil have mest ud af opgraderingen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jan Juul Mortensen

Den praksis som hardware leverandørerne ligger for dagen med, at kontrollere producent id og sågar forhandler id på de indstikskort der sættes i en bærbar computer, mener jeg ikke holder i forhold til gældende dansk lovgivning. Det er jo direkte konkurrence forvridende.

Jeg forsøgte engang, at skifte et Intel 4965ag ud med et Intel 4965agn i en Lenovo T61p, da forhandler id'et ikke var Lenovo, afviste BIOS dette med en fejl, og computeren ville ikke videre!

Så vidt jeg husker fra dengang, da jeg roede i det, var det praksis ved leverandører som Dell, HP, Lenovo med flere.

Løsningen er en reverse engineering af BIOS og en rettelse af de nødvendige Id'er efterfulgt af en komprimering og compiling af den nye BIOS, en procedure man skal igennem hver gang der kommer en ny BIOS, hvis man vil opdatere. Rigtigt meget kan gå galt, det er absolut ikke en manøvre for menig mand.

Nogen der har mod på, at prøve disse leverandøres praksis ved en dansk domstol?

 • 4
 • 0
#2 Allan Ellegaard

Jeg har ikke selv oplevede dette før, men det oplevede jeg den anden dag. Jeg tog et WWAN kort fra en X201 og satte i en X200. Det var en Ericsson der sad i og jeg satte et Qualcomm i og oplevede lige dette du beskriver. Det er sgu ikke i orden, men det er fakta hvad der sker...

 • 0
 • 0
#3 Martin Nielsen

Før en hardware opgradering, vil jeg anbefale at tjekke indstillinger først samt forholdene omkring routeren. Nu er der endnu ikke så meget trafik på 5 GHz båndet, men hvis man er uheldig og der i ens område allerede er pres på 5 GHZ, kan det måske være ligegyldigt med en opgradering. Så hvis man har problemer med hastigheden på sit Wi-Fi netværk, så tjek altid først om det er de(n) mest optimale kanal(er) - både på 2,4 GHz og 5 GHz. Derefter skal man prøve at placere routeren forskellige steder - helst så langt fra anden elektronik som muligt, så står den ovenpå DVD-afspilleren eller modemmet, så flyt den til et andet sted. Ligeledes kan man heller ikke vide, om naboen Wi-Fi router står lige på den anden side af væggen og dermed forstyrre ens Wi-Fi mere end nødvendigt.

Jeg medgiver at der er smæk på AC-standarden, men uden de rigtige forhold, er giver det ofte ikke noget særligt at opgradere hardwaren.

Min egen forbindelse er en 60/60 minimum, med mulighed for op til 100 Mbit i teorien. Det vil sige at på en kablet forbindelse kan jeg få op til ca. 97 Mbit. På Wi-Fi med 5 GHz med N-standarden, får jeg op til 95 Mbit. Da jeg ikke har NAS, vil jeg derfor ikke rigtigt få noget ud af AC-standarden på nuværende tidspunkt. Men jeg har til gengæld fået meget ud af at placerer min router korrekt samt benytte de frekvenser med mindst støj.

.... og hvis man har behov for at slippe af med naboernes støj, er der snart hjælp på vej: http://www.brit.co/wifi-wallpaper/

Finske Ahlstrom skulle efter sigende have købt rettigheder til at lave denne tapet og prisen skulle blive på samme niveau som almindeligt kvalitetstapet. Jeg har dog ikke undersøgt det til bunds og ved derfor ikke, om det også vil blokerer for mobilsignaler - hvilket måske ikke er så hensigtsmæssigt for mange.

 • 2
 • 0
#4 Jacob Larsen

Min 6 år gamle laptop var udstyret med Intel 4965agn der dengang var markeret som "draft-N". Det kører omkring 130-150Mbps på TCP ved .11n 2x MIMO. Min nye laptop er udstyret med Intel 7260, og den kører 10-20Mbps under det i samme setup. Nu kan det kort selvfølgelig køre .11ac, så det har en anden fordel i forhold til det gamle kort.

 • 1
 • 0
#5 Finn Christensen

Måske mangler der brugbart stof her op til nytår, men det er ingen nyhed og en gammel historie fra 13. september 2013 i Dannevang.. http://www.computerworld.dk/art/228227/saadan-tredobler-du-wi-fi-hastigh...

I øvrigt ingen dårlig ide med den forholdsvis billige udskiftning, men check lige at der minimum er 2 antenner(stik) i maskinen, og check samtidig også mht. en variant før bestillingen skydes af.

Intel Dual Band Wireless-AC 7260, PCI Express Half Mini Card Intel Dual Band Wireless-AC 7260, PCI Express M.2 Card

 • 0
 • 0
#6 Jens Jönsson

Nu er der endnu ikke så meget trafik på 5 GHz båndet, men hvis man er uheldig og der i ens område allerede er pres på 5 GHZ, kan det måske være ligegyldigt med en opgradering.

5 GHz er modsat 2,4 GHz dårligt til at gennemtrænge mure, vinduer og andre bygningsmaterialer. Derudover er der væsentligt flere kanaler til rådighed på 5 GHz båndet ifht. 2,4 GHz (3 ikke overlappende). Så chancen for at der "allerede" er pres på 5 GHz båndet er meget meget lille. Jeg ser mere en udfordring med at få enheder til at blive på 5 GHz båndet. De fleste har en tendens til at foretrække 2,4 GHz. Det kan så løses ved at have 2 forskellige SSID, og så tvinge enheder der kan køre 5 GHz over på 5 GHZ SSID'et.

 • 0
 • 0
#7 Christian Nobel

Derudover er der væsentligt flere kanaler til rådighed på 5 GHz båndet ifht. 2,4 GHz (3 ikke overlappende).

Det er vist en sandhed med modifikationer, for det fordrer at udstyret understøtter DFS - ellers er der her i Europa kun 4 kanaler at gøre godt med.

Bortset fra det, så er det på sin plads lige at pointere, at ingen kæde er stærkere end det svageste led, og WiFi lider under at være et delt medie, så bare en enkelt langsom enhed kan trække det hele ned.

Derfor er det også vigtigt at man forholder sig til hvordan randzonen ser ud, og ikke kun på hvordan forholdene er der hvor der sættes AP's op.

 • 1
 • 0
#8 Jens Jönsson

Det er vist en sandhed med modifikationer, for det fordrer at udstyret understøtter DFS - ellers er der her i Europa kun 4 kanaler at gøre godt med.

Jeg har endnu ikke set noget hjemmeudstyr (rimeligt nyt), som ikke understøtter DFS kanalerne, hvis du vælger DK som landekode. Hvis man kun har de 4 kanaler at gøre godt med, så skal man da se om der ikke er kommet ny firmware til sit grej. Ellers koster en ny router/AP der understøtter DFS jo ikke alverden.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere