Sådan er DR's streaming-tv blevet forbedret

21. februar 2014 kl. 14:3723
Sådan er DR's streaming-tv blevet forbedret
Illustration: Screenshot.
DR's video-streaming fra dr.dk har fået et kraftigt kvalitetsløft med ny distributør. Men også selve teknologien bag er blevet forbedret i samme anledning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter mange års kritik af DR's streaming-tilbud, kunne mediegiganten onsdag fejre, at alt video-indhold nu er flyttet til servere hos Akamai, næsten halvandet år efter, at beslutningen om at outsource streaming-opgaven blev taget.

Dermed er det ikke kun servere i DR-byen, der skal håndtere tv-hungrende danskere, som i stor stil lige skal indhente en tv-serie, før næste afsnit begynder søndag aften. Akamai sender indholdet ud til servere mange steder, blandt andet hos store internetudbydere, så danskerne fremover ikke skal slås med en forpustet DR-server, når de vil se Arvingerne på nettet.

Men at flytte selve distributionen til en ekstern leverandør er kun en del af det kvalitetsløft, DR’s streaming-tjeneste nu har fået, fortæller selskabets streaming-manager Thomas Elton Jensen.

»Vi har bygget en stor del om i grundmotoren i vores player, så vi fik den tilpasset Akamais streaming og kunne give brugerne en bedre brugeroplevelse. Det var et skift, vi ville have lavet under alle omstændigheder, men flytningen til Akamai var en god anledning,« siger han til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Playeren, altså videoafspilleren i browseren, har DR selv løbende udviklet, og i den nye version lænede udviklerne sig op ad de streaming-teknologier, som leverandøren Akamai bruger. For eksempel brugte DR et plugin fra Akamai til afspilleren.

Blandt forbedringerne er ’adaptive streaming’, så seerne altid får den bedst mulige kvalitet, ud fra den båndbredde, der er til rådighed i streaming-øjeblikket. Da enkelte har haft problemer med funktionen, er der stadig mulighed for at vælge manuelt mellem fire videokvaliteter, fra cirka 125 kb/s til 1.700 kb/s.

HQ-kvalitet - ikke HD

Den løbende måling af båndbredden og justering af kvaliteten krævede et nyt streaming-format, så DR er gået væk fra det gamle RTMP, som blev brugt længe i Adobes Flash-afspiller. Nu bliver videofilerne serveret gennem formaterne HLS, som bliver brugt i blandt andet iOS, og HDS, som nu er standard i Flash-afspilleren.

»Der er mange i branchen, der er skiftet til HLS og HDS, for her bliver strømmen af video delt op i små sekvenser. Det gør det meget mere robust, og du kan nemmere lave dynamiske skift af kvaliteten, uden at brugeren oplever det. Videoen bliver sendt i små stykker på 10 sekunder, så playeren kan i teorien optimere båndbredde hver 10. sekund,« siger Thomas Elton Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selve videoformatet er stadig H.264, som DR skiftede til for fire år siden.

»Det er vores grundformat, og det har vi valgt at fortsætte med, fordi det er standardiseret og meget brugt. Og så kan vi bruge de samme filer i mange år, uden at skulle reformatere hele vores arkiv,« siger han.

Udsendelserne bliver lagt ud i det, DR kalder HQ-kvalitet, som ikke er i HD-opløsning, men et sted midtimellem standard-definition og high-definition. Det er et spørgsmål om en passende balance mellem båndbredde og økonomi, forklarer Thomas Elton Jensen.

Kan trække netstikket ud i tre minutter

Den nye afspiller sørger også for længere tids buffer, så risikoen for at ’filmen knækker’ bliver kraftigt formindsket. Tidligere blev der gemt omkring 10 sekunders video i bufferen, men nu gemmer afspilleren op til tre minutters buffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis forbindelsen er god nok, vokser den interne buffer, så hvis man har set en udsendelse i noget tid, har man tre minutters buffer. Det gør det meget mere robust end før. I princippet kan man hive netstikket ud i tre minutter, uden at man får problemer,« siger Thomas Elton Jensen.

Med forbedringerne kan DR’s streaming-folk nu føle, at de leverer et produkt, der er på niveau med omverden.

»Teknisk med vores nye streaming platform er vi nu på omdrejningshøjde med resten af branchen. Førhen har vi nok været lidt bagud på streaming-teknologier, men nu har vi taget et større skridt frem,« vurderer han.

En af udfordringerne er, at DR skal leve op til særlige behov som en public service-station.

»Vi ønsker at dække mange slags brugere og devices, også ældre mobiltelefoner og ældre Flash-playere. Generelt skal vi ud bredere end de kommercielle firmaer, som hurtigere kan vælge den nyeste teknologi med bedre kvalitet. Vi skal ofte bruge en lidt ældre teknologi, for at kunne dække bredere,« forklarer Thomas Elton Jensen.

I dag er telefoner og tablets blevet populære som medieafspillere, og derfor arbejder DR også på apps til iOS, Android og Windows Phone, der skal være klar til sommer.

»Det er nyt for os at skulle lave TV-apps på disse platforme. Teknisk set er vi allerede godt i mål med den nye streaming-platform, så nu handler det meget om at lave nogle gode apps med det rigtige look-and-feel,« siger han.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
23
14. april 2017 kl. 09:19

For mig fungerer AppleTV 4 udmærket - efter at jeg har skiftet det billige hdmi-kabel ud med et der virker.

22
14. april 2017 kl. 09:16

Hvis jeg forstår spørgsmålet ret: Streamingens kvalitet er for mig at se god nok.

Men jeg kan stadig ikke bruge mit Samsung "smart"-tv til det. TVet mangler, så vidt jeg forstår, Flash, som DRTV af en eller anden grund har valgt, og som Samsung ikke vil implementere i TVet. Jeg ser DRTV og andet vha. tablet (Samsung !) og Chromecast. Det virker (som regel).

I det hele taget finder jeg ikke tv'et smart. Det har f.eks. en elendig browser.

21
13. april 2017 kl. 19:09

Nu er vi så nået til 2017, og har DRTV, den tidl. DRNU, streaming hvornår man ønsker det programmerne.

Disse programmer, i hvilken kval. er disse, ved du el. andre det?

18
8. marts 2014 kl. 23:16

Er den ændring i DRs stream mon årsagen til, at jeg ikke længere kan streame til mit Samsung TV? Jeg får bare den der roterende "buffer-rosette" i evig tid. Og hvad kan man så gøre?

19
8. marts 2014 kl. 23:57

Niels - det kommer jo helt an på hvad det er du streamer fra? (har ikke lige et samsung TV) Hvad er det helt præcist du forsøger at streame og hvilken app bruges der? (ellers er det rimeligt umuligt at finde ud af hvad dit problem egentlig er)

20
9. marts 2014 kl. 00:27

Claus, jeg forsøger bare at se de programmer, der findes på www.dr.dk; f.eks. under "Find program" eller andre steder. Mht. app benytter jeg bare den internetbrowser, som TV'et er født med (dog opdateret hen ad vejen.)

Der er ikke tilkommet problemer med andre apps; f.eks. virker YouTube.

16
28. februar 2014 kl. 09:12

Jesper, kan du ikke spørge dem om der ikke snart kommer IPv6 på det?

15
28. februar 2014 kl. 09:04

Jeg syntes det er interessant at de har valgt at bruge Akamai som CDN. Jeg forventer at langt størstedelen af deres brugere befinder sig i Danmark, og så tænker jeg at et traditionelt CDN ikke hjælper så meget - det plejer primært at blive brugt for at få filerne tættere på brugerne, når man har brugere fra et stort geografisk område.

17
28. februar 2014 kl. 09:50

Jeppe - Jeg tror faktisk det er resultatet af et udbud - og så er det lidt vanskeligt at styre, men Akamai er jo også global.

14
27. februar 2014 kl. 19:12

Virker ikke. Og det har været sådan i årevis ! kan ikke engang forbinde til www.dr.dk/

(Og hvis jeg kunne så kan man ikke finde et punkt der hedder klager

13
25. februar 2014 kl. 13:17

Det er super at de gør noget for især os der ikke ejer et TV men selvfølgeligt har en computer. Dog må jeg så lige sige at i fredags, da min søn på 5 skulle se Disney Sjov, gik streamingen i stykker kl 19:40 ca, og kom ikke til at virke igen. Det var ved at udvikle sig til en krise, Faktisk oplevede jeg det samme senere på weekenden, med noget OL tingeling.

Og ja, prøvede i 2 browsere, og diverse andre ting.

Håber det var en enlig swipser, og ikke noget generelt. (ser meget lidt tv, så når jeg endeligt gør må det jo gerne virke!)

Ej men jeg er generelt positiv, og det er da fedt at de gør noget mere ud af det. Vil teste lidt mere på automatisk valg a bitrate, bare den defaulter til en god kvalitet, når jeg nu har 48/24.

11
24. februar 2014 kl. 13:21

Super at DR endelig får skiftet til noget rigtig adaptive, istedet for det gamle RTMP hejs, og Akamai kan helt sikkert levere det fint. Modsat et par af de andre folk i tråden, så synes jeg faktisk DR's encode ser helt fint ud for de lidt over 1 mbit som de har på det meste af deres content. Det er hvad man kan forvente af kvalitet når man laver adaptive, og ikke vil gå højere op i bitrate.

Jeg kunne også godt ønske mig HD streaming, eller sokm minimum 720p, men det er nok et spørgsmål om pris. Den slags trafik koster jo :)

10
24. februar 2014 kl. 13:07

Men er der planer om at kunne tilbyde tjenesten på eksempelvis et AppleTV?

12
24. februar 2014 kl. 16:29

Dags dato er det nok ret umuligt, det er Apple som helt styrer de få applikationer man kan afvikle på AppleTV. Men det kunne måske snart ændres. Rygter siger at det næste AppleTV er lige på trapperne og at det måske bliver mulighed for selv at installere apps her på. Hvis det så bliver IOS 7 kompatibel ser det hele helt anderledes ud.

9
24. februar 2014 kl. 02:25

Skal de ikke også snart have flyttet Bonanza derover? Den afspiller føles ligeså gammel som mange af de klip der ligger der.

8
23. februar 2014 kl. 13:33

Omega...

Så en bitrate er stort set meningsløs med mindre man har encoder og decoder profil (specielt fordi man med optimering af encoder settings kan levere bedre kvalitet med mindre båndbredte, da nogen af highprofile encoder algoritmerne bedre en main eller baseline profil algoritmerne).

Og eftersom DR er en betalingstjeneste er det amatør klaphatteri at levere mindre end 1080p med h264 og highprofile.

Og specielt på webbrowser versionen af dr.dk/nu er der pixelering og gradient blocking artefakter noget der tyder på inkompetent encoder settings, men dem ser man også på HBO Nordic men de slæber også rundt på både flash og widewine (der er elendigt implementeret på iOS, noget der ikke overrasker)...

Den samme kvalitet som netflix superHD, og selvfølgeligt en lavere kvalitet stream til dimser med dårligere decoders.

Men at finde ud af hvad forskellige dimser kan kvalitets mæssigt er noget af en udfordring da stort set ingen android dimser opgiver hvilket decoding niveau de kan klare og ud fra hvad jeg har set på DR så har de valgt en lav fællesnævner for at ramme bredt.

Men eftersom det ikke er sort magi det der encoding men faktiske indstillinger af en specifik encoder til en specifik decoder profil så må vi jo bare opfordre DR til at være klare i spyttet når de definere deres kvalitet.

5
22. februar 2014 kl. 11:34

Da jeg arbejdede i DR, prøvede jeg at lokke dem til at benytte x264/FFmpeg uden held. Den leverer et fantastisk resultat til ca. den halve størrelse af, hvad DRs indkode-cluster kunne levere. Dermed kunne streaming-serverne have serviceret en del flere brugere pr. server.

Jeg benyttede selv x264 til al indkodning på en net-tv tjeneste der hed Pirat TV. Jeg skrev en lille artikel om hvordan man laver en rigtig godt H.264 indkodning - med gratis software:http://transcoding.wordpress.com/2012/06/17/optimal-h-264-encoding-for-flash-and-html5/

Hilsen Frederik

6
22. februar 2014 kl. 12:11

Eller læse lidt op på teorierne via sonnati.wordpress.com. Tror der ville kunne komme noget godt ud af de lige gennemtrævlede hele hans Blog.

3
21. februar 2014 kl. 20:35

Så mangler vi bare noget indhold:-)

2
21. februar 2014 kl. 19:58

Hvis jeg skal være forpligtet til at betale licens, fordi jeg har mulighed for at se DR på nettet, så skal det også virke, hele tiden, så jeg kan se TV, som om jeg havde et TV. Men det stopper og loader stadig for tit.

4
21. februar 2014 kl. 21:57

Jeg vil også sige de halter gevaldigt på kvaliteten. Når det nu ER kastet ud til Akamai, så synes jeg stadig de skal kigge på 720p og 2mbit. Det er virkelig en sølle kvalitet det kommer med. Men det jeg er mest ked af er nok at selvom der er brugt 1mbit, så er encodingparametrene ikke synderligt godt optimeret. De kunne virkeligt godt bruge nogen der ved noget om videokomprimering til at hjælpe dem. Med det de kører med ligenu burde der virkelig være en langt bedre og langt klarere kvalitet at se på. Det kræver bare at der er nogen der ved hvordan man skruer på parametrene I Adobe MEdia Server som de garanteret bruger til det.

1
21. februar 2014 kl. 19:12

Hos os er resultatet væsentligt bedre end youtube og netflix. Det virker rigtigt godt.