Når udenlandske turister bevæger sig rundt mellem turistattraktioner og restauranter i Østjylland, så kigger turistorganisationen VisitAarhus med.
De vil nemlig vide mere om hvordan de udenlandske turister bevæger sig rundt mellem de forskellige attraktioner i det østjyske.
For kender man de mest benyttede bevægelsesmønstre, kan turistorganisationen bedre målrette sin markedsføring, blandt andet ved at sammensætte pakkeløsninger i form af hel- og halvdagsture til udenlandske turister.
Derfor har VisitAarhus indgået et samarbejde med TDC om bevægelsesmønstre for udenlandske turister. Indtil videre har TDC registreret og aggregeret bevægelsesmønstre for indtil videre 90.000 turister.
Ifølge Sten Schaumburg Müller, professor ved juridisk insitut på Syddansk Universitet, så giver Udbudsbekendtgørelsen TDC mulighed for at behandle og videre lokaliseringsdata hvis de er anonymiserede, og det er de i følge TDC.
»Ud fra det beskrevne er det netop, hvad TDC gør, at behandle anonymiserede lokaliseringsdata,« skriver Sten Schaumburg Müller i en mail til Version2.
TDC bekræfter over, at teleselskabet kun har adgang til data om, i hvilket land de udenlandske telefoner er registreret i.
»Lad mig først slå fast, at der ikke er tale om registrering af konkrete individers bevægelser, men anonyme lokationsdata bundet op på mastepositioner, som allerede ved opsamlingen irreversibelt anonymiseres. Det er muligt at se, hvilket land enheden kommer fra, men det er som sagt ikke muligt at se, hvilken person der står bag,« siger Jesper Bæk Overgaard, der har ansvaret for ’Data og Advanced Analytics’ i TDC Group til Version2.
Han sammenligner bevægelsesmønstrene med trafiktællinger.
»I dette tilfælde kan VisitAarhus altså se generelle folkestrømninger til eller fra en bestemt destination, den typiske opholdstid, og hvilket område besøgende typisk kommer fra. Det svarer til trafiktælling, som vi kender det fra fx offentlig trafik. Vi kan desværre ikke gå i detaljer med vores tekniske setup, men vi overholder selvfølgelig gældende love og regler i Danmark og er i løbende dialog med myndighederne om, hvordan vi bedst sikrer beskyttelse af persondata, « siger Jesper Bæk Overgaard.
Han oplyser, at TDC ikke har intet samtykke fra de udenlandske turister, hvis bevægelsesmønstre er blevet kortlagt i pilotprojektet. De anonymiserede mastedata slettes efter 3 måneder oplyser TDC.
Pilotprojektet er et af de første bud fra TDC på konkret forretningsmodel baseret på big data.
»Samarbejdet mellem VisitAarhus og TDC Erhverv har været et pilotprojekt, men vi kigger lige nu på at forlænge samarbejdet. Når vi får resultaterne af dette pilotprojekt, vil vi selvfølgelig også se på, hvordan vi kan bruge lokation-baserede services i fremtiden. Der er blevet talt meget om big data, og hvordan det kan forbedre menneskers hverdag, og det her projekt er et take på, hvordan vi kan bidrage til det. Samtidig vil jeg dog også understrege, at vi lancerer disse services til brug for offentlige institutioner og projekter, ikke til markedsføring målrettet vores kunder.«