Sådan bliver multimedieskattens afløser - se om du bliver ramt

Den omstridte multimedieskat bliver afløst af en skat på arbejdsgiverbetalt telefon og internet, hvis det er til privat brug. Se de nye regler her.

Det er slut med at låse bærbare computere og vagttelefoner inde i skabe på arbejdspladsen, når fyraftensklokken ringer. Multimedieskatten er død, og i stedet vil regeringen og Enhedslisten med den nye finanslov i grove træk rulle reglerne tilbage til før, multimedieskatten dukkede op.

Læs også: Så er det officielt: Multimedieskatten afløses af telefonskat

Kort fortalt skal du fremover beskattes af 2.500 kroner om året, hvis din arbejdsgiver stiller en telefon, et telefonabonnement eller en internetforbindelse til rådighed, som du kan bruge frit til privat brug også.

Det er lidt mindre end de 3.000 kroner, multimedieskatten er på i dag, og ifølge Skats udregninger giver det skift gennemsnitligt 235 kroner mere i hånden efter skat om året. Ligesom med multimedieskatten vil der også være 'ægtefællerabat', så skatten sænkes med 25 procent, hvis to i en husstand betaler skatten.

Men er det en arbejdstelefon, som du kun bruger enkelte gange til private opkald, med arbejdsgiverens velsignelse, skal du ikke beskattes, uanset om du har den med hjem eller ej.

Efter multimedieskatten: Skal have adgang til firmaets netværk

Internetforbindelsen er som udgangspunkt skattepligtig, men kan stilles til rådighed af arbejdsgiver uden beskatning, hvis den bliver brugt arbejdsmæssigt og medarbejderen kan koble sig direkte på arbejdsstedets netværk.

»Her er der en særregel om, at hvis du kan bruge internetforbindelsen derhjemme til at koble op på firmaets netværk, skal det ikke beskattes. Det er for eksempel i forbindelse med en hjemmearbejdsplads, som arbejdsgiveren fremover også kan stille til rådighed for medarbejderen,« forklarer Niels Sonne, statsautoriseret revisor hos Deloitte, til Version2.

Kravet er, at man hjemmefra kan få adgang til samme dokumenter og funktioner på firmaets netværk, som man kan på kontoret.

Du kan altså igen få en bærbar computer og en hjemmecomputer stillet til rådighed, uden at det koster ekstra i skat, så længe det er sandsynliggjort, at det er til arbejdsmæssig brug. Og den tydeligste forskel på fryns og arbejdsredskab er – i Skats øjne – om du går ned i løn for at få noget udstyr.

»Et firma kan give medarbejderne bærbare computere, men det må under ingen omstændigheder ske med lønnedgang, hvis det skal være skattefrit. Resultatet bliver formentlig, at det bliver de højtlønnede, som kan få arbejds-pc og hjemmearbejdsplads, mens almindeligt timelønnede ikke kan,« forklarer Niels Sonne.

Som ventet er de såkaldte bruttolønsordninger altså blevet aflivet, men om der bliver indført særlige overgangsregler for dem, som allerede har fyldt huset med iPads og dyre computere, er endnu ikke afklaret.

Læs også: 7.500 TDC-ansatte risikerer at betale massive overpriser for it-fryns

Et andet åbent spørgsmål er, hvordan Skat stiller sig til en arbejdsgiverbetalt iPad. En tidligere afgørelse har defineret en iPad som en almindelig computer, men nu gælder der også et krav om, at den skal kunne forbinde til firmaets netværk.

I takt med at telefoner bliver smartere og smartere, kan man også argumentere for, at nogle telefoner skal defineres som computere. I sidste uge har blandt andet IT-Branchen været efter den nye telefonbeskatning, fordi tiden ifølge foreningen er løbet fra at se en mobiltelefon som et medarbejdergode.

Læs også: IT-Branchen skummer af vrede over multimedieskat-selvmål

Men Niels Sonne tror ikke, at regeringen og Enhedslisten i 11. time ændrer på reglerne, så en smartphone sidestilles med en computer og fritages for beskatning.

»Så er det kun dem med en gammel Nokia-telefon, der bliver beskattet. Det giver ingen mening,« siger han.

Samlet set forventer regeringen, at de nye regler vil bringe statens indtægter fra disse skatter ned fra 500 millioner om året til 50 millioner om året.

Læs mere om reglerne i notatet herunder (side 11-12)

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Lasse Lindgård

"Ligesom med multimedieskatten vil der også være 'ægtefællerabat', så en husstand ikke skal betale to gange."

Med multimedieskatten udgør rabatten 25%, eller ægtefællen får sin multimedieskat til halv pris om du vil.

Er det den rabat der er videreført eller kan en hustand kun samlet beskattes af 2.500?

 • 0
 • 0
#3 Jane Poulsen

Nu er jeg godt nok total forvirret. På Skat's hjemmeside står der ang. multimedieskatten 2010 "Hvis du og din ægtefælle eller samlever af hver jeres arbejdsgiver får stillet multimedier til rådighed, skal I begge beskattes af 3.000 kr." - Det må da betyde af hver 3000 kr, eller betyder det ialt 3000? - Jeg har aldrig hørt at der skulle være rabat på den gl. ordning, er I sikker på at det er rigtigt?

 • 0
 • 0
#4 Michael Deichmann

Det var rart endlig at se et medie, der kan huske hvordan ordningen var før multimedieskatten og altså fra 1. januar igen. Det viser så også hvor farligt det er at medierne giver en lov et øgenavn, når det viser sig at være misvisende og kun med til at ØGE forvirringen. Så vidt jeg kan se er der IKKE skal på firmabetalte smartphones, men der er på et telefonabbonnement uanset om SIMkortet sidder i en DOKO ældretelefon, der kun kan telefonere og sende SMS'er, eller det sidder i en iPhone. Faktisk vil det være beskattet, hvis firmaet betaler alle samtaler og medarbejderen må ringe alt det privat han vil - selv om det er hans egen iPhone!!! Hvis virksomheden uddeler iPhones fordi de har en apps der fungere sammen med deres forretnings IT - foreksempel til at tegne fordikringer eller indlægge ordrer og iøvrigt ikke accepterer andet end få private telefonopkald (i arbejdstiden) - så kan jeg ikke se at den vil være beskattet. At firmaet uddeler iPhones er en rent forretningsmæssig disposition - ikke fryns. Selv om firmaet ikke har en apps og egentlig forretningsmæssig brug af iPhonens funktioner ud over telefon og SMS - er det abbonementet der er afgørende.

 • 3
 • 0
#5 Jesper Sørensen

"Fri telefon beskattes fremover af et fast beløb på 2.500 kr. om året, og der gives ægte-fællerabat svarende til de nuværende regler i multimedieskatten"

Så helt tilbage til de gamle regler er det ikke, "rabatten" som blev indført iår fortsætter, og ligeså genindfører de heller ikke reglerne med at man kunne trække egne telefonudgifter fra..

Jeg savner svar på hvem der skal indberette til SKAT er det som i gamle dage, medarbejderen eller er det som idag arbejdsgiveren?

 • 1
 • 0
#9 Allan Soll

Nej. Jeg refererer kun til artiklens fortolkning.

»Her er der en særregel om, at hvis du kan bruge internetforbindelsen derhjemme til at koble op på firmaets netværk, skal det ikke beskattes. Det er for eksempel i forbindelse med en hjemmearbejdsplads, som arbejdsgiveren fremover også kan stille til rådighed for medarbejderen,« forklarer Niels Sonne, statsautoriseret revisor hos Deloitte, til Version2

Har ikke selv læst udkastet, så jeg baserer min udtalelse på artiklen. Tror dog ikek artiklen er helt ved siden af. Hørte samme udlæggelse på andre fora og på TV. Så er nok kun 90% på den. Send ikke dine skatteklager til mig bagefter =)

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere