Sådan bliver multimedieskattens afløser - se om du bliver ramt

21. november 2011 kl. 10:449
Den omstridte multimedieskat bliver afløst af en skat på arbejdsgiverbetalt telefon og internet, hvis det er til privat brug. Se de nye regler her.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er slut med at låse bærbare computere og vagttelefoner inde i skabe på arbejdspladsen, når fyraftensklokken ringer. Multimedieskatten er død, og i stedet vil regeringen og Enhedslisten med den nye finanslov i grove træk rulle reglerne tilbage til før, multimedieskatten dukkede op.

Kort fortalt skal du fremover beskattes af 2.500 kroner om året, hvis din arbejdsgiver stiller en telefon, et telefonabonnement eller en internetforbindelse til rådighed, som du kan bruge frit til privat brug også.

Det er lidt mindre end de 3.000 kroner, multimedieskatten er på i dag, og ifølge Skats udregninger giver det skift gennemsnitligt 235 kroner mere i hånden efter skat om året. Ligesom med multimedieskatten vil der også være 'ægtefællerabat', så skatten sænkes med 25 procent, hvis to i en husstand betaler skatten.

Men er det en arbejdstelefon, som du kun bruger enkelte gange til private opkald, med arbejdsgiverens velsignelse, skal du ikke beskattes, uanset om du har den med hjem eller ej.

Efter multimedieskatten: Skal have adgang til firmaets netværk

Internetforbindelsen er som udgangspunkt skattepligtig, men kan stilles til rådighed af arbejdsgiver uden beskatning, hvis den bliver brugt arbejdsmæssigt og medarbejderen kan koble sig direkte på arbejdsstedets netværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Her er der en særregel om, at hvis du kan bruge internetforbindelsen derhjemme til at koble op på firmaets netværk, skal det ikke beskattes. Det er for eksempel i forbindelse med en hjemmearbejdsplads, som arbejdsgiveren fremover også kan stille til rådighed for medarbejderen,« forklarer Niels Sonne, statsautoriseret revisor hos Deloitte, til Version2.

Kravet er, at man hjemmefra kan få adgang til samme dokumenter og funktioner på firmaets netværk, som man kan på kontoret.

Du kan altså igen få en bærbar computer og en hjemmecomputer stillet til rådighed, uden at det koster ekstra i skat, så længe det er sandsynliggjort, at det er til arbejdsmæssig brug. Og den tydeligste forskel på fryns og arbejdsredskab er – i Skats øjne – om du går ned i løn for at få noget udstyr.

»Et firma kan give medarbejderne bærbare computere, men det må under ingen omstændigheder ske med lønnedgang, hvis det skal være skattefrit. Resultatet bliver formentlig, at det bliver de højtlønnede, som kan få arbejds-pc og hjemmearbejdsplads, mens almindeligt timelønnede ikke kan,« forklarer Niels Sonne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som ventet er de såkaldte bruttolønsordninger altså blevet aflivet, men om der bliver indført særlige overgangsregler for dem, som allerede har fyldt huset med iPads og dyre computere, er endnu ikke afklaret.

Et andet åbent spørgsmål er, hvordan Skat stiller sig til en arbejdsgiverbetalt iPad. En tidligere afgørelse har defineret en iPad som en almindelig computer, men nu gælder der også et krav om, at den skal kunne forbinde til firmaets netværk.

I takt med at telefoner bliver smartere og smartere, kan man også argumentere for, at nogle telefoner skal defineres som computere. I sidste uge har blandt andet IT-Branchen været efter den nye telefonbeskatning, fordi tiden ifølge foreningen er løbet fra at se en mobiltelefon som et medarbejdergode.

Men Niels Sonne tror ikke, at regeringen og Enhedslisten i 11. time ændrer på reglerne, så en smartphone sidestilles med en computer og fritages for beskatning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Så er det kun dem med en gammel Nokia-telefon, der bliver beskattet. Det giver ingen mening,« siger han.

Samlet set forventer regeringen, at de nye regler vil bringe statens indtægter fra disse skatter ned fra 500 millioner om året til 50 millioner om året.

Læs mere om reglerne i notatet herunder (side 11-12)

Remote video URL

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
21. november 2011 kl. 14:03

hvad hvis man ikke har VPN, men "kun" remote desktop adgang til dokumenter m.m på sin arbejdsplads???

5
21. november 2011 kl. 12:04

"Fri telefon beskattes fremover af et fast beløb på 2.500 kr. om året, og der gives ægte-fællerabat svarende til de nuværende regler i multimedieskatten"

Så helt tilbage til de gamle regler er det ikke, "rabatten" som blev indført iår fortsætter, og ligeså genindfører de heller ikke reglerne med at man kunne trække egne telefonudgifter fra..

Jeg savner svar på hvem der skal indberette til SKAT er det som i gamle dage, medarbejderen eller er det som idag arbejdsgiveren?

4
21. november 2011 kl. 11:55

Det var rart endlig at se et medie, der kan huske hvordan ordningen var før multimedieskatten og altså fra 1. januar igen. Det viser så også hvor farligt det er at medierne giver en lov et øgenavn, når det viser sig at være misvisende og kun med til at ØGE forvirringen. Så vidt jeg kan se er der IKKE skal på firmabetalte smartphones, men der er på et telefonabbonnement uanset om SIMkortet sidder i en DOKO ældretelefon, der kun kan telefonere og sende SMS'er, eller det sidder i en iPhone. Faktisk vil det være beskattet, hvis firmaet betaler alle samtaler og medarbejderen må ringe alt det privat han vil - selv om det er hans egen iPhone!!! Hvis virksomheden uddeler iPhones fordi de har en apps der fungere sammen med deres forretnings IT - foreksempel til at tegne fordikringer eller indlægge ordrer og iøvrigt ikke accepterer andet end få private telefonopkald (i arbejdstiden) - så kan jeg ikke se at den vil være beskattet. At firmaet uddeler iPhones er en rent forretningsmæssig disposition - ikke fryns. Selv om firmaet ikke har en apps og egentlig forretningsmæssig brug af iPhonens funktioner ud over telefon og SMS - er det abbonementet der er afgørende.

3
21. november 2011 kl. 11:37

Nu er jeg godt nok total forvirret. På Skat's hjemmeside står der ang. multimedieskatten 2010 "Hvis du og din ægtefælle eller samlever af hver jeres arbejdsgiver får stillet multimedier til rådighed, skal I begge beskattes af 3.000 kr." - Det må da betyde af hver 3000 kr, eller betyder det ialt 3000? - Jeg har aldrig hørt at der skulle være rabat på den gl. ordning, er I sikker på at det er rigtigt?

2
21. november 2011 kl. 11:33

Skal jeg nu beskattes af det 3G internet jeg har når jeg arbejder i "marken"????

Har DSL adgang derhjemme som ikke er arbejdsgiver betalt...

6
21. november 2011 kl. 13:17

Ikke hvis du kan lave en VPN forbindelse til dit arbejdsnetværk og tilgå samme dokumenter og værktøjer som du kan direkte på dit arbejde ifl ovenstående fortolkning.

8
21. november 2011 kl. 21:59

Ikke hvis du kan lave en VPN forbindelse til dit arbejdsnetværk og tilgå samme dokumenter og værktøjer som du kan direkte på dit arbejde ifl ovenstående fortolkning.

Allan, er du 100 på den?

9
25. november 2011 kl. 09:42

Nej. Jeg refererer kun til artiklens fortolkning.

»Her er der en særregel om, at hvis du kan bruge internetforbindelsen derhjemme til at koble op på firmaets netværk, skal det ikke beskattes. Det er for eksempel i forbindelse med en hjemmearbejdsplads, som arbejdsgiveren fremover også kan stille til rådighed for medarbejderen,« forklarer Niels Sonne, statsautoriseret revisor hos Deloitte, til Version2

Har ikke selv læst udkastet, så jeg baserer min udtalelse på artiklen. Tror dog ikek artiklen er helt ved siden af. Hørte samme udlæggelse på andre fora og på TV. Så er nok kun 90% på den. Send ikke dine skatteklager til mig bagefter =)

1
21. november 2011 kl. 11:18

"Ligesom med multimedieskatten vil der også være 'ægtefællerabat', så en husstand ikke skal betale to gange."

Med multimedieskatten udgør rabatten 25%, eller ægtefællen får sin multimedieskat til halv pris om du vil.

Er det den rabat der er videreført eller kan en hustand kun samlet beskattes af 2.500?