Sådan bliver det nye terminalvindue i Windows

7. maj 2019 kl. 14:006
Sådan bliver det nye terminalvindue i Windows
Illustration: Microsoft.
Skal gøre kommandolinjeoplevelsen mere attraktiv.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I juni kommer Microsoft med Windows Terminal, en ny applikation til at køre kommandolinjeskaller og -værktøjer (command-line shells and tools) som PowerShell, Command Prompt, forskellige Linux-distributioner gennem Windows Subsystem for Linux (WSL) eller eksterne systemer via SSH.

Nu er der kommet flere detaljer frem.

Som udgangspunkt er et terminalvindue jo ikke særlig spændende eller sexet, selv om det kan have høj nytteværdi. Men Microsoft gør et godt stykke arbejde med at præsentere det som attraktivt i videoen her:

Remote video URL

Lover mere funktionalitet

Blandt det, som ikke var kendt før i dag, er, at det kun er en tidlig testudgave, som kommer i juni. Den endelige lancering af Windows Terminal 1.0 vil ske mod slutningen af året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Windows Terminal skal distribueres via Windows Store. Som udgangspunkt vil den dermed blive automatisk opdateret. Microsoft lover, at selskabet har planer om en del funktionalitet, som ikke kommer med i version 1.0. Derudover er selskabet modtageligt for ønsker fra brugerne.

Faner og hurtigere tekst

Windows Terminal kommer med understøttelse af faner, hvilket betyder, at man for eksempel kan køre PowerShell i én fane og Ubuntu i en anden, uden at man skal åbne separate vinduer i Windows.

Det vil også være muligt at køre at køre Command Prompt, PowerShell og så videre direkte i de Windows-konsoller, vi har i dag, hvis der er et ønske om eller et behov for dette. Den vil i hvert fald ikke forsvinde i løbet af de næste årtier, oplyser Microsoft.

Terminalvinduet benytter desuden en GPU-accelereret og DirectWrite/DirectX-baseret motor til at gengive tekst. Den skal kunne vise alle de sædvanlige teksttegn, ideogrammer og symboler, som findes i fontene på pc’en. Desuden er tekstgengivelsen efter sigende meget hurtigere end i Windows-konsollerne i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Menu i Windows Terminal, hvor brugerne kan vælge mellem forskellige kommandolinjeskaller, når en ny fane skal åbnes.

JSON-baseret konfiguration

Mange med erfaring fra Unix- og Linux-miljøer er vant til, at der er gode muligheder for at kunne tilpasse terminalvinduet til egne ønsker og behov. Det skal også være muligt i Windows Terminal, hvor brugeren kan tilpasse i hvert fald skrifttyper og -størrelser, farver, baggrundsegenskaber og transparensniveauer.

Microsoft har desuden gjort noget, som er lidt usædvanligt i Windows-sammenhæng: Brugerindstillingerne for Windows Terminal lagres nemlig i en struktureret tekstfil, nærmere bestemt i JSON-format (JavaScript Object Notation), som er let både for mennesker og værktøjer at redigere i.

Det skal være muligt at lave profiler for forskellige værktøjer og skaller, hvilket for eksempel kan gøre det lettere at skelne mellem en kommandolinje på den lokale maskine og en tilsvarende kommandolinje på produktionsserveren.

Scott Hanselman fra Microsoft har skrevet et blogindlæg, hvor han præsenterer nogle af disse konfigurationsmuligheder.

Open source-kode

Når vi skriver, at den første testversion først kommer til juni, så betyder det ikke, at det ikke er muligt at teste Windows Terminal allerede nu. Terminalvinduet udvikles som open source-kode med MIT-licens, og alt er tilgængeligt på GitHub.

Brugere, som ønsker at bidrage til projektet, eller som bare er interesserede i at teste Windows Terminal, som den er nu, kan klone kildekoden og bygge en eksekverbar version af terminalvinduet på egen hånd.

Artiklen er fra digi.no.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
8. maj 2019 kl. 08:46

Microsoft gør mange ting rigtigt i disse år i forhold til at blive taget alvorligt som udviklerplatform. Vi, der arbejder i virksomheder, som har valgt Windows, har kunnet klare dagen og vejen med gitbash og en tredjepartsshell, men det alligevel været lidt til grin, at man skulle ud og downloade de basale ting på nettet. Til gengæld har de ramt helt rent med VSCode, og det er helt sikkert erfaringer, som de også har brugt i dette projekt.

Nå, men med en ordentlig shell og med indbygget bash, og med et kommende Linux subsystem, så er værktøjskassen ved at være i orden.

Samtidig læser man gang på gang om Apples problemer med at få deres tastaturer til at fungere.

Har ellers sværget til Mac som den perfekte udviklermaskine, men er ikke så skråsikker længere.

5
8. maj 2019 kl. 01:04

Er der en programmør der kan gennemgå kildekode og se om dette program også ringer hjem om hvad der foretages i vinduet; ligesom så meget andet i Windows? :)

I et godt operativsystem, har du mulighed for, at for hver enkelt program opsætte hvilke resourcer, at et program må bruge. Normalt vil man opsætte en type for programmet, og ud fra denne type, vil resourcerne blive begrænset. Det betyder, at du f.eks. kan vælge, at kommandoprompten ikke har internet adgang. Og så vil naturligvis ikke kunne udeveksles informationer med mikrosoft. Du kan også lave en applikationstype, og vælge, at typen ikke har adgang til videokamera, mikrofon, højttaler osv. hvis det ikke er relevant, for den pågældende type af applikationer. Sættes kommandoprompten, til at være denne type, har du dermed begrænset dens adgang.

Jeg kender desværre ikke Windows 10, så jeg ved ikke om ovenstående er muligt, men det bør være muligt i ethvert operativsystem, at kunne begrænse programmernes adgang til resourcer herunder videokamera, mikrofon, og internettet, og harddisk område.

4
7. maj 2019 kl. 20:51

Er der en programmør der kan gennemgå kildekode og se om dette program også ringer hjem om hvad der foretages i vinduet; ligesom så meget andet i Windows? :)

3
7. maj 2019 kl. 19:21

Vel fordi det er alm. kendt at vinduer rengøres med cls eller clear

2
7. maj 2019 kl. 18:08

De fortæller ikke hvordan man rengør dette nye vindue.. K

1
7. maj 2019 kl. 14:42

Men egentlig harjeg ventet siden 1998, hvor det gik op for mig hvor lækker en grænseflade kan gøres :)

De fik ellers løst de fleste fjollede uheldigheder ved prompten, da de introducerede PS's konsol vindue.

For eksempel: Ctrl-V Helt ærlig?!? Nej, jeg mente ikke ^V

  • Det er der faktisk aldrig nogen der mener, når de trykker ctrl-V i en windows prompt.