Sådan bliver den decentrale nøgle-løsning fra DanID
Der bliver frit valg mellem en smartcard-løsning og en USB-udgave, når DanID i løbet af 2011 lancerer muligheden for at få en digital signatur på et stykke hardware.
Selve chippen, som rummer den private nøgle, kommer nemlig på et smartcard, men kan også trykkes ud og monteres i en USB-holder.
»Chippen ligger på et smartcard. Det er lavet sådan, at chippen kan trykkes ud, lige som man kender det fra et sim-kort til mobilen, og monteres i et slags USB-stik,« forklarer Jette Knudsen, kommunikationschef i DanID.
Med USB-modellen slipper man for at skulle bruge en kortlæser, som også tilsluttes via USB-porten.
Prisen er endnu ikke fastlagt, ligesom det heller ikke er afgjort, om man køber delene enkeltvis, så man kan spare lidt håndører, hvis man for eksempel har en kortlæser i forvejen.
Når hardwaren er bestilt og betalt, gennem en underleverandørs webshop, sender DanID også en midlertidig adgangskode, som skal bruges ved aktiveringen. Først efter aktivering via et link, som brugeren har fået pr. e-mail, kan hardwaren bruges til noget.
Efter aktivering og valg af password, kan man logge ind på websider, som bruger NemID-login, med hardwaren tilsluttet og sit selvvalgte password.
Ligesom der har været faneblade, hvor man kunne vælge mellem NemID og den gamle Digital Signatur, vil der komme faneblade, hvor man vælger login med 'Privat nøgle på hardware', som løsningen hedder nu.
Ligesom med den nuværende NemID vil hardware-løsningen også virke med Linux, oplyser DanID.
'Privat nøgle på hardware' kan kun bruges som digital signatur og ikke til login på netbank. Her skal man stadig bruge den nuværende NemID-løsning med engangskoder på papkort.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.