Sådan blev Danmark verdens bedste Counter-Strike-nation

Astralis vinder en runde mod holdet Cloud 9 ved at detonere bomben, og scenen til Blast Pro Series markerer det med meterhøje flammer. Illustration: Rune Bang Frederiksen
Med 11 af 50 spillere på de ti bedste hold, er Danmark i øjeblikket den bedste Counter-Strike-nation i verden. Men hvordan blev et lille land i norden en e-sport-supermagt?

Er Danmark verdens bedste Counter-Strike-nation? Det spørgsmål har Version2 stillet til tre professionelle Counter-Strike spillere og en træner, og svaret var det samme hver gang: Ja.

Selv efter Astralis’ skuffende 3. plads til Blast Pro Series sidste weekend, dominerer Danmark HLTV’s CS:GO rankings.

Læs også: Astralis snubler på hjemmebane: »Hvis bare en enkelt runde mere var gået i vores retning«

Men hvordan kan det gå til at Danmark, med sine beskedne 5,8 millioner indbyggere, kan dominere foran større lande som USA, Brasilien, Rusland og Sverige?

Svaret skal ikke bare findes hos de bedste hold, i hvert fald ikke hvis man spørger Andreas 'Xyp9x' Højsleth, som spiller på Astralis, de nuværende verdens-ettere. Det drejer sig nemlig om en kultur, hvor spillere kan komme op gennem baglandet på de semi-professionelle hold.

Et stærkt bagland

»Vi har en god struktur i Danmark, hvor vi kan samle talenter fra de middelmådige hold, og bygge dem op. Blandt andet er HUNDEN (Counter-Strike-spilleren Nicolai Petersen -red.) god til at udvikle talenter og sætte dem ind i deres roller,« siger Andreas Højsleth.

Og det er en analyse, som Faruk Pita, træner for det svenske tophold Ninjas In Pyjamas (NiP), kan nikke genkendende til.

»Danmark har fokuseret på holdene på middelniveau med events som Copenhagen Games. Det betyder, at hvor Danmark har 30-35 professionelle spillere, som kan træde ind i et professionelt hold, når der er brug for en spillerrokade,« siger han.

»Hvis vi ser fem til ti år tilbage i tiden, havde Sverige et lignende mellemlag, men det findes ikke længere. Derfor tror jeg at Danmark kommer til at have en fordel, ikke bare i forhold til Sverige, men til alle lande de næste to til tre år.«

Finn 'Karrigan' Andersen fra holdet Faze, en af de mest erfarne spillere i den danske pro-scene, giver en del af æren for den stærke danske Counter-Strike scene til de mange danske 'in game leaders' (IGL) – holdkaptajner, som står for taktikken under spillene.

»Et ungt talent kræver en IGL på et tidligt stadie, før du tager over. Det er vigtigt at de lærer at spille som et hold, i stedet for bare at spille for sin egen skyld.«

Stærkt sammenhold

Danmark skiller sig også ud fra andre lande med ualmindeligt stabile mandskaber. Astralis har haft den samme opstilling i ni måneder, siden Emil 'Magisk' Reif kom ind på holdet, efter Markus 'Kjaerbye' Kjærbye forlod Astralis til fordel for konkurrenten North.

Ud over indskiftningen af Emil Reif, har alle spillere på holdet været med siden 2016, og spillerne har spillet sammen på andre hold før de startede Emil Reif peger selv på det lange sammenhold, som en af Astralis’ største styrker.

»Kernespillerne i Astralis har spillet sammen i fem år, og kun skiftet ud når de har været presset til det. De ville ikke skifte ud, bare fordi de havde en dårlig periode.«

Illustration: Rune Bang Frederiksen

Læs også: Astralis vinder VM i Counter Strike

»Det at holde sammen gennem godt og ondt, er en af de vigtigste ting. Så kan det være man har en hård periode, men så kan man stole på hinanden, og komme ud af det stærkere.«

NiP-træner Faruk Pita er enig i, at det er vigtigt for et hold, at have sammenholdskraft.

»Når man tilføjer én ny spiller til et hold, så er det et helt nyt hold. Du skal bruge mindst seks måneder. Efter seks måneder kan man begynde at arbejde på sine fejl og problemer,« siger han.

Faruk Pita mener at den afslappede nordiske kultur giver Danmark en fordel når det kommer til at holde sammen på holdene. I sin tid som træner i USA, oplevede han ofte, at spillerne var mindre villige til at arbejde på deres problemer, og skifte væk fra deres egen yndlingsrolle for holdets bedste.

Lange traditioner

Danmark er ikke bare gode til Counter-Strike: Global Offensive. Vi formåede også at stille stærke hold i forgængeren Counter-Strike: Source, og helt tilbage til det gamle Counter-Strike 1.6, som bliver 18 år gammelt på fredag.

Counter-Strike 1.6 blev spillet flittigt på de danske computercafeer, blandt andet den legendariske hedengangne Boomtown i København, som både var mødested for Counter-Strike entusiaster, og drev online-servere, man kunne spille på fra sin hjemme-pc.

Og noget tyder på, at Danmarks nuværende position i e-sporten til dels kommer af en lang tradition – i hvert fald lang, inden for computerspilsverdenen. Både Finn Andersen og Andreas Højsleth blev introduceret til spillet fra ældre familiemedlemmer, og har spillet siden de tidlige udgaver.

Emil Reif startede selv som syvårig, og han peger på de tidlige danske hold, som noget der har givet de danske Counter-Strike spillere en fordel på den nuværende scene.

»Allerede dengang havde vi mange stærke hold.«

Det var eksempel mTw, som ifølge Emil Reif måske var det bedste hold på det tidspunkt.

»Det har bragt en masse erfaring med til næste generation. Vores træner Danny 'Zonic' Sørensen spillede for mTw, og han har bragt noget af deres erfaring og spillestil med til os.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Rasmus Madsen

Vi må erkende at danskerne forsætter sit indtog på den store Counter-Strike scene :)

En ting er Astralis men også de mindre danske hold gør sig virkelig godt bemærket ude i verdenen! Samtidig har vi massere af danske spillere og coaches som styre de mest elskede hold ude i den store verden.

Fx er det de færreste der ved at coachen af det tyske hold, mousesports, også er dansk! Allan Petersen aka 'Rejin' gør det sku godt: https://emanager.gg/en/csgo/players/rejin/biography

Vi gælder os til at se meget mere fra danskerne :)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere