Skat er en populær udklædning, når it-kriminelle prøver at få fingrene i dine hårdt tjente kroner. Man får som regel en e-mail med et link til en side, hvor man bliver bedt om at indtaste sine kreditkortoplysninger.
Som oftest er disse mails præget af dårlig dansk, sære afsenderadresser og skumle links. Hvis man er vant til at færdes på nettet, kan man som regel spotte synderne og få dem arkiveret lodret, før de kan nå at gøre skade.
Bare ikke altid.
I øjeblikket cirkulerer en mail fra en Skat-imitator, der har gjort sit hjemmearbejde en del bedre end de fleste andre it-kriminelle. Mailen er stort set copy-pastet fra en rigtig Skat-mail, og der er umiddelbart ikke noget, der afslører mailen som værende skummel.
Fortvivl ikke!
Der er dog hjælp at hente. Minna Vadsager er country manager for it-sikkerhedsfirmaet Eurosecure Danmark, og hun har et par gode råd.
»Folkene bag de her mails vil altid have modtageren til at gøre noget, som de kan tjene penge på. Det er det første, man skal kigge efter,« siger Minna Vadsager til Version2.
Her er fem gode råd til at undgå at falde i fælden:
- Vær mistænksom over for e-mails, der vil have dig til at gøre noget
- Lad være med at klikke, selvom du er nysgerrig
- Brug din sunde fornuft. Virker det troværdigt, at myndigheden skulle sende den slags e-mail?
- Lad være med at klikke på links i e-mails. Skriv i stedet selv adressen ind i adressefeltet
- Er du det mindste i tvivl, så smid mailen væk og kontakt den pågældende myndighed
Der er to problemer i phishing-mails. Den første er den mest åbenlyse. De vil have dine penge, og vil derfor have dig til at indtaste dine oplysninger.
Den anden er knap så åbenlys. Man kan nemlig komme i problemer bare ved at klikke på linksene i mailen.
»Man kan komme ind på en side, der foretager en scanning af computeren for at se, om der er nogle programmer, der ikke er opdaterede, og som der er sikkerhedshuller i. Det er som regel Java, flash og pdf-programmer,« siger Minna Vadsager til Version2.
Hvis uheldet er ude
Hvis du er faldet i fælden, er det vigtigt at holde hovedet koldt. Minna Vadsager har et godt råd til, hvad man skal gøre, hvis man er kommet til at give sine kreditkortoplysninger til en side, som ikke er legitim.
»Kontakt banken og få alt spærret med det samme!« siger Minna Vadsager.
Skulle du være knapt så uheldig, men alligevel er kommet ind på en skummel side, er der også nogle ting du kan gøre for at beskytte din computer.
»Tjek om alt er opdateret. Kør en scanning af computeren og opdater alt, hvad der ikke er opdateret. Derudover anbefaler vi, at du anskaffer et godt sikkerhedsprogram, der også beskytter mod phishing,« siger Minna Vadsager.