Sådan ændrer tårnhøj skærmopløsning brugen af iPad

Den højtopløste skærm på den nye iPad har flere konsekvenser for brugen af en iPad, mener anmelder. For eksempel er 16 gigabyte lagerplads pludseligt meget lidt.

De 3,1 million pixels på Apples nye iPad har fået enorme mængder omtale, og anmelderne har været fuld af lovord over pixeltætheden på den 9,7-tommer skærm og de næsten uvirkeligt skarpe billeder, skærmen kan levere.

Læs også: Anmelder: Ja, skærmen på New iPad er 'skandaløst fantastisk'

Men hvad vil de 2048 x 1536 pixel betyde i daglig brug? Det har folkene bag it-sitet Toms Hardware givet syv bud på.

Som andre har været inde på – blandt andet Version2-journalist Jesper Sandal – gør den opgraderede skærm iPad’en til en værdig konkurrent til e-bogslæsere som Amazon Kindle, der bruger den helt anderledes skærmteknologi e-ink.

Ved at bruge sort baggrund og hvid skrift, og sætte lysstyrken til det højest mulige, kan man faktisk nu for første gang læse fra en iPad udendørs uden problemer, lyder vurderingen fra Toms Hardware.

Det hjælper også, at skærmen udover den højere opløsning også har fået bedre kontrastforhold og i øvrigt har forbedret farvegengivelsen markant. Ved at lade flere af de bittesmå billedpunkter ’samarbejde’, kan man nemlig finindstille balancen mellem de tre forskellige farver subpixels mere nøjagtigt, forklarer Toms Hardware i en teknisk gennemgang af iPad-skærmen.

Den nye skærm har dog også ulemper, i hvert fald lige nu. Browseren Safari nedskalerer stadig højtopløste billedfiler til en mindre størrelse, med 1200 pixels på længste led som den omtrentlige grænse, for at spare på båndbredden. Det giver mening på de gamle iPads, men ikke på den nye, lyder en anke.

Og så ser grafikken de fleste applikationer også lige nu håbløst pixeleret ud, fordi de færreste udviklere har nået at tilpasse softwaren til den nye, voldsomme skærmopløsning.

Når det sker, kan man godt forberede sig på at bruge mere plads bare til applikationerne. Apples eget videoredigeringsprogram iMovie er vokset fra 70 til 400 megabyte, men er måske heller ikke en gennemsnitlig applikation.

Med en ’mere-end-HD’-skærm ville det også være synd ikke at se HD-film på iPad’en, men sådan en fylder typisk 3,5 gigabyte, og så løber man hurtigt tør for lagerplads, hvis man købte 16-gigabyte-versionen, lyder vurderingen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Jakob Damkjær

er et ret dårligt eksempel da det ud over højere opløsning for de skabelonger det havde i den tidligere version har appen fået en helt ny funktionalitet i form af filmtrailer skabeloner der fylder i appen, ud over at de skabeloner der følger med har fået højere opløsning og iMovie er en relativt skabelon tung app.

Så det er helt rigtigt at det ikke er en god målestol for hvor meget "retina iPad" apps fylder mere end "ikke retina iPad" apps...

Desuden så har Apple brugt high profile encodingen for 1080p (h.264 level 4.1 med high profile) og fået 1080p filerne til at fylde en del mindre end de ellers ville gøre. Ratioen på iTunes (som utils som x264 også kan encode) er ca 1,2 mellem 720p og 1080p så ja der vil ikke være plads til at ha 10 film på en 16 gigabyte ny iPad men 20% er meget langt fra de 125% flere pixels 1080p har i forhold til 720p (og som filerne ville fylde mere hvis man encoder både 720p og 1080p med samme h.264 profile).

http://arstechnica.com/apple/news/2012/03/new-itunes-1080p-looks-good-th...

"1.75GB 1080p version over the 1.45GB 720p one" "The profile indicates what kind of decompression algorithms the H.264 decoder has on board—the "High" profile obviously has some tricks up its sleeve that the "Main" or "Baseline" profiles known to previous devices don't support."

  • 0
  • 2
#4 Flemming Hansen

"Med en ’mere-end-HD’-skærm ville det også være synd ikke at se HD-film på iPad’en" i 4:3 i 2012, næppe...

Pixelmæssigt ville fuld hd blive skaleret op til 2048x1152, så man får stadig rigeligt ud af sine pixels og har endda plads til navigation og evt undertekster kan vises udenfor billedeområdet når det skal bruges.

Jeg tror jeg ville være godt tilfreds hvis jeg skulle finde på at købe en iPad.

  • 0
  • 0
#5 Jens Holm

Jeg må tilstå at jeg tvivler på at den ever kommer til at konkurrere med en Ebogslæser.. Den kan bruges som en sådan, men selv med en fantastisk skærm, så er der milelangt til Ebogslæseres batterilevetid, meget lave vægt, og meget mere handy størrelse..

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere