Så oldnordisk er politiets it-miljø: Nostalgisk gensyn med 1980’erne

9. februar 2012 kl. 14:2216
Så oldnordisk er politiets it-miljø: Nostalgisk gensyn med 1980’erne
Illustration: Das Büro.
Med lukningen af Polsag vil der gå årevis, før politiet får moderne it-systemer. Se her, hvor galt det står til i dag.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mens skærmbilleder med blå baggrund for de fleste kun vækker nostalgiske minder, møder de 14.000 ansatte i Politiet dagligt brugergrænseflader fra 1980’erne og 1990’erne.

Og da sagshåndteringssystemet Polsag for nyligt blev aflivet, og dermed aldrig kommer til at afløse det gamle Polsas-system, stod det klart, at landets politibetjente må leve med de oldnordiske it-løsninger i mange år endnu.

»Vi sidder med problemer, som andre holdt op med at have for ti år siden. Hvert eneste it-system herude har sit eget program og sit eget liv. Jeg har adgang til 20 forskellige systemer, som hver har deres egen kode, og hvor man bliver logget af efter 15 minutter,« fortæller en erfaren politibetjent til Version2. Han ønsker ikke at stå frem med navn.

Besværet med at logge ind hele tiden og huske koder betyder, at it-systemerne bliver brugt så lidt som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Folk holder op med at bruge dem, med mindre det er meget nødvendigt. Generelt hader folk vores it-systemer,« fortæller betjenten.

Det gamle Polsas-system kører stabilt, men funktionaliteten er begrænset, og hele arbejdsgangen hos Politiet er baseret på papir.

»Polsas er grundlæggende på niveau med tekstbehandling anno 1984, altså som en avanceret skrivemaskine. Vi opretter en sag som et dokument, indtaster personoplysninger og andre oplysninger til sagen, og kan så flette personoplysninger med andre sager,« forklarer betjenten.

Dernæst bliver alting printet og lagt i arkiv, sammen med de forskellige bilag, der måtte være til en sag. Det er ikke muligt at søge digitalt i sagerne i fritekst, hvis man for eksempel ønsker at finde lignende sager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter et halvt års tid bliver en sag låst, så man gennem Polsas kun kan se forsiden af sagen. Alle andre dele af sagen, som er blevet tastet ind, for eksempel afhøringsrapporter, bliver fjernet og findes så kun på papir.

»Så vidt jeg ved, er det på grund af manglende kapacitet. Det er ikke særlig smart,« siger betjenten.

Og det er i forvejen kun sager fra egen politikreds, som betjentene kan få adgang til gennem Polsas. Hver af landets 12 politikredse har nemlig deres egen database til Polsas, uden nogen form for integration.

Derfor må sager sendes rundt mellem kredsene på papir eller cd-rom. Og når en sag skal videre til domstolene, bliver alting også sendt af sted på papir.

»Skulle vi ikke snart komme videre?«

Polsas er fra midten af 1990’erne, mens andre systemer har endnu flere år på bagen. Motorregisteret stammer for eksempel fra 1980’erne.

»Det er gamle modeller, som fungerer til daglig. Men som bruger tænker man ’skulle vi ikke snart komme videre?’ Det er utrolig ærgerligt, at vi ikke er nået længere,« siger betjenten.

Han savner i det hele taget en samlet strategi for Politiets brug af it- og kommunikationsgrej.

»Min tjenestetelefon er en gammel Nokia fra 2006, og jo, jeg kan da sende en MMS med dens 2-megapixel-kamera. Men i dag er telefoner jo små computere, som vi kunne bruge på mange måder, hvis det blev udnyttet,« siger betjenten, med en henvisning til, at meget af politiarbejdet foregår på gader og stræder.

Den manglende centrale it-strategi har ført til, at folk rundt omkring selv tager hånd om problemerne. Manglen på et system til at planlægge vagtplaner og tjenestetid endte således med, at nogle af politiets ansatte i Aarhus selv skabte systemet Polvagt, uden Rigspolitiets velsignelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordelene ved at digitalisere vagtplanlægningen var tydelige, så efter noget tid blev det besluttet, at hele landet skulle bruge Polvagt. Og så gik det galt.

»Det er fuldstændigt kaos. Når der kommer nogle hundrede brugere på ad gangen, bliver det så langsomt, at det kan tage 10-15 minutter at klikke sig videre i systemet. Så nu sidder lederne til 45.000 kroner om måneden og bruger al deres tid på at vente og taste. Der er aldrig blevet brugt så meget tid på at planlægge tjenestetid som nu,« siger den frustrerede betjent.

Han forudser, at Polvagt også må lukkes ned snart, for det er fuldstændig uholdbart, som situationen er nu, mener han. Men desværre er det meget sigende for styringen af it-miljøet hos Politiet, sukker han.

»Nogen koder et system selv, uden at være klædt på til det, og pludseligt er det landsdækkende og virker ikke. Det er sådan, det fungerer her.«

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
10. februar 2012 kl. 15:07

Jeg tænker på, om der ikke i udlandet er et program til det formål, der virker. I så fald er det givetvis ikke på dansk, men hvis der findes en engelsk udgave, er det vel til at leve med, indtil oversætterne får gjort deres arbejde.

15
11. februar 2012 kl. 13:07

Det ser jo ud, som om det svenske politi, og formodentlig det finske, har fundet noget, der kan virke. Det danske politi kan vel købe de tilretninger, svenskerne har fået lavet, hos rettighedsindehaverne, hvad enten det er leverandøren eller det svenske politi, så de kan komme på omgangshøjde. Derefter kan de to nationers politi vel videreudvikle i samarbejde.

11
10. februar 2012 kl. 09:48

Det er da helt fantastisk at læse om. Det må være skønt for jer kodedrenge at vide, at der fortsat forude er masser af opgaver i stor skala; som så heldigvis smides ud bagefter, så man ikke risikerer nogen mætnings-effekt inden for pågældende markedssegment.

No matter hvilken politisk farve der på et givet tidspunkt sprayes med på Borgen. Historien viser, at den danske politiker-klon pr automatik fortsat vil vælge den største, mest udsigtsløse løsning. Offentlige IT-systemer, toglinieføringer, betalingsringe, storhospitalsløsninger, elektrificeringer, togindkøb fra Chianti-land, politi-IT .. kør selv videre med den uendelige historie.

8
10. februar 2012 kl. 09:07

Hvis artiklens indhold beskriver virkeligheden, så er der jo rigtigt meget der kan gøres for små penge.

Indfør single sign on på systemerne. Udvikl en web enabled brugergrænsefladen. Udvid database kapaciteten. Slå de 12 databaser sammen til 1 database.

Findes der en offentligt tilgængelig beskrivelse af POLSAS system platform?

9
10. februar 2012 kl. 09:07

Hvis artiklens indhold beskriver virkeligheden, så er der jo rigtigt meget der kan gøres for små penge.

Indfør single sign on på systemerne. Udvikl en web enabled brugergrænsefladen. Udvid database kapaciteten. Slå de 12 databaser sammen til 1 database.

Findes der en offentligt tilgængelig beskrivelse af POLSAS system platform?

7
10. februar 2012 kl. 08:40

...men hvorfor er det nu lige, at man tror, at POLSAS er mainframe-baseret? Lighedstegnet mellem "gammel" og "mainframe" er måske lige lovlig automatisk?

12
10. februar 2012 kl. 10:13

@Jesper Kildebogaard

Oracle 9.2.0 er faktisk "out of extended support". Hvilken UNIX version kører det så oven på ? Hvad for noget Hardware?

Når nu Databasen er 'stuck' på Oracle 9.2, som man nok burde have været væk fra 31 Juli 2007, ( se http://www.orafaq.com/wiki/Oracle_9i), hvad så med resten af løsnings stakken, hvor gammel er den så ? Jo højere oppe i løsning stakken man er jo bedre er folk til at sørge for at patche og opgradere. Så alt andet end lige er det der ligger neden under jo nok ældre.

Og er det Politiet selv, der ikke har ville punge ud for at opgradere ? Det gør jo kun historien endnu mere betendt, at man har et fejlet IT projekt, og at den eksisterende platform så burde have været opgraderet for 4 1/2 år siden. Man kan selvfølgelig købe extended support til 9i, men den udløb i 30-Jul-2010. Så ja mindst dele af løsnings stakken er out of support.

Igen et af de grundlæggende problemer med løsninger er at folk, og her er det offentlige værre end det private, ikke vil betale det det koster for at holde løsningen i 'good shape'.

// Jesper

9
10. februar 2012 kl. 09:11

...og hvorfor skulle der være noget galt i at det er mainframe baseret ?

6
9. februar 2012 kl. 23:01

Selvom 400 mio. er svimlende mange penge, så kan jeg faktisk ikke helt forstå at man ikke fortsatte nu man var i gang. Sådan noget som fritekstsøgning er helt essentielt i et dokumenthåndteringssystem, så selvfølgelig skal betjentene have adgang til dette. Jeg tror det er dyrere for samfundet at lade betjentene sidde med de gamle systemer, men problemet er nok at man ikke med sikkerhed kan måle ineffektiviteten i kroner og ører.

5
9. februar 2012 kl. 21:56

Er problemet ikke at beslutningstagerne følger den sædvanlige strategi med "gør intet" indtil man vil ændre det hele på en gang?

Lad være med at fikse alle 20 systemer. Tag det i små bider. Det er den agile tankegang.

Historien om PolVagt er smuk nok bortset fra at det gik galt. I stedet for at spendere 400 millioner på noget der fejler, vil jeg æde min hat på at blot en enkelt konsulent i løbet af kort tid kan få fikset de performance problemer der er ved et system som PolVagt.

1
9. februar 2012 kl. 15:07

Min umiddelbare reaktion er, at det er egentlig sørgelig læsning.

Politiet, som opfylder en så vigtig samfundsfunktion, sidder fast i 80erne, hvor deres IT egentlig mest af alt ligner et betjeningspanel-addon til et almindeligt papirarkivskab.

Måske ville det være en god ide, at få udviklet nogle få systemer der løser de mest almene opgaver, også tage det step by step i stedet for at forsøge at skubbe et megaprojekt afsted. Mange bække små.

Det koster jo et eller andet sted menneskeliv, når de ikke kan arbejde effektivt... Derfor er det ret sørgeligt.

4
9. februar 2012 kl. 19:37

Jeg synes faktisk at sørgeligt er en underdrivelse af rang. Det nager mig at man sætter folk til at passe et kritisk vigtigt arbejde, men ikke tager deres behov for arbejdsredskaber seriøst. Ikke dermed sagt at IT systemer er svaret på alle politiets problemer, men det kan ikke passe at vi ikke er kommet videre end et system, hvor vi sætter strøm til nogle dokumenter. Det er ikke tilfredsstillende.

Det er svært som udenforstående at vide, hvad der mest presserende, men det må være muligt at lave et mindre projekt, hvor formålet er at understøtte en eller flere af de vigtigste arbejdsopgaver på en måde, hvor man udnytter moderne teknologi. Det kunne være fedt at lave et projekt, hvor folk frit kan byde ind med ideer ud fra en relativt afgrænset problembeskrivelse og se, hvad vi kan finde på. Er det ikke noget, man kunne sætte gang i version2 regi?

Jeg er egentlig ligeglad med, hvem der løber med en evt. ordre i sidste ende, både betjent og borger er jo klart bedst tjent med at vi gør hvad vi kan, for at de træffer de rigtige beslutninger på det bedst mulige grundlag. Og det kunne jo være at der kom nogle helt nye ideer på banen, der var billigere end det man umiddelbart forestiller sig et nyt, kæmpestort, og helt færdigt system kunne koste. Måske kan det også leveres i løbet af 2013 så :)