Sådan fik Edward Snowden adgang til 20.000 NSA-dokumenter

Edward Snowden kunne uden problemer kopiere tophemmelige dokumenter over på en USB-pind fra en opkobling via en tynd klient. Og det blev ikke logget.

Ifølge NBC News står flere kilder i efterretningsvæsenet nu frem og kritiserer NSA’s interne sikkerhed og forklarer, at Snowden ikke behøvede andet end et par USB-sticks for at stjæle 20.000 hemmeligstemplede dokumenter fra en af verdens mest avancerede sikkerhedstjenester.

Edward Snowden, som arbejdede for en underleverandør til NSA, havde rettigheder som systemadministrator. Fra Honolulu kunne han logge ind på NSA’s hovedservere via en tynd klient.

Læs også: Efter Snowden-lækage: NSA fyrer 9 ud af 10 systemadministratorer

Setuppet betød, at Edward Snowdens hjemmecomputer kunne fungere som fjernmonitor til NSA’s centrale servere. Som systemadministrator havde han ingen begrænsninger på, hvilke dokumenter han kunne tilgå og downloade. Han kunne tilgå intranettet NSAnet som "spøgelsesbruger" uden at efterlade sig spor. Og oven i købet tyder meget på, at systemadministratorernes handlinger ikke blev logget.

Med mere end 8.000 fysiske kilometer og adskillige tidszoner mellem arbejdsgiveren og ham selv, havde Snowden arbejdsro til at hive dokumenter ned på helt almindelige USB flash-drev, da de fleste ansatte for længst havde forladt hovedkvaret ved militærbasen Fort George G. Meade.

Skulle han alligevel være blevet opdaget af en overordnet, kunne han blot bortforklare sig med, at han havde flyttet filerne i forbindelse med vedligeholdelse af brugerprofiler.

Læs også: Britiske agenter smadrede The Guardians harddiske med Snowden-dokumenter

En tidligere cyber-sikkerhedsleder under den seneste Bush’s regeringsperiode, Jason Healy, mener, at NSA er elendige til de mest simple sikkerhedsopgaver.

»Forsvarsministeriet (Det amerikanske, red.) og især NSA er kendt for at have fantastisk cyber-sikkerhed, men den ros er ikke helt berettiget. De er gode til nogle sofistikerede opgaver og underligt nok dårlige til de mest simple,« siger Jason Healy til NBC News.

»Det er 2013 og NSA hænger fast i 2003-teknologi,« udtaler en anden anonym kilde til NBC News.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Kenn Nielsen

Opmærksomheden ville ikke gå væk. USA's venner kan ikke tie det ihjel.

Men SÅ har 'man' heldigvis konstateret at det er fuldstændigt sikkert at det ikke er oprørerne som har lavet et giftgasangreb i syrien.

Krig mod Syrien er nu midlet til afledning af mediernes opmærksomhed.

  • Jeg håber ikke de falder for det.

K

  • 7
  • 2
Jesper H. V. Lauritsen

I den originale artikel står der: “At certain levels, you are the audit,” said an intelligence official.

Det var dog den værste gang ord-gylle LOL. Adgang til hemmelig information skal da ske på need-to-know og right-to-know basis. Ingen sys adm skal have adgang til hemmelige dokumenter de ikke har brug for at se, OG som minimum skal det komme ud på sladrelister hvis de tilgår dem.

HA.... de har ikke styr på sikkerheden :)

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere