Så meget computer får du for 10.500 kroner i Københavns Kommune

Indkøbsaftalen i Københavns Kommune bliver kritiseret for at være for dyr. Billigste stationære computer koster 10.500 kroner, men så er det inklusiv support, lyder forklaringen.

Når en børnehave eller et fritidshjem i København skal have nyt it-grej, skal indkøbet ske gennem kommunens indkøbsafdeling, Koncernservice. Men det er alt for dyrt, lyder kritikken fra Landsforeningen af Socialpædagoger.

Inklusiv moms koster den billigste stationære computer 10.500 kroner.

»Så er det kun omkring halvdelen af prisen, der dækker hardware og software. Resten er mandskabstid til support,« forklarer Jan Gundersen, direktør for koncernservice i Københavns Kommune.

De præcise specifikationer har han ikke til rådighed, men han kan fortælle, at man til den pris får en stationær computer med minimum én gigabyte RAM, samt en 19-tommer skærm og øvrigt tilbehør. På softwaresiden er Windows, Microsoft Office, antivirusprogram og andre almindelige software-fornødenheder inkluderet.

Med i prisen er også levering, opsætning og support, siger Jan Gundersen, hvilket blandt andet omfatter opkobling til alle relevante fagsystemer hos Københavns Kommune, der har over 400 forskellige interne it-systemer.

»Så sikrer man, at adgangen til kommunens systemer virker. Og fejl på netværket hører også ind under supporten,« forklarer han.

Hardware og software bliver købt ind eksternt - gennem aftaler der løbende sendes i udbud - mens supporten klares af kommunens egne it-folk. Men efter at have overstået øvelsen med at samle den store kommunens it-supportere ét sted, kan næste skridt blive at outsource supporten også.

Prisen på de indkøbte computere er i øvrigt faldet med en femtedel de seneste to år, fortæller direktøren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (52)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper Sørensen

bare fordi tror de kan bruger en 20 år gammel pc med en eller anden linix distribution på, eller købe noget skrammel i Aldi også selv skrue på det i fritiden så er det altså ikke en løsning man kommer langt med når man skal drive en forretning.

Og igen det er ikke indkøb af hardware der koster pengene over en 3 årig periode.

 • 0
 • 0
#6 Bo Normann Jensen

bare fordi tror de kan bruger en 20 år gammel pc med en eller anden linix distribution på, eller købe noget skrammel i Aldi også selv skrue på det i fritiden så er det altså ikke en løsning man kommer langt med når man skal drive en forretning.

Hallo troldepus - styr dit had. Det er jo week-end og du skal være glad.

Lad os sige at børnehaven skal bruge den til børnene.

De skal kunne spille pixeline.

Så ville det jo være bekvemt at der var billigere muligheder - eller er der måske pixeline support?

 • 0
 • 0
#7 Kristian Larsen

Ja 5k eks. moms for en maskine inkl. licenser for den software der skal installeres.

Derudover kommer så netværksdrift, terminal adgang (ie. CSC og KMD kan godt lide at bonge ift. forbrug), antivirus drift, adgang til support osv. osv.

Og så vidt jeg kan tælle er der 2 medarbejdere som "ofte" skal bruge en maskine og derudover 1 som regelmæssigt skal bruge en maskine og resten skal "nogle gange" bruge en maskine og de får 1½ pr. år og skal derefter selv dække resten.

På 3 år er det så 4½ maskine, hvis de så spæder de 5.000 til så har de over 3 år altså fået 5 maskiner.

Nu kender jeg ikke voldsomt meget til daginstitutioner i danmark, men har umiddelbart svært ved at se de har brug for mere end 5 maskiner af gangen. Der er jo ikke noget teknisk problem i at "dele" en maskine. Og så er den budgetmæssige udfordring altså til at overse, især fordi de ikke får variable omkostninger eller andre driftudgifter oveni.

 • 0
 • 0
#8 Thomas Petersen

Jeg har indgående kendskab til kommuners itbrug og dermed også de ansattes itkundskaber, og de ligger på linie med et barn som lige er startet i skolen.

Jeg syntes det lyder meget billigt. Hardware og softwaren er totalt ligegyldigt i denne sammenhæng, det er supporten til de ca. 90 % af kommunernes ansatte som er total IT-debile.

Hvis man vil spare penge, så ansæt nogle medarbejdere som bare har lidt itkendskab.

En smed kender jo sit værktøj...ellers kan han intet lave. En kommunal ansat sidder 37 timer om ugen for sin PC, og ved dårligt hvor man tænder den.

Det hænger slet ikke sammen, og jeg syntes prisen sagtens kunne 3 dobles, for hver medarbejder skal jo nærmest mandsopdækkes.

Alternativt kunne man jo outsource supporten - det tror jeg bliver billigere - det første år - indtil firmaet som har opgaven finder ud af hvilen kæmpe opgave det er at supportere en kommune, året efter 10 dobles prisen.....

Det er ikke for sjov jeg er lidt skarp i mine vendinger....de fleste er virkelig it-debile. Måske skulle kommunens IT-afdeling ansætte 20-30 undervisere på fuld tid som tærsker noget itlærdom ind i hovedet på disse mennesker - det vil nok være sparet over en 20 årlig periode.

 • 0
 • 0
#10 Thomas Petersen

Nogle gange må man bare sande at virkeligheden kan være usmagelig, men uanset hvad man syntes om indlægget, så er det desværre stadig et faktum.

Det er lidt sammenligneligt med folkeskolelærerne som skal lære vores børn at arbejde med IT i skolen. Børnene i 2-3 klasse er mere itkyndige end de flere skolelærere....

Måske usmageligt udlagt....men stadig et faktum!

 • 0
 • 0
#11 Jimmy Frydkær Dürr

Jeg er meget tilbøjelig til at holde med Thomas Petersen i hans påstand om de ansatte medarbejderes IT-kundskaber. De kundskaber kan godt nok ligge et méget lille sted. Og det ser ikke ud til at have flyttet sig de seneste 15 år.

For netop 15 år siden var jeg ansat som øverste ansvarlige for en kommunes interne netværk, samt opkobling til KMD. Dengang, som i dag gik meget af vores tid med at servicere IT-debile medarbejdere, hvilket sådan set er ret tragisk, for mange af dem har været på et såkaldt "Super-bruger" kursus. Ja, go' daw do. Enten havde "kursisterne" ikke hørt efter, eller også havde de ladet hjernen blive hjemme under hele kurset. Jo. Jeg forstår Thomas' frustrationer med de IT-debile medarbejdere rundt om i kommunerne.

Gad kommunerne ansætte medarbejdere, som kan begå sig på et computer-system, så ville admins over det ganske land kunne arbejde med det, de er ansat til: At drive et stabilt og sikkert netværk, og holde en solid, og up-to-date backup-policy.

 • 0
 • 0
#12 Deleted User

Hvis årsagen til de relativt høje indkøbsomkostninger er begrundet i besværlig it-brug, så er det da mere interessant for os, som fag/branche, at se på problemer - istedet for at placerer skylden på brugerne.

Når jeg selv sidder ved siden af en computer, hvor en ikke it-kyndig forsøger at udføre en opgave, så undres jeg tit over hvorfor programmel ikke i højere grad hjælper brugeren på vej; og jeg formoder at jeg ikke er den eneste der har de tanker.

(nej - jeg er ikke selv perfekt)

 • 0
 • 0
#13 Thomas Petersen

Jeg er nu heller ikke perfekt. feks. kender jeg ikke engang grundloven, så må derfor betegnes som jura-debil.

Når jeg nu er jura-debil kunne jeg da aldrig drømme om at søge arbejde hvor mit primære værktøj er jura. Det hænger jo ikke sammen - det er det som er hele pointen i mit indlæg.

Jeg syntes også det er synd for de ca. 10% kommunale administrative medarbejdere som faktisk kan finde ud af at bruge deres værktøj.

Hvis jeg nu af en eller anden årsag belv tvunget til at arbejde med Jura, så ville jeg da i det mindste forsøge at lære faget og vise interesse - og ikke bare smide hændernes i vejret ved mindste forhindring og råbe på en itmedarbejder.

Det handler også om forkælelse - de kommunalt ansatte er helt vildt forkælede ift. en privat ansat. jeg tror brugen af servicedesk for en privat ansat itbruger kontra en kommunal bruger er faktor 30.

jeg vil gerne gentage min påstand - om nogle finder den usmagelig eller ej. - 90% af de kommunalt administrative ansatte er IT-debile. Skræmmende når det er deres eneste værktøj 37 timer hver eneste uge året rundt.....tænk på hvordan det kunne være hvis det kun var de 10% som var it-debile.....

 • 0
 • 0
#16 Michael Zetlitz

...og de ligger på linie med et barn som lige er startet i skolen.

Så er de tilsyneladende bedre stillet end du med denne totale demonstration af manglende indsigt og empati.

Det kommer muligvis som en overraskelse for dig, men der er andre og vigtigere ting her i livet en IT, så hvis ikke lige de folk du omtaler i så nedladende toner, fatter hvad du snakker om, kunne det jo være dig som ikke evner at kommunikere med mennesker.

 • 0
 • 0
#17 Michael Zetlitz

Måske usmageligt udlagt....men stadig et faktum!

Bare fordi du siger det?

Kan du så til gengæld undervise i tysk, engelsk, fransk, dansk, matematik, geografi og biologi? For hvis du kan svine andre faggrupper for ikke at sætte sig ind i dit stof, så kan man vel forvente at du i det mindste mesterer deres, ikke?

 • 0
 • 0
#18 Michael Zetlitz

Gad kommunerne ansætte medarbejdere, som kan begå sig på et computer-system, så ville admins over det ganske land kunne arbejde med det, de er ansat til: At drive et stabilt og sikkert netværk, og holde en solid, og up-to-date backup-policy.

Det lyder lidt som nogle af de DBA'er jeg har oplevet, som har fået en opfattelse af deres kære database som verdens navle. De har ikke helt opdaget, at hvis der ikke er nogen der kommunikerer med den, så er den inderligt ligegyldig.

Hvad har kommunen gjort for at motivere sine medarbejdere til at interessere sig for det "superuser" kursus? Har man husket at fortælle brugerne, hvad de skal bruge det til, eller var det bare en fiks ide hos en politiker? Måske var kurset bare røvkedeligt, hvilket jo ikke sjældent sker i den branche.

Sorry, jeg køber bare ikke den med at 9999 ud af en gruppe på 10000 er IT debile. Det tyder mere på at andre har et kommunikationsproblem.

 • 0
 • 0
#19 Michael Zetlitz

jeg vil gerne gentage min påstand - om nogle finder den usmagelig eller ej. - 90% af de kommunalt administrative ansatte er IT-debile. Skræmmende når det er deres eneste værktøj 37 timer hver eneste uge året rundt.....tænk på hvordan det kunne være hvis det kun var de 10% som var it-debile.....

Som "leverandør" af en service til disse tilsyneladende lallende IT-idioter, så har du vel sat dig grundigt ind i hvad deres behov og arbejdsopgaver er, så du kan støtte optimalt op omkring deres arbejde, og hjælpe dem igennem de vanskeligheder de måtte have?

For du tror vel ikke at IT afdelingen er kommunens primære arbejdsområde?

 • 0
 • 0
#20 Jimmy Frydkær Dürr

Sikke en gang pladder, der er blevet lukket ud i de seneste indlæg. Fornem form for kommunikation fra diverse skribenter, og stort tillykke med det.

I stedet for straks at kaste sig over Thomas, og muligvis mig, så var det vel bedre at LÆSE og FORSTÅ, hvad det er, vi taler om.

NEJ - Verden centrerer sig ikke omkring en enkelt DB, eller et Net-OS. Men når man bliver kaldt ud til den samme medarbejder fire gange på én arbejdsdag for at vise personen den SAMME TING, den SAMME HANDLING, så bliver man lettere irriteret på vedkommende. Eller når man bliver kaldt ud til en anden ansat, som synes maskinen larmer. For uden de mere faste med, at når der skiftes passwords, så kan folk ikke huske det ord de valgte, og man så skal i gang med at nulstille indtil flere konti i en hel uge.

Det handler ikke om at hænge nogen ud - Men om den rette person i det rette job.

 • 0
 • 0
#22 Thomas Petersen

Kære Michael.

Der tager du helt fejl! IT er kommunens primære arbejdsområde!!

En hjemmehjælper kan ikke foretage et besøg uden en bærbar. En sagsbehandler kan INTET uden at bruge en pc....der findes ikke papir mere. Edag2 har effektivt bekræftet at papir er noget fanden har skabt og at ALT skal digitaliseres.

Men hvad hjælper det hvis medarbejderne slet ikke udviser det mindste interesse for IT??

Medarbejderne forventer at de slet ikke skal tænke selv, blot klikke på musen, så er der andre der klarer resten.....og hvis programmet ikke lige virker - fordi de har glemt at skifte batterier i musen, så kimer de supporten ned og skælder ud til gud og hver mand, at nu er det IT'en den er gal med igen....Det er hverdagen i kommunerne!

Jeg har selv forsøgt at undervise brugerne i 4 kommuner, og jeg må desværre konstatere at de er total IT-debile, eller også interessere de sig ikke den mindste smule for IT overhovedet.

Hvis Edag skal effektiviteres, så skal medarbejderne vide noget om it - længere er den ikke.

Så igen det handler ikke om at skyde på andre faggrupper, det handler om at udvise interesse for sit arbejde og de redskaber man udfører arbejdet med. Gør man ikke det, så skal man finde sig et andet sted at arbejde.

Det handler ikke om kommunikation eller evnen til at formidle - det er jeg uddannet til, og har undervist i mange år efter at have været systemkonsulent for flere store leverandører.

Man kan mene hvad man vil, om jeg er menneskefjendsk, ubehagelig eller ej.

Der er er problem som jeg forholder mig til, og det er et faktum at situationen er som jeg beskriver den. - derfor syntes jeg af samme grund at 10.000 kr. for en PC er alt for billigt!

Man køber jo heller ikke en bil hvis man ikke kan køre den - vel???

 • 0
 • 0
#23 Finn Sørensen

Jimmy m.fl. > Jeg er selv serveradmin og ved alt om hvordan brugere kan 'misbruge' éns tid på ting som konsekvent glemte kodeord osv. osv. - men... jeg vil nu give Michael ret i essensen af hans indlæg, selvom jeg ikke er enig i formuleringen. Problemet er hverken hammeren eller brugeren af hammeren, men den mangel på ressourcer der er brugt på at få brugeren til at bruge værktøjet.

Og reelt er dét heller ikke helt problemet, da der ind imellem kan være brugt mange ressourcer på at undervise brugeren - problemet er 2-sidet, for på den ene side er der helt klart ikke brugt tilstrækkelige ressourcer på at forklare brugerne hvor vigtigt det er at have den nødvendige viden til at kunne betjene værktøjerne, og på den anden side er værktøjerne absolut ikke brugervenlige nok til at være tilgængelige for brugerne.

Problemstillingen er - desværre - noget der gennemsyrer alle niveauer af IT-brug i dagligdagen.

Et glimrende eksempel er de "meget oppe i tiden" kritiske artikler/programmer der i øjeblikket kører i medierne (DR Kontant vs. Dell; ComputerWorld vs. Apple/Humac Danmark); hvis man graver bare en smule ned i disse sager vil man finde at LANGT over 50% af de klager/supportforespørgsler der indgives, stammer fra enten ganske banale softwarefejl - som naturligvis kan være alvorlige nok, men som sjældent ville kunne eskalere til givent niveau - eller ganske simple betjeningsfejl, som tilsvarende kunne undgås med et bare nogenlunde niveau af brugervenlige betjeningsvejledninger.

Min umiddelbare påstand er, at hvis man ellers fik uddannet brugerne ordentligt, ville op mod 80% af IT-afdelingernes nuværende såkaldte "spildtid" kunne undgås - hvis:

1) softwaren var tilstrækkeligt god og hjalp brugeren til at FORSTÅ hvad der egentlig foregår, og HVORDAN man forebygger eller afhjælper disse problemr (primært vha. ordentlig backup og tilhørende betjeningsvenlig genetablering!!) og

2)) der forelå ordentlige manualer som - istedet for høj-tekniske forklaringer, guidede brugeren igennem (eller endnu bedre udenom) problemerne.

At skyde skylden på brugerne, og derigennem påstå at de "ikke er de rette til opgaven" - og dermed mere end antyde at de ikke evner at betjene den software som en eller anden IT-afdeling har påtvunget dem - er absolut at skyde sig selv i foden, for argumentet kan vendes 100% om og pege på at IT-afdelingen har indført (og fejlet miserabelt i at undervise i) software som hverken er brugervenligt selv med indgående undervisning, eller supportvenligt da supportmedarbejderne åbenbart skal bruge en frygtelig masse tid på opgaver som med en smule IT-indsigt og erfaring i usability nemt kunne være forudset.

Kort sagt, IT-afdelingen er reelt skyld i en fail-fail situation som (som udgangspunkt) skulle have været en win-win situation.

Det er desværre et scenarie som vi i de senere år har set gentaget igen og igen både i det offentlige og i det private erhvervsliv.

Og i langt de fleste sager er der en klar rød tråd som enhver IT-chef med respekt for sig selv burde have taget højde for, men som igen og igen - sandsynligvis pga. dårlig rådgivning, hvilket ABSOLUT ikke er en tilstrækkelig undskyldning - har fået store som små IT-baserede projektløsninger til at slå grueligt fejl: Usability.

Man har - på allergroveste vis, når det kommer til stykket - glemt at tage højde for at værktøjer som man bruger op til milliarder af kroner på at udvikle og implementere, skal kunne bruges af ganske almindelige mennesker, uanset deres basisviden, baggrund og uddannelse.

Jeg er faktisk ikke særligt glad for at skulle give Michael ret i hans ovenstående indlæg - jeg er selv IT-mad af hjertet, og selvfølgelig er IT det vigtigste og mest centrale der findes - men han har ret i essensen, 99,99% af alle betjeningsproblemer ligger ikke i hverken brugeren, vedkommendes baggrund, intellekt eller uddannelse. Det ligger i hvordan vedkommende får stillet værktøjerne til rådighed, og hvordan disse kan betjenes.

Hvis en underviser ikke evner at magte opgaven: Hold (de kommende super-)brugere tilstrækkeligt koncentrerede om deres fremtidige arbejde og giv dem en viden de kan bruge overfor deres kolleger, er det primært underviseren, IT-afdelingen og de pågældende superbrugeres overordnede der har problemet - da de er de 100% ansvarlige for, at det 1) er de rette personer der sendes på kursus i at bruge systemet, og 2) at softwaren er tilstrækkeligt betjeningsvenlig og veldokumenteret (helt ud på simpelt procedure-niveau) så man ikke skal spilde oceaner af tid på unødvendig support.

 • 0
 • 0
#24 Georg Strøm Blogger

Thomas - dine kommentarer siger mere om dig selv, end om de ansatte i Københavns Kommune. Jeg har arbejdet der som konsulent, og specielt interviewet ansatte om deres IT-brug og de problemer de oplever.

Der er en del som for at udføre deres arbejde skal kunne bruge en række meget forskellige systemer, også eksterne systemer hvor der jævnligt er problemer. Der er mange brugere som skal anvende systemer i kritiske og stressende situationer, og andre som skal kombinere forskellige værktøjer for at lave kompleks problemløsning.

Det kan også forklare nogen af de tilsyneladende idiotiske kald på service. Når brugeren sidder i en presset situation, er der ikke overskud til at lave særlig meget problemløsning.

De ansatte jeg talte med i Københavns Kommune, kendte IT og deres værktøjer. De kunne klart beskrive de problemer de oplevede og komme med konstruktive forslag til hvordan de kunne afhjælpes. Det er faktisk dokumenteret.

De ansatte kan selvfølgelig ikke opsætte en PC til de forskellige systemer de har brug for. Jeg oplevede undervejs, at sådan en opsætning langt fra er en banal opgave. Den skal selvfølgelig laves af fagfolk.

 • 0
 • 0
#25 Finn Sørensen

Thomas > 10.000 er ikke 'for billigt' for en PC med en masse support (på det nærmeste 24/7-support) - man skal absolut ikke tage fejl af at der også hen ad vejen opstår en masse situationer som det kan være nærmest umuligt at tage højde for, og med et tilstrækkeligt antal hardwareenheder og/eller en hvis størrelse netværk vil der periodisk optræde fejl af den ene eller anden art.

Den slags skal man naturligvis forsøge at budgettere med, men realistisk set må man også give IT-afdelingerne - levetiden på en skærm, et grafikkort, et bundkort eller en harddisk kan man ikke med nogensomhelst reel metode sætte en fast levetid på. Uforudsete - uforudsigelige - nedbrud på den enkelte bruger eller afdelings systemer vil uværgeligt forekomme, uanset hvordan man prøver at sikre sig imod det, og har man haft en måned uden problemer er det på det nærmeste garanteret at det kommer retur med renters rente på et andet tidspunkt. Men det giver naturligvis også sig selv at man som ansvarlig for sådanne systemer - jo større, jo mere både missionskritisk og omvendt også forudsigeligt er sådanne tilfælde, og det er et spørgsmål om at have handlingsplaner parate til sådanne situationer.

Men selvom jeg vil medgive at IT er en mere end livsvigtig nerve i bl.a. kommunernes (faktisk i dag enhver virksomheds) arbejde, vil det aldrig i sig selv blive et primært arbejdsområde.

Det er heller ikke en gadefejers primære arbejdsområde at holde på en kost - hans opgave er at holde vejen ren, ikke at holde fast i et stykke træ med børster i enden.

Og det handler ABSOLUT om kommunikation når vi snakker et værktøj som IT - du kan ikke nøjes med en instruktion ala "hold fast i skaftet, sving fra side til side".

Men man er naturligvis nødt til at udarbejde systemer som også en børnehavepædagog og en gadefejer kan bruge - og både systemmæssigt (altså førnævnte usability) og dokumentationsmæssigt skal disse systemer leve op til både nogle minimumskrav baseret i krav til systemet ovenfra, og nogle maksimal-kompleksitetsmæssige krav som skal være udarbejdet I SAMARBEJDE MED BRUGERNE og baseret på disses baggrund og uddannelse.

Du lærte måske nok nogle ting om at køre bil ved at læse en teoribog på køreskolen - f.eks at du skal dreje nøglen for at køre bil. Men lærte du faktisk at køre bil før du satte dig bag rattet og drejede på nøglen? Og kaldte din kørelærer dig bil-debil indtil du havde lært hvor pedalerne sad, eller dirigerede han dig ned på motorvejen i din første køretime så du selv kunne finde ud af hvor forskelligt en bil reagerer ved hhv. 10 og 110 km i timen?

Din erklærede erfaring med IT-undervisning af kommunalt ansatte syn's jeg ærligt talt tyder på at du var betalt for at (for at holde os til metaforerne) skulle afholde foredrag om hvordan man skiftede gear og trykkede på pedalen - i stedet for at undervise folk om at begå sig i trafikken. I bedste fald lyder det som om du har undervist i specifik brug i specifikke situationer, i stedet for at give brugerne hvad de har brug for - grundlæggende viden som kan gives videre; 2-vejs kommunikationsværktøjer så vi kan forstå andre folks brug af lygter, blinklys og horn og dermed gøre alle til bedre trafikanter.

Jeg er enig i din tidligere betragtning omkring fordeling af ressourcer til undervisning. Men jeg syn's ærligt talt ikke det helt opvejer din betragtning omkring medarbejdere som IT-debile, som jeg vist har gjort klart - deres evner udi IT-brug må vist klart siges at reflektere tilbage på kvaliteten af den undervisning de har modtaget, så jeg læser det som om at du indrømmer at din undervisning har været mangelfuld og underlødig, uanset at baggrunden er underfinanciering.

Jimmy > Du er iflg. eget udsagn tidligere øverste chef for en kommunal IT-afdeling, og jeg vil give dig 100% ret. Det lyder absolut ikke som om du har været opgaven voksen.

Jeg er lodret uenig i at det skulle være medarbejdernes skyld - hvem vil ikke gerne kunne gøre sit arbejde på en nemmere og hurtigere måde? - så hvis du ikke har kunnet håndtere planlægning, udrulning og uddannelse af medarbejderne, de afdelingschefer du har arbejdet sammen med ikke har sendt tilstrækkeligt interesserede og kompetente medarbejdere på de kurser du åbenbart har planlagt mangelfuldt, og din afdeling har været så håbløst inkompetent at de ikke engang har kunnet skrive manualer som samtlige medarbejdere uanset baggrund har kunnet bruge, tjah, så har du nok ret - NOGEN har hverken kunnet LÆSE eller FORSTÅ hvad deres opgave gik ud på. Vi er så blot noget uenige om hvem skylden primært ligger hos. ;o)

 • 0
 • 0
#26 Finn Sørensen

Ok, nu har jeg vist fået luft for min forargelse over et par af de kommentarer der - sikkert af et ærligt hjerte, men som det nok fremgik af mine (laaaange) indlæg - stødte mig en smule på manchetterne, til trods for at jeg aldrig har været kommunalt ansat. Georg gjorde det nok lige så godt i hans få linjer, og jeg er i hvert fald rørende enig - min pointe var under alle omstændigheder at problemet primært ligger i såvel usability som dokumentation i de systemer medarbejderne sidder med.

Til artiklen vil jeg nøjes med at være helt enig i et par af de første kommentarer - det er ikke selve hardwaren der koster, og lur mig om fru børnehavechef Hansen ikke nok kan hitte ud af at købe en fin bambus-PC (med rådgivning fra hendes 12-årige søn/nabo/havemand) til 2K hvis ungerne mangler en maskine at spille Pixeline eller Flunkerne i legerummet - udenom den kommunale indkøbsordning. Det er ikke hardwaren, men den absolut nødvendige præ-deployment opsætning og efterfølgende support der koster - og det sætter en [quote > alt for dyr < /quote] PC noget i perspektiv.

Man kan ikke lade være med at spekulere på - hvad koster mon de PC'er de har stående på kontorerne hos Landsforeningen af Socialpædagoger? Det kunne være sjovt om Version2 kontaktede deres IT-afdeling og fik en pris incl. drift og support...

 • 0
 • 0
#27 Michael Nielsen

Jeg har kun arbejdet for private arbejdspladser, men jeg har ofte haft support rollen i firmaet, en rolle der ligger meget langt væk fra mine primære arbejdsområder.

Personligt er jeg meget glad for at hjælpe folk, og få deres systemer op og køre, samt at få dem til at forstå hvad de laver. Til trods for det ikke er min primære opgave, og det faktisk sinker mig, og betyder at jeg skal arbejde ud over de 7.5 timer om dage som er normen her i landet, for at indhente det tabte.

MEN, når en Datalog, PhD eller Datamatikere, kommer og stiller spørgsmål om de produkter som er deres primære værktøj, og det er det samme spørgsmål for den 10. gang, så bliver jeg irriteret og siger de skal "RTFM". Det mindste man kan gøre er at lave nogle notater når man får noget information, hvis ikke den første gang, så i det mindste 2. gang.

Der er en del IT folk der ikke kan finde ud af at google et simplet problem og løse det. Til trods for de er udannet i IT, og skulle være specialister, men det er bare nemmere at få fat i IT supporten, end det er at aktivere de små grå, og eventuelt lære hvordan man løser et problem som er sket for den 10. gang.

Jeg har lidt på fornemmelsen at den fokus man har her i landet på gruppe arbejde, og den tro man indstiller i folk om at et individ ikke kan fortage sig noget som helst, hvis man ikke er i et team på mindst 2-5 mand, har medført at en del folk ikke formår at tænker selv. Især hvis det er bare 0.0001 promille uden for deres arbejdsområde, så er de mere tilbøjeligt at spilde timer og dage på at hente hjælp, end at lære at selv løse problemet.

Jeg beklager, men det er hvad jeg har oplevet i flere omgang.

Men jeg vil ikke gå så langt at generalisere, at alle folk er sådan. Jeg har også supporteret folk som intet ved om IT, men rent fatisk tager de ting jeg viser dem, til sig, og lære at klare sig selv - en del har enddog imponeret mig med hvor hurtigt de selv lære.

Men principielt så burde systemer være til at forstå, og hjælpen burde være nyttig. Jeg har endnu ikke set noget IT programm hjælp der går ud over det ufattelig trivielle, og hjælpen er totalt ubrugeligt til at fejlfinde, eller løse et problem - gælder alle platforme.

Jeg fornemmer at man ikke ønsker online hjælpen til at være ret god, fordi man heller vil tjene penge på den ekstra support som de forvirrede brugere generer.

 • 0
 • 0
#28 Thomas Petersen

tese: "Man kan ikke lære folk noget, som de dybest set ikke har interesse for eller ønsker at lære."

Så måske skulle fokus skifte til rette spor. det er ikke IT-systemerne der fejler noget, det er de brugere som ikke gider sætte sig ind i dem. - uagtet om man så smider 100 timers undervisning efter dem.

 • 0
 • 0
#29 Nicholas Colding

Så institutioner i København er bundet op på en bestemt service ordning? Kan de selv bestemme hvilken software der ligger på pc´en? Det lyder som en rigtig lukket ordning, bestemt og styret et sted fra.

Hvad nu hvis feks en skole, gerne vil have nogle iMac´s til grafisk arbejde, kan de så ikke få det ønske opfyldt? Skod ordning!

For øvrigt vil jeg kun ønske held og lykke til dem, der vil afvikle software på en MS Windows 7 maskine, med kun en Gb ram...

Nicholas Colding

 • 0
 • 0
#30 Claus Gårde Henriksen

10.5 KKr er så 2 KKr til PC + 8.5 KKr til support. Og det per PC.

Hvis børnehaven selv kunne finde ud af at sætte VPN, Citrix og mail op, samt selv skifte batteri på musen, burde det så ikke være langt billigere? Findes der et gør-det-selv alternativ og en vejledning til kommunens IT brugere?

Jeg kan godt forstå 'dumme brugere' bruger hotlinen til selv meget simple problemer, når de har forud-betalt denne horrible supportpris!

 • 0
 • 0
#31 Anonym

Jeg arbejder selv i en IT afdeling i en kommune, og i den bliver der i institutionerne skelnet mellem PC'er der skal på det administrative netværk og maskiner der ikke skal på det administrative netværk.

Mig bekendt (jeg sidder ikke i servicedesk eller har noget med indkøb at gøre), så er der helt klare retningslinjer for de maskiner der skal på det administrative netværk (typisk er det kun få computere ude på institutionerne der har det behov - ofte kun en enkelt pr institution måske et par stykker pr skole), både hvad angår hardware og software. Softwaren er (pt.) Windows XP med et begrænset antal programmer installeret - brugerne kobler så herefter typisk op mod vores terminal miljø, hvorfra de så har adgang til de fagsystemer de så måtte have behov for at tilgå.

Kunne de købe deres hardware billigere end via kommunen - måske... Men de ville så blive faktureret det mere når der så er support sager der er hardware relateret eller når der skal opgraderes (ændres..) OS på et tidspunkt (det vil sikkert kræve at der bliver sendt IT personale ud til hver af de ikke standard PC'er/laptops der er ude i "marken"). Som det er i dag har vi styr på hvilke typer hardware der er ude i "marken" og vi kan via et reboot af systemet opgradere til andre OS hvor der er pre installeret de drivere der skal til for at maskinen virker første gang efter opgradering/reboot. Servicen er en meget stor parameter i prisen, og der er visse brugere der får rigtig meget for pengene og der er brugere hvor det er knap så meget de har behov for servicen.

Men fair nok vi kan da godt gå tilbage til de tider hvor institutionerne selv stod for alle IT indkøb - det er der sikkert mange kopimaskine sælgere der gerne så igen - ahh de gode gamle dage hvor børnehaver leasede en simpel kopimaskine for flere hundrede tusinde kr......

Mit gæt på de ovenstående debat indlæg der er i negativ retning overfor KBHs priser er, at dem der har skrevet dem ikke har de store erfaringer med IT installationer der involverer 1.000+ brugere og de faktiske omkostninger pr enhed. Jeg er ikke et sekund i tvivl om at det ville blive mere omkostningstungt for børnehaver mv. i København hvis kommunen gav los for en skøn blanding af PC'er og OS's samtidig med at der skal ydes support på adgang til ekspertsystemerne fra disse.

 • 0
 • 0
#33 Jan Elmqvist Nielsen

Da Skat på blev samlet for et par år siden, var der et eksempel på det groteske ved registring af en sag Det kommuale havde et tekst baseret, staten et windows baseret. I det tekst baseret kunne en sag registres 4 - 5 gange hurtigere end i det windows baseret. Hvorfor? Fordi det kun indeholdt de relevante informationer og man kunne tabbe sig igennem. I det windows baseret skulle du klik vælge, klik vælge. Og til pointen, Systemer i dag er udvilket til at være så brugervenlig som muligt med det resultat at det er de ikke blevet! De er blevet til et "multifuntions værktøj". Og jeg tro næppe der en nogen tømmer der vil bygge et hus med et "multifunktions værktøj" Og her er der sket udvikling! En hammer er blevet til en sømpistol En skrutrækker er blevet elektrisk.

Og hvad har IT udviklingen givet os? Hammeren, skrutrækkeren, saven osv. er blevet afløst af et "multifunktions værktøj". Og det sker, at der bliver brugt en skrutrækker til at banke et søm i med!

 • 0
 • 0
#34 Claus Gårde Henriksen

Thomas Petersen skrev: " Der er sikkert rigtig mange kommunale ledere med anarkistiske tendenser som rigtig gerne vil suse i bilka og købe billige maskiner istedet....manskiner som ender med at koste det 10 dobbelte over en 3 årig periode."

Jeg tror det er hårdt at kalde det "anarkistisk". Udfordringerne idag med nedskæringer tvinger alle til at spare, hvor det er muligt. Hvis man som leder har kompetente, interne IT ressourcer til at kunne lave køb og opsætning mod kommunen, er det vel bare om at udnytte dem.

Gad godt at høre reelle case stories fra kommunen med 'en faktor 10 over 3 år'.

 • 0
 • 0
#36 Thomas Petersen

Det er min erfaring at supporten er meget svingende fra kommune til kommune. Det afhænger helt af kommunes budget til IT-lønninger.

De 10.500 inkluderer vel ALT? Også adgangen til fagsystemer og drift af disse? Prisen er vel også inkl. serverdrift?

Hvis prisen er indbefattet af disse 2 services, så er det LATTERLIGT billigt, og prisen bør fordobles til 20.000 kr. pr. maskine. Der bruges hel vildt meget tid support af brugere som har et itniveau der kan sammenlignes med en folkeskole elev i 2-3 klasse.

 • 0
 • 0
#37 Michael Nielsen

Det er da lige før det er billiger for en kommune at ansætte fuld tids folk til at lave supporten for dem.

4 PC om måneden (32 000), 12 måneder om året, altså 48 PC'er indkøbt i en kommune og du betaler supporterens løn. Antager man at kommunerne som har 1000'er af PC'er udskifter bare 50 pcer om året er lønnen jo automatisk betalt, uden mer udgift.

 • 0
 • 0
#38 Kristian Larsen

Der er forskelle på folk, og der er helt sikkert mange brugere som er intelligente, men det er de færreste som anerkender at IT er et værktøj de er nødt til at have en basal forståelse for.

Det gælder jo iøvrigt ikke kun de "ikke-indviede" der findes også skrækeksempler i IT afdelingerne rundt omkring.

Enten über nørden som kun kan klare ting på sit yndlingssystem (i kender dem godt, dem hvor Linux, Oracle, Microsoft, Emacs eller what not er 'løsningen' på alle problemer).

Eller dem som selvom de har taget certificeringer og kurser enmasse på et bestemt system stadig ikke formår at bruge systemet ordentligt.

Det samme gør sig også gældende for almindelige brugere. Der er dem som er fuldstændig ligeglade med IT (for det er jo ikke deres arbejde eller det rager dem en papand osv. osv.) - de ER umulige, og dem kan INGEN IT afdelingen hamle op med, den eneste løsning er at få support til at være en billable ydelse så vedkommendes chef kan se hvor meget vedkommende koster i support.

Der er også dem som aldrig har haft forudsætninger for det såsom en underviser der er blevet 60 og pludselig bliver tvunget til at bruge IT. Det er faktisk synd for dem, fordi de er helt forudsætningsløse her, men de er absolut heller ikke de værste, fordi de PRØVER ihvertfald, og den viden som en stakkels 20 årig supporter som heller ingen forudsætninger har for at undervise en med NUL IT kundskab lykkedes at få overleveret klamrer de sig til.

Vi er måske ved at være der idag hvor IT afdelingen reelt har opgaven af at undervise, spørgsmålet er så bare udfra hvilke forudsætninger - jeg har svært ved at se der er en særlig stor gruppe som idag ikke har haft chancen for at få grundkompetencer i windows og office og hvis vi er der, mener jeg ikke det er IT afdelingen men den enkelte medarbejderes chef som har pligt til at sørge for at den medarbejder får de kompetencer.

 • 0
 • 0
#40 Kim Rasmussen

Der tager du helt fejl! IT er kommunens primære arbejdsområde!!

En hjemmehjælper kan ikke foretage et besøg uden en bærbar. En sagsbehandler kan INTET uden at bruge en pc....der findes ikke papir mere

Det er da den værete gang ævl jeg har hørt i lang tid. Ingen tvivl om at IT er et vigigt arbejdsredskab i en kommune, men det er da ikke det primære arbejdsområde.

Jeg er selv it-mand på en stor skole, og vores primære arbejdsområde er altså ikke it, men netop undervisning i en lang række fag som matematik, dansk, engelsk, fysik/kemi, biologi, tysk osv. De folk der er ansatte her har alle deres spidskompetancer indenfor både et fagligt fag, samt det at kunne formidle det (didaktik mm.), samt kunne arbejde med og forstå børn og unge. IT er et værktøj - og indrømmet det er ikke alle der mestre det lige godt. Men det er altså kun et værktøj, på samme måde som den ansatte (læreren) også skal kunne betjene landmålingsgrej i matematik, kunsten at lave drama i dansk, arrangerer skuespil på engelsk, kunne brygge øl i fysik/kemi, betjene mikroskoper i biologi, og formidle historier i tysk. Det er der meget få eksperter i ansat på skolen, men det er (fx ølbrygning i kemi) er også kun en mindre del af hele faget. På samme måde med IT.

Hele institutionen bryder jo ikke ned når ITen gør det. Når der sker kommunale omlægninger af it med nedlukninger i 2 dage lukker vi jo ikke institutionen og sender eleverne hjem. Nej, vi undværer blot et (godt nok stort og vigtigt) værktøj og løser opgaven på en anden måde. Ikke nødvendigvis dårligere, men på en anden måde.

På samme måde med det latterlige eksemple med at en hjemmehjælper ikke kan foretage sig noget uden en bærbar. Hold nu op, hendes arbejde handler ikke om at lave dokumentation i et it-system. Hun kan fint gøre rent, hjælpe fru Nielsen i tøjet, hente et pund smør og snakke med fru Nielsen. Hendes planlægning af dagen bliver klart nemmere med de rette it-værktøjer, men de er altså ikke forudsætnignen for hendes vigtige arbejde.

Mit kendskab til ansatte i kommunale it-afdelinger er heldigvis milevidt for det Thomas beskriver, for hvis det var normen forstår jeg godt at det går galt. At se sig selv som hele organisationens navle - når man ikke er det - gør et samarbejde svært. Jeg tror heller ikke direktionen i min kommune ser sig som navlen i det hele, for uden alle "de varme hænder" var der jo ikke noget at lede.

Så en opfordring til lige at komme ned på jorden igen, og få placeret IT på dets rette plads, som et vigtigt værktæj.

Hilsen en skolelærer og it-vejleder der også irriterer sig over de samme kollegaer skal havde vist de samme ting for 10 gang - men jeg ved tilgengæld at de så har deres fokus på en lang række af de andre værktæjer vi også bær mestre i vores arbejde

 • 0
 • 0
#42 Nikolaj Brinch Jørgensen

Nogle gange må man bare sande at virkeligheden kan være usmagelig, men uanset hvad man syntes om indlægget, så er det desværre stadig et faktum.

Det er lidt sammenligneligt med folkeskolelærerne som skal lære vores børn at arbejde med IT i skolen. Børnene i 2-3 klasse er mere itkyndige end de flere skolelærere....

Måske usmageligt udlagt....men stadig et faktum!

Udover at du tager fejl, så er vi vel enige om at dem der ansættes som lærer bliver fordi de er dygtige til at lære børnene (især i 2-3 klasse) at læse og skrive. Dem der bliver ansat i børnehaver og vuggestuer bliver det fordi de er gode til at passe vores børn. At de så ikke er så IT kyndige, er selvfølgelig et problem. Men når man så ser de systemer som KMD/CSC m.fl. har haft monopol på at levere (her er der virkelig tale om fuldbyrdet diktatur), så forstår man udemærket at det er svært at bruge, og kræver support. Det gør det sgu for de fleste.

Det kan godt være det er billigt, men der er jo noget galt, når 1-2 virksomheder har totalt monopol på at levere systemer + support til vore offentlig institutioner. Altså levere de et system der er for nemt at bruge tjener de mindre.

 • 0
 • 0
#43 Nikolaj Brinch Jørgensen

Så måske skulle fokus skifte til rette spor. det er ikke IT-systemerne der fejler noget, det er de brugere som ikke gider sætte sig ind i dem. - uagtet om man så smider 100 timers undervisning efter dem.

Nej det er sådan nogen som dig der fejler noget. Du skulle måske skifte til rette spor, hvis ikke du er opgaven voksen.

 • 0
 • 0
#47 Deleted User

For en chaufør er det vigtigste at kunne fragte varer/passagerer frem. Det gør vedkommende ved at køre bil. Kan man ikke køre bil kan man ikke være chaufør.

For en håndværker er det vigtigste at kunne bygge noget. Det gør de ved at bruge værktøj. Kan de ikke bruge værktøj kan de ikke være håndværkere.

For en udvikler er det vigtigste at kunne udvikle programmer som er brugervenlige. Det gør de ved at lytte til Georg Strøm :-D

Nå, det sagt. En kommunal kontorarbejder skal i dag kunne bruge en computer. Kan de ikke det så må de uddannes til det, eller skiftes ud.

På samme måde som at IT folk, og specielt IT supportere skal være tålmodige. Kørelærer er jo også tålmodige med dem som skal have mange køre timer :-) Ellers må IT medarbejderen skiftes ud.

 • 0
 • 0
#48 Vagn Hansen

Nu har jeg valgt at købe mine pc'er og bærbare i Aldi, og det har jeg ikke fortrudt. jeg solgt pc'er i 25 år. som forhandler sparede vi 3000 kr i indkøbspris på at købe en bærbar i Aldi i stedet for hos distributøren. Min mor kører på en stationær købt for 3 år siden. Ingen problemer. jeg arbejder nu på en 3 år 17"bærbar fra aldi. Den eksterne strømforsyning er gået 1 gang under garanti. Husk Aldi giver 3 års garanti. Jeg forstår ikke de hånlige kommentarer. Jeg forstår heller ikke hvorfor en spilcomputer i en børnehave skal betale det samme til serviceafdelingen som en administrativ pc. Kommunen kan jo blot prissætte sine ydelser til sine brugere.

 • 0
 • 0
#51 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jamen i har jo slet ikke fattet pointen!

Det er KUN de administrative maskiner som koster 10.500 kr. En maskine i en børnehave som børnene spiller på er IKKE en administrativ maskine.

En administrativ maskine har adgang til kommunes administrative net og ressourcer.

Det ændrer ikke at det er dyrt - har du fattet pointen? Eller mener du stadig det er brugerens (== kundens) skyld?

 • 0
 • 0
#52 Michael Nielsen

Hvis de administrative programmer er af bare medium kvalitet, så burde de være rimlig nemme at installere.

Så jeg fatter ikke 7000-8000 dkk i support per maskine. Softwaren burde kunne laves så simple at installere, at det drejer sig om at sætte en CD ind i maskine, resten er automatisk.

Hvis de administrative systemer er af så dårlig kvalitet at de kræver en konsulent for at installere, så drejer det sig jo bare om at lave et virtualiseret miljø, hvor man distribuere en standard Virtual disk image, som kan automatisk installeres fra en eller flere DVDer, via et install tool. Så kan man have VPN, og divs sikkerheds systemer præinstalleret.

(NB jeg har arbejdet med IT og er flere gange faldet over programmer som bevidst er lavet så komplekse at ingen ud over producentens egene konsulenter kunne installere det, feks et backup system til ca 1 million, krævede 30 dages konsulent arbejde at installere - jeg erstattede det med nogle scripts, og noget open source, brugte knapt 14 dages arbejde, og opfylte de krav der var til backup systemet - inklusiv at skrive dokumentation på systemet).

Hvis man vælger at bruge virtualisering, så kan den lokale maskinen køre et hvilken-som-helst OS, Linux, FreeBSD, Mac, Windows, what ever, som kan give yderliger besparelser. Det virtuelle miljø er konstant, og dette burde reducere support kravet meget.

Går noget galt, kan man på en meget simple måde køre rollback, og nulstille miljøet.

Så jeg forstår ikke support prisen. Især når man tænker over at de fleste computere du køber, kommer med lidt basal support, som er inklusiv i prisen.

Dette ville spare mange penge for staten, og divs skoler/børnehaver m.v. Alt fald hvad jeg kan se ud af denne debat.

Hvis det drejer sig om at brugerne ikke kan finde ud af at skifte batterier i deres mus, eller tastature, jamen så lad være med det trådløse nonsens, og put mus og tastaturer med ledninger på, det er sgu unødvendig med trådeløse mus og tastaturer på en stationær.

Igen KISS - Keep It Simple, Stupid.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere