Så gammel er Windows XP

12. marts 2014 kl. 11:3119
Windows XP har fire uger tilbage, før Microsoft trækker stikket ud. Version2 sætter styresystemets alder i perspektiv.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den 24. august 2001 fløj direktørerne fra verdens seks største pc-producenter i to helikoptere fra Microsofts hovedkvarter i Redmond i delstaten Washington med hver deres cd-rom i tasken. På cd-rommen lå den færdige udgave af Windows XP.

Den 8. april 2014 udløber supporten officielt for Windows XP, når Microsoft frigiver den sidste runde sikkerhedsopdateringer til det næsten 13 år gamle styresystem.

Hvis det ikke føles som lang tid siden, Windows XP blev frigivet, så har Version2 her samlet en stribe fakta, som kan sætte de 13 år i perspektiv.

Da Windows XP blev lanceret, vidste vi stadig ikke, om Ross og Rachel ville finde sammen i Friends. Det fik vi først svar på samme år, som Service Pack 2 til Windows XP blev frigivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sad du hele natten og spillede EverQuest, som var det største MMORPG i 2001, så ville du ikke kunne holde dig vågen med cola fra en 2-liters flaske, medmindre du havde købt den i en kiosk, der parallelimporterede de store flasker. Coca-Cola i Danmark solgte 1,5 liter som den største flaske.

Din nye pc med Windows XP kunne være fra Compaq. Og det var mest sandsynligt, at den var en desktop-model. Selvom det næsten er 10 år siden, salget af bærbare pc'er overhalede salget af desktop-modeller, så var desktoppen stadig dominerende i Windows XP's første leveår.

Britney Spears var popprinsessen, som endnu ikke havde kysset med Madonna eller haft sit sammenbrud, da Windows XP kom på gaden. Til den danske lanceringsfest havde Microsoft hyret pigebandet EyeQ fra TV 2's Popstars.

Hvis du så video på internettet på din Windows XP-maskine, så havde du sikkert installeret RealPlayer. YouTube kom først til, da Microsoft var godt og grundigt forsinket med Windows Vista. Blu-ray var i øvrigt stadig kun en prototype.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Købte du din nye Windows XP i butikkerne i Tyskland, Frankrig eller Italien, så kunne du stadig betale i d-mark, franc og lire. Men den første film i Ringenes Herre-trilogien havde endnu ikke fået premiere, så du ville ikke have hvisket 'my preeeecious', da du fik fingre i æsken.

Antallet af danske Oscar-vindere er blevet mere end fordoblet i Windows XP's levetid. Sidste gang, Danmark var vært for det internationale melodi grandprix, var i øvrigt samme år, som Windows XP så dagens lys.

Povl Nyrup var statsminister, da Windows XP udkom, og du så ham tabe til Anders Fogh Rasmussen på dit billedrørs-tv, hvis du da ikke havde investeret i plasma.

I 2001 var den gennemsnitlige koncentration af CO2 i atmosfæren 371 parts-per-million. I 2013 var den steget til 395 parts-per-million. Til sammenligning er antallet af Star Wars-film i perioden vokset fra fire til seks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2001 var også året, hvor den første iPod kom på markedet. Men du kunne ikke købe et musiknummer fra iTunes Store, som endnu ikke eksisterede. Napster var netop blevet lukket ned, da Windows XP kom på gaden, men i stedet kunne musikpirater dele løs via Kazaa, som blev skabt af blandt andre danske Janus Friis, som senere var med til at udvikle Skype, der nu ejes af Microsoft.

Microsoft ejer nu også Nokia, som i 2001 solgte cirka 140 millioner mobiltelefoner på verdensplan, og rigtig mange af de Nokia-mobiler, danskerne købte, var Nokia 3310. I 2001 kunne man også købe mobiltelefoner fra Ericsson og Siemens på det danske marked.

I Danmark har vi ikke blot fået tre udgaver af Forbrydelsen i Windows XP's levetid. Vi har også set Digital Signatur dukke op og blive afløst af NemID, og vi får hvert år Skats servere til at blive overbelastede, når vi skal se vores årsopgørelse på nettet. Det kunne du ikke, da Windows XP udkom.

Friendster og Myspace opstod, toppede og sygnede hen efter Windows XP's lancering. Mark Zuckerberg gik stadig i gymnasiet, og McDonald's havde ingen salater på menukortet. Der var heller ingen, der vidste, hvem Paris Hilton var.

Der gik næsten fem år fra lanceringen af Windows XP, til du første gang kunne læse en artikel på Version2.dk.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
12. marts 2014 kl. 13:18

Ja det er trist at alt bliver lukket. Man kan dårligt skifte en pære i en moderne bil uden at skulle ha' fat i bilens computer. Ligesom man lovgiver om stikstandarder på mobiltelefoner, så burde man overveje at lovgive om kommunikationsstandarder også, så producenterne som minimum bliver tvunget til at offentliggøre deres protokoller.

3
12. marts 2014 kl. 13:12

Hvilken hardware har XP typisk kørt på? Er maskinparken med XP totalt forældet eller er der mange der har måske 512 eller 1 GB RAM? Så kan de vl godt opgraderes til Windows 7, Windows 8, eller en linux?

14
13. marts 2014 kl. 22:03

Hvilken hardware har XP typisk kørt på? Er maskinparken med XP totalt forældet eller er der mange der har måske 512 eller 1 GB RAM? Så kan de vl godt opgraderes til Windows 7, Windows 8, eller en linux?</p>
<p>

De fleste nulevende XP maskiner er formodentligt ikke ret gamle, maks en 3-4 år, jeg vil tro man typisk ser dem hos forandringsforskrækkede og i virksomheder hvor opgraderingen af OS'et vil betyde meget store omkostninger til opgradering af anden software. Der har man hele tiden fulgt med på hardware siden, men holdt fast i XP for at undgå at skulle opgradere gammel og dyr software, samt for at undgå at skulle vænne brugerene til noget nyt.

8
12. marts 2014 kl. 14:15

Hvilken hardware har XP typisk kørt på? Er maskinparken med XP totalt forældet eller er der mange der har måske 512 eller 1 GB RAM? Så kan de vl godt opgraderes til Windows 7, Windows 8, eller en linux?

Mange gamle XP-maskiner burde i teorien kunne køre Windows 7 og Windows 8 - hvis der var support for hardwaren i de nævnte operativsystemer. Det er vel kun Linux og FreeBSD der kan anvendes på de gamle maskiner.

Asus M2N er basalt supporteret af Windows 7 (der er ingen avancerede funktioner) og det er fra 2006. Det virker perfekt med Linux. :-)

16
14. marts 2014 kl. 11:33

Glem alt om nyere windows sw på gammelt XP HW. Core 2 duo 2 Ghz og opefter samt min 2 Gb ram, helst mere, så er der en fair chance, med mindre der sidder en ultrahurtig CPU med dual thread, Windows 7, måske, Win 8 nix. Men der er jo andre styresystemer, hvis man ikke er windowsafhængig.

Jeg har lige prøvet en række linux/ubuntu baserede distros af på HW af forskellig alder forskellig alder, fra 2003 til 2007, både Intel og AMD-baserede, og det er maskiner, som fungerer ok med XP, men kun hvis man lader være med at køre film i høj opløsning og websider, som er syltet ind Web.2 sw - læs Facebook - hastigheden på nettilslutningen kan også være et problem; det går simpelthen for stærkt, så serverne dropper at vente på PCen, det samme som vi så i overgangen fra modem til ISDN.

Så hvis du har lyst, så prøv at downloade fx en Linux Mint 32 bits Live DVD, og kør den på din maskine uden at installere; så får det et hint om, den er skrotningsmoden. Læg mærke til om din maskine er 32 eller 64bit. Der kører en del maskiner, som i grunden er 64 bit med med 32bit XP. De har en spinkel chance endnu. Man skal også være opmærksom på at Ubuntu 12.04 er sidste version, der kan køre på gammel HW, hvorefter der kræves PAE- adresse extension af CPUen.

Jeg har nogle maskiner med XP, som får lov til at køre, indtil det bliver for utåleligt. Desuden en Core Duo med Win7 aht programmer ikke kan køre på andet (dobbelt installation med Ubuntu) Derudover et par maskiner, hvor der netop er installateret Mint 16 "Petra" 64 bit på den ene og den anden følger snart efter. Der er tale om brugte HP dc 7700 hhv 7800 business desktops, Core Duo, 64 bit, som har kørt 32 bit XP eller Vista; en tank af maskine der udrangeres i stor stil for tiden og kan fås for en slik, selv med Win7. (standard workhorse i banker og det offentlige, samt andre store virksomheder) I realiteten kan de også køre win8, så hvis man er lidt i et vadested, så er der ikke noge forgjort i at købe en, eller en i samme kaliber af et andet mærke og smide noget gratis styresystem.

18
14. marts 2014 kl. 13:27

brugtecopmputere.dk, refurb.dk m fl

1
12. marts 2014 kl. 12:10

Tiden går og tingene ændrer sig. Det er også blevet mindre almindeligt at børn roder med deres computer i fritiden og fx snuser til programmering eller selvbyg.

I dag bruger børn mere tid på deres lukkede tablets, hvor de fx spiller smølfespil som nemt kan lænse forældrenes pengepung. Når de besøger deres bedsteforældre trykker de fx på fjernsynet, fordi de tror alt elektronik betjenes via trykfolsømme skærme.

Det bliver sværere og sværere at være kreativ med sin elektronik, fordi der lægges op til, at man bare skal være en dum bruger. En ting, er at udvikle ting og gøre dem mere brugervenlige, men producenterne låser også samtidigt både hardware og software mere og mere som tiden går.

En trist udvikling hvis du spørg mig.

9
12. marts 2014 kl. 22:13

Jeg ved sgu ikke rigtig. Dengang jeg var barn var os der rodede mes computerne jo også de eneste der havde dem. I dag har alle en eller flere dimser. Til gengæld har det aldrig været så nemt at rode med digital elektronik som i dag. Man skal ikke lære det af sin elektronik lærer elle skaffe en bog hjem fra biblioteket. Man går bare pø nettet. I dag fik jeg lige to ekstra Arduino nano boards med posten. 32kr stykket incl porto. De skal sættes op med temperatur sensorer og 433mhz sender som sender til en Leonardo med ethernet shield. De uploader så data til en webservice der gemmer i en db. Det er sgu fedt at det er så nemt og billigt. Der er altid nogen der lige har lavet noget man kan bruge og rette til.

13
13. marts 2014 kl. 14:42

Hvordan kan det være et kopi-produkt når det er open source?

Det er fordi det ikke er arduiono folkene der fremstiller det. Så det er et kopi produkt, men bare ganske lovligt :-)

Men ja - det er rasende billigt. Jeg har lidt svært ved at forstå det. Et nano board ligger i de der 34kr. incl porto fra Hong Kong, og et full size leonardo kan fås for 42kr. Det er lidt vildt. Men det er super fedt, når man leger med homeautomation. Man kan få masser af sensorer og alt muligt for 1$. Jeg har også lige købt et par ultralyds-sender/modtagere, som kan bruges til afstandsmåling. Det er tanken, at de skal bruges til at detektere hvor mange træpiller der er tilbage i mit fyr. Spændende om det funger efter hensigten :-)

15
14. marts 2014 kl. 07:50

Jeg må mangle nogle vigtige kilder, hvor kan I købe de nanoboards henne så billigt? Til den pris er der jo ikke længere nogen undskyldninger for ikke at eksperimentere lidt med det :) og købe et par stykker til børnene også

7
12. marts 2014 kl. 13:55

"Det er også blevet mindre almindeligt at børn roder med deres computer i fritiden og fx snuser til programmering eller selvbyg."

Har du nogle tal på det?

Er der virkelig færre børn der leger med programmering end for 10, 20 eller 30 år siden?

Det kan godt værre at der er færre børn der leger med programmering pr. barn der har adgang til teknologien men det er ikke helt det samme. Det kunne jo sagtens tænkes at der er lige så mange børn og unge der holder af at programmere og nørkle med teknologi, men fordi alle i dag har adgang til en datamat fra barnsben af så er det ikke lige så synligt.

Det kunne jo så tyde på at intet har ændret sig for de teknisk interesserede unge, men at alle de andre børn nu sidder og spiller i stedet for at lege ude, men det er jo en helt anden ting.

5
12. marts 2014 kl. 13:29

Tja, måske er det sådan, men det betyder også at de unge engagerer sig i det tidligere, og at interessen kan skabes i en langt bredere gruppe.

Der er sgu mange der ikke vil have at deres unger roder i deres computere fordi der er så mange faldgruber på nettet. Jovist er det et spørgsmål om at lære dem at begå sig korrekt, og at man lærer af sine fejl, men jeg tror ikke at det gør dem til mindre kreative brugere at de har andre tilgange til det end vi andre havde.

Man kan jo frygte at de bliver skødesløse ved brugen af tablets og lign., men jeg tror ikke at det er tilfældet.