Så er det vedtaget: Nu er der gratis, offentlige data til alle
Politikerne sender nu en regulær regn af grunddata henover danske firmaer, der fremover vil kunne bruge dem ganske gratis i deres egne tjenester og programmer.
Det er sikkert og vist, for folketingets partier har selv vedtaget det ved lov onsdag.
Med lovændringen nedlægges Kort- og Matrikelstyrelsen, og ud af asken opstår Geodatastyrelsen, der fra 1. januar lægger data om eksempelvis styrelsens matrikelkort, landkort og højdemodeller ud til fri afbenyttelse.
Det betyder blandt andet, at korttjenesten OpenStreetMap ikke længere skal bøvle med licenser og underlige klausuler, men i stedet kan suge data kvit og frit ud af styrelsen. Det kan give langt mere detaljerede kort i OpenStreetMap, der er et frit alternativ til eksempelvis Google Maps.
IT-Politisk Forening sender opadvendte tommeltotter i retning af folketingspartierne:
»Vi ser det som et stort gennembrud for hele ideen om åbne data. Det er værd at bemærke, at det er et enstemmigt folketing, der står bag, for det tyder på, at der er ved at ske noget inden for åbne data,« siger bestyrelsesmedlem i IT-Politisk Forening Jørgen Elgaard Larsen til Version2.
Foreningen mener, at lovændringen er et godt første skridt på vejen. Men Jørgen Elgaard Larsen håber ikke, at festen stopper her.
»Der er masser af data, som ikke er åbne endnu. Allerhelst så vi jo, at alle de materialer, som vi har betalt for én gang via skattebilletten, bliver frit tilgængelige,« siger Jørgen Elgaard Larsen.
Han nævner digitale søkort, lærebøger og offentlige regnskaber som eksempler på data, der er finansieret af skatteyderne, men stadig ikke er tilgængelige. Heller ikke efter lovændringen.
»Man regner jo med, at det kan give virksomheder en masse omsætning alene at gør grunddata frit tilgængelige, så det giver god mening økonomisk og og samfundsmæssigt. Der er masser at tage fat på,« siger Jørgen Elgaard Larsen.
Det såkaldte Grunddataprogram er oprindeligt indgået som en aftale mellem Regeringen og kommunernes interesseorganisation, KL.Det kan du læse mere om her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.