Så er det officielt: Libreoffice er et 'fork' af Openoffice

Oracle har ikke tænkt sig at stå i vejen for den udbrydergruppe, der har stiftet Openoffice-alternativet Libreoffice. Men der er heller ingen hjælp fra gigantfirmaet.

Udbrydergruppen The Document Foundation kan nu betragte sin nyligt lancerede kontorpakke, Libreoffice, som et officielt 'fork' af Openoffice.org-projektet.

Det meddeler databaseleverandøren Oracle, der er herre over både open source-projektet Openoffice.org og selskabets egen variant af kontorpakken, Oracle Openoffice.

The Document Foundation består af tidligere udviklere på Openoffice.org, som i slutningen af september stiftede projektet Libreoffice for at løsrive sig fra Oracle.

**LÆS OGSÅ **OpenOffice-folk i Oracle-skilsmisse: Stifter LibreOffice

I en e-mail til amerikanske Computerworld skriver Oracles PR-afdeling:

»Det smukke ved open source-projekter er, at de kan fork'es af enhver, der ønsker det, ganske som The Document Foundation gjorde det. Det er vores oprigtige mål med Openoffice, at den bliver mere udbredt, så hvis den nystiftede organisation vil hjælpe med at udbrede Openoffice og ODF, ønsker vi dem det bedste.«

Udtrykket 'fork' har sin oprindelse i systemkaldet fork(), som det kendes fra Unix-styresystemer.

Systemkaldet bruges til at oprette en kopi af en proces. Deraf udtrykket, der bruges til at beskrive softwareprojekter, der opstår som afledte varianter af eksisterende projekter.

Oracles udmelding må derfor tolkes som en konstatering af, at The Document Foundation nu står på egne ben, og at Oracle ikke har tænkt sig at hindre dem ? men heller ikke hjælpe dem ? med projektet.

»Med flere end 100 millioner brugere mener vi, at Openoffice.org er den mest avancerede open source-implementering, og vi opfordrer på det kraftigste Openoffice-community'et til at bidrag gennem www.openoffice.org,« skriver Oracle.

Libreoffice-folkene havde ellers rakt hånden ud og lagt op til et fortsat samarbejde med Oracle.

Kontorpakken Openoffice blev oprindeligt søsat som et gratis og åbent alternativ til Microsofts kontorpakke, Office. Sun Microsystems stod bag udviklingen af Openoffice i ti år, indtil Oracle købte selskabet i januar 2010.

Oracle er siden blevet kritiseret for at skræmme potentielle bidragydere til Openoffice-projektet væk, ikke mindst ved at udråbe IBM, der har bidraget til Openoffice-projektet, som hovedkonkurrenten efter opkøbet af Sun.

**LÆS OGSÅ **Oracle skræmmer folk væk fra Openoffice-projektet

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Openoffice.org's danske talsperson, Leif Lodahl.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Peter Makholm Blogger

Der er en række ting der adskiller MariaDB fra de andre forks i kølvandet på Oracles overtagelse af Sun. Først og fremmest selvfølgelig at MariaDB-forken skete cirka 3 måneder før Oracles købstilbud. Og Monty havde vist knurret en del over Sun i en rum tid i forvejen.

Desuden er MariaDB forket af projektet rette ophavsmand, Monty, hvilket på nogle måder gør det mere legitimt - det er jo hans projekt. De andre forks er foretaget af grupper omikke fremelsket af Sun, så i det mindste centreret om produkter der retteligt var Suns.

Så jeg tror egentlig ikke Oracle har meget med MariaDB-forken at gøre. Det har højst fremskyndet det lidt hvis det har rygtedes af Sun var klar til at blive opkøbt istedet for selv at opkøbe andre.

  • 0
  • 0
#7 Peter Jespersen

I stand corrected

Drizzle, OurDelta, Percona Server og MariaDB var alle annonceret før Oracle slog til (SUN fik da virkelig sat fut i fejemøget).

Holder dog fast i anden del af indlægget :o)

Vil dog sige at en fork stadig er en fork, uanset om det er ophavsmanden der udfører det. Om det giver en større berettigelse vil jeg ej heller sige, er der plads til fork'en på markedet, overholdes licensen og kan den biddrage med noget nyt vil jeg sige at den er berettiget - uanset hvem der udfører dåden.

Var der ikke noget om at han forsøgte at få SUN til at ændre licensen, således at det ville være lettere for ham at tjene penge på en kommerciel version af MariaDB, eller var det en anden fætter?

  • 0
  • 0
#8 Jimmy Knudsen

Hmm... Jeg vil mene at det korrekte danske udtryk for at "forke" er at forgrene, hvilket jeg endda synes lyder bedre. Jeg er ellers modstander af at "fordanske" it-udtryk, men i dette tilfælde har jeg bemærket at danske udtaler "fork" så det i mange tilfælde lyder som "f*uck", hvilket er lidt uheldigt ;)

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere