Så er der topdomæner til alle

24. juni 2008 kl. 10:4014
ICANN vil åbne topdomæne-sluserne. Virksomheder og stednavne skal kunne benyttes, og der kan kommer tusindvis nye topdomæner på nettet, lyder det fra organisationen.
Artiklen er ældre end 30 dage

ICANN, som styrer internettets navnesystem, vil åbne for tusindvis af nye topdomæner. Det skriver International Herald Tribune.

»Vi taler om at introducere potentielt set tusindvis flere navne,« siger topchef Paul Levins fra ICANN i forbindelse med organisationens konference, som afholdes i øjeblikket i Paris.

Efter at systemet har været til diskussion i årevis, vil ICANN formentlig stemme for en åbning af topdomænerne, så eksempelvis firmaer kan få deres navn eller varemærke som topdomæne.

»Du kan forestille dig, hvilke branding-muligheder, det giver,« sagde Levins til International Herald Tribune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ebay står allerede på spring for at få sit navn som topdomæne. Mange byer og regioner er også interesserede i at få sit eget domæne.

Den nye ordning kan, hvis forslaget bliver vedtaget, blive sat i kraft i starten af 2009.

14 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
24. juni 2008 kl. 11:17

Er det godt eller skidt? Et par citater fra nedstående kilde:

Dr Twomey said Icann was still working through how much the application fee to register a domain name will be, but it is expected to be at least several thousand dollars.

Individuals will be able to register a domain based on their own name, or any other string of letters, as long as they can show a "business plan and technical capacity".</p>
<p>While companies will be able to secure domain names based on their intellectual property easily, some domain names could become subject to contention and a bidding war.</p>
<p>Dr Twomey said: "If there is a dispute, we will try and get the parties together to work it out. But if that fails there will be an auction and the domain will go to the highest bidder."

Kilde: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7468855.stm

2
24. juni 2008 kl. 13:27

Hvordan kommer det så til at se ud i browseren? Hvis der bare står hp eller ebay vil det pludseligt være lidt sværere at formidle det er en webadresse. Det vil nok også endelig betyde enden for alle de håbløse adresser der starter med www.

Udover de forretningsmæssige begrænsninger kommer vi nok også til at skulle tænke de brugervenlige.

3
24. juni 2008 kl. 13:54

Hvordan kommer det så til at se ud i browseren?

Umidelbart vil det betyde at ebay vilk kunen have et websted med url'en http://ebay/. Det vil dog ikke være helt problemløst at bruge. Nogle brugere vil nemlig komme til at se en helt anden side. Prøv det allerede idag: Besøg http://dk/ og se hvad der sker.

Enten vil I blive viderstillet til DK-hostmasters side eller også vil I måske se jeres firmas eller udbyders websted. Det er et udslag af at nogle resolvere vil slå navne med mindre end én prik op som et lokalt hostnavn, og hvis det lokale domæne så har et stjernealias får man dettes IP-nummer.

Kunne i øvrigt lige være sjovt at høre fra folk om http://dk/ eller 'ping dk' virker for jer andre? En stemme for at ingen af dem virker korrekt på min linux-boks.

(ping skal pinge 193.163.102.23 og ikke alle mulige andre IP-numre)

7
24. juni 2008 kl. 19:11

Enten vil I blive viderstillet til DK-hostmasters side eller også vil I måske se jeres firmas eller udbyders websted.

Nix, jeg ender på http://www.dk.com/. Firefox 2 på XP.

8
24. juni 2008 kl. 20:20

Det er jo egentlig en meget tiltalende ide med masser af topdomæner at vælge imellem. Men personligt bryder jeg mig ikke om at det skal være muligt for firmaer at købe deres egne navne.

Det bør efter min mening istedet være ord som .info, .travel, .porn, .art, .train o.s.v. og så skulle der naturligvis være krav om at alle eller en stor specifik gruppe skal kunne registrere domæner under det specifikke domæne.

Dog må det gerne være nemt og have en godkendelses process på f.eks. max en halvt år.

Desuden skal man så kigge på en godkendelses process som ikke kan påvirkes af USA's regering.

4
24. juni 2008 kl. 14:05

Iøvrigt, hvis man oplever ovenstående problem under Linux, kan det "løses" ved at indsætte en linje der siger 'options ndots:0' i /etc/resolv.conf.

Men ikke det bliver standard hvis forslaget bliver til virkelighed...

10
25. juni 2008 kl. 09:55

Virker fint her på Ubuntu med Firefox 3 (Og, sikkert vigtigere; Linksys router med Tomato firmware på en TDC linie), DK-Hostmaster på siden, og (forsøg på) ping af 193.163.102.23

9
25. juni 2008 kl. 09:30

'options ndots:0' er sikkert en meget fin option i resolv.conf men det hjælper ikke på at DNS'en gir en forkert adresse (det kan nok også indstilles... men stadig..). hostnames uden . er jo altid blevet brugt som lokale domains. Jeg er helt enig med Kristian Ø. om at der skal være flere domainer, men så lad det være brancher! Danske firmaer skal bruge .dk engelske .co.uk europæriske .eu og internationale .com! sådan bør det være! og faktisk mener jeg også at DK burde have indført .co.dk, .edu.dk osv... Men som dansk firma at bruge .IT syntes jeg er direkte dumt - og det må da være irreterende for de italianere der ellers kunne bruge navnet bedre!

11
25. juni 2008 kl. 10:16

faktisk mener jeg også at DK burde have indført .co.dk, .edu.dk osv...

Helt klart.

Især af hensyn til offentlige instanser ville det være at foretrække, så f.eks. kommuner hed xx.kom.dk, statsinstitutioner xx.stat.dk, xx.skole.dk osv. osv.

Som det er nu ender man i den tåbelige situation at når f.eks. Kong Fabrin af Holte ønsker et nyt navn til sin nye storkommune, ja så punger han gladeligt ud med 200KKr til ejeren af rudersdal.dk, som har haft domænet i lang tid før der var nogen der tænkte på kommunalreform.

/Christian

12
25. juni 2008 kl. 15:24

Desuden er der også hele forvirringen omkring at domæner staves fra højre, mens vi læser fra venstre.

Det logiske er vis man ønsker at finde debat.version2.dk at søge i danmark, finde version2 og tilsidst deres debat. At finde den mindst nål i den største høstak er bare ulogisk. Det burde dk.version2.debat

13
26. juni 2008 kl. 13:45

Det kan da forhåbentlig ikke passe at man kan have hostnames uden et eneste dot, som f.eks. http://ebay/ ! Yikes!

Hvad så med "search" setting i resolv.conf? (Ved ikke hvad den hedder i Windows, men den må være der..) Hvis alle firmaets hosts ender på firma.dk, så vil "search firma.dk" gøre, at F.eks. http://exchange.firma.dk kan derefter skrives kort som http://exchange

Lad os nu antage, at et firma over there kunne finde på at registrere TLD'et "exchange". Hvad vil http://exchange eller http://mail eller http://whatever så vise? Der vil jo reelt være to "exchange" adresser.

Jeg håber virkelig at der stadig skal være mindst et dot i globalt genkendelige hostnames, i stedet for at forurene det lokale namespace. (Og tilmed med sikkert de mest almindelige navne, hvorfor navne-collisioner vil være aldeles uundgåelige)

Det må være "*.exchange" der er til salg, og ikke "exchange". Er der nogen der ved det?

Peter

14
29. juni 2008 kl. 03:28

Basalt set er der vel tale om a ICANN erkender at den datalogisk pæne ide om hierarkisk addressering af organisationer er blevet afvist af markedet. Ethvert firma med respekt for sig selv registrerer jo allerede deres navn i både .com, .net, .org, .info og så videre. Set i lyset af den virkelighed er det ren tilsætning overhovedet at have et gTLD'er.

Det er surt at http://foo/ bliver et knækket link for brugere i lokalnet hvor "foo" er navnet på en lokal maskine, men det er der i praksis næppe noget at gøre ved. Jo, vi kunne alle skrive til ICANN og foreslå at de kræver af alle TLD-ejere at de ikke definerer andre data for det prikløse navn end NS, SOA, TXT og anden DNS-teknik. Men jeg tvivler lissom på at det vil vinde gehør.

5
24. juni 2008 kl. 15:05

Det er på sin vis den naturlige forlængelse af roderiet i dag, hvor uvidende firmaer lader sig narre af oversmate sælgere til at tro, at topdomæner som .nu .as .it og .tv er gyldige efternavne til danske virksomheder.

Med de nye "regler" bliver forvirringen komplet. Vi kan så fremover alle sammen købe en førsteplads i vores egen lille virkelighed - i stedet for at have et fælles stykke "Danmark" på nettet.

6
24. juni 2008 kl. 16:48

Flere og flere virksomheder opererer globalt og der er .dk domænet altså ikke så relevant. Og nej, det er .nu så heller ikke. Derfor er .com relevant for danske virksomheder da det traditionelt er det man prøver efter firmaets navn i en global verden.