Så er den næste version af digital post på vej

11. november 2014 kl. 11:0810
Digitaliseringsstyrelsen har sendt den offentlige digitale postkasse til udbud - den skal være klar til december 2015.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Knap er de fleste danskere blevet tilmeldt digital post fra det offentlige, før den næste version af løsningen er på vej.

Allerede om et år til december 2015 kan vi forvente, at den nye løsning skal være i drift, fremgår det af udbudsmaterialet.

Digitaliseringsstyrelsen, der står bag den offentlige digitale post, er i øjeblikket ved at finde en leverandør til løsningen, som på nuværende tidspunkt bliver drevet af E-boks. Den nye leverandør bliver fundet i starten af 2015.

Det er endnu ikke sikkert, hvad digital post 2.0 får at byde på, men Digitaliseringsstyrelsen direktør Lars Frelle-Petersen har tidligere diskuteret muligheden for, at man som borger kan få tilsendt den digital post direkte til sin personlige email-indbakke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se, hvad det offentlige Danmarks it-direktør har i støbeskeen.

Som det er nu, er man som borger nødt til at logge ind på en separat tjeneste som e-boks.dk eller borger.dk for at læse e-posten fra det offentlige.

Det kan blive en mulighed, at man fremover vil kunne bruge den nye løsning til at skrive private mails til andre personer og ikke kun myndigheder og virksomheder. Det afhænger dog af, om den leverandør, der vinder udbuddet vælger at åbne op for den mulighed.

I øjeblikket er det ikke muligt, selvom blandt andet FreeBSD-udvikleren og Version2-bloggeren Poul-Henning Kamp har slået et slag for, at man lige så godt kunne udnytte muligheden for at sende krypteret post mellem borgerne, når infrastrukturen er på plads.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
11. november 2014 kl. 16:29

Post

7
11. november 2014 kl. 16:29

Men må jeg gætte.

Man skal stadigvæk bruge nemid til at oprette det med.

5
11. november 2014 kl. 12:29

Nu er jeg ikke 100-meter mester i at læse offentlige udbud, men det står mig som ekstremt visionsløst og uden en sund arkitektur.

  • Er det virkelig rigtigt at det er virksomhederne som byder som skal komme med de gode ideer? Den slags koster jo ekstra - jeg tror ikke en meter på at vi får andet ud over det mest skrabede produkt som vi som borgere er blevet tilbudt de seneste par år.

  • Skal vi virkelig "migrere allerede tilsluttede myndigheder, tilmeldte borgere og virksomheder samt indholdsdata til den udbudte løsning" hver eneste gang at en ny virksomhed vinder udbudet?

  • Hvordan er det lige med Digitaliseringsstyrelsen og ejerskabet til de API-endpoints som nu sikkert er hardcoded ind i hundredevis af fagsystemer i dag?

8
11. november 2014 kl. 18:22

Er det virkelig rigtigt at det er virksomhederne som byder som skal komme med de gode ideer? Den slags koster jo ekstra..

Hvorfor tror du, vi har alle de 'skandaler'..? Og hvorfor stakkels Frelle-Petersen, Datatilsynet, Politiet etc. nægter at træde karakter og have styr på systemerne samt datasikkerheden.[1]

Man betaler sig fra det, udvælger sig nogle leverandører, der vil bruges som syndebukke og prügelknabe. Den type leverancer koster kassen hver gang, og uanset om projektet triller eller ej.

Hele bundtet fortsætter som nævnt her troligt med at sætte nye skibe i søen, da digitalisering, iDum og generel itSovs(TM) er seneste OKUK (Offentligt Kuk Uden Konsekvens).

14.11.2013 ..http://www.version2.dk/artikel/rigsrevisionen-revser-igen-statens-it-daarlig-it-sikkerhed-54953 24.10.2014 ..http://www.hk.dk/Aktuelt/Nyheder/2014/10/24/Der-skal-mere-fokus-paa-datasikkerhed

3
11. november 2014 kl. 12:13

Lad der blive mulighed for at uploade sin offentlige pgp-nøgle og så modtage posten krypteret til en specificeret email-adresse. Jeg har ikke brug for en tredje eller fjerde Webmail-løsning.

2
11. november 2014 kl. 12:04

blandt andet FreeBSD-udvikleren og Version2-bloggeren Poul-Henning Kamp har slået et slag for, at man lige så godt kunne udnytte muligheden for at sende krypteret post mellem borgerne, når infrastrukturen er på plads.

Det er der mange andre end PHK der har været ude med i rigtig mange år.

Nu bliver jeg givetvis upopulær her, da PHK jo er feteret er husblogger, men han er altså ikke Gud - ikke ensbetydende med at jeg ikke respekterer at han givetvis er en dygtig udvikler, hvilket bla. Varnish er et eksempel på.


Og så omkring post - hvis der bliver lavet en ægte digital signatur, så vil den selvfølgelig kunne bruges at alle parter, så det er underordnet om post sendes mellem det offentlige og private aktører, eller direkte mellem private aktører.

1
11. november 2014 kl. 11:39

Er der nogen real chance for at andre end E-box ender med at løbe med den kontrakt?

Er der nogle konkrete mål en leverendør skal leve op til som E-box ikke og er det realistisk at udvikle, teste og få leveringsgodkendt en ny løsning i perioden mellem at staten vælger leverendør og det nye/gamle system tages i drift?