Så er den klar: Download dansk IE9 her

Nu kan danskerne hente den nyeste udgave af Internet Explorer, som er blevet hurtigere og understøtter nye webteknologier.

Microsoft har nu frigivet den færdige version af Internet Explorer 9, eller IE9, som nu kan downloades på flere sprog, heriblandt dansk.

Dermed er Microsoft klar med den første opdatering af selskabets browser siden Internet Explorer 8, der blev frigivet i marts 2009, og de primære nyheder er understøttelse af HTML5 og større hastighed med en ny Javascript-motor og hardwareacceleration ved hjælp af grafikkortet.

Læs også: Internet Explorer 9 kommer 15. marts

Den nye version af browseren kommer kun til de to seneste generationer af Windows, hvilket på klientsiden vil sige Windows Vista og Windows 7. Brugere af det snart 10 år gamle styresystem Windows XP må derfor vælge eksempelvis Google Chrome eller Mozilla Firefox for at få tilsvarende funktioner som i Internet Explorer 9.

Der er dog et par ting, man du være forberedt på, før du installerer den nye version. Hvis du har haft en betaversion eller Release Candidate-udgave installeret i forvejen, så kan du godt opgradere, da IE9 reelt har ligget side om side med den eksisterende version af Internet Explorer på pc'en.

Læs også: Internet Explorer 9 beta: Hurtig men favoriserer Windows 7

Men den færdige version af IE9 skal erstatte den udgave, der allerede findes. Derfor er installationsprocessen også anderledes. For det første kan man kun vælge en sprogversion, der passer sammen med den sprogpakke, man har installeret til Windows.

Har du således en engelsksproget Windows 7 eller Vista, så kan du altså kun installere en engelsksproget version af IE9. Det skyldes den integration, Microsoft har lavet mellem visse komponenter i Windows og Internet Explorer.

Denne integration betyder også, at installationen foregår lidt anderledes. For at installere den færdige version af IE9 skal alle kørende programmer lukkes. Og Microsoft mener virkelig alle programmer. Selv antivirus og Windows Explorer lukkes, så man vil få flere advarselsbokse, og selve brugerfladen i Windows forsvinder også kortvarigt, mens Windows Explorer er lukket.

Selve installationen tager dog blot et minuts tid, og det er ikke nødvendigt at genstarte systemet. Hvis du har sat en anden browser som din standardbrowser, så ændrer installationen ikke på den indstilling. Til gengæld er IE9 som standard sat op med Microsofts Bing-menulinje, som de fleste brugere nok vil opfatte som spild af værdifulde pixels på skærmen. Den kan dog fjernes med to klik.

Generelt er indtrykket af Internet Explorer 9 positivt i forhold til forgængerne. Der er tale om en hurtigere browser, der uden problemer kan måle sig med de nyeste udgaver af dens to primære konkurrenter. Vi har dog endnu til gode at se, hvorvidt den nye version volder webudviklere samme vanskeligheder som det udviklermareridt, der specielt var et problem frem til og med Internet Explorer 6.

Den nye udgave understøtter nye webteknologier som HTML5, der endnu ikke fuldt ud standardiserede, men den største udfordring vil nok for de fleste webudviklere være, hvorvidt de hacks, der tidligere skulle laves til Internet Explorer, vil give problemer med den nye version.

Microsofts Internet Explorer-team har dog skrevet en række blogindlæg, hvor de udspecificerer forskellene mellem IE9 og de tidligere versioner.

Internet Explorer 9 kan downloades her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (37)
Tonni Mernøe

Havde lige en dårlig oplevelse med installationen.
På Microsofts side må man ikke bare klikke på "Download now"-linket. Gør man det, installeres den engelske version uden mulighed for at afbryde processen. Efter installationen vil IE ikke længere virke, og den kan ikke afinstalleres igen! Havde dog et gendannelsespunkt som fik systemet tilbage til IE8. Det er vigtigt at man klikker på "Other versions"-linket, som er placeret lige under "Download now"-linket. Herefter får I mulighed for at vælge den korrekte version.

Tonni Mernøe

@Mads: Hmm, ja det er mystisk! Jeg bruger dog Vista 32bit SP2 Home Premium på dansk. Så måske er det kun Vistabrugere der har problemer. Prøvede lige at klikke på "Download now" fra IE og fra Chrome, men den vil stadig installere den engelske version. Det er en halvgrim fejl, for i værste fald mister man muligheden for at bruge IE. Med mindre man altså har et gendannelsespunkt.

Rasmus Rask

Du kan modificere din hosts fil. Der er flere lister over kendte AD servere på nettet som du kan hente.

Jeg bruger fx. følgende: http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm.

På visse routere kan du lægge en custom firmware på (fx. Tomato eller DD-WRT). Her kan du så lægge host filen ind på denne, så filtreres de fleste reklamer fra - på alle maskiner, uanset browser.

Morten Saxov

IE7Pro virker også til IE8.

Personligt har jeg bare valgt at bruge det samme filter til IE8 og 9, som jeg bruger når jeg ser TV og færdes i byen - nemlig øjene og hjernen.

Kan godt være jeg ser reklamer ubevist, men det genere mig ikke, og jeg filtrer dem ganske naturligt fra når jeg ser busser mm. køre rundt i byen.

Jesper Poulsen

IE7Pro virker også til IE8.

Nej, ikke på kritiske punkter som at fjerne rekvalmer.

Personligt har jeg bare valgt at bruge det samme filter til IE8 og 9, som jeg bruger når jeg ser TV og færdes i byen - nemlig øjene og hjernen.

Så du sidder og fedter rundt mellem store Flash-blokke med crapware en masse?

Michael Wörffel Intile

Jeg syntes nu at det gik nemt og smertefrit. Der var ingen Bing menulinie, den skulle tilvælges og der var ingen programmer som skulle lukkes ned.
Installationen tog tog dog 5 minutter og ikke 1 minut og PC'en skulle genstartes. Flashen fra Adobe ville også opdateres.
System: Vista Ultimate 64 bit på dansk

Jesper Poulsen

Checkede lige linket. Jeg er sikker på du nemt kan installerer dette for dine forældre. ;)

Kan de selv vedligeholde setup'et?
Jeg kan ikke tilføje ting der blokkeres efter at det er installeret (jeg bor 250km fra dem). Det skal de selv kunne gøre. Og det er der IE7PRO og AdBlock Plus er uovertrufne.

Jesper Poulsen

Nu vi er røget off-topic,

Er det off-topic at diskutere muligheden for at gøre browsing-livet lettere med en ny browser? Ok, ser man det...

så er det måske værd at kigge på denne:

http://simple-adblock.com/

Det er ikke elegant. Den er mildest talt ringe, set i forhold til funktionaliteten i IE7PRO.

[/quote]Der er muligheder for at tilføje add-ons i IE, så der findes sikkert også andre alternativer.[/quote]

Der findes ingen alternativer. Der findes en række ubehjælpesomme forsøg på at opnå samme funktionalitet. Der var et addon der krævede .NET 3.5 - det er lige til at slå maskinen ihjel af, hvilket også skete.

Venligst Slet Min Bruger

Jesper,

Det er ikke elegant. Den er mildest talt ringe, set i forhold til funktionaliteten i IE7PRO.

....nå. Jeg har ikke testet den, men det var første hit på google. Du skal være velkommen til selv at søge videre. Det var såmænd blot et velment forsøg på at hjælpe dig.

Der findes ingen alternativer. Der findes en række ubehjælpesomme forsøg på at opnå samme funktionalitet. Der var et addon der krævede .NET 3.5 - det er lige til at slå maskinen ihjel af, hvilket også skete.

Åhh ja - den gode gamle ".net dræber ens pc" historie. Husker jeg ikke helt forkert, så har du tidligere været ude med påstande om, at .net ødelægger ydelsen på ens pc, så snart det blev installeret. Du kom dog aldrig med dokumentation for det, så jeg lurer lidt på, om det er noget af det samme vi er ude i her?

Jeg undrer mig dog lidt.. Hvis IE9 ikke opfylder dine forældres behov, så er det vel bare at fyre op for Chrome eller Firefox, der alligevel begge to er overlegne. :-)

Jesper Stein Sandal Blogger

det der under mig mest er at der er 2 iexplore.exe der køre når jeg bruger Internet Explore 9.

Det skyldes, at hvert faneblad har sin egen proces. Du vil se det samme, hvis du kører Chrome. Det skal give en bedre stabilitet.

Mvh.
Jesper Stein Sandal
Version2

Jesper Poulsen

...nå. Jeg har ikke testet den, men det var første hit på google. Du skal være velkommen til selv at søge videre. Det var såmænd blot et velment forsøg på at hjælpe dig.

Jeg har været alt igennem, når jeg siger/skriver at IE7PRO er den ultimative løsning til IE-verdenen. Nu er der kommet en ny udgave af IE og der er folk der bruger den og samtidig lider af rekvalmesyge og det kunne være at de havde nyt at berette omkring problemstillingen.

Husker jeg ikke helt forkert, så har du tidligere været ude med påstande om, at .net ødelægger ydelsen på ens pc, så snart det blev installeret. Du kom dog aldrig med

Det er korrekt.

dokumentation for det, så jeg lurer lidt på, om det er noget af det samme vi er ude i her?

Dokumentation? Du besøgte mig jo ikke. Du fik endda tilbuddet i sin tid.

Jeg undrer mig dog lidt.. Hvis IE9 ikke opfylder dine forældres behov, så er det vel bare at fyre op for Chrome eller Firefox, der alligevel begge to er overlegne. :-)

Det ved jeg, men det er ikke mig der bestemmer hvilken browser der skal være på den. Det gør de og der [u]skal[/u] være IE.

Jakob Damkjær

og vupti efter lidt testning mellem alle de browsere jeg kunne finde lige i et snubtag er her lidt benchmarks og sammenligning mellem browsere og benchmarks på Windows 7 64 bit og Mac OS X 10.6.6

Den store forkromede konklusion er....

Firefox 3.6.15 er langsom til javascript (surprise),
men det er internet explorer 9 64 bit også
(3-4 gange langsomere end resten af feltet).

Der er ikke stor forskel mellem Mac OS X og Win7 i javascript ydelse.

Men resten af browserene viser ifølge sunspider benchmarket
ikke stor forskel på den front og at Opera folket havde ret da
de lavede lidt sjov med Chromefolkets fine kartoffelreklame.

Dvs. at 20 eller 50 millisekunder ikke gør den store forskel i hvad man ser.

Man må dog sige at Internet Explorer 9 32 bit og Firefox 4 har taget sig sammen og de forskelle der var for et par uger siden, i javascript ydelse, hvor Opera Chrome og Safari lå et par gode længder foran resten af feltet er nu udlignet og der ikke er nogen der er markant hurtigere end de andre ?

Hvis man ser på V8 benchmarket viser det at chrome med V8 er MEGET hurtigere en alle andre (surprise)... men V8 er et benchmark der udvikles af et firma (google) så der er en mulighed for at det benchmark har et bias af en eller anden størelse. Specielt når det sammenlignes med andre benchmarks som fx. webkit.org's sunspider benchmark (webkit bruges i mange forskellige browsere, incl googles chrome som også deltager i udviklingen af webkit), må formodes at ha et mindre bias.

Fx hvis man ser på Regular expresions benchmarket i sunspider så er der en forskel på 0,2 ms mellem Opera og Chrome (10,2 ms for Chrome og 10,4 ms for Opera dvs. ca 2% forskel).

Der viser V8 benchmarket viser at Chrome har ~50% højere regex ydelse end Opera....

Hvilken af de to viser virkeligheden ? noget der burde være nemt at teste...

Hvor relevant de benchmarks som V8 testen bygger på må være op til den enkelte at afgøre ? (nederst er deres fulde beskrivelse og lidt hurtig benchmarking).

Fx. Hvis man ser på V8 del benchmarks så kan jeg umidelbart ikke rigtig se hvor relevant "OS kernel simulation" er for en browser... eller findes der nogen der simulere kernels i javascript ?

Eller den exotiske EarleyBoyer paramete ? hvad representere den ?

Den er en benchmark der er automat oversat fra Scheme sproget (en dialekt af Lisp) der i hovedsag er beskrevet på Wikipedia som et undervisnings sprog.

Så hvorfor bruge et benchmark fra et andet sprog der er autooversat til javascript... Er der venligst nogen der vil forklare hvilken relevans det har ?

mm. man koder en funktionalitet til en webtjeneste i Scheme og så autooversætter den via Scheme2Js istedet for bare at skrive den direkte i javascript...

Der er nogen dele af V8s benchmark der formentligt har givet vis en relevans (fx. Regexp) men hvorfor er Richards og EarleyBoyer med ?

For at sige det kort.... er V8 benchmarket af tvivlsom værdi for faktiske javascript programører eller beskriver V8 benchmarket faktisk nogle grundlæggende datalogiske problemstillinger som javascript programøre står overfor hver dag ?

Fra googles V8 benchmark side:

Richards: OS kernel simulation benchmark (539 lines). #virker irelevant

DeltaBlue: One-way constraint solver (880 lines). #måske relevant men mest i specialist applikationer hvor jeg tvivler på at man vil bruge en webapp.

Crypto: Encryption and decryption benchmark (1698 lines). #relevant

RayTrac: Ray tracer benchmark (904 lines). #lidt overkill at implementere i javascript da WebGL nu findes.

EarleyBoyer: Classic Scheme benchmarks, translated to JavaScript by Florian Loitsch's Scheme2Js compiler (4684 lines). #Eksoterisk imo og en af de steder hvor V8 score rigtig højt.

RegExp: Regular expression benchmark generated by extracting regular expression operations from 50 of the most popular web pages (1761 lines). #100% relevant

Splay: Data manipulation benchmark that deals with splay trees and exercises the automatic memory management subsystem (394 lines). #100% relevant

Sunspider og V8 benchmarks:

              Suns.   V8  RegExp V8 / Sunspider 

Win7 64-bit
IE9 32bit 213 2600 2245 / 10.0
IE9 64bit 976 561 1326 / 9.1
Firefox 4.0 RC1 252 4218 1455 / 13.3
Firefox 3.6.15 760 620 342 / 48.4
Chrome 10 261 9247 2522 / 10.2
Opera 11 245 3966 1689 / 10.4

              Suns. V8  RegExp V8 / Sunspider 

Mac OS X 10.6.6
Safari 5.0.4 277 3174 1161 / 13
Webkit Daily 229 3369 1314 / 12
Firefox 4.0 RC 230 4070 1580 / 13
Firefox 3.6.15 771 515 243 / 41
Chrome 10 245 9126 2336 / 11
Opera 11 292 3620 1402 / 12

Jesper Hedemann

Det skyldes, at hvert faneblad har sin egen proces. Du vil se det samme, hvis du kører Chrome. Det skal give en bedre stabilitet.

Mvh.
Jesper Stein Sandal
Version2

Okay men jeg køre kun med 1 faneblad, men når jeg køre med 2 faneblade så er der 3 :)

Men tak så blev jeg lidt kloger.

Jesper Louis Andersen

For at sige det kort.... er V8 benchmarket af tvivlsom værdi for faktiske javascript programører eller beskriver V8 benchmarket faktisk nogle grundlæggende datalogiske problemstillinger som javascript programøre står overfor hver dag ?

V8 Benchmarket er i allerhøjeste grad relevant, alle programmerne. Det den måler er "rå" eksekveringshastighed af din Javascript, og der er ikke rigtigt så megen tvivl om at V8 (+Crankshaft) performer virkeligt godt på den front.

I praksis, så har du dog et bibliotek af standardfunktioner uden om din Javascript, og SunSpider måler i højere grad på denne del. Det er derfor noget andet denne suite af benchmarks måler. Begge dele er relevante. V8's suite er mest interessant i forhold til en fremtid, hvor mere og mere kode kunne tænkes at køre som eksekveret Javascript i Browsere. At problemerne er af datalogisk karakter er egentlig mindre vigtigt: De skal bare være forskellige i hvilke typer af problemer de løser, så du med rimelighed rammer en bredde af programmer. Derfor er f.eks. RayTracing god, fordi det hiver hele din nummeriske del af dit Javascript-system rundt.

Når man ser på hvilke folk der sidder bag V8+Crankshaft, så undrer det mig ikke at den kører fra de andre Javascript-fortolkere i rå eksekvering.

Jakob Damkjær

Det lugter langt væk af randtilfælde optimering...

Kom med en usecase hvor det er noget som minder om relevant.

For problemet er ikke at de er datalogiske i karakter... problemet er at det er eksoterisk datalogiske problem stillinger som ikke har nogen direkte relevans for hvordan man programere websites.

og din forklaring halter lidt da V8 benchmarket også inkludere datahåndtering og regular expresions som de har sakset fra 50 top trafic sites... Noget som er helt relevant og burde være i benchmarket... men der er V8 kun en næse bedre end de andre.

Hvis V8 virkelig er 3-4 gange hurtigere end de andre hvorfor vises det så ikke i fx Sunspider hvor V8 jo rent faktisk ligger i baghjul ifht. stort set alle andre end den firefox som snart er forældet... hvis det virkelig var 3-4 gange hurtigere i ren "eksekveringshastighed" på så burde de nok kunne være mindst 50% hurtigere i ren faktisk udførelse af ting folk bruger i hverdagen...

Desuden så deler Webkit Daily, Safari og Chrome jo webkit koden, så hvilket bibiliotek af standard funktioner er det lige Chrome ikke har adgang til ?

/Jakob

Heine Andersen

Hvis V8 virkelig er 3-4 gange hurtigere end de andre hvorfor vises det så ikke i fx Sunspider hvor V8 jo rent faktisk ligger i baghjul ifht. stort set alle andre end den firefox som snart er forældet...

http://blog.chromium.org/2010/12/new-crankshaft-for-v8.html

Crankshaft uses adaptive compilation to improve both start-up time and peak performance. The idea is to heavily optimize code that is frequently executed and not waste time optimizing code that is not. Because of this, benchmarks that finish in just a few milliseconds, such as SunSpider, will show little improvement with Crankshaft. The more work an application does, the bigger the gains will be.

Er du så stor en Google hader, at du ikke vil lave en enkelt søgning ?

Jakob Damkjær

"Crankshaft uses adaptive compilation to improve both start-up time and peak performance. The idea is to heavily optimize code that is frequently executed and not waste time optimizing code that is not. Because of this, benchmarks that finish in just a few milliseconds, such as SunSpider, will show little improvement with Crankshaft. The more work an application does, the bigger the gains will be."

Aha jeg ser det nu... crankshaft virker kun på langsome applikationer der tar en evighed for at fuldføre.

Men det bekræfter min pointe at V8 benchmarket er kun relevant i meget sjældne og eller eksoteriske tilfælde og i langt størstedelen af de tilfælde hvor javascript bruges er Sunspider benchmarket mere relevant.

Hvor lang tid er det lige der går når en bruger har trykket på en knap før de antar at den ikke virker og trykker på den igen ? 500 ms 1 eller 2 sekunder ?

Men hvis nu V8 faktisk "heavily optimize code that is frequently executed" hvorfor viser det så ingen faktisk forskel på Sunspider benchmarket der virker som om det er baseret på nogle Javascript funktioner der eksekveres rigtig tit.

Men det forklare stadig ikke de eksoteriske prekambiske regneopgaver som de bruger til deres benchmarks, den der tekst du citere siger noget om hvordan Crankshaft virker ikke om hvorfor deres eget V8 benchmark er relevant.

Er jeg hater fordi jeg er skeptisk ? eller er google perfekt og kan intet forkert gøre og alle google tjenester er perfekte og det er 100% ok at de tracker og profiler os alle helt ned til sokkestørelse og sokke farvepreferance.

Morten Saxov

Okay men jeg køre kun med 1 faneblad, men når jeg køre med 2 faneblade så er der 3 :)

Men tak så blev jeg lidt kloger.

Jeg tror du vil finde at der altid er én process til at køre "browseren" og så en process per faneblad.

Morten Saxov

Så du sidder og fedter rundt mellem store Flash-blokke med crapware en masse?

Jeg fedter ikke ;)

Men ja, jeg er ikke generet af flash reklamer, gif-animationer, png'er o.l. Da jeg for lang tid siden kom frem til at jeg følte (læs det er ikke bevist eller noget jeg har dokumentation for) at jeg brugte markant mindre energi og var markant mindre fustreret over blot at acceptere der var reklamer, og så ignorere dem - end at skulle rodde med ad-blockers til nettet, sidde og bande over reklamer i TV, blive generet af reklamer på busser/bygninger, osv.

Mht. crapware, så behøves man jo ikke trykke på alle de flashbannere der dukker op, desuden har man jo alligevel en anti-virus/spyware app kørende for at stoppe det der kommer ind udenom flash i browseren. Så hvorfor ikke lade den tage de få ting der kommer igennem browseren om året?

Heine Andersen

Men det forklare stadig ikke de eksoteriske prekambiske regneopgaver som de bruger til deres benchmarks, den der tekst du citere siger noget om hvordan Crankshaft virker ikke om hvorfor deres eget V8 benchmark er relevant.

Jeg har været dig behjælpelig med en google søgning,
der forklarer hvorfor Crankshaft ikke hjælper i sunspider. Kan du finde et sted i mit indlæg hvor jeg hævder at være igang med at forklare dig hvorfor v8 benchmark er relevant ?

Kunne det tænkes at folkene bag v8 optimerer til hvad de tror der er hot i morgen ?

I kraken benchmarken er chrome for i øvrigt dobbelt så hurtig som IE9 og safari (firefox 4 er hurtigst)
er det også en irrelevant benchmark fordi den ikke viser det du gerne vil have ?

Jakob Damkjær

Alt jeg har bedt om er en forklaring på hvorfor Scheme er relevant ? og hvordan er et benchmark der er automat konverteret til javascript relevant for fremtidens applikationer ?

Desuden har jeg på intet tidspunkt sagt at V8 crankshaft er en dårlig eller irelevant javascript engine den kan trods alt næsten holde trit med Safaris Nitro IE9 og Opera 11 og Firefox 4s javascript motore.

Det er V8 BENCHMARKET jeg har en mening om BENCHMARKET ikke javascript maskinen.

At du så prøver at forklare V8 benchmarket ved at tale om hvorfor crankshaft javascript motoren ikke klare sig godt i sunspider benchmarket ved jeg ikke for det siger meget meget lidt om V8 benchmarket. Prøv at forklare V8 benchmarket så kan det være at du måske faktisk kommer til at forklare det.

og kraken har nogle bugs for når man ser på en af de parametre der er i den desaturate så giver den en værdi på 600 ms i desaturate i den samlede benchmark - men når man går ind i den individuelle test fra resultatsiden så giver den en værdi på 10 ms... og det er gigantiske opgaver krakken udregner som selv på moderne hardware ikke giver mening at implemtere i javascript.

Igen hvad er det de måler og hvor meget relevans har det for de problemstilinger som javascript bruges til i virkeligheden idag og CPU tunge store udregnings opgaver der næppe vil blive implementeret i javascript.

Specielt på mobilplatforme hvor det måske ville give mening fra et laveste fællesnævner men der vil en stor javascript app give et meget højere batteriforbrug end hvis man implementerede det i native code.

Hvorfor tar V8 udviklerene ikke og laver et benchmark på fx. google Apps hvor det villle give mening idag...

Fint for V8 folkene hvis de programere for hvad man bruger i fremtiden... men lige nu ser fremtiden lidt mere native og appy ud - inklusive chromes egen fremtid med Native Client... eller er det bare flash actionscript Active X redux men med google glitter på ?

Så enten er det meget meget langt ude i fremtiden og dermed irelevant eller også er det bare en randoptimering til "opgaver" der aldrig vil blive løst med javascript... Opgaver der til enhver tid vil kunne implementeres meget hurtigere og bedre i Java og eller C/C++/Obj-C...

Jeg er ret ligeglad med hvilken browser der er hurtigst hvis bare der er en browser der er hurtig nok til det meste der er implementeret i javascript.

Jeg mener dog at V8 benchmarket har et forklaringproblem i valget af de regneopgaver de bruger ifht nutidig relevans og det har intet af hvad der er skrevet på nogen måde forsøgt at forklare.

mvh
Jakob

Jonas Høgh

Det er da fuldstændigt irrelevant hvilket sprog benchmarket oprindeligt er skrevet i, bare det tester noget brugbart.

Jeg kan godt forstå du som udgangspunkt synes det virker mærkeligt at bruge autooversat kode, men hvis det er gjort rigtigt kan det sagtens give realistisk javascript kode.

Jeg forestiller mig at man har valgt et Scheme benchmark, fordi man ønsker at teste performance i forbindelse med funktionelle konstruktioner, som der tradionelt ikke har været meget fokus på i javascript-verdenen, men som kan være meget tricky at implementere effektivt.

Heine Andersen

@Jacob

Desuden har jeg på intet tidspunkt sagt at V8 crankshaft er en dårlig eller irelevant javascript engine den kan trods alt næsten holde trit med Safaris Nitro IE9 og Opera 11 og Firefox 4s javascript motore.

Hvordan mon du når frem til det. På min mac er chrome og safari lige hurtige
i sunspider (320ms), chrome er mere end dobbelt så hurtig i kraken og v8.
Det bliver i din verden til at den "næsten kan holde trit" ?

Så enten er det meget meget langt ude i fremtiden og dermed irelevant eller også er det bare en randoptimering til "opgaver" der aldrig vil blive løst med javascript... Opgaver der til enhver tid vil kunne implementeres meget hurtigere og bedre i Java og eller C/C++/Obj-C...

Du kan her på version2 læse ikke mindre end to gode artikler om javascript/v8/node.js til afvikling af SERVER applikationer.
Tager disse ( imho kompetente ) udviklere så fejl ?

Jakob Damkjær

Igen taler du udenom, FORKLAR HVORFOR V8 og KRAKEN BENCHMARKET ER RELEVANTE ?

Det er gigantiske og eller dybt eksoteriske regneopgaver de måler på og det eneste tilfælde hvor så komplekse regneopgaver vil blive implementeret i javascript er i disse "benchmarks" vis et IRL eksempel hvor de funktioner (eller funktioner med ligende komplexitet og størelse) er implementeret i javascript på browser niveau.

Derfor er det benchmark som umidelbart virker som om det måler på noget som javascript i browseren bruges til i virkeligheden er sunspider.

Lad være med at blande server applikationer ind i browser benchmarks, på serveren er javascript oppe mod en hel del andre sprog (Java, perl, ruby, php .Net osv ad nausium) og der kan det sagtens være muligt at et andet benchmark med et andet perspektiv vil give mening...

Der giver det dog meget lidt mening at måle det med et javascript benchmark for umidelbart tror jeg ikke fx java eller .Net klare sig særlig godt i...

Det ændre dog ikke på det som javascript bruges til i browseren og det javascript bruges til i browseren idag er det som er vigtigt at måle hastigheden på i et browser javascript benchmark.

Så for at opsumere og klargøre: Hvad er relevant ved Krakken og V8 benchmarksne med øje på at sammenligne forskellige browseres javascript motor ud fra et browser bruger synspunkt ?

Indtil nu er der ingen der har svaret på dette spørgsmål...

og med alle de rigtig dygtige CS folk og udviklere der frekventere dette forum må den tentative konklusion baseret på udeblivelsen af faktisk teknisk funderede argumenter være at V8 og krakken benchmarket er uden faktisk relevans.

/Jakob

PS! Jeg ser frem til en historie på Version2 hvor de interviewer enten V8 folket eller en webudvikler der koder sine websites i scheme og implementere kryptografiske libs og billedbehandlings filtere i javascript.

Jakob Damkjær

Men kun ifølge benchmarks der i hovedsagen ikke måler noget der virker relevant for størstedelen af de opgaver som løses med javascript i hverdagen.

Ifølge sunspider benchmarket der har som formål at måle hastigheden på netop det som javascript bruges til i virkeligheden er V8 ikke specielt hurtig - Faktisk ~20% langsommere end IE9 32bit...

Hvis Webkits sunspider benchmark var unfair mod Chrome, så deltager Google jo faktisk i webkit opensource projektet og kunne nok relativt enkelt få justeret en eventuel underrapportering af V8 crankshafts javascript ydelse... Men det virker ikke som om det er tilfældet...

/Jakob

PS! Du antar noget i din sidste kommentar der ikke er belæg for i de data du referere... V8 crankshaft er kun den hurtigste javascript motor til at gennemføre V8s EGET benchmark. Det er langt fra det samme som at V8 er den hurtigste javascript motor generelt. Det er rigtigt at V8 folkene sikkert bruger benchmarket som et værktøj til at måle forbedringer i ydelse for V8 Js motoren - Men eftersom forbedringen V8 folket ser i V8 crankshaft ikke resultere i forbedret ydelse i fx. sunspider benchmarket er det i det mindste muligt at stille spørgsmålstegn ved om det er et godt værktøj/benchmark.

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017