Så er den her: Ubuntu 9.10 klar til download

Hurtigere opstart og mere brugervenlig installation af nye programmer er blandt nyhederne i den nyeste udgave af Ubuntu: 9.10 Karmic Koala.

Torsdag eftermiddag blev sluserne åbnet til fri download af den nye Ubuntu 9.10 Karmic Koala, som planlagt i det faste, halvårlige opdateringsmønster.

Ubuntu, der udvikles af firmaet Canonical og sponsoreres af den sydafrikanske rigmand Mark Shuttleworth, har som erklæret mål at gøre Linux så brugervenligt og udbredt som muligt. Og flere af forbedringerne i version 9.10 peger også direkte i den retning.

Den mest synlige ændring i koala-udgaven er således en forenkling af værktøjet til at installere og fjerne programmer. Nu hedder det Software Center i stedet for Add/Remove, og afpudsningen har gjort det lettere for begyndere at komme i gang med Ubuntu, vurderer it-mediet The Register.

I fremtidige versioner skal Software Center samle mange funktioner, der nu er spredt ud mellem blandt andet Synaptic, gdebi og Computer Janitor, har udviklerne i Canonical tidligere meldt ud.

En anden forbedring, som Ubuntu-folkene også har lovet vil blive endnu bedre i den kommende version 10.4, er opstartstiden. Målet er en maksimal ventetid på 10 sekunder, når styresystemet koldstarter, mens Karmic Koala ifølge The Registers oplevelser bruger 26 sekunder.

Andre forbedringer i forhold til tidligere versioner er langt bedre muligheder for at kryptere data, samt en gratis internettjeneste, hvor alle Ubuntu-brugere får to gigabyte gratis lagerplads til fildeling eller backup.

Ubuntu Karmic Koala bliver lanceret i både en server-version, en desktop-udgave samt en variant beregnet til de små netbook-computere. Her er brugergrænsefladen indrettet, så den dyrebare skærmplads bliver udnyttet bedst muligt.

Versionsnumrene for Ubuntu er i øvrigt opbygget med årstal og måned, således at navnet 9.10 viser, at Karmic Koala blev lanceret oktober 2009.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#7 Thomas Hansen

Jeg har kørt Netbook remixet RC den sidste uge, og må sige jeg er meget positiv overrasket. Den er hurtigere at arbejde med, den har fået et dejligt tiltrængt ansigtsløft, samt jeg har kunnet logge på mit trådløse net uden problemer, hvilket er en forbedring. Samtidig har jeg kørt standard desktop udgaven ind på min stationære som er en lidt ældre sag, og syntes også jeg kan mærke en klar forbedring af ydelsen på denne. Alt i alt er jeg meget positiv for denne udgivelse

  • 0
  • 0
#9 Kasper Henriksen

Jeg tog springet og geninstallerede fra en gammel Gutsy Gibbon installation på min bærbare. Jeg skal ikke kunne sige, om det er fordi jeg havde en masse cruft installeret, som nu er væk, men CPU-brug ved idle er mindre, maskinen bruger mindre RAM og i det hele taget er det ret lækkert.

Eneste finger, der kan sættes på installationen er, at de første timer efter ISO-filen var tilgængelig, var dk.archive.ubuntu.com ikke opdateret, så alle forsøg på at opdatere og installere software fejlede. En hurtig rettelse af dk.archive.ubuntu.com til se.archive.ubuntu.com i /etc/apt/sources.list og apt-systemet virkede som smurt igen.

Og ingen mening on en ny udgivelse er naturligvis komplet uden lidt pedanteri. * Det nye standard-tema til GNOME er ganske pænt, men der er en lille finger at sætte på det. De grå status-ikoner er ganske lækre, men det er kun dem, som kommer med GNOME, som er blevet lavet grå. Ting som tomboy og xchat har stadig deres farverige ikoner. * Mere et spark til Firefox end så meget andet, men det kræver stadig semi-sort magi at bruge DejaVu Sans Condensed fra ttf-dejavu-extra pakken i Firefox. Selv om GNOME er sat til at bruge den som GUI-font, så bruger Firefox selv DejaVu Sans. At smide linjen "* { font-family: dejavu sans condensed !important; }" i ~/.mozilla/firefox/*/chrome/userChrome.css løser problemet. På samme måde kan man heller ikke vælge DejaVu Sans Condensed som standard sans-serif font til indhold i Firefox. Indstillingen man skal rette i manuelt her er i about:config - font.name.sans-serif.x-western

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere