S vil sende danskere på kursus i at vedhæfte filer til e-mails

28. juli 2010 kl. 10:3627
Socialdemokraterne er klar til at afsætte 100 millioner kroner frem til 2015 til kurser for borgere med svage it-kundskaber. DF tror ikke på planen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der skal hankes op i andelen af danskere, for hvem it stadig befinder sig i cirka samme luftlag som kvantemekanik.

Det mener Socialdemokraterne, der i en ny it-plan frem til 2015 vil bruge 100 millioner kroner på at sende danskere med mangelfulde it-kundskaber på gratis kurser.

Her skal de for eksempel lære at vedhæfte en fil til en e-mail ? en opgave, som cirka 40 procent af danskerne stadig ikke magter.

»Planen skal især bruges til at give et løft til dén gruppe af borgere, der savner basale it-færdigheder som at vedhæfte et dokument til en mail eller lave en søgning på en søgemaskine som Google«, siger Socialdemokraternes it-ordfører, Yildiz Akdogan, til Ritzau ifølge Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partiets plan ? It for alle ? skal halvere antallet af danskere, der går i sort, når de sætter sig foran computeren.

Især mange ældre er hægtet af it-ræset, men det samme gælder for otte procent af de 16-24-årige samt mange mennesker udenfor arbejdsmarkedet, påpeger Yildiz Akdogan.

DF: Gamle klarer det fint uden it

Dermed er der risiko for, at befolkningen opdeles i et A- og et B-hold på it-området, mener Socialdemokraterne.

Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, deler forskningsordfører Jesper Langballe dog ikke den bekymring.

»Gamle mennesker lever ganske udmærket uden at kunne it. De er da ikke noget B-hold. It er et fremragende kommunikationsredskab, men så er det da heller ikke mere,« siger Jesper Langballe til Ritzau ifølge Berlingske Tidende.

Han roser dog Socialdemokraterne for at holde videnskabsministeren fast på, at it-svage mennesker ikke må svigtes, så de kun kan kontakte kommunen eller det offentlige over internettet, mener han.

Socialdemokraterne taler også for at etablere et rejsehold, der skal hjælpe virksomheder med at holde de ansattes it-færdigheder opdateret.

27 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
28. juli 2010 kl. 10:47

... at de også får lært folk ikke at sende de tåbelige winmail.dat attachments.

3
Indsendt af David Askirk Fotel (ikke efterprøvet) den ons, 07/28/2010 - 10:59

Hvis de stadig ikke har en computer bagefter, og derved ikke holder det ved lige som de lærte på et weekdndkursus, eller de aldrig for brug for det de lærer bagefter?

Mit indtryk er at de ældre der gerne vil lære noget om IT tager på nogle af de kurser der udbydes fx. hos FOF.

5
28. juli 2010 kl. 11:42

Giv hellere de ældre bedre hjemmepleje, børnehaverne bedre vilkår, etc. Jeg er sikker på, at der allerede findes rigeligt med gratis tilbud omkring it.

7
28. juli 2010 kl. 11:55

Der er jeg ikke enig.

Hvis flere kunne benytte og specielt forstå IT (og det er ikke kun de ældre), tror jeg at der kunne blive flere penge til netop de ting de ønsker, da meget kunne gøres elektronisk i stedet for manuelt, som det foregår nu.

8
28. juli 2010 kl. 13:47

Jeg tror ikke kurser vil løse noget. Lav nogle video guides og smid dem på youtube. Link derefter til dem fra hvor det kan være nødvendigt.

Det kan da ikke være så svært, de må jo alligevel sidde ved en pc når de har problemet...

At spilde penge på at lære folk at læse email hvis de f.eks ikke har en pc. Det må være det samme som at lære børn at bruge en vaskemaskine selvom der er mange år til at de vil komme til at bruge en.

10
28. juli 2010 kl. 14:02

Jeg tror ikke kurser vil løse noget. Lav nogle video guides og smid dem på youtube. Link derefter til dem fra hvor det kan være nødvendigt.</p>
<p>Det kan da ikke være så svært, de må jo alligevel sidde ved en pc når de har problemet...

Forbløffende mange vil allerede være stået af her! En del ved ikke engang hvordan man tænder for en computer eller hvordan en mus fungere!

At spilde penge på at lære folk at læse email hvis de f.eks ikke har en pc. Det må være det samme som at lære børn at bruge en vaskemaskine selvom der er mange år til at de vil komme til at bruge en.

At sende en e-mail vil være en af de sidste ting folk skal lære på begynderkurset, sammen med hvordan man søger på nettet, men inden da skal de have en grundlæggende basal viden om computere og internettet, som de kan bygge videre på.

Der er rigtig mange, incl. daglig computerbrugere, som slet ikke aner hvordan: "harddisken" (altså computeren) fungere, hvad en browser er - selvom de bruger den hver dag til at "koble sig på Indernettet" (altså Google), at Google/søge er de faktisk heller ikke særlig gode til - og kildekritik - pu ha!, ..., ..., ..., ...

12
28. juli 2010 kl. 14:32

Der er allerede en masse gratis tilbud til alle og på alle niveauer, så hvorfor bruge penge på det i stedet for, som en anden har nævnt, børnehaver, ældrepleje etc.? Her er et lille udpluk af kursustilbud:

http://aeldresagen-distrikt10.ae-kursus-edb-kwh.dk/otiumnet-Introduktionskursus.htm

http://www.okdanmark.mono.net/9662/Gratis%20EDB-undervisning.

http://www.kenddinpc.dk/default.asp?menuid=0&submenu=501

PS! Disse links må godt bruges af socialdemokrater

11
28. juli 2010 kl. 14:27

FOF har da i årevis kørt billige kurser i IT, og der har da også været puljer med tilskud til PC-Kørekort som indeholdt de fundamentale ting.

Mange biblioteker kører også mini kurser, og underviser dem som henvender sig gratis, så er det ikke mere et spørgsmål om at informere bedre om de eksiterende tilbud, end at opfinde det varme vand igen igen.

Jeg ved desuden fra mit job, at det faktisk er utroligt udbredt blandt pensionister at få computer og tage på kurser - og det rent faktisk er en meget høj %-del af ældre der anvender netbanker, email konsultationer hos læger m.v. så er der reelt et behov blandt folk der også er intereserede i at lære at bruge it?

13
28. juli 2010 kl. 14:35

Det mener Socialdemokraterne, der i en ny it-plan frem til 2015 vil bruge [b]100 millioner[/b]kroner på at sende danskere med mangelfulde it-kundskaber på [b]gratis[/b] kurser.

Det er typisk socialdemokratisk læsning, at noget er gratis, når det er staten der betaler. 100 millioner er ikke gratis i mine øjne!

14
28. juli 2010 kl. 16:17

Sådan er det vel med gratis. Det betyder vel i de fleste sammenhænge at det er nogle andre der betaler for en. Gratis aviser, TV2 osv

Efter din "definition" af gratis, gælder det vel kun for luften vi indånder, og lignende.

/henrik

15
28. juli 2010 kl. 16:27

For at gentage en engelsksproget talemåde:

»There is no such thing as a free meal«

Det er skræmmende hvor ofte den viser sig at ramme perfekt

16
28. juli 2010 kl. 16:48

Man kan ikke lære gamle hunde nye tricks.

Så derfor er det spild af tid og penge at sende ældre på kursus - for de lærer det alligevel ikke.

Hvad der derimod vil hjælpe, er at undervise de yngre årgange, der ikke er helt forkalkede endnu, så de kan klare sig selv på internettet. Efterhånden som de ældre årgange dør ud, vil en stadig større del af befolkningen have taget IT og internet til sig, og før vi ved af det, er Post DK lukket og almindelige breve er noget fra dengang farfar var dreng.

Men som mange allerede har nævnt, er der et stort udbud af kurser i dag, så spørgsmålet er om ikke man bare skulle opprioritere IT-undervisningen i folkeskolen i stedet?

Skatteyderbetalte penge er naturligvis gratis i socialkammeraternes optik, men der findes også en virkelighed hvor de kan gøre betydelig mere gavn (fx i skatteydernes egne lommer).

25
29. juli 2010 kl. 15:19

quote Man kan ikke lære gamle hunde nye tricks.

Så derfor er det spild af tid og penge at sende ældre på kursus - for de lærer det alligevel ikke. /quote

Det er da vist en joke. Jeg kender flere gamle mennesker, som har stor glæde af nettet og mail, bl.a.. en dame på 87 år, som hver dag er på nettet, mailer med venner rundt om i verden, udveksler billeder etc. fuldstændig som rigtige mennesker.

27
30. juli 2010 kl. 19:56

Jeg kender flere gamle mennesker

Nok til at retfærdiggøre at der bruges en masse millioner på det?

Faktum er, at for de fleste ældre er IT en træls og nymodens ting, de aldrig nogensinde kommer til at kunne lære. Selvfølgelig er der undtagelser - det er der ved alle generaliseringer (næsten da ;-) - men det store flertal af ældre er meget lidt forandringsvillige og vil have store vanskeligheder ved at lære at bruge offentlige IT-systemer. Der er ingen tvivl om, at hvis det kunne lykkes, ville man spare mange penge fremadrettet, men for den store andel, der aldrig lærer det, vil det være et nederlag, hvis det omgivende samfund forventer at de skal kunne.

Hvorfor ikke bare acceptere den kendsgerning - og så bruge kræfterne der hvor det virkeligt tæller. Dvs. de nye generationer, der kommer til at tegne fremtiden. Man kunne måske endda forestille sig den utopiske tanke, at de ældres yngre familiemedlemmer kunne hjælpe dem med kommunikationen med det offentlige, banker m.v. så de ældre i stedet kan bruge tiden på det, der interesserer dem - herunder socialt samvær med andre ældre og med deres familier.

28
31. juli 2010 kl. 00:31

Nok til at retfærdiggøre at der bruges en masse millioner på det?

Det er dine aldersracistiske holdninger, jeg angriber. Prøv at se mit andet indlæg her i debatten under overskriften De Er Bindegale ... så vil du kunne forstå, at jeg på intet tidspunkt har gået ind for den tåbelige tanke, som socialdemokraterne har bragt til torvs.

En beklagelse fra din side vil blive modtaget.

26
30. juli 2010 kl. 13:28

Socialdemokraterne er klar til at afsætte 100 millioner kroner frem til 2015 til kurser for borgere med svage tællekundskaber. DF tror ikke på planen.

Selv højtuddannede har problemer med at tælle, udtaler Socialdemokratiets formand Helle Thorning Schmidt. Hun foreslår derfor, at der afsættes 100 millioner kroner frem til 2015 til kurser for borgere med svage tællekundskaber. HTS udtaler, at hun selv har haft meget store problemer med, at tælle hvor mange dage og weekender der er på et år. "Jeg har forsøgt mange gange" udtaler hun, "nogle gange er der 33 weekender på et år og andre gange når jeg til 52". Hun ved dog godt, at hun befinder sig i en "gråzone", for i sidste uge fik hun tørt på, da en elev fra 1.klasse kunne tælle til 500, og det var oven i købet en elev fra en folkeskole!

17
28. juli 2010 kl. 17:09

Men som mange allerede har nævnt, er der et stort udbud af kurser i dag, så spørgsmålet er om ikke man bare skulle opprioritere IT-undervisningen i folkeskolen i stedet?

Det er en meget stor udfordring at forsøge, så længe mange IT-undervisere lever i et parallel-univers hvor: IT = MS Windows Desktop-software = MS Office (i nyeste version) Internet = Det blå e etc.

Det er en glimrende måde at lave ubrugelig undervisning på... * Kursus-udbyderen / konsulentfirmaet tjener en masse penge på først at afholde kurset, derefter at sælge softwaren og endelig at starte forfra året efter, når der kommer en ny version af en af komponenterne.

Hvis man ikke ønsker at bekoste eksterne undervisere i folkeskolen, er man oftest henvist til enten at blive undervist af skolens eget tekniske personale (som langt fra altid besidder pædagogiske evner), eller at blive undervist af skolens lærere (som til gengæld langt fra altid besidder teknologisk indsigt).

Der er derfor ikke nogen entydig løsning på problematikken og man ender desværre med at stå med et valg mellem pest og kolera.

Grunden til at jeg kalder den slags undervisning ubrugelig er, at kursisterne bliver uddannet til at benytte versions-specifik software i stedet for at lære de bagvedliggende koncepter, så deres undervisning kan benyttes på tværs af eksisterende og fremtidig software. Man skal ikke undervise bagudrettet men fremadrettet.

  • På den relativt kortere bane (5-6 år frem) er der bare ikke helt så stor indtjening som ved at binde kursister blindt til specifik software. på den længere bane vil det til gengæld sætte kursister i stand til at kunne begå sig langt bedre på ny og ukendt software, så kursisterne dermed bliver åbne for udvikling og foranderlighed og faktisk bliver i stand til at benytte teknologien uden at skulle omskoles hver gang baggrunden skifter farve. Det kræver bare at undervisningen tilrettelægges på en helt anden måde, hvor fokus flyttes fra profit-maksimering til fremtids-sikring.
18
28. juli 2010 kl. 17:48

Du har selvfølgelig helt ret i at det er et problem, at eleverne undervises i MS Office 2007, Publisher 2003, Internet Explorer 8.0 eller hvad det nu engang er, der er installeret på skolens PC'er. Ligeledes er det et problem at IT i skolerne traditionelt har været varetaget af en lærer, der ved en smule mere end de andre - kvaliteten bliver simpelthen derefter. Undervisningen skal selvfølgelig tage udgangspunkt i en overordnet forståelse af hvordan nye programmer nemmest tages i brug og læres at kende samt generel viden om brug af internet og IT som helhed.

Derfor skal IT-undervisning også være en kompetence en lærer kan tilegne sig på linie med dansk, engelsk, matematik o.l. Spørgsmålet er så, hvem der skal undervise lærerne - softwaresælgere/konsulenter vil altid være farvede, og så er vi lige vidt. Måske vi skulle sende garve OSS-folk på kursus i pædagogik og ansætte dem til IT-undervisning i skolerne? ;-)

19
28. juli 2010 kl. 18:13

Måske vi skulle sende garve OSS-folk på kursus i pædagogik og ansætte dem til IT-undervisning i skolerne? ;-)

Jeg har faktisk gjort netop det i knap et halvt år (undervist i IT på en skole fra vinterferien og frem til skolernes sommerferie i juni). Problematikken er desværre at du som IT-konsulent med al sandsynlighed ikke får lov at undervise skolebørn, i al fald ikke officielt.

Hvad angår lærerne er de også almindelige mennesker som alle os andre, men oftest med en langt mere humanistisk, kreativ og pædagogisk tankegang end de fleste teknologi-fikserede IT-folk.

Derudover skæres der af økonomiske årsager så meget som muligt i mængden af undervisningstimer, så man kan nøjes med færre lærere til flere timer og elever, foruden at der går ufattelige mængder tid med bureaukratisk papirarbejde, møder etc.

Sandsynligheden for at en lærer frivilligt vil gå på et IT-kursus i et program som læreren enten ikke kan se relevansen af, eller selv synes at mestre på brugerniveau eller bedre, er derfor lig nul.

Skolerne står ofte i den situation at de skal vælge mellem nye bøger eller noget IT-teknisk... Gæt selv hvor prioriteterne ligger, når de fleste skoler ledes af folk med begrænset teknisk viden, men til gengæld med en stor indsigt i pædagogiske problemstillinger.

Jeg tillader mig derfor at tvivle på den endelige kvalitet på området så længe skiftende regeringer med al magt forsøger at fastholde status-quo... Men det undrer jo ikke, når man tænker på at en stor del af dem på tværs af partifarve, er studiekammerater fra de samme DJØF-uddannelser. Med det in-mente er det selvfølgelig ikke så mærkeligt at de bruger de samme metoder til at opnå de samme ting uafhængig af partifarve...

  • If your only tool is a hammer, everything will look like a nail Og, derfor kommer der trods skiftende regeringer, desværre nok ikke til at ske noget i mange år fremover.
20
28. juli 2010 kl. 19:52

.. er at kæde undervisning sammen med obligatorisk (som i lovpligtig) brug af IT.

Det er, som det også er sagt tidligere, ikke et problem (for samfundet, i hvert fald; hvilket er den slags problemer som men kan overveje en skattefinansieret løsning af) at 40% "ikke kan vedhæfte filer", hvis det ikke er nødvendigt for dem.

Problemet opstår først den dag 40% af befolkningen ikke har de færdigheder som skal til for at fungere som borgere, f.eks. hvis man gør kommunikation mellem skatteforvaltning og borgere 100% digital. Det kan jo ikke fungere hvis ikke borgeren (alle myndige borgere) kan håndtere teknologien.

Omvendt vil det jo også gøre undervisningen meget simplere, både for elever og lærer, hvis der er et klart og simpelt mål, nemlig at sætte eleven i stand til at indsende sin selvangivelse over nettet, eller hvad ved jeg.

Man skal bare starte ét sted, så kan det sagtens lade sig gøre...

22
28. juli 2010 kl. 20:12

Problemet opstår først den dag 40% af befolkningen ikke har de færdigheder som skal til for at fungere som borgere, f.eks. hvis man gør kommunikation mellem skatteforvaltning og borgere 100% digital. Det kan jo ikke fungere hvis ikke borgeren (<em>alle</em> myndige borgere) kan håndtere teknologien.

Inden vi kommer for godt i gang :-) skal vi lige huske at myndighederne (stadigvæk) langt fra er så digitaliseret som de kunne være.

23
29. juli 2010 kl. 12:55

Det er borgernes eget ansvar at holde sig opdaterede til at leve i vores samfund. Aftenskolerne vil være udmærkede til at tilbyde undervisning i de færdigheder. Det er ikke en sag for skatteydernes penge. IT-frygt har heller ikke noget med alder at gøre. Jeg kender ældre, som holder meget af deres børnebørn og oldebørn. De kommunikerer på livet løs med de unge via facebook, sms,msn og hvad der ellers findes. Får de problemer, hjælper de unge med stor glæde. Problemet ligger ofte i modvilje, og det skal ikke løses for skattekroner. Når det er sagt, vil der være en restgruppe, som under alle omstændigheder skal have hjælp - uanset uddannelse. De må så få hjælp af rigtige mennesker ved at henvende sig personligt. IT må aldrig afskaffe mennesker, men kun flytte opgaver, som med fordel kan løses med IT.

24
29. juli 2010 kl. 13:42

Det er borgernes eget ansvar at holde sig opdaterede til at leve i vores samfund.

Jeg er (i teorien) enig med dig, men jeg mener at samfundet er blevet så kompliceret og krævende at flere og flere ganske enkelt bliver hægtet af.

Aftenskolerne vil være udmærkede til at tilbyde undervisning i de færdigheder.
Det er ikke en sag for skatteydernes penge.
IT-frygt har heller ikke noget med alder at gøre. Jeg kender ældre, som holder meget af deres børnebørn og oldebørn. De kommunikerer på livet løs med de unge via facebook, sms,msn og hvad der ellers findes. Får de problemer, hjælper de unge med stor glæde.
Problemet ligger ofte i modvilje, og det skal ikke løses for skattekroner.

Her tror jeg du tager fejl - eller måske har du ret i at det er modvilje, men det er efter min mening pga. manglende viden.

Når det er sagt, vil der være en restgruppe, som under alle omstændigheder skal have hjælp - uanset uddannelse. De må så få hjælp af rigtige mennesker ved at henvende sig personligt. IT må aldrig afskaffe mennesker, men kun flytte opgaver, som med fordel kan løses med IT.

Vi skal selvfølgelig ikke blive helt teknificeret, men jeg ved at mange gerne vil mere på internettet, men at de ikke forstår hvordan det grundlæggende fungere og derfor allerede giver op der.

21
28. juli 2010 kl. 20:00

Omvendt vil det jo også gøre undervisningen meget simplere, både for elever og lærer, hvis der er et klart og simpelt mål, nemlig at sætte eleven i stand til at indsende sin selvangivelse over nettet, eller hvad ved jeg.

Der eksisterer faktisk allerede lignende krav til undervisningen i adskillige fag på en del klassetrin

4
28. juli 2010 kl. 11:06

»It er et fremragende kommunikationsredskab, men så er det da heller ikke mere,« siger Jesper Langballe

Det er virkelig den rette mand til at udtale sig om den slags. Det kunne jo være, at alle de ældre som ikke magter at bruge en computer, har et kæmpe problem hver gang de skal lave bankoverførsler, kommunikere med kommunen, skrive med deres venner og familier mmm.

Gætter på at Langballe aldrig bruger en computer, undtagen hvis han skal skrive sure læserbreve til en avis.

6
28. juli 2010 kl. 11:53

Nej da det er da hans sekretær der forsøger at dekryptere hans kragetæer, når hun skriver den på computeren! :-D

2
28. juli 2010 kl. 10:56

Måske de samme personer kunne lære at lade være med at sende virusadvarsler fra krigens tid til enhver i deres mailingliste, og endda uden at skjule adresserne.

Og mon ikke mange bruger Outlook express eller lign. hvor man bare kan benytte drag'n'drop. Det er godt nok også svært. Eller højreklikke på en fil og vælge send til... Meget svært. Jeg tror at det bliver et hel-uges kursus. Måske endda et 26-ugers A-kasse forløb.