S vil kaste millioner efter bedre it-sikkerhed

Socialdemokraterne vil højne danskernes it-sikkerhed med en massiv investering i lærernes it-færdigheder samtidig med en stort sats på oplysningskampagner.

»It skal bruges i undervisningen. Det kræver, at lærerene kan undervise i it-sikkerhed. Så vi bliver nødt til at opkvalificere lærerne nu,« siger Socialdemokraternes it-ordfører Yildiz Akdogan.

Socialdemokraterne mener, at it-færdigheder skal anerkendes som den fjerde grundkompetence på linje med at kunne læse, skrive og regne. De foreslår i et udspil at afsætte 100 mio. kroner til at forbedre it-færdighederne i befolkningen. Indtil videre er ingen af pengene specifikt øremærket til it-sikkerhed.

»Men vi prøver at kigge på, om man kan øremørke nogle af pengene til undervisning af lærerne. De uddannede lærerne skal have kurser i it-sikkerhed, og de kommende lærerne skal undervises på seminaret,« siger Yildiz Akdogan.

Socialdemokraterne lægger i udspillet op til, at it-sikkerhed skal tænkes ind i undervisningsforløbet i langt højere grad end i dag. For selv om mange børn og unge er habile it-brugere, kan de ikke altid gennemskue, hvilke konsekvenser det kan have, når de for eksempel uploader billeder, skriver personlige oplysninger på deres Facebook-profil eller deltager i konkurrencer på nettet, mener ordføreren.

Læs også: Lærere dumper i it-sikkerhed

Kampagner
Ud over bedre generel uddannelse af folkeskolelærerne, vil Socialdemokraterne også køre flere kampagner på området.

»Vi vil gerne sætte it-sikkerhed på dagsordenen og køre nogle informationskampagner i folkeskolen og i gymnasierne, ligesom man gør med seksualundervisning. For de unge er nødt til at vide, hvordan de færdes på nettet, og hvilke konsekvenser det kan have for dem,« siger hun.

En norsk webside, der hedder slettmeg.no har også givet Socialdemokraterne inspiration til en lignende dansk side. På slettmeg.no findes der vejledninger i, hvordan man kan få slettet sin profil eller billeder, som man har lagt på nettet.

»Jeg har flere gange stillet spørgsmål til ministeren om, hvorvidt en lignende side skulle laves i Danmark, men hun har ikke været så imødekommende overfor det. Men jeg mener, at man godt kunne kombinere sådan en side på dansk med oplysningskampagner,« siger Yildiz Akdogan.

Læs også: Manglende lærer-samarbejde stopper it i folkeskolen

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Morten Jensen

Det bliver rigtigt rart naar vi faar nogle flere kommisaerer til at beskytte os paa nettet!

Det er FINT hvis laerer kan faa mere viden om net sikkerhed som de kan formidle, men det kommer ikke til at ske, vi faar bare mere burokrati... Det her er desvaerre valgflaesk, og uden nogle reelle intentioner.

  • 0
  • 0
#4 Jesper Lund

Internettet er verdens største kopieringsmaskine (bare spørg musikindustrien som ikke kan kontrollere spredningen af deres "produkter").

Det nytter ikke at slette billederne eller anden information hos Facebook eller megaupload.invalid, hvis tingene allerede er kopieret 117 steder hen.

Problemet er ikke nødvendigvis det enkelte billede eller den enkelte uheldige kommentar, men at en masse information om den enkelte kan kædes sammen, specielt fordi der er firmaer som Facebook og Google som har en kommerciel interesse i dette. Uden Facebook og Google ville problemerne ikke være nær så alvorlige. Internettet er først og fremmest en stor informationslosseplads, og på grund af informationsmængden glemmes det meste hurtigt.

Virtuelle identiteter (pseudonymer), som kun kan sammenkædes af den som ejer identiteterne (og ingen andre), er vejen frem.

Her kunne det offentlige i øvrigt være et forbillede ved snarest at nedlægge NemID og CPR registeret, og lade borgerne optræde med virtuelle identiteter i de forskellige offentlige systemer. Jeg er den eneste som har behov for at kunne sammenkæde min egen profil i sygehussystemerne med skattevæsenets systemer. I dag er det nemt at samkøre den information for CPR nummeret er indgang begge steder.

Den centraliserede informationsindsamling i de offentlige systemer er en bombe som venter på at eksplodere. En dag får vi en større datalækage på niveau med Sony PSN sagen.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere