S vil dække Kolding med gratis wifi-adgang

I takt med at 15.000 gadelamper bliver skiftet ud, skal Kolding dækkes af gratis trådløs internetadgang, foreslår Socialdemokraterne i byen. Prisen på sådan et projekt er dog endnu ukendt.

Brønderslev og Viborg har sat et forsøg i gang med internet serveret gratis fra gadelygterne. Og det er ikke gået ubemærket hen i Kolding, hvor Socialdemokraterne i byrådet nu kommer med et omfattende forslag: Hele Kolding skal dækkes af gratis wifi fra gadelygterne, når de efterhånden bliver skiftet ud i kommunen. Det skriver Jydske Vestkysten.

Forsyningsselskabet TreFor skal i gang med at udskifte de 15.000 gadelamper i Kolding med moderne armaturer med LED-lyskilder, og den chance må kommunen ikke forpasse, mener Christian Haugk, gruppeformand for Socialdemokraterne i byrådet i Kolding.

Det vil binde kommunen sammen, tiltrække unge studerende og generelt vise, at Kolding er ’oppe på beatet’, hvis projektet bliver til noget, og gadelamperne får indbygget router, så borgerne ganske gratis kan koble sig på nettet, så længe de er i nærheden af en lygtepæl.

Forslaget, som er fremlagt i kommunens økonomiudvalg, er ikke ledsaget af et budget for, hvad projektet vil koste.

I Brønderslev og Viborg er forsøg med wifi via nye gadelamper sat i gang i begrænsede områder. I Brønderslev er det således pladsen foran byens banegård, der skal være dækket af gratis wifi, ved hjælp af en dansk-produceret lampe med wifi indbygget, og i samarbejde med fiberselskabet Bredbånd Nord.

Læs også: Kom trådløst på nettet via gadelygten

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Kristian Larsen

Så skal kommunerne lige opfinde den dybe tallerken for WiFi med en dyr løsning borgerne kan betale for så vi kan få "gratis" WiFi - dvs. det skal nok ende med at blive dyrere da vi som med alt andet kun får for 1 krones wifi for 6 skattekroner. Omend en led lampe med indbyggede WiFi antenner kan vel godt gå hen og gøre projektet endnu dyrere. Til gengæld er kommunen "oppe på beatet" og det er jo vigtigt....

 • 5
 • 0
#3 Anders Kjærgaard Hansen

Suk er vist et meget passende emne at bygge videre på.

Umiddelbart lyder det mest som en våd drøm fra en politiker. Heldigvis ikke min kommune der skal betale.

Og jeg kan godt forstå budgettet ikke er med. Er der nogen herinde der har et godt bud på hvad ekstraprisen for en Wifi/LED gadelampe er ved installation?

Og herefter: - Pris for at følge med Wifi standarder (hvem gider om 4 år have den ældgamle Wifi standard vi bruger i dag i alle lygetepæle :-) ) - Pris for IT infrastruktur til at håndtere det - Osv.

Jeg ser et dyrt projekt, som alle borgere kommer til at betale for. Og hvor mange (af dem som har brug for det) i forvejen har (eller ihvertfald mulighed for) mobildata som "kan det samme". Altså i bund og grund bare flere omkostninger.

Men måske jeg bare ikke er visionær nok.

 • 2
 • 0
#5 Christian Nobel

Umiddelbart lyder det mest som en våd drøm fra en politiker. Heldigvis ikke min kommune der skal betale.

Og jeg kan godt forstå budgettet ikke er med. Er der nogen herinde der har et godt bud på hvad ekstraprisen for en Wifi/LED gadelampe er ved installation?

Det er jo det - politikere hører jo hvad de vil, og så tror de bare at der er tale om at skrue pærerne ud, erstatte dem med nye magiske IT-sovs pærer, og vupti så fungerer det bare.

Dybt, dybt suk.

Der kan godt være mening i at kommuner isolerede steder, efter nøje overvejelser og sondering af lokaliteten, sætter service WiFi op, eksempelvis på pladser eller parker, men at plastre alle gadelamper til med WiFi er popsmart galimatias og opskriften på en katastrofe.

 • 4
 • 0
#8 Finn Christensen

Til gengæld er kommunen "oppe på beatet" og det er jo vigtigt....

Og vi synger alle i kor.. "Ih, hvor er det kommunalt.."[1]. ~80 år gik der og man tænker stadig små tanker og betaler kæmpe honorar/omkostninger.

Den offentlige digitale verden er ankommet som tvang gennem flere omgange, og fra Nov 2014 triller det kun den vej.

Luk byen af og smid hajerne ud - drop det WiFi pjat. Giv folk et hurtigt og effektivt net indenfor bygrænsen - som vand, gas og el skal enhver infrastruktur være billig, effektiv og styret.

[1] Sommerrevyen 1936, Melodi: Willy Kierulff. Tekst: Carl Viggo Meincke og Poul Sørensen. Opført af Valdemar Schiøler Linck ..https://www.youtube.com/watch?v=EVBU_CEhVBQ

 • 0
 • 0
#9 Finn Christensen

Er der ikke også noget med at kommunerne ikke må konkurrere med private firmaer.

Nej det er en anden situation du tænker på. Der findes utallige offentlige incl. kommunale firmaer - bl.a. vand, kloak, renovation, el, transport (veje, busser etc).

Problemet 2014 er at samfundet (staten, kommunen m.fl.) kræver at du er digital forbundet med kommunen, men telefon (tele -> digitalt -> internet) har været og er dags dato stadig en privat luksus eller noget legetøj, som fy.. føj.. ikke vedkommer 'systemet'.

Tænk på de utallige tåbelige regler mht. beskatning, brug af udleveret iDims eller mobiltelf. etc.

Men så i 2010-2014 blev digitaliseringen vitalt for hele 'systemet' og påtvunget borgerne, og nu kan de private telefanter høster i borgernes lomme dagen lang.

Historik ..iflg. EU skulle Danmark fjerne offentligt monopol på televæsenet - Teleliberaliseringen. Følgelovgivningen herhjemme (Nyrup-regeringer + Fogh-regering et al) var noget eklatant sjusk, og har skabte monsteret TDC, underskudsgivende fiberudrulning hos elselskaberne og utallige andre lapidariske løsninger.

Teleliberaliseringen gav ikke borgerne de tænkte fordele eller lave priser, så både vores hjemlige tilsyn samt EU har derfor gentagende gange tvunget telefanternes priser ned, samt tvunget telefanterne til at fjerne de værste bindinger eller urimelige betingelser.

Dags dato vil det koste formuer at foretage selv små ændringer eller fornuftige løsninger for borgerne, da et helt kor - hver eneste gang - råber op om deres rettigheder.

 • 2
 • 0
#10 Keld Simonsen

Det lyder da godt at der kommer wifi i lygtepælene! Jeg kender ikke økonomien, men det er formentligt billigt, en router koster jo nærmest ingentig i dag, en 200-300 kr og mindre i storkøb og hvor der måske allerede er strøm DC i forvejen til LED-lamperne. Og måske skal lamperne alligevel styres via nettet, så alle gadelamperne skal være forbundne alligevel. Anyway, LED-lamperne skal vel kun lyse når det er mørkt, og så måske i tæt tåge. Det kræver styring.

Og kommunen har vel alligevel fiber alle steder. Det er i de andre kommuner noget med 1 Gbit/s så det er vel noget der er rimeligt fremtidssikret. I min kommune i udkantsdanmark (Københavns kommune) har jeg kun 2 Mbit/s op, så det kan nok være en forbedring ifht så mange andre udbydere, som har valgt ikke at tilbyde tidssvarende løsninger her ude i ødemarken.

 • 1
 • 2
#11 Peter Stricker

Er der ikke også noget med at kommunerne ikke må konkurrere med private firmaer. I dette tilfælde vil det nok koste nogle abonnementer hos de private, hvis det bliver rullet ud.

Hvilke private firmaer er det, du tænker på? Jeg er ikke bekendt med, at der er nogen der tilbyder fladedækkende wifi (gratis eller ej), hverken i Kolding eller andre kommuner.

 • 0
 • 1
#12 jan robin stenmo

Socialdemokraterne har ifølge Jyske Vestkysten tænkt ud at TreFor betaler, så da er det problemet løst ;) Og hvad gør iøvrigt Kolding på den Jyske Vestkyst? Det skal nok være mulig at skru en model sammen som gør det mulig at skabe noget innovation og værdi omkring denne WiFi dækning. Hvis det er TreFor som udbyder WiFi er vi måske ude over problemerne med kommunalfuldmagten. Og hvem ved, måske kan man også få dækket nogle af omkostningerne af EU... På indtægtssiden kan man måske sælge tracking informationer til interessenter så som handelstandsforeningen, NSA og Se&Hør.

 • 0
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere