S: Venstres nej til e-valg er hamrende useriøs kovending

47 kommentarer.  Hop til debatten
Socialdemokraternes it-ordfører forstår ikke, hvorfor Venstre kan være imod forsøg med e-valg i seks kommuner, når Venstre tidligere har lagt meget energi i at tale positivt om e-valg.
21. marts 2013 kl. 12:05
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

»Det er hamrende useriøst at føre politik på den måde. Venstre viser med deres nej til forsøg med e-valg, at de er fuldstændig ligeglade med handicaporganisationerne, som har ønsket sig e-valg i mange år. Det er hamrende arrogant, når Venstre på den måde hælder forslaget i kloakken.«

Det er den kontante reaktion fra Socialdemokraterne it-ordfører Trine Bramsen oven på Venstres udmelding om, at partiet ikke kan støtte det fremlagte lovforslag nummer 132 om forsøg med elektroniske valghandlinger.

Hun hæfter sig ved, at Venstre i lang tid har været en varm fortaler for e-valg og kalder beslutningen en kovending af dimensioner.

»Venstres it-ordfører Michael Aastrup har turneret land og rige rundt med posen fuld af argumenter for e-valg. Den her kovending handler mere om at drille regeringen end om det indholdsmæssige,« siger Trine Bramsen til Version2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Aastrup begrunder sit holdningsskifte med, at han har lyttet til eksperterne. Det kan man vel ikke fortænke ham I?

»Der er masser af eksperter, der synes det er en god ide at lave forsøg med e-valg. Der er masser, der siger 'selvfølgelig skal vi prøve det.'«

Hvilke eksperter henviser du her til?

»Nu har jeg ikke lige høringsmaterialet foran mig, men der var flere høringssvar, der var positivt indstillede over for forsøg med e-valg.«

Trine Bramsen hæfter sig yderligere ved, at lovforslaget ikke drejer sig om at indføre e-valg i fuld skala, men om forsigtige forsøg i mindre skala.

»Vi taler om seks kommuner her. Selvfølgelig skal vi gøre vores egne erfaringer med forsøg med e-valg, og det virker mærkeligt, at Venstre pludselig skulle være imod at bruge skatteydernes penge bedst muligt,« siger Trine Bramsen til Version2.

47 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
34
21. marts 2013 kl. 17:03

Trine Bramsen hæfter sig yderligere ved, at lovforslaget ikke drejer sig om at indføre e-valg i fuld skala, men om forsigtige forsøg i mindre skala.

Der er sgu ingen grund til at udføre et dyrt (10 millioner mindst) for at finde ud af noget som en 5-10 folk med relevant uddannelse kan finde ud af by inspection - that it can't be done, securely.

33
21. marts 2013 kl. 16:05

Jeg vil gerne gentage et forslag jeg har skrevet forskellige steder:

  1. Indfør rød blyant (som i Holland). Den vil lette optællingen, da det er nemmere at finde et rødt kryds på en stor stemmeseddel.

  2. Vej stemmesedlerne når de er optalt og bundtet. Dette kan udgøre den ene af to optællinger på valgaftenen. Det sparer meget tid og giver lidt ekstra sikkerhed. To målemetoder er bedre end én.

Det er to lavteknologiske måder at gøre optællingen nemmere og hurtigere på.

31
21. marts 2013 kl. 15:30

at hendes stol er et varmt emne til at akutjob ... hvis ikke burde det være ...

Hele oplægget har været uigennemtænkt - det skulle jo alligevel bare bølles igennem.

26
21. marts 2013 kl. 14:18

Jeg glæder mig så til, at vi får digitaliseret politikerne... :)

27
21. marts 2013 kl. 14:30

Yep ! 179 virtuelle standard-expertsystemer, tilført bias efter partiprogram.

  • Tænk lidt over dén, Trine Bramsen.

K

29
21. marts 2013 kl. 15:05

Yep ! 179 virtuelle standard-expertsystemer, tilført bias efter partiprogram.

Det vil aldrig komme til at virke. Selvom vi i DK er eksperter(?!) i at ødelægge IT projekter, så vil vi ikke kunne lave et system som opfører sig så uforudsigeligt, bedrevidende og til tider direkte tåbeligt som de rigtige politikkere. :-)

Jeg tror godt at eksperterne hos Maxis og EA games vil sige at det SAGTENS kan laves så det simulerer det nuværende system. Så hvad venter vi på, lav i det mindste FORSØGET!

46
22. marts 2013 kl. 16:46

Jeg kan da anbefale rapporten fra to italienske pristagere af Ig Nobel Prize i ledelse i 2010: http://www.improbable.com/2013/03/18/on-the-efficiency-of-the-new-italian-senate/

"That 2010 Ig Nobel Prize was awarded to Alessandro Pluchino, Andrea Rapisarda, and Cesare Garofalo of the University of Catania, Italy, for demonstrating mathematically that organizations would become more efficient if they promoted people at random. [REFERENCE: “The Peter Principle Revisited: A Computational Study,” Alessandro Pluchino, Andrea Rapisarda, and Cesare Garofalo, Physica A, vol. 389, no. 3, February 2010, pp. 467-72.]"

De leverede et ganske forrygende foredrag på Aarhus Universitet 26. marts 2012 - Kresten Nørgaard Christensen fra ing.dk anmeldte "I aften har jeg overværet en præsentation af fantastisk forskning som påviser, at det italienske palament ville fungere bedre hvis frie valg erstattes med lodtrækning, at spiritus ikke kan optages gennem fødderne og at lolita-dukker kan overføre gonoré fra ingeniører til fiskere. På podiet var, udover forskerne selv, Ig Nobel Prizes indstifter, Marc Abrahams."

17
21. marts 2013 kl. 13:47

Ikke fordi jeg skal forsvare e-valg, men forslaget gik kun på nogle udvalgte forsøg. Når disse forsøg var udført skulle der skrives en rapport, som efterfølgende kunne danne basis for en diskussion på et oplyst grundlag.

At jeg så selv bedst kan lide papir og blyant, bør vel ikke komme et harmløst forsøg til skade. /Frank

39
21. marts 2013 kl. 22:55

Ikke fordi jeg skal forsvare e-valg, men forslaget gik kun på nogle udvalgte forsøg.
Når disse forsøg var udført skulle der skrives en rapport, som efterfølgende kunne danne basis for en diskussion på et oplyst grundlag.

Det her er politik. Og det er jo en kendt praksis at introducere ny politik som forsøg i første omgang, fordi det så senere er nemmere at gøre dem permanente.

Det var jo også ret tydeligt omkring evalg. Man havde allerede overvejet evalueringen af forsøgene. Det skulle først og fremmest handle om brugervenlighed, om vælgerne tog godt imod systemet, osv. Det var ikke meningen, at man fx skulle evaluere om magthavere eller leverandørerne kunne bruge evalgsystemet til manipulation.

Alle politikerne er naturligvis udmærket klar over, at forsøg ikke bare er forsøg. Det er fx derfor, at både Socialdemokratiet og Venstre i folketinget for tiden blokerer forsøg med fri hash (et forsøg foreslået af Københavns kommune, evalg blev foreslået af bl.a. Århus kommune)

22
21. marts 2013 kl. 13:54

Det er usandt hvad du siger.

Læs lovforslaget igen. Det er op til den enhver tid siddende minister for området, at bestemme om der skal indføres e-valg ifølge lovforslaget.

21
21. marts 2013 kl. 13:51

forslaget gik kun på nogle udvalgte forsøg.
Når disse forsøg var udført skulle der skrives en rapport, som efterfølgende kunne danne basis for en diskussion

Det er, hvad Margrete Vestager hele tiden har sagt - men det er ikke, hvad der står i lovforslaget. Lovforslaget indfører helt uden begrænsninger og krav, e-valg for altid. Eneste krav er, at hvis man gerne vil anvende elektronisk afstemning, så skal man spørge indenrigsministeriet først.

Men der står, i selve lovforslaget, intet om forsøg, intet om evalueringer eller lignende. Det må helt stå for politikernes egen regning, hvis det er det, de mener, men så skulle de nok have skrevet det i lovforslaget:

http://www.ft.dk/samling/20121/lovforslag/L132/som_fremsat.htm

44
22. marts 2013 kl. 13:41

Men der står, i selve lovforslaget, intet om forsøg, intet om evalueringer eller lignende. Det må helt stå for politikernes egen regning, hvis det er det, de mener, men så skulle de nok have skrevet det i lovforslaget:

Det er vel et fortolkningsspørgsmål. I §1 1. § 74 b stk. 3 står: Stk. 3. Økonomi- og indenrigsministeren kan fastsætte regler om tilrettelæggelse, gennemførelse og evaluering af stemmeafgivning og stemmeoptælling efter stk. 1.

At der så kun står "kan fastsætte regler" er det springende punkt, men evalueringer nævnes nu altså :-)

Kilde: http://www.ft.dk/RIpdf/samling/20121/lovforslag/L132/20121_L132_som_fremsat.pdf

14
21. marts 2013 kl. 13:31

Socialdemokraternes it-ordfører forstår ikke hvordan en politiker kan blive klogere og ændre mening, når denne bliver præsenteret for relevante argumenter...

12
21. marts 2013 kl. 13:22

21-03-2013, 12:44 Hej Trine Bramsen

Jeg synes du skal prøve at læse denne artikel.

Den handler om en indretning, der - UDEN e-valg, giver blinde mulighed for at stemme anonymt.

http://www.version2.dk/artikel/udvikler-tager-sagen-i-egen-haand-saadan-kan-blinde-faa-hjaelp-uden-e-valg-51120

Jeg vil meget gerne høre hvordan du forholder dig til denne mulighed for at tilgodese de blinde og svagtseende - og samtidigt redegøre for på, hvilke punkter du evt. mener at den ovenstående løsning IKKE tilgodeser de synshandicappede og hvor du mener E-valg vil være nødvendig.

Eller med andre ord: Vil det ikke netop give de synshandicappede den løsning som de har behov for - uden at E-valg er nødvendigt?

Med venlig hilsen Jens Pedersen, vælger af folketinget...


21-03-2013, 13:12 Kære Jens,

Tak for din mail.

Mine udtalelser om at inddrage læsesvage og synshandicappede i valghandlingen bygger på de anbefalinger jeg har fået fra de danske handicapforeninger. Jeg synes det er afgørende at lytte til deres forslag.

God dag

Med venlig hilsen

Trine Bramsen MF

21-03-2013, 13:20 Hej Trine

Det jeg egentligt gerne ville høre var -din- mening til den foreslåede løsning på de reelle problemer for de læsesvage og synshandicappede.

Der er næppe nogen der er uenig i at der er et reelt problem som skal løses.

Jeg vil bare rigtigt gerne bede dig om at tage stilling netop den løsning som jeg linkede til i sidste mail, var en mulighed for at tilbyde de efterspurgte muligheder for at førnævnte gruppe kan stemme anonymt.

Jeg antager at I, som politikere netop varetager de brede interesser - og ikke bare er "talerør" for velmenende interesseorganisationer?

Med venlig hilsen Jens


21-03-2013, 13:26

Kære Jens,

Som it-ordfører forholder jeg mig alene til til e-valg, som løsning. Og det er jeg meget positiv overfor. Ikke kun pga. handicapproblemstillingen – men også af en række øvrige årsager. Herunder generel digitalisering af Danmark.

Jeg har ingen holdning til alternativer, da det dels ligger udenfor mit ordførerskab på lovforslaget (det er vores handicapordfører, du skal have fat i).

Håber, at du har forståelse for vores opdeling af ordførerskaber.

Mange hilsner Trine

Med venlig hilsen

Trine Bramsen MF

20
21. marts 2013 kl. 13:50

Hold da op, nu bliver hun da FOR pinlig. Hun vil ikke udtale sig om en ikke-itløsning for de handicappede, fordi hun er it-ordfører. Hvorfor så overhovedet bringe de handicappede ind i debatten?

23
21. marts 2013 kl. 14:00

@Palle Due Larsen

Hold da op, nu bliver hun da FOR pinlig. Hun vil ikke udtale sig om en ikke-itløsning for de handicappede, fordi hun er it-ordfører. Hvorfor så overhovedet bringe de handicappede ind i debatten?

Det var også min tanke - men vil ikke spilde mere af hendes tid (nu) :)

24
21. marts 2013 kl. 14:00

Hold da op, nu bliver hun da FOR pinlig. Hun vil ikke udtale sig om en ikke-itløsning for de handicappede, fordi hun er it-ordfører. Hvorfor så overhovedet bringe de handicappede ind i debatten?

Det var også min tanke - men vil ikke spilde mere af hendes tid (nu) :)

11
21. marts 2013 kl. 13:20

Pinlig og infantil reaktion fra Trine Bramsen. Det hun bliver så sur over, er, at en politiker standsede op og lyttede. Lyttede til folk, der rent faktisk VED noget. Folk, der har noget at ha' det i.

Denne sag har sat et par ting på plads m.h.t. min opfattelse af modenheden og seriøsiteten blandt folketingets medlemmer.

16
21. marts 2013 kl. 13:36

Denne sag har sat et par ting på plads m.h.t. min opfattelse af modenheden og seriøsiteten blandt folketingets medlemmer.

Når man ser politik som en karrierevej, drives man af ambitioner om egen success , og ikke af ambitioner om landets success.

(Og for at imødegå forhastede kommentarer fra læsere der ikke har fået nok morgenkaffe: Jo! det kan godt kombineres, - det ses bare ikke mere.)

Dette er også derfor politikere pludseligt efter mange år opdager at de - surprise - rent faktisk er meningsfælle med et andet parti. Tilfældigvis sker det når de ser deres karriere gå i stå.

K

13
21. marts 2013 kl. 13:26

Denne sag har sat et par ting på plads m.h.t. min opfattelse af modenheden og seriøsiteten blandt folketingets medlemmer.

Nu er en af de mest aktive modstandere af e-valg - Stine Brix - faktisk yngre end Trine Bramsen, så man kan ikke skærer dem alle over en kam :-)

Men enig: Mangen til pinlig udtalelse fra Trine Bramsen skal man lede længe efter. Den er faktisk endnu værre end da hun for et par uger siden stod og irettesatte en pH.d. i datalogi og udtalte sig om, at man "sagtens kunne lave sikre e-valg"

42
22. marts 2013 kl. 02:25

Men enig: Mangen til pinlig udtalelse fra Trine Bramsen skal man lede længe efter. Den er faktisk endnu værre end da hun for et par uger siden stod og irettesatte en pH.d. i datalogi og udtalte sig om, at man "sagtens kunne lave sikre e-valg"

Det tror jeg nu godt man kan. Det er ganske få ting der er umulige, det er alene et spørgsmål om hvor mange ressourcer man er villig til at smide efter dem. Kennedy havde heller ikke en aftale med NASA da han sagde at han ville flyve til månen. Alle 'eksperter' sagde at det ikke kunne lade sig gøre.

Det jeg er mest bekymret for er gennemskueligheden i valget. Hvis det bliver lavet i open source fra bund til top er der nogen i det her forum der vil være i stand til at gennemskue hvad der foregår. Men i den almindelige offentlighed er gennemskueligheden gået op i røg.

I dag er det et kryds på et stykke på et papir der bliver talt op. Og alle vælgere har ret til at overvære optællingen. Det er til at forstå.

Så er der problemet med de handicappede og hjælpemidler: Det er ikke rimeligt bare at hælde det ned ad brædtet. Men der må kunne findes bedre løsninger end at hælde hele vores valgproces ned ad brædtet /Jakob

10
21. marts 2013 kl. 13:15

Trine kan sikkert finde en del "eksperter", der har udtalt sig positivt om E-valg. Det er ret nemt at udråbe sig selv til ekspert på et vilkårligt område.

En del af "eksperterne" er sikkert ledere i firmaer, der kunne tænkes at tjene penge på e-valg eller repræsentanter for brancheorganisationer, der repræsenterer sådanne firmaer. Disse kan sagtens kalde sig selv for IT-eksperter, men de vil sjældent have en dyb teknisk kompetence om kryptering, hardware, kommunikationsprotokoller, hacking, usability, osv, som alle er nødvendige for at kunne udtale sig autoritivt om e-valg.

Så hvis en politiker lægger mere vægt på udtalelser fra en brancheforeningsrepræsentant end fra en forsker, der har forsket i e-valg i årtier, så kan han/hun ikke sige, at han/hun lytter til eksperter, og følger deres råd. Som i enhver anden kompleks sag, kan man finde selvudråbte eksperter, der har præcis den holdning, man eftersøger. Men det er ikke seriøst: Man skal altid vurdere "ekspertens" faglige baggrund samt dennes eventuelle interesser i at påvirke sagen i en bestemt retning.

38
21. marts 2013 kl. 19:44

Trine kan sikkert finde en del "eksperter", der har udtalt sig positivt om E-valg. Det er ret nemt at udråbe sig selv til ekspert på et vilkårligt område.

En "positiv" ekspert som en anden socialdemokrat, Mathilde Illum Aastrøm referer til er Christian Wernberg-Tougaard, der arbejder for Oracle og er uddannet som økonom. Han var en af de få paneldeltagere til høringen i Folketinget der var ja siger.

Det virker som om han er en af de drenge der hjælper det offentlige med at overføre en masse penge til store IT virksomheder, uden at vi får ret meget nytte af det.

Ja, ja, digitalisering er godt, især for dem som bliver rige på det. Hvor er det lige at socialdemokraterne er de svages beskytter med denne strategi. De mener måske at ved at fylde lommerne på mulitnationale IT selskaber så får vi højnet det generelle IT-færdighedsniveau i landet.

Jeg tror de har misforstået noget.

18
21. marts 2013 kl. 13:47

Nogle af de omtalte eksperter er desværre Martin Z og Erik Frøkjær fra DIKU, som primært udtalte sig positivt om eValg uden at forholde sig væsentligt til nogle af problematikerne.

9
21. marts 2013 kl. 13:12

..og det virker mærkeligt, at Venstre pludselig skulle være imod at bruge skatteydernes penge bedst muligt,« siger Trine Bramsen til Version2.

Det er slet faldt Trine Bramsen ind, at en politiker også kan vælge ikke at bruge skatteydernes penge.

Især når det er indlysende tåbeligt.

Fru Bramsen må acceptere, at hun må finde en anden samfundsværdi at veksle til personlig goodwill.

K

8
21. marts 2013 kl. 12:57

Og når alt kommer til alt, så vil de få hundrede stemmer - som de handikappede, der har brug for en hjælper i stemmeboksen og som samtidig stemmer anderledes end ellers - nok ikke være de stemmer, som får afgørende indflydelse på valgets gang. Taler vi om 8-10 handikappede per kommune eller måske hele 50?

Hvis prisen for et frit og fair demokrati er at nogle få handikappede fordel over hele landet skal have en hjælper med ind i stemmeboksen, så er det en pris, som vi gerne betaler.

Konsekvensen af at indføre e-valg vil være, at man kan svindle og bedrage uden det bliver opdaget.

På den anden side, så tilhører Trine Bramsen også et parti, der forsøger at forbyde frie menneskers ret til at selv at bestemme over deres egen krop, så hendes fjendtlighed overfor demokrati og personlig frihed er logisk nok...

7
21. marts 2013 kl. 12:46

Jeg har netop sendt følgende mail:

Emne: Stemmehjælp til de handicappede...

Hej Trine Bramsen

Jeg synes du skal prøve at læse denne artikel.

Den handler om en indretning, der - UDEN e-valg, giver blinde mulighed for at stemme anonymt.

http://www.version2.dk/artikel/udvikler-tager-sagen-i-egen-haand-saadan-kan-blinde-faa-hjaelp-uden-e-valg-51120

Jeg vil meget gerne høre hvordan du forholder dig til denne mulighed for at tilgodese de blinde og svagtseende - og samtidigt redegøre for på, hvilke punkter du evt. mener at den ovenstående løsning IKKE tilgodeser de synshandicappede og hvor du mener E-valg vil være nødvendig.

Eller med andre ord: Vil det ikke netop give de synshandicappede den løsning som de har behov for - uden at E-valg er nødvendigt?

Med venlig hilsen Jens Pedersen, vælger af folketinget...


Jeg følger op når (hvis) jeg får svar fra Trine....

5
21. marts 2013 kl. 12:40

Socialdemokraternes it-ordfører forstår ikke, hvorfor Venstre kan være imod forsøg med e-valg i seks kommuner, når Venstre tidligere har lagt meget energi i at tale positivt om e-valg.

"Man har et standpunkt til man tager et nyt"

Hvis jeg ikke tager meget fejl, var det en socialdemokrat der udtalte disse ord.

Jeg synes ikke man skal være ked af at skifte standpunkt, hvis det sker på grundlag af at man er blevet klogere.

4
21. marts 2013 kl. 12:38

Alt hvad hun rører ved for tiden går grueligt galt, og nu står hun så og stamper i gulvet som et forkælet barn, fordi hun ikke kan få sin vilje, og hun ikke kan forstå at andre faktisk lytter og tillader sig at skifte mening, fordi de er blevet klogere.

Og så tillader hun sig oven i købet at tage de handicappede som gidsler, samtidig med hun på mest pinlige vis ikke en gang kan fremlægge argumenter for sin sag.

Måske der skulle indstiftes en pris for Folketinget mest ubegavede politiker - vi har en klar vinder.

45
22. marts 2013 kl. 15:26

Ha-ha, det bliver vist en delt førsteplads :-)

3
21. marts 2013 kl. 12:20

Hun er da selv den mest useriøse person i hele den her sag. Hendes holdning om at hun ved bedre end alle andre og måden at ignorere viden på er forkastelig.

Hvad der ville være useriøst fra Venstres side, var hvis de valgte at følge i hendes spor. Så stor respekt til Venstre for at følge facts og viden, fremfor tåbelige personlige drømme.

Success for Danmark og demokratiet!

2
21. marts 2013 kl. 12:18

"Det er hamrende useriøst at føre politik på den måde."

Altså at lytte til argumenter og reagere på dem? Nej, Trine Bramsen, det er faktisk den eneste seriøse måde at føre politik på.

At beskylde andre for at ville "drille", at sige "masser af eksperter" uden ét eneste konkret eksempel. DET er hamrende useriøst!

37
21. marts 2013 kl. 19:08

og så undrer S sig over hvorfor de er hastigt på vej mod spærregrænsen ?

48
23. marts 2013 kl. 23:11

Det er jo fordi vælgerne er idioter der har misforstået hvad socialdemokratisk politik er for en størrelse.

Jeg væmmes ved det spin som de radikale og socialdemokraterne slynger om sig lige nu.. det er skamfuld adfærd og skader demokratiet.

Jeg kender efterhånden mange der blot vil stemme blankt, eller slet ikke stemme, fordi de ingen tiltro har til politikere længere. Jeg kan så synes om dén mening hvad jeg vil, men man jo tage til hjerte at Dansk politik som helhed er i krise. Denne opførsel hjælper så absolut ikke på situationen.

1
21. marts 2013 kl. 12:14

Trine Bramsen kommer med en så stor spandful pinligt ringe udført spin, at jeg slet ikke ved hvor jeg skal starte. Tænk på de handicappede... Gud fader bevares.

40
21. marts 2013 kl. 23:01

Tænk på de handikappede! Og børnene! Hvordan skulle man få dem til at stemme, hvis ikke de har nogle flotte, elektroniske dimser at trykke på?