S-politiker om salg af MitID: »Ekstremt vigtig infrastruktur, som bør være ejet af danskerne«

28. september 2022 kl. 09:553
S-politiker om salg af MitID: »Ekstremt vigtig infrastruktur, som bør være ejet af danskerne«
Illustration: Pressefoto/Christel Schaldemose.
NemID og MitID skal sælges, og EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S) lufter tanken, at den danske stat skal købe dem, fremfor eksempelvis en amerikansk kapitalfond.
Artiklen er ældre end 30 dage

Den danske EU-parlamentariker Christel Schaldemose (S), der blandt andet har ledet Europa-Parlamentets forhandlinger om Digital Service Act-lovpakken (DSA), lægger op til en diskussion af, hvorvidt den danske stat bør opkøbe identitetstjenesterne NemID og MitID.

»Det er ekstrem vigtig infrastruktur, som bør være ejet af danskerne og ikke en amerikansk kapitalfond,« skriver Cristel Schaldemose på Twitter.

 

NETS vil sælge MitID og NemID. Hmm måske skulle staten købe dem. Det er ekstrem vigtig infrastruktur, som bør være ejet af danskerne og ikke en amerikansk kapitalfond. #dkpol #digitalisering

— Christel Schaldemose (@SchaldemoseMEP) September 27, 2022

 

Læs også: Nets trækker i land om single point of failure i MitID: »Det var et upræcist ordvalg«

Forslaget kommer efter, at det i går kom frem, at Nexi Group, der står bag Nets, vil frasælge NemID og MitID.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: I det ene af regeringens tech-råd skal man deklarere økonomiske interesser – i det andet skal man ikke

»Gennem udviklingen af elektroniske identifikations- og signeringsløsninger i Norden har vi skabt et solidt erfaringsgrundlag på eID-området. Det giver et stærkt afsæt for at kunne udbrede lignende løsninger til resten af Europa, hvor vi oplever en stærkt stigende interesse på dette område,« sagde landechef i Nets Danmark Torsten Hagen Jørgensen i en pressemeddelelse.

»At forløse dette potentiale vil imidlertid kræve betydelige investeringer og ressourcer, og blive på bekostning af vores muligheder for at realisere vores mission om at vinde det europæiske marked for betalingsydelser.«

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
29. september 2022 kl. 11:05

MitID burde fra starten være udviklet af staten, så de har de fulde rettigheder og har fuldt styr på sikkerhed m.m. Nu har staten givet NETS en mulighed for at holde staten gidsel: "Køb det af os til enorm pris (selv om I allerede har betalt os for udviklingen), eller vi sælger det til en udenlandsk aktør, der selv kan bestemme prisen for drift".

Endnu bedre ville det være at tillade flere uafhængige aktører at lave login-løsninger, og lade borgerne vælge mellem dem fra gang til gang. Så vil kunderne også kunne bruge et alternativt system, hvis et af dem går ned i en periode. Udbyderne betales med et fast beløb per login (bestemt af staten). Staten betaler intet for udvikling og drift udover dette faste beløb. Hvis der opdages et sikkerhedshul, kan staten lukke den specifikke udbyders løsning, indtil det er rettet, uden at det går ud over folks tilgang til login -- de kan bruge de andre imens.

3
29. september 2022 kl. 11:32

Bortset fra din indskudte bemærkning (selv om I allerede har betalt os for udviklingen) næppe er korrekt jvf mine kommentarer til andre artikler, så har du fuldstændigt ret i, at et åbent marked for login-løsninger ville være langt at foretrække.

1
29. september 2022 kl. 10:52

"den danske stat skal købe dem, fremfor eksempelvis en amerikansk kapitalfond."

  1. Ja - den danske stat skal selvfølgelig købe dem.
  2. Og det kan da slet ikke komme på tale at sælge til en amerikansk kapitalfond. det skræmmer mig, at hun overhovedet nævner den mulighed, for vi må da håbe, at det slet ikke vil være lovligt - det bør der være taget højde for i kontrakterne.
  3. Men i følge dagens anden artikel på version2 i dag så kan det da komme til at knibe for staten med overhovedet at drive MitId, hvis NETs vælger at tage sine medarbejdere med:"»Fordi de har designet systemet. Hvis der ikke er nok eksperter, der hjælper Digitaliseringsstyrelsen, så vil myndigheden ikke kunne løse disse problemer, fordi de ikke nødvendigvis er eksperter i et system, der er udviklet af en ekstern leverandør, som – forhåbentlig – kender alle detaljerne i, hvordan systemet er kodet.«"https://www.version2.dk/artikel/eksperter-revser-mitid-det-fungerer-ikke#comments

Vi ("nogen" - vi ved ikke lige hvem) har vist foræret NETS nøglerne til pengekisten...