Decideret pinligt og helt ude i hampen.
Sådan beskriver socialdemokraternes it-ordfører, Trine Bramsen, et nyt forslag fra TDC, som skal åbne for en offentlig støttet fond med 350 millioner kroner til at udbrede bredbånd og mobildækning til Danmarks yderområder.
»Det er grotesk, at TDC beder staten om hjælp til at udbrede bredbånd til landets yderområder. TDC vil tilsyneladende gerne have fordelene ved at få den her fond op at stå, men skubber glædeligt ansvaret over på staten. Pinligt,« siger Trine Bramsen til Version2.
Udmeldingen kommer oven på et møde tirsdag formiddag i Folketingets landdistriksudvalg, hvor koncerndirektør fra TDC Martin Lippert fremlagde to initiativer til, hvordan virksomheden vil udbrede hurtigt bredbånd og god mobildækning til de områder af landet, hvor dækningen i dag er lav.
TDC: Fond skal have midler fra frekvensauktioner
Hos TDC kan man ikke følge Trine Bramsens kritik. TDC’s presserådgiver, Rasmus Avnskjold, forklarer:
»Forslaget om bredbånds-fonden omfatter ikke skattekroner. I stedet er det meningen, at der skal frigives midler fra den frekvens-auktioner, som foregår mellem staten og teleudbyderne. Her skal der øremærkes nogle penge til fonden for bredbånd,« fortæller Rasmus Avnskjold.
Han påpeger også, at forslaget fra TDC’s koncerndirektør om en bredbånds-fond stadig er på tegnebrættet og altså ikke kan implementeres med det samme.
»I stedet vil forslaget forhåbentlig lægge op til debat om, hvordan vi i Danmark får den sidste del af befolkningen med på den digitale vogn,« lyder det fra TDC’s Rasmus Avnskjold.
En dobbeltregning
Tilbage på Christiansborg fastholder Trine Bramsen kritikken, fordi TDC's forslag i hendes optik vil sende en dobbeltregning til de skatteydere, der også er TDC-kunder.
»Først vil TDC trække penge ud af staten, og så vil TDC sende en regning bagefter, når der er trukket penge ud af fonden,« fortæller Trine Bramsen.
Hos TDC vedholder man, at forslaget skal ses som et konstruktivt bud på at få alle med.
Foruden forslaget om en bredbåndsfond ønsker TDC, at den generelle bredbånds-hastighed i Danmark løftes, så man i hele landet kan komme i kontakt med det offentlige, hvis man eksempelvis skal bestille nyt sundhedskort eller kørekort. Det skal ske med, hvad TDC kalder en ‘acceptabel internethastighed’.
TDC vil dog ikke oplyse, hvad en acceptabel internethastighed dækker.
Regeringen arbejder lige nu ud fra en målsætning om, at alle husstande og virksomheder skal have adgang til bredbånd med hastigheder på mindst 100 Mbit/s downstream i 2020.