S: Ingen grund til lange undersøgelser af Nets-salg

Nets er privatejet, og salget kan falde på plads i løbet af få uger. Derfor er der ingen grund til at lave en stor undersøgelse, mener erhvervsordfører Benny Engelbrecht fra Socialdemokraterne.

Salget af Nets er ikke sag, som staten skal blande sig i, og det vil være spild af tid at sætte en ekspertundersøgelse i gang. Det mener Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht.

»Der er ingen grund til at lave undersøgelser, der trækker i langdrag. Lad os prøve at få svar på uafklarede spørgsmål så hurtigt som muligt. Virkeligheden kan være, at salget falder på plads i løbet af meget kort tid,« siger Benny Engelbrecht til Ritzau ifølge DR.

Han påpeger samtidig, at Nets er privatejet, og staten, som blot ejer 10 procent af Nets gennem Nationalbanken, ikke har indflydelse på, hvem Nets bliver solgt til.

Et flertal uden om regeringen har ønsket en ekspertundersøgelse af konsekvenserne af at sælge Nets, som blandt andet står bag Dankortet, Betalingsservice og NemID.

Blandt bekymringerne er, hvorvidt et salg til amerikanske virksomheder vil åbne for, at danskernes data kan havne hos amerikanske myndigheder. Ifølge juraprofessor Henrik Udsen fra Københavns Universitet kan den amerikanske lov Patriot Act nemlig bruges af amerikanske myndigheder til at tvinge data ud af firmaer i USA.

Læs også: Professor: Salg af Nets kan give USA adgang til NemID-data

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (24)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Adam Tulinius

"Der er ingen grund til at lave undersøgelser, der trækker i langdrag. Lad os prøve at få svar på uafklarede spørgsmål så hurtigt som muligt. Virkeligheden kan være, at salget falder på plads i løbet af meget kort tid"

Måske burde staten bare købe Nets. Problem løst.

 • 12
 • 1
#4 Henrik Korsgaard

Det afgørende er, at det er en mening, som Hr. Engelbrecht fremture med. Som jeg påpegede i en tilsvarende tråd her på Version2, så er hans udgangspunkt for denne analyse en folkeskoleeksamen og måske endda egen brug af NemID eller et skriv fra en embedsmand. Det er først og fremmest dybt bekymrende at en ordfører med så ringe forudsætninger for at forstå implikationerne ignorerer diskussioner, bekymringer fra en professor i jura og en samtidsdiskussion / -krise omkring dataeje, tyveri og spionage. Dette udstiller både hans uvidenhed og motivationen for ikke at ville have en ekspertundersøgelse.

Det virker som om at et salg af Nets, i tråd med salget af Dong, handler mere om finansielle interesser og gearing af virksomheder, end det handler om infrastruktur, statseje og beskyttelse af danske borgers interesser. Borgerne bliver hurtigt italesat som forbruger (og producent at data) og den infrastruktur der er udset til at være central i digitaliseringsstrategien, bliver hurtigt til en ”lille” virksomhed.

Vi har netop brug for eksperter, i både infrastruktur, ICT og jura, for at kunne forstå de fremtidige implikationer sådan et salg vil have, ikke kun for Nets som en dansk virksomhed, men som en infrastruktur der indgår i den danske stats digitaliseringsplaner i fremtiden. Hvad vi ikke har brug for, er amatører, der hverken har meritter, forudsætninger eller ønsker at forstå konsekvenserne af et sådant salg.

Det var så også min mening ;)

 • 22
 • 2
#5 Claus Jacobsen

så kan jeg måske egentlig godt forstå det er en smule over hans hoved. - Enhver tåbe burde stille sig de spm som nu ENDELIG er dukket op i de fleste politikeres hoved. Et er at man i forvejen sidder i suppedasen med at lægge de her ting ud til et privat selskab. Noget andet er så at hoppe direkte i havet med samlede ben bagefter. - Det burde være på høje tid at man begynder at tænke bare en lille smule over hvad det er man foretager sig inde på borgen. Det er jo ikke bare stykker papir eller et 30sek indslag i nyhederne. Det er jo rent faktisk noget som har en pæn stor effekt på hele vores samfund og hvordan vi egentlig ser på hinanden. SKAL man virkelig bare være totalt ligeglad med privatlivet. Eller er det bare meningen at vi skal sidde og fortælle højlydt om hvad vi gjorde ved "lillemor" i går i bussen/toget (metafor!!)

Der vil helt sikkert være dem der er ligeglade, og så er der dem rent faktisk tænker lidt over hvor man er og hvad man gør, og om der kan være nogle konsekvenser ved at gøre det.

 • 14
 • 1
#6 Nils Ørbech

Ligger der ikke et lille amrikansk firma i Valby, CS..C eller noget deromkring? De ligger vel ikke inde med personfølsomme oplysninger? Mon nogle kan få oplysninger ud af dem med "The Patriot act"? Bare en løs tanke, om et Nets salg til evt. USA overhoved betyder noget?

 • 0
 • 1
#7 Claus Jacobsen

det har vist været oppe mange gange - og været i nyhederne - bare søg - og de ligger vist en del flere steder end Valby. Det havde selvfølgelig været bedre hvis polsag var kommet op at køre, for så ville NSA jo have haft direkte adgang til de danske kriminalregistre (ved altså ikke lige helt hvor den databasse ligger henne i dag)

 • 1
 • 0
#11 Lars Kr. Lundin

Som jeg påpegede i en tilsvarende tråd her på Version2, så er hans udgangspunkt for denne analyse en folkeskoleeksamen og måske endda egen brug af NemID eller et skriv fra en embedsmand. Det er først og fremmest dybt bekymrende at en ordfører med så ringe forudsætninger for at forstå implikationerne ignorerer diskussioner, bekymringer fra en professor i jura og en samtidsdiskussion / -krise

Jeg synes det er udmærket at ikke alle politikere er akademikere - med forskellige baggrunde får vi et mere nuanceret perspektiv på tingene.

Når manden så vælger at ignorere både ekspertudtalelser og igangværende debat, så havner han i gruppe med politikere som Vestager og Bramsen, som (utroligt nok) har diplom på en videregående uddannelse. Det er virkelig ingen kompliment.

 • 15
 • 0
#12 Henrik Korsgaard

Jeg synes det er udmærket at ikke alle politikere er akademikere - med forskellige baggrunde får vi et mere nuanceret perspektiv på tingene.

Det er jeg helt enig i, jeg er faktisk enig I alt hvad du siger ;)

Det der trigger mig ved hans udsagn, er netop en afvisning af eksperter. En afvisning som måske hviler på et ringe uddannelsesniveau og forståelse af kompleksiteten af situationen og konsekvensen af et sådan salg. Hvorfor overhovedet tage en uddannelse, når der er så ringe respekt for netop nuancer, ekspertviden og diskussion hos sådan én som Hr. Engelbrecht. Vi skal hverken gøre filosoffer eller eksperter til konger, men når vi nu uddanner folk til at sætte sig ordentligt ind i tingene, så er det skræmmende, at han på så fattigt et grundlag afviser diskussionen og at der skulle være en problemstilling.

 • 14
 • 0
#13 Rune Larsen

Man kan sgu da ikke sælge kontrollen med alle danskeres privatnøgler til højestbydende?! Køberen køber jo adgang til alle netbankkonti - ikke bare kigge, men også overføre penge, så det ser ud som om, man selv har gjort det.

 • 1
 • 0
#18 Anonym

Jeg er vel egentlig naiv, hvis jeg tror, at en politiker ville tage sig af eksperters input ( som især går imod deres egne holdninger )...

Én ting er, at Engelbrecht ikke har nogen kundskaber inden for IT, men hvis man ikke kan se, at det kan give en sikkerhedsmæssig bekymring at sælge ud af infrastruktur, som ikke blot er samfundsvigtige men også påtvungne.

OK.. Jeg foreslår : Sælg DONG til GS, TDC til Huawei, DSB til Ansaldo Breda og Forsvaret til G4S. Kør dog landet i sænk og tag de stillinger i EU, I ( kære politikere ) stiler efter. Så skal vi andre nok betale gildet.

Sorry, bare et lille, opgivende øf, fra en politiker-træt udvikler, som ikke har fået kaffe endnu :-(

 • 5
 • 0
#19 Allan S. Hansen

Salg af et privat firma er generelt heller ikke noget staten bør blande sig i ..... men når man har givet et firma de facto monopol til at kontrollere en stor del af vores online identitet, så er det altså ikke blot salget af et privat firma der er i fokus længere.

Arrogancen og åbenlys mangle på indsigt og fornuft fra vores nuværende politikere er virkelig skræmmende i en grad der vil komme til at ramme os mange år frem i tiden.

 • 4
 • 0
#20 John Foley

Ligesom Vestager og Bramsen har Engelbrecht udstillet sin grænseløse uvidenhed og inkompetence. Det er i orden, at en politiker ikke er eller skal være ekspert på alle områder, men de skal som minimum sætte sig ind i problematikken. Engelbrechts afvisning af en undersøgelse er magtarrogance på højeste niveau og med til at skabe politikerlede.

 • 9
 • 0
#21 Christian Schmidt Blogger

Salg af et privat firma er generelt heller ikke noget staten bør blande sig i .....

Enig. Firmaet har jo også monopol i dag, hvor det er på danske hænder. Det ændrer sig ikke ved et salg (i princippet i hvert fald). Derimod er det Folketingets opgave at sætter de rammer, som de private firmaer opererer inden for.

I relation Nets er det bl.a. Folketingets opgave at sikre danskere forbrugere og erhvervsdrivende et effektiv og billig betalingsformidling ikke bare med mønter men også betalingskort.

Det er også Folketingets opgave at opdatere bl.a. Persondataloven, så NemID og persondata er sikret mod misbrug og uvedkommende adgang, også fra fremmede magters efterretningstjenester.

Især sidstnævnte er ikke relevant kun for Nets men har været et overset behov siden man begyndte at outsource statslig IT. Det er på høje tid at få gjort noget ved det, og her kan Nets-salget fint fungere som løftestang.

 • 3
 • 0
#22 Peter Mogensen

Imellem Statsministeren, Benny Engelbrecht og Trine Bramsen kommer det til at tage mange år før jeg mener vi har brug for en regering med socialdemokrater i.

Man kan jo bemærke ironien i at Magnus Heunicke netop i disse dage argumenterer imod at sende togdriften i udbud med argumentet at han er betænkelig ved at blive "underlagt andre landes parlamenter".

Suk ... har vi virkelig fortjent dem?

 • 2
 • 0
#23 Steen Eugen Poulsen

Firmaet er PRIVAT ejet, folketinget/regeringen har ikke en skid at sige mht. salget, så en ekspert undersøgelse er totalt spild af penge da de ikke kan reagerer på undersøgelsen.

Hvor svært kan det lige være at fatte at måden tingene er bygget op på går at regeringen alene ikke kan gøre noget ved NemID.

Folketinget kunne måske ekspropriere eller lignende firmaet, men det er da vist helt ovre is sovjet rusland at gennemføre.

 • 0
 • 2
#24 Christian Schmidt Blogger

Firmaet er PRIVAT ejet, folketinget/regeringen har ikke en skid at sige mht. salget, så en ekspert undersøgelse er totalt spild af penge da de ikke kan reagerer på undersøgelsen.

Selvom firmaet er privatejet, kan et salg jo sagtens have store konsekvenser for samfundet, som kan være værd at undersøge.

Selvom Folketinget ikke kan forhindre salget (udover at undlade at sælge statens egen lille ejerandel), så er det stadig dem som opstiller de spilleregler, som Nets opererer under. Det kunne da godt være, at de spilleregler skulle justeres i lyset af et salg.

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere