Rygte: Nokia arbejder på billig Android-telefon

Illustration: Android Logo
En ny Nokia-telefon med en tilpasset udgave af Android kan se dagens lys næste år. Den skal fylde hullet mellem de helt billige Asha-telefoner og Windows Phone.

Ifølge en række kilder hos Nokia er en ny telefon-serie på vej fra den snart Microsoft-ejede telefonproducent - som kører på Android. Det skriver The Verge.

Planen er ikke at kaste sig ud i Android-konkurrence mod Samsung, Sony og de andre. Nokias Android-telefon, som går under navnet Normandy lige nu, bliver en helt billig telefon, der skal være et alternativ til Nokias Asha-serie, som kører styresystemet S40, forlyder det.

Desuden bliver Android-platformen tilpasset af Nokia, på samme måde som Amazon bruger en skræddersyet version af Android i Kindle-serien. Dermed kan Nokia styre, hvordan telefonen kan bruges, men samtidig få adgang til en enorm mængde Android-applikationer.

Ifølge kilderne hos Nokia kører udviklingen på ’fuld damp’, så det vil være muligt at lancere telefonen i 2014. Men spørgsmålet er, om Microsoft synes, det er en god idé, når købet af Nokias mobiltelefondivision er gennemført. Det ville være ret usædvanligt, hvis Microsoft fortsatte med en billig Android-model i konkurrence med firmaets egen Windows Phone.

Nokia har traditionelt haft en høj markedsandel i lande, hvor folk generelt ikke har mange penge, og blandt Windows-telefonerne er det også den billige 520-model, der har været den største succes. Men Nokias position er truet af især kinesiske producenter, som sender billige Android-modeller på markedet. Planerne er ikke officielt bekræftet af Nokia.

Sådan skulle den nye Normandy-model se ud. Illustration: @evleaks
Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (14)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Svend Eriksen

Der har været vedholdende rygter om, at der er kræfter i Microsoft som ikke mener man skal satse så ensidigt på sit eget økosystem og i stedet lade sin software være tilgængelig på så mange platforme som muligt. Her har det især været Office som har været nævnt. Det tror jeg vil være et klogt træk af Microsoft.

 • 7
 • 0
#2 s_ mejlhede

Ja, Nokia bliver den eneste som i fremtiden vil lave Windows telefoner. Da andre ikke vil konkurrere med producenten af OS også.

Så lidt lige som Appel hvor hardware og Software er fra samme producent, men vi savner så Appels "fingertouch", som desvære også snart er forduftet med Steve Jobs fravær.

Men vil da gælde mig til hvis der kom en billig Nokia med Android, sådan en kunne jeg godt finde på at købe, da selv "billige" Smart phone mere ind rigeligt nu dækker mit behov, og prisen på telefonen er billigere ind at skifte mit display. Køber ikke Appel og Windows telefoner, da jeg ikke bryder mig om det låste system, hvor jeg skal betale for selv de simpleste applikationer. Hvis de altså findes, med hensyn til windows.

 • 5
 • 2
#4 Andreas Bach Aaen

Microsoft tjener jo penge hver gang konkurrenterne sælger en Andorid telefon, da de har taget patent på en række softwarefunktionaliteter i netop Android. At softwarepatenter ikke burde eksistere er en anden sag, men Samsung, Sony, Ericsson og alle de andre store handler gerne med softwarepatenter, da det ellers ville få deres egen beholdning af samme til at skrumpe voldsomt i værdi.

Så hvorfor ikke selv lave produkter til et marked man allerede er på? De kunne jo vælge at lave en Microsoft Android Store, hvor man som alternativ som udvikler kan sælge sin applikation via. Det kunne jo være at Microsoft kunne få penge ud af en buyik med lidt mindre advance end Googles? Så man kan vælge mellem at købe potentielt samme applikation på: Google Play Microsoft Hey Amazon Grey Apple Gay

Potentielt kunne det starte den næste revolution på mobiltelefonerne: Konkurrence på Applikationsbutikkerne.

 • 2
 • 1
#6 Johnnie Hougaard Nielsen

Potentielt kunne det starte den næste revolution på mobiltelefonerne: Konkurrence på Applikationsbutikkerne.

Den konkurrence er der da allerede på Android, hvor der på verdensplan er noget i retning af 30 spillere (mange af dem regionale). Det er dog næppe sandsynligt at Google vil stille sin betydelige Android app-portefølje til rådighed for fri download andre steder end Google Play, som dermed bliver svær at komme helt udenom.

Men det ville da være meget velkomment med tilsvarende konkurrence omkring iOS og WinPhone.

 • 2
 • 0
#7 David Rechnagel Udsen

Jeg kan ikke rigtigt se der er brug for en billigere telefon fra Nokia?

Der findes andre markeder end Danmark. Nokia-telefoner er meget populære i den tredje verden, især i Afrika. Også her er loyalitet af stor betydning, så Microsoft skal ikke regne med at de samme kunder kommer hvis de smider Microsoft-navnet på telefonerne. Microsoft bør udnytte det gode ry Nokia har rundt om i verdenen.

Det er hovedsagligt i Latinamerika at Windows Phone har haft succes, men ikke i Afrika og Asien, hvor Asha stadig er meget populært. Så dette giver skam god mening, hvis man antager at Microsoft er fornuftige.

 • 5
 • 0
#8 Thomas Andersen

Men du glemmer også tilskud, så telefonens pris er nok nærmest minimum 1200-1300.

879,- i Elgiganten (men det ændre ikke ved at man kun skal give 630,- hos Nettalk, betalt over 6 månder).

Hvis man vil have en billig Android findes der jo tonsvis til salg (gamle modeller der ikke er solgt endnu, og lavpris produkter som Huawei), så jeg kan ikke se Nokia kan tjene penge i det segment. Der er allerede en overflod af billige Androids. Race to the buttom.

 • 0
 • 3
#9 Johnnie Hougaard Nielsen

så jeg kan ikke se Nokia kan tjene penge i det segment.

Der er ganske rigtigt ikke plads til en stor margin, men ved udskiftning af featurephones har Nokia i mange lande stadig et så stærkt brand, at det kan være afgørende for valget mellem lignende tilbud fra flere selskaber. Og vi taler jo om det lav-margin marked hvor Nokia lige nu stadig er en kæmpe-spiller. Skulle de sige farvel til denne rolle?

Det kan også sige at være "gateway drug" til senere at kunne sælge en Windows Phone til samme brugere, når/hvis det lykkedes for Microsoft at styrke denne platform nok til at rigtig mange brugere ikke vil foretrække Android.

 • 2
 • 0
#11 Johnnie Hougaard Nielsen

...eller er dette endnu en omgang embrace and extend, blot pakket ind i hardware?

Det tror jeg ikke. Projektet er jo startet i Nokia, før Microsoft kom på banen som køber, og er vel egentlig bare udtryk for markedsmæssig fornuft. Eksklusiv-aftalen om Windows Phone lakkede mod enden, og jeg vil kalde det for rettidig omhu at have interne projekter der skal afprøve mulige retninger for fremtiden. En bagtanke kunne også tænkes at have været at have lidt ekstra argumenter for at stille krav til Microsoft omkring samarbejdet. Det er jo rart at undgå at modparten kan gnægge: "De har jo ingen andre muligheder".

Hvad projektet så kan bruges til i Microsoft kunne være en anden debat, hvis det ikke bare bliver til at lukke (eller måske sælge) det.

Aktuelt synes jeg nu at det mest plausible er at det er ubehageligt at være tilskuer til hvordan Android stormer frem på low-end markedet, uden at kunne matche disse billige smartphones.

 • 0
 • 0
#12 Magnus Jørgensen

Det er muligvis ikke så dårlig en ide at lave den telefon. Nokia/Microsoft må jo være det eneste firma der ikke behøver at betale licenser til Microsoft for hvor Android mobil de sælger. Så de vil faktisk have en væsentlig større profit margin end andre Android producenter.

 • 0
 • 0
#14 Johnnie Hougaard Nielsen

Så tror jeg næppe de vil have adgang til Google Play.

Det er netop det, der ligger i sammenligningen med Amazon Kindle. De har jo forket Android (det er de fri til når de ikke er med i OHA), og lavet deres egen app store. Dertil har de lagt en masse arbejde i at replikere vigtige Google services, så det ikke bliver alt for besværligt for udviklere også at lave en særudgave til Amazon. Der findes dog en lang række andre Android app stores end Google Play, så det ville ikke være urealistisk at få adgang til en lang række apps, selv om mange brugere nok ville savne de vigtige apps fra Google.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere