Rygte: Iphones vil i fremtiden sladre hvis din arbejdsgiver overvåger telefonen

3. marts 2016 kl. 12:247
En advarsel vil i fremtiden tone frem på skærmen, hvis arbejdsgiveren kigger med i ens internetsurf på iPhonen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den næste udgave af Apples smartphone-operativsystem, iOS 9.3, vil gøre brugeren opmærksom på det, hvis telefonen bliver overvåget af f.eks. arbejdsgiveren.

Sådan lyder det i hvert fald fra Reddit-brugeren Magnetix.

Advarslen vil komme frem både på telefonens pauseskærm og i 'About'-delen.

»Denne iPhone overvåges af din organisation,« vil beskeden lyde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I About-delen vil brugeren kunne få lidt flere detaljer, herunder en meddelelse om, at det f.eks. er ens internetsurf, der overvåges, og desuden om telefonens geografiske placering også kan spores.

Uvist om al central styring er omfattet

Det er endnu ubelyst, om meddelelsen popper op ved alle typer af overvågning, der er etableret gennem Apples Device Enrollment Program. Det er et redskab, som virksomheder kan anvende til nemt at kunne implementere nye features på Mac- eller iOS-enheder.

Mobile Device Management (MDM) giver altså mulighed for central styring, opgradering og overvågning af software og applikationer.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at den nye varsling alene gør brugeren opmærksom på overvågningen. Der bliver ikke umiddelbart mulighed for, at brugeren selv kan slå den fra - og på den måde sikre sig privatlivets fred.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyheden kommer midt i det juridiske slagsmål mellem Apple og FBI, som vil have Apple til at dekryptere en iPhone, som blev anvendt af Syed Rizwan Farook, som er den ene af to gerningsmænd, der ved skyderiet i San Bernandino i december skød og dræbte 14 mennesker.

FBI vil have Apple at give adgang til en bagdør i iOS. Indtil videre står Apple fast på ikke at ville efterkomme regeringens krav, fordi man mener, at det vil påvirke 'alle, der ejer en iPhone'.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
7. marts 2016 kl. 10:03

Spørgsmålet drejer sig ikke så meget om hvorvidt arbejdsgiveren MÅ, men om de KAN. Og selvfølgelig kan de / IT afdelingen det, i hvert fald hvis der bliver kørt Windows infrastruktur med AD. Domain admin'en kan alt. I meget store virksomheder er der typisk tid og penge til at ansætte en intern audit funktion, men det er ikke noget man ser i mindre og mellemstore virksomheder. Der stoler man typisk på at administratoren holder sig i skindet :) Hvis nogen spørger mig om jeg kan gå ind og snuse på deres PC indrømmer jeg blank at det teknisk er meget nemt, men at jeg selvfølgelig ikke gør det, da det ville være ulovligt i langt de fleste tilfælde. Det kan de så enten tro på eller lade være, i det mindste har jeg været ærlig!

6
4. marts 2016 kl. 12:00

Lige netop ens firma kan man vel bare spørge ad, hvis man er i tvivl... Jeg vil hellere have information om at jeg bliver overvåget, af parter jeg ikke er bekendt med, eller som næppe vil mig det bedste.

5
3. marts 2016 kl. 22:44

Spørgsmålet er om de må det, samt har givet medarbejder besked om dette. Hvis du skriven en mail til en person i en virksomhed, og i EMNE skriver personligt, så må firma heller ikke læse denne.

Du må også heller sætte dig ind i den nye personoplysninger lov fra EU, hvis du har er data eller ledelse ansvar :-)

4
3. marts 2016 kl. 22:26

Det er relevant at der er faldet dom sidste år i en relateret sag:http://www.domstol.dk/aarhus/nyheder/domsresumeer/Pages/StraffenbortfaldtisagmodAarhusHavnog2ledelsesrepr%C3%A6sentanterfraAarhusHavn.aspxEller DRs mere læsevenlige men deltaljefattige version: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/dom-ulovligt-laese-medarbejdernes-sms-beskeder

Det korte af den lange er at hvis en medarbejder kan forvente at kommunikationen ikke overvåges, men arbejdsgiveren så snuser i trafik/sms/...,så vil arbejdsgiveren få nærkontakt med straffelovens §263

Telefonens position skulle dog være lovlig at spore, da der ikke er private beskeder i det som sådan, og jeg erindrer at der tidligere er faldt dom for at det var lovligt for et transportfirma at spore lastbiler, og påtale når chaufføren parkerede i et røde-lygter-kvarter i Italien i stedet for at levere varer.

3
3. marts 2016 kl. 18:39

Eh...ja? Altså, de fleste ved vel at firmanetværket bliver overvåget, men jeg har ladrig arbejdet et sted hvor ens telefon eller pc bliver overvåget, med mindre man specifikt giver tilladelse til dette...

Så, jeg antager at min arbejdsgiver ikke kan snuse til indholdet på min firma udleverede iphone...

2
3. marts 2016 kl. 14:53

"fordi man mener, at det vil påvirke 'alle, der ejer en iPhone'."

Det er ikke en holdning, det vil påvirke alle! Fordi der ikke findes en "gylden troldmands nøgle" som kun vil kunne benyttes en gang og så trylles væk.

Så hvis man vil melde sig ind i "the golden key wizard society" skal man være velkommen... Der er dog en pris der består i at man ikke er helt så troværdig længere.

https://sixcolors.com/link/2016/02/new-member-of-the-golden-key-wizard-society/

#factsmatter #realitymatters

PS! En læsning af ars tech smackdown af John Macaffe er også interesant...

http://arstechnica.com/security/2016/03/john-mcafee-better-prepare-to-eat-a-shoe-because-he-doesnt-know-how-iphones-work/

1
3. marts 2016 kl. 14:47

Er der virkelig nogen der tror arbejdsgiveren ikke kan kigge med på det udstyr man har fået stillet til rådighed?