Russiske virksomheder høster data om danske internetbrugere

14. juni kl. 10:34
Overvågning
Illustration: Bigstock.
Ny analyse fra Erhvervsstyrelsen viser, at 3 procent af de hjemmesider, der har flest danske besøg dagligt, deler data med russiske tredjeparter. 
Artiklen er ældre end 30 dage

Når danske borgere bevæger sig rundt på danske og udenlandske hjemmesider, kan data om deres historik og IP-adresse blive delt med russiske tredjeparter. 

Det viser en ny analyse fra Erhvervsstyrelsen, der har gennemgået de 10.000 hjemmesider, der oftest fik besøg af danske brugere i årets første kvartal. 

Nærmere bestemt foregår deling af information til tredjepart på 226 af de 10.000 hjemmesider, der er blevet analyseret. Hjemmesiderne deler automatisk og uden direkte samtykke informationer som brugernes IP-adresse og internethistorik ved hjælp af cookies, skrifttyper, billeder og plugins.

Ved at analysere de informationer, kan tech-virksomhederne, der modtager brugernes data, lave browser-fingerprinting og på den måde målrette reklamer og kommunikation til brugerne på baggrund af deres adfærd på internettet. 

De hyppigste russiske tredjeparter
  • Yandex er en større teknologivirksomhed. Yandex er den klart mest anvendte russiske tredjepart på screenede hjemmesider.
  • Acint.net er en internetjeneste, som kan benyttes af hjemmesideejere til at indsamle statistik om sine hjemmesidebesøgende.
  • Adfox er en virksomhed, der arbejder med online markedsføring. Adfox er ejet af den store russiske teknologivirksomhed, Yandex.
  • BetweenDigital er en IT-virksomhed, som tilbyder hjemmesideejere at sælge reklameplads.
  • Rambler er en russisk søgemaskine og nyhedsside. Rambler har siden 2020 været ejer af den russiske statsejede bank, Sberbank.
  • RuTarget er ejet af den russiske marketingvirksomhed Segmento, som ejes af den russiske statsejede bank Sberbank. Segmento tilbyder løsninger til online marketing.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Ifølge Erhvervsstyrelsen bliver der månedligt delt cirka 3,7 millioner hjemmesidebesøg med russiske tredjeparter, hvoraf flere er ejet af den russiske stat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ofte sker deling af data uden, at borgerne selv er klar over det, da disse data høstes uden forudgående samtykke. Hvordan data herefter benyttes af de russiske tredjeparter, kan analysen ikke belyse. Generelt benytter tredjeparter data til fx at målrette reklamer og kommunikation til brugerne,« skriver de i rapporten.

Datadelingen til tredjepartstjenester er blevet dokumenteret ved at registrere hver hjemmesides HTTP-anmodninger til tredjepartsdomæner, som efterfølgende er blevet analyseret. 

Nedenfor ses fordelingen af hvilke typer hjemmesider, der oftest deler data med russiske tredjeparter uden brugerens direkte accept.

Erhvervsstyrelsen
Illustration: Erhvervsstyrelsen.

 

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger