Russiske Kaspersky anti-virus mister godkendelse i USA

Det er ikke længere lige til at installere sikkerhedssoftware fra Kaspersky Lab statslige it-systemer i USA.

Det russiske sikkerhedssoftware-firma Kaspersky Lab er ikke længere godkendt leverandør til den amerikanske stat.

Det kan The Register fortælle.

Den amerikanske General Services Administration (GSA), som står for regeringens it-indkøb og -abonnementer har fjernet Kaspersky fra listen over godkendte leverandører til statslige systemer (eng. government systems).

Det betyder, at det ikke længere er muligt uden videre at købe og installere Kasperskys produkter i de pågældende organisationer.

»GSA's prioritering er at sikre integriteten og sikkerheden i den amerikanske regerings systemer og netværk, samt evaluere produkter og tjenester i vores kontrakter ved at anvende supply chain risk management-processer,« lyder et svar fra en GSA-talsperson til The Register.

Mediet bemærker, at det ikke er direkte forbudt at bruge Kasperskys produkter hos de amerikanske myndigheder, men det er blevet langt vanskeligere at gøre. Og det betyder ifølge The Register i praksis, at Kasperskys produkter er frosset ude.

GSA's beslutning kommer i kølvandet på gisninger om, at Kaspersky har arbejdet tæt sammen med de russiske myndigheder i efterretnings- og efterforskningsøjemed, hvilket Kaspersky Lab helt og holdent har benægtet.

Læs også: Kaspersky igen anklaget for forbindelser til den russiske regering

Tidligere på måneden tilbød Kaspersky at åbne kildekoden op for amerikansk granskning for at bevise, at sikkerheds-softwaren ikke stjæler informationer på vegne af Moskva.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (7)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Niklas Larsen

Det er sgu ikke nemt at være russer for tiden - De bliver mistænkeliggjort i alt hvad de gør og laver. Sportsmænd bliver udelukket fra OL, og de får skylden for alverdens hackerangreb. Kaspersky er da ellers af flere omgange blevet udnævnt til at være det bedste antivirus i AV-Comparatives test.

 • 1
 • 2
#2 Ivo Santos

Måske det snart er på tide at EU smider USA og Kina på porten, og selv udvikler de it-systemer der bruges i EU. Jeg stoler nada på hverken amerikanske eller kinesiske it-produkter da man ikke aner hvad der gemmer sig i den firmware der sidder i de pågældende chips, specielt netværks chip kan der gemmes sig en hemmelig bagdøre som vi ikke kender til.

 • 1
 • 1
#4 Ivo Santos

Er du gal, det koster jo kassen...

...det er jo bedre at sende miliarder til USA i stedet for at bruge dem hjemme.

Det er jeg sikkert!... Men!, nu lever vi så også i en sindssyg hvor det er svært ikke at blive sindssyg, eller blot at blive revet med.

Omvendt!!, Så kan EU rent faktisk spare en masse milliarder af Euro ved selv at designe it-systemer som ikke kræver en udskifting, sådan cirka, hver 4 år.

Men!!, det kommer så nok heller ikke til at ske da vi i EU lider af de samme korruptions problemer som andre kontinenter også lider af, men udover det, så syntes nu stadig at det grundlæggende set er en god ide.

 • 1
 • 0
#5 Finn Christensen

Det er sgu ikke nemt at være russer for tiden - De bliver mistænkeliggjort i alt hvad de gør og laver.

Problemet er ikke "for tiden".. både zarens Rusland, The Soviet Union (USSR) samt nuværende zar Plutin har en usædvanlig track record.

De har et alment begreb i Rusland kaldet "den store løgn" - alle ved det, alle kender det, og alle er aldeles ligeglade, når blot det ikke rammer dem selv og vennerne.

En engelsk rejsende fortalte vesten 300 år tilbage, at zarens Rusland var korrupt uden grænser fra top til bund - det var en kulturel foreteelse.

Det siges i andre kilder at zarens mundheld stadigt er aktuelt: "Kun den dumme stjæler ikke".

For 300 år siden kæmpede zar Peter den Store mod tyveri.. et mindretal af russerne kæmper og kæmper stadigt den dag i dag.

 • 2
 • 1
#6 Henrik Madsen

Hele den her "It's the russians" i virkeligheden er en manøvre som diverse politikere bruger for at vi alle kan have en ydre fjende at være nervøse for, for at fjerne fokus fra at det langt hen ad vejen er vores egne politikere som i virkeligheden opfører sig fjender af folket og kører egne og skjulte agendaer som ikke er for "folkets bedste".

 • 2
 • 1
#7 Ditlev Petersen

En engelsk rejsende fortalte vesten 300 år tilbage, at zarens Rusland var korrupt uden grænser fra top til bund - det var en kulturel foreteelse. Det siges i andre kilder at zarens mundheld stadigt er aktuelt: "Kun den dumme stjæler ikke". For 300 år siden kæmpede zar Peter den Store mod tyveri.. et mindretal af russerne kæmper og kæmper stadigt den dag i dag.

Det er sikkert korrekt. Men korruption og andre former for bedrag er vist nærmest normen over det meste af kloden. De hjemlige historier med mosgrønne badekar, returneret udbytteskat og "arbejdstøj" købt hos vennerne (og guderne må vide hvad der foregår andre steder) er trods alt småting i den sammenhæng. Det hævdes af og til at enevældens konger trods alt fik sat skik på embedsmændene.

Jeg tror ikke, at EU er voldsomt mindre betændt end f.eks. Rusland. Selv om omkostningerne ved at genudvikle en egen hardwareindustri og ved at udvikle alternativer til russisk/kinesisk/trumpikansk software vil være store, så kunne man jo tænke sig, at der også var fordele. Ud over at "uberygtet software" ville være et glimrende salgsargument.

Jeg havde engang fat i en amerikansk bog om softwareindustriens elendighed. Systemerne var vanskelige at bruge og i enhver henseende en plage for brugerne. Forfatteren endte dog med at konkludere, at det kunne gøres ordentligt. Man skulle bare benytte den udviklingsfilosofi, der (dengang) blev brugt i Skandinavien med afgørende brugerinddragelse. Vi kunne godt dengang, det gav genlyd i USA. Og det er heller ikke så længe siden, at vi skal grave alle udviklerne op på kirkegården. Men vi skal nok kassere tanken om at "(amerikanske) standardsystemer er bedst og billigst". Uden at jeg behøver pege fingre ad noget bestemt.

 • 2
 • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere