Russiske atomingeniører anholdt: Ville mine bitcoin med tophemmelig supercomputer

12. februar 2018 kl. 15:461
Russiske atomingeniører anholdt: Ville mine bitcoin med tophemmelig supercomputer
Illustration: RaStudio/Bigstock.
Systemet, der normalt bruges til at simulere atomvåben-angreb, skulle slet ikke have været koblet til internettet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Et ukendt antal russiske ingeniører er blevet anholdt efter at de blev taget i at forsøge at bruge en tophemmelig supercomputer til at udvinde kryptovaluta.

Det skriver Arstechnica.

Det er forskere fra det russiske Research Institute of Experimental Physics (RFNC-VNIIEF), hvor den første russiske atombombe blev udviklet, der har brugt supercomputeren til det noget alternative formål.

»Der er blevet gjort et forsøg på at bruge computerfaciliteterne til private formål, herunder såkaldt mining,« sige en talsperson fra forskningsinstituttet til interfax.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Instituttet ligger i Sarov, der en ‘lukket’ by øst for Moskva, hvor man siden 1946 har forsket i atomvåben. Faciliteterne er så hemmelige, at de ikke optrådte på sovjetiske kort, er omgivet af hegn og er tungt bevogtet af det russiske militær.

Det er også i Sarov, at det russiske atomvåbenmuseum ligger, men man skal ikke sætte næsen op efter et besøg på det, for byen er lukket for uvedkommende uden særlig tilladelse.

På grund af det høje behov for sikkerhed og hemmeligholdelse er der ingen af instituttets computere, der er på internettet. Heller ikke den 1-petaflop stærke supercomputer, instituttet råder over.

Ville forbinde den til internettet

Men det ville medarbejderne altså ændre på, og de forsøgte at koble supercomputeren på internettet, men blev taget i ugerningen af FSB, det russiske svar på FBI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FSB igangsætte derefter en omfattende undersøgelse, der peger på, at ingeniørerne forsøgte at udvinde bitcoins.

De anholdte ingeniører er ikke de eneste russere, der er interesseret i den nye pengeform. Den russiske forretningsmand Alexey Kolesnik har for nylig købt to kraftværker, der udelukkende skal forsyne computere med strøm, så de kan udvinde de værdifulde kryptovaluta.

Derudover oplever Rusland ifølge Arstechnica en række forsøg på at udnytte diverse industrielle computere og systemer til netop at udvinde kryptovaluta.

Talspersonen fra forskningsalægget fortæller da også til Interfax, at »adskillige virksomheder med stor computerkraft til rådighed har oplevet forsøg på at bruge deres infrastruktur til ulovlig krypto-minedrift«.

1 kommentar.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
12. februar 2018 kl. 16:13

kruptvovaluta

Hvis kryptovaluta ikke er skummelt nok, så overhæld det med korruptionssovs og få kruptvovaluta.

:)